Kalapács interjú

– Kezdjük az előző albummal. Milyen visszajelzések érkeztek az Életreítélt lemezre?

– A dalokat tekintve jók a visszajelzések. Sajnos, mint minden zenekarnál, nálunk is érezhető a letöltések okozta vásárlási visszaesés. Persze ez évről évre látható/várható volt, de most elég drasztikussá vált. Ezért találta ki a kiadó, hogy a most megjelent Mítosz mellé tegyünk DVD-t. Hátha így nagyobb lesz a kedv a vásárlásra.

– Miben érzitek másnak a Mítosz albumot az előzőekhez képest?

– Elsősorban a szövegek miatt más ez az album. Idáig külső szövegíróval dolgoztunk. Az utóbbi években Barbaró Attila (Junkies, Zorall Ramones Mania) írta a szövegeket, de most annyira el volt havazva, hogy inkább bele sem vágott. Ígyhát megpróbáltuk a Vadon Jani-val felvenni a kapcsolatot, de neki még kevesebb az ideje. Többit a következő kérdésednél. 🙂

– Volt valami koncepció, előzetes terv az album elkészítésekor?

– Eleve Józsi-nak volt egy olyan ötlete, hogy a magyar történelem szolgál annyi történettel, hogy egy albumot simán lehetne neki szentelni. Amúgy is szereti ezt a témát. Rengeteg Rockoperában szerepelt már. Rendesen bele is ásta magát. Tehát, mivel egyik szövegíró sem ért rá (Józsi-nak már készen álltak az alap ötletei dalokra), megírta saját maga. A zenekar nagyon örült ennek, mivel nagyon lelkes volt dalszerzéstől a stúdiózásig. Talán ennyire még sosem. 🙂

– Hol készültek a felvételek? Elégedettek vagytok a végeredménnyel?

– A szokásos. P Stúdió. Küronya Miki. Szeretünk a Miki-hez járni. Hamar egy hullámhosszra kerülünk. Segítőkész és tolerálja a hülyeségeinket.

– Ki készítette a borítót, s mit ábrázol?

Sallai Peti készítette. Egy sólyom kardot tart a kezében. Mit mondjak… mikor először hallottam erről az ötletről, hát nem nagyon tetszett. A végeredmény szerintem tök OK lett. Azt hiszem ezzel a lemezzel nagyon veszélyes vizekre eveztünk. Nem szeretnénk divathullámot lovagolni, nem szeretnénk politizálni. Mi csak csináltunk egy lemezt, melyen legendákat vagy inkább meséket találsz a történelmünkből.

– Józsi ezúttal egyedül készítette el a szövegeket. Honnan jött ez az ötlet? S hogyhogy nem éltetek ezzel már korábban?

– Mert nem voltunk rászorulva. Ezért is örültünk neki, hogy végre tollat ragadott.

Szövegírás tekintetében nagyon maximalista. Az Ösztönnél próbálkoztunk saját szövegekkel, de egyszerűen nem akartak elkészülni. Mindig talált benne valami hibát. A kényszer nagy úr és szerintem a végeredmény is azt igazolja, hogy nem feltétlen kell külső szövegíró. Ettől függetlenül lehet, hogy a következő lemezen ismét valakinek a segítségét kérjük. Ezt nem tudni előre.

– A lemezen közreműködik Vikidál Gyula, Tóth Renáta a Kormoránból, illetve az előszó és a végszó Viczián Ottó előadásában hangzik el. Hogy sikerült őket megnyerni a koprodukcióra? Kürönya Miklós melyik dalban játszik?

– Józsi színházi múltjának/jelenének köszönhető ez a színes közreműködői lista. Én személy szerint Vikidál Gyulá-nak nagyon örülök. P.Box és Dinamit Fan voltam. P.Box-ra rengeteget jártam. Fura is volt a felvételeknél, hogy én instruálom a LEGENDÁT. De aztán benyögtem, hogy: „Gyulám! Volt az a számotok! A Minden sarkon álltam!” (Mert ugye ez egy Edda nóta)

Na, erre megtört a jég, jól elküldött a picsába és rögtön jól lehetett dolgozni.

– Limitált példányszámban ugyan, de a Mítosz kapható DVD melléklettel is, melyen a 25 év metal jubileumi DVD sorozat 1. részeként egy 2004-es és egy 2005-ös Kalapács koncert található. Kalapács dal ezeken nem található, csak régi Pokolgép nóták. A következő részeken lesznek Kalapács dalok? Hány részesre tervezitek ezt a DVD sorozatot?

– Ember tervez… Már most kiadhatnánk egy újabb DVD, mert ez idáig 5 koncertet rögzítettünk. Ebből 2 valóban csak Pokolgép dalokat tartalmaz. A másik 3 vegyesen Pokolgép, Omen, Kalapács. Szeretnénk Józsi munkásságát tekintve kronológiai sorrendben haladni. Tehát a következőt Omen DVD-nek tervezzük. Ehhez nincs elegendő anyagunk, de rajta vagyunk a kérdésen. 2010-re lenne jó kiadni a Kalapács DVD-t mivel akkor lesz a zenekar 10 éves.

– Hány dal került be a koncertprogramba az új lemezről?

– Egyenlőre 7.

– Klippet terveztek valamelyik dalra? Az Életreítélt albumra nem készült videoklipp miért?

– Ez nem igaz. Készült a Rock N’ Roll örökké éltet-re. Csak annyira nem játszották, hogy még én sem láttam. Ezért a kiadó egyre kevésbé támogatja a klip készítést. Viszont ez a lemez sok ember fantáziáját megmozgatta. Lehet, hogy valami sokkal nagyobb dologgal fogunk előrukkolni. De ez még a jövő zenéje.

– Hogy folyik a dalszerzés folyamata a Kalapács zenekarban? Mennyi idő alatt álltak össze a Mítosz dalai?

– Mindenki otthon demózgat. Ez kb. 2-3 hetet vesz igénybe. Aztán összeülünk és kiválogatjuk a lemezre szánt dalokat. Ezeket a Zsolti szokta felvernyogni kamu angollal, mert még neki a legelviselhetőbb a hangja. 🙂 Aztán a Józsi is felvernyogja kamu angollal és erre készül a szöveg. Hát ez nagyon változó, de kb. 1 hónap. Tehát kb. 2 hónap lenne, de mivel hihetetlen lusták vagyunk mindezt fél évig képesek vagyunk elhúzni. 🙂

– Van valami jó koncert sztoritok rajongókról? Hallottam egy olyat, hogy egy vidéki fellépésen a srác, akit megénekeltettetek volna annyira nem tudott már magáról, hogy Akelát énekelt Pokolgép helyett. 🙂 Városi legenda, vagy van valóságalapja?

– Lehet, hogy volt ilyen. Lehet, hogy én is be voltam rúgva, azért nem emlékszem. 🙂 Nagyon alkoholos közönség Törökszentmiklóson jött össze. Ez kb. 2003-ban lehetett. Ott olyan részeg volt mindenki, h a srácok a színpadon fetrengtek, hánytak. Estek keltek a pedáljainkon. Csodás élmény volt! 🙂

– A nyári időszakban merre lehet megtalálni a zenekart?

www.kalapacs.net/koncertinfo

– Az EGO projektről mi a véleménye a zenekar azon részének, aki nem vett részt benne?

– Hajrá! Mindenki pártolja a másikat, az egyéb projectek létrehozásában. Az általam hibának vélt dolgokat elmondtam a Beló-nak. Ezért vagyunk barátok. Az a véleményem, hogy a legtöbb dal lehetne akár Kalapács dal is. Tehát igazi Heavy Metal album Beloberk István megfogalmazásában.

– Mi a véleményetek az internetes letöltésekről?

– Nem lehet ellene mit tenni. Én is töltök. Ez van. Viszont azt látni kell, hogy ezzel a zenei piac rendesen át fog alakulni. Szerintem lesz 10-20 előadó országonként, akit majd támogatnak a multi cégek. A többi zenekar/előadó pedig felteszi majd az internetre a demóit, ahonnan le lehet majd tölteni ingyen. Magyarul minden ingyenes lesz. Nem mondom, hogy tetszik, de ez a jövő.

  – Van még esetleg valami, amire nem kérdeztem rá, de úgy érzitek fontos lehet?

– 2008. október 3., Budapest Wigwam Rock Klub Mindenkit Szeretettel várunk! Addig is bulizzatok nagyokat a nyáron!

december 07.,
december 09.,
december 10.,
december 11.,