Fagyhamu


Hail Spirit! Melyek a legaktuálisabb információk a zenekar tájékán?
 
Üdvözlet! A csend honol most a zenekar körül, a nemrégen megjelent első lemezünk után. Nem olyan régen kerestek fel bennünket szervezők koncertek ügyében, de ezek közül nem mindnek tudunk eleget tenni.
 
Milyen országokból szoktatok interjúfelkéréseket kapni? Mennyi felkérés érkezett eddig körülbelül?
 
Nem mondhatnám, hogy a bandának eddig sok interjúfelkérése volt az évek alatt. Ez nem is zavar különösebben minket. Igazából nem is akarunk túlzásokba esni ilyen téren, akit pedig érdekel valami, az általában ír nekünk.
 
Hogyan jellemeznéd a Fagyhamut egy olyan embernek, aki életében nem hallott még ilyesfajta zenét? Általánosan véve mit képvisel a zenekar? Brutalitást, egyházellenességet, gonoszságot, avagy valamiféle ideológiát?
 
A zenét, amit játszunk soha nem jellemeztük vagy nem határoltuk be sehová a black metalon belül. Sodrása van, agresszív, viszont néhol megpihen és lüktet. Számunkra fontos a harc a nem szimpatikus elvek, gondolkodásmódok ellen és ezeket próbáljuk kifejezni. Tág, de mégis az ellentétek bevonásával határokon belül mozog. Legfontosabb léte az ösztönösség, legyen szó belülről fakadó gyűlöletről vagy valami által inspirált érzésről.
 
Lévén jártam már fővárosi Fagyhamu koncerten, így tudom, hogy elfogadtok Szegedtől távolabb eső meghívást is. Ettől eltekintve hátránynak számíthat az, hogy egy zenekar vidéki?
 
Nem hinném, hogyha egy zenekar vidéki, azzal hátrányos helyzetbe kerülne. Arról nem is beszélve, hogy a fővárosi koncerteknél sokkal jobbak a vidéki fellépések (legalábbis mostanában). Ezzel nem a szervezőket akarom lekicsinyíteni, de egyszerűen fogalmazva vidéken kevesebb az ilyen megmozdulás és sokkal jobban érdeklődnek az emberek, ha történik valami. Viszont sok minden változott, változik, és ez már nem arról szól, hogy egy banda vidéki-e vagy fővárosi.
 
Milyen ismertségnek örvend szerinted a Fagyhamu a honi undergroundban, illetve a nemzetközi színtéren? Meghatároz, avagy jelent-e bármit is a hírnév számotokra?
 
Hogy milyen ismertségnek örvend a zenekar arról fogalmunk sincs. Szerintünk vannak dolgok, anyagok, amik talán ismertebbé tették a nevünket, de ezek a mi életünkben nem változtattak semmit. Ugyanúgy zenélünk, alkotunk, ahogy azt 1998-ban elkezdtük. Azóta sem változott semmi. Soha nem törekedtünk bármilyen elismerésre, viszont szeretünk magunkkal szemben igényesek lenni, és ezt azoknak, akik hallgatnak minket úgy előadni, hogy átfogó és érthető legyen a világunk. Mind zenei kifejezésben, mind képi és gondolati síkon. A hírnév szerintem bármilyen bandát megöl!
 

 
Hogyan kerültetek kapcsolatba a Terranis kiadóval? Elégedettek vagytok vele?
 
A Terranis kiadóval egy másik banda révén, kapcsolatban álltam. Így talán könnyebb volt megbeszélni Tamással a dolgokat. Váltottunk szót egy pár alkalommal arról, hogy mi lenne, ha a Fagyhamu anyagait, vagyis amit legalábbis úgy érez, támogatná. Nemsokára megjelenhetett nála az első önálló kislemez – ez volt a „South of Carpathians” – amit még kettő követett. Tamás munkájával, ígéreteivel elégedettek vagyunk, hiszen minden, amit lehetőségként felvázolt, betartotta. Azóta persze változtak a dolgok, de ezek nem a zenekar és az ő személye közötti viszonyokról szóló dolgok. Tudják most már elég sokan, hogy a Terranis lassan befejezi tevékenységét, így az új Fagyhamu lemez már nem nála jelenik meg.

 
 
A koncerteken ti is használtok hullasminket, ezt pedig az ,,ahány ház, annyi szokás” elvén minden banda máshogy magyaráz. Ti is visszavezetitek ezt a kelléket az ortodox elődökhöz, avagy más áll a háttérben?
 
Személy szerint a festést, corpsepaint-et vagy legyen hullasmink – bárhogy is nevezzük – 1992 óta használom. Érdekes hogy abban az időben valahogy ez a kérdés nem vetődött fel soha vagy csak ritkán. Nem azért, mert hozzátartozott a black metal-hoz és nem azért mert nem érdekelt senkit, hanem azért, mert hiteles zenekarok, hordák használták. Ezeknél a bandáknál fel sem vetődött a hiteltelenség, álszenteskedés. Azóta nem hiába hagyták el sokan. Számomra mindig is erőt adott és nem egy olyan plusznak tartottam, ami mögé el lehet bújni, vagy mert jól néz ki. A festés számomra elsősorban a belső én kivetülése, másodsorban pedig a stílus iránti tiszteletem jelképe. Sokak csak azért használják, mert ez hozzátartozik a stílushoz, de szerintem ők nem túlzottan tisztelik, mint inkább divatként használva a stílust, „elérjenek” valamit.
 
A cseh Inferno-val és a finn Azaghal-lal közösen is jelent már meg kiadványotok. Ez minek volt köszönhető? Vannak még ilyesfajta tervek a jövőre nézve?
 
A split anyagok lehetőségét közösen találtuk ki Tamással. Mindenféleképp szerettünk volna közös anyagot valakivel, Tamásnak pedig volt kapcsolata ezekkel a bandákkal és összejött. A cseh Inferno-val sikerült egy közös koncertet is lenyomni és pár szót váltani utána. Az Azaghal-al való split pedig elég komoly érdeklődésnek is örvendett, gyorsan elfogyott. Természetesen, ha lesz lehetőség szívesen szerepelünk más zenekarral közös kiadványon. Egyelőre viszont nincs tervbe, de vannak számaink ilyen kiadványhoz, ha mégis összejönne valami.
 
Szövegileg mit érdemes tudni a Fagyhamu dalokról? Ki alkotja őket, mi ihleti azokat? Mi születik meg előbb: a dal vagy a szöveg? Körülbelül milyen szakaszokon megy keresztül egy-egy szám, amire késznek lehet nevezni?
 
A szövegeket én írom a „Path of ashes” óta, bár már az első kettő anyagon is voltak szövegeim. Devülth írta az album címadóját, ez volt egyedüli kivétel. Sok témáról írok, legfőképp természetbeni helyzetekről, rituálékról és takart lázadásokról. Akiket mondjuk jobban érdekel az a szövegfüzeten úgyis átrágja magát. A számok elég sokáig íródnak,”érlelődnek”. Sokszor kész tételeket szedünk újra szét és írunk át. Az pedig hogy melyik van készen előbb, változó. Néha a szám, néha a szöveg. Az új album témái szövegileg egy érzés alatt születnek. Ez a „The beginning of Carpathian Hell”. Persze ez még változhat, de az alap ez.
 
Engedd meg, hogy gratuláljak a legújabb, igen erősre sikerült Frostashes néven futó lemezhez! Mennyi idő alatt készült el, hol vettétek fel? Volt-e csúszás a megjelenéssel? Érdekes módon magyar szövegek is kerültek fel, ami eddig nem volt tendencia.
Felfogható a lemez afféle  konceptuális szempontból? Elégedettek vagytok egy év távlatában a koronggal?
 
Köszönjük! A lemez, hogy őszinte legyek elég sokáig készült. Több éves számok vannak rajta. Tartottunk is attól, hogy ez ki fog ütközni, mert a split anyagok, az önálló kislemez mind utána íródott. Nem voltunk teljesen biztosak abban, hogy még erős lehet hozzánk képest, de mivel elég változatos, így jó visszajelzéseket kaptunk rá. A dobok a békéscsabai Elysion stúdióban a többi a Hellwall stúdióban készült. A keverést kétszer csináltuk meg, mert az első arányaiban nem volt megfelelő. A lemez érdekes pontja tény, hogy az „Ébenkoponya”, de ez a szám angolul nem adta volna vissza azt, amit így nyújt. Volt a lemezzel egy féléves csúszás, de annyi kislemez jelent meg, hogy szerintünk ez belefért. A lemeznek egyfajta koncepciója volt, méghozzá a minden taghoz írt két szöveg. Mindannyiunkat tükrözött, ami hozzá tartozott szövegben. Tudni kell, hogy két számmal több lett felvéve, de ezek nem kerültek a lemezre. Személy szerint, ha nem egy év távlatából nézem, hanem több évről akkor megelégedve hallgatom, de ma biztosan másképp csinálnánk sok mindent.
 
Mennyit próbál a Fagyhamu? Csak a próbák erejéig jár össze a társaság, vagy ezen túlmutat a viszony köztetek?
 
A zenekar egy héten kétszer próbál. Devülth és köztem elég komoly barátság van évek óta, mi szinte napi rendszerességgel beszélünk, találkozunk. A többiekkel is megvan a kontakt, de leginkább ketten tarjuk a kapcsolatot.
 
Mit gondolsz mely zenekaroknak köszönhetően alakult ki a black metal? Mit gondolsz a 90-es években (főképp Norvégiában megesett) botrányokról?
 
A black metal alapcsapatait szerintem sok helyről össze lehet hozni. Számomra olyanok számítanak alkotóknak, mint a Venom, Bathory, King Diamond, Celtic Frost, Sodom, Slayer, Iron Maiden, Tormentor. Ezek voltak nekem alapkövei a stílusnak! Ezután hogy Norvégiában mi történt már egy másik dolog. Volt egy underground robbanás, ami kellően feltüzelt ottani fiatalokat, akik kellően elhivatottak voltak. Becsülöm őket azért, ami mellett akkor kiálltak, de a későbbi dolgok már hidegen hagytak. Ki kit utál, ki kit ölt meg és sajnos ezt eléggé átvették az ultra gonosz gyerekek. Valószínűleg ha nekik kellene ezeket megcsinálni, már kevésbé gondolnák magukat annak, aminek…
 
A XXI. században már minden fontosabb, a nemzeteket érintő kérdéseket az államszervezetek, avagy magánszemélyek irányítanak. Így az egyház elvesztette a funkcióját. Mit gondolsz erről? Az egyházi személyek a ludasak az emberek tömeges hülyítésében, avagy az ezen túlmutató, globális egyházak? Netán áttétes egymással e két eszköz?
 
Ez egy olyan kérdés, ami nem igazán mozgat meg. Engem különösebben az egyházak vagy éppen a politika helyzete sem érdekel. Ezek azok a csoportosulások, amelyek saját magukat végzik ki. Leszarom! Baszódjon meg az összes!!
 
Szegeden székel egy bizonyos True Carpathian Black Metal kör, mit gondolsz a tevékenységükről? Ismered az ide tartozó zenekarokat, személyeket? Tudtommal nem igazán rózsás a viszony az ottani zenekarok között, beleértve titeket is…
 
Ez új, erről még nem hallottam. Arról se hogy olyan sok black metal zenekar lenne Szegeden. Na meg arról se hogy mi itt bárkivel bármilyen viszonyban is lennénk ezek közül. Ismerek arcokat, olyanokat is, akiket utálnak, olyanokat is, akiket nem, de én általában nem húzom, halasztom a dolgokat. Ha valakinek velem baja van, azt felkeresem. Vagy meg tudjuk beszélni vagy nem. Ennek a körnek a tevékenységeiről nem hogy mi, de Szegeden sem hallott senki.
 
Ha egy neves kiadó leszerződne veletek, azzal a feltétellel, hogy olyan zenét játszatok, amelyet ő megkíván, mit tennétek? Magyarán: biztos megélhetés, vagy underground státusz?
 
Az underground örök, a többi bekaphatja. Ha eladod magad egy kurva vagy akinek már a testén kívül semmi nincs. A lelkét kitépték és lehúzták a klotyón. Fuck off! Támogassátok az igazi undergroundot!!
 
 
 
Spirit, te tudomásom szerint több formációban is érintett vagy. Azonban az Ahriman és a Masqim Xul is igencsak mellőzöttnek tűnik. Beavatnál a részletekbe? A Hexenwood lemez pedig nekem kifejezetten tetszik, a megjelenése óta rengetegszer forgott már a hifimben. Kérlek, ejts pár szót erről a projektről!
 
Az Ahriman-nal pihenőt tartottunk. Most fog a zenekar összeülni újra, hogy átbeszéljük a jövőt. Sohasem siettük el a folytatást. A Masqim Xul tudtommal nem nagyon működik, bár névileg életben van tartva. Én már nem vagyok tagja. A lemez megjelenése után sok minden megváltozott abban a körben. A Hexenwood nem project! Önálló családi zenei megnyilvánulás! Mint tudva lévő, volt egy „Witchthrone” anyag 2004-ben amit a „Regevándor” lemez követett 2007-ben. Most egy 4 way split jelenik meg hamarosan a francia Sabbath’s Fire gondozásában és rajtunk kívül a Hunok, a Marblebog és a Kopjafa fog szerepelni. Ezután lebeszéltünk egy önálló 10” LP-t ugyanezzel a kiadóval. A második lemez pedig szintén készül és a Skidbladnir Productions-nél fog megjelenni „Bölcsek bőre” címmel. Szóval van mit csinálnunk.
 
Visszatérve a Fagyhamura: mik a jövőbeli tervek koncert és kiadványok tekintetében? Idén 10 éves a zenekar, van tervbe véve evégett bármiféle elképzelés?
 
A Fagyhamuval egy-két koncert van bevállalva, de még ez sem biztos, mert az énekes/gitáros elutazik egy kis időre. Viszont készül a második lemez, ebből két szám már összeállt. Más anyag most nem várható.
 
Spirit, köszönöm, hogy szántál időt az interjúra! Utolsó szó jogán:
 
Köszönjük a lehetőséget! A haldoklás kínzóbb, mint a hirtelen halál, haldoklik mindenki és nevet a halál!
december 13.,