Egy „újabb” Extreme Noise Terror interjú

Mivel a Kék YUKban rendezett koncert alkalmával nagyon sok kérdést fel sem tettem, hiszen teljesen más dolgok kerültek elő, és nem akartam Phil-t megakasztani, és mivel a diktafon szalagja a vége fele már ki-kihagyott, így már a buli után megbeszéltük, ha valami gikszer van, vagy valami nem érthető tisztán, akkor myspacen keressem meg. Így hát most olvashattok egy újabb pár kérdéses interjút, amikben rákérdeztem a kimaradt, vagy nem teljesen hallható dolgokra, kapásból kezdjük is az elején…
Milyen csapatok voltak rád hatással? Te hogy éled meg, hogy az Extreme Noise Terror rengeteg bandára van hatással? És kérlek, mondj pár régi kedvencet és pár olyat, ami ma is létezik és szereted őket hallgatni!

  – Furcsa belegondolni, hogy sok bandára voltunk hatással és ez olyasvalami, amihez szerényen viszonyulok mivel nem mi voltunk egyedül egyediek akkoriban (1985). azt hiszem mi egy HC banda vagyunk, akiknek volt és van mit adniuk, nem csak a szavainkkal de a zenénkkel is, mint egy dühenergia, amit el kell szabadítani szóval remélem, hogy ha volt hatásunk emberekre vagy bandákra, akkor megértettek minket és azt, amit el akartunk érni. Minket leginkább a HC/punk és a társadalom befolyásolt, ami okot adott arra hogy felemeljük a szavunkat a politikai és társadalmi igazságtalanságok, elnyomások ellen.
Ami elsődlegesen hatásokat mértek ránk, az a Rattus, Anti Cimex, korai Discharge és megint csak korai Antisect és természetesen a Disorder. Némelyik csapat közülük még létezik, de már elvesztették az eredeti lendületüket, ami kár, de jó látni, hogy még mindig élnek!
Mindannyian más és más zenéket hallgatunk, de én? Én egyszerűen hallgatom a HC-t és öreg anyagokat (japán és skandináv frontról), de nem vetem meg a „modern” mai zenéket sem, úgy mint a Converge vagy a garázs punk-rockokat!

Dean már jobban van? És milyen élmények, benyomások maradtak meg benned a magyarországi koncerttel kapcsolatban?

– Szerencsére már jól van! Rossz reakciója volt a malária tablettákra, amit akkor vett be, amikor Indonéziába ment, s persze gyakran az egészsége sem az igazi már, de ezek személyes dolgok, ezért nem szeretnék róla sokat beszélni. Kár, hogy kihagyta a magyarországi bulit, mert jó volt olyan emberekkel találkozni, akikkel már találkoztunk Budapest előtt és mert a dobosunk, Mic is nagyon beteg volt (korházba kellett vinni Budapesten!) Lehetőségünk volt megnézni a várost és egy kis időt is eltölthettünk ott, ami nagyszerű volt, de aggasztott, hogy Mic 24 órán át a korházban volt!

 – Mit kell tudni az új lemezről, mi lesz a címe, s mikor is jelenik meg pontosan?

  – A címe Law Of Retaliation lesz a maga 19 dalával. Az Osmose Productions jelentteti majd meg reményeink szerint most októberben. Visszatértünk a gyökereikhez, még ősibb és eredetibb ENT hangzás lesz, mint valaha, nagyon súlyos és durva lemez, melyen a szövegek még több politikai és szociális tudattal. Még őszintébben kifejezve a zenekar eredeti ideológiáját és ötleteit, nem csak zeneiségben, de a szövegek terén is nagyon személyes anyag nekem és Dean-nek egyaránt.

  – Mit kell tudni a Optimum Wound Profile-ról? Tudtommal énekeltél benne pár évet, és most úgy hallottam új lemezzel készülnek. Ha be kéne mutatnod a ’zine olvasóinak, mit mondanál el róla?

 – Igaz, hogy egy ideig csináltuk együtt, de már nincs semmi közöm a bandához. Velük énekeltem 1991-1994.-ig. Zeneileg megváltoztak és kibontakoztak (még egyszer) és most eléggé befolyásolják őket olyan bandák, mint pl. a Sonic Youth. Nem hallgatom az újabb dolgaik, de én is úgy tudom, hogy egy új anyaggal állnak elő ez évben.

 – És legvégül, egy nagyon idióta kérdés, ki találta ki a zenekar nevét? (csak, mert nagyon kevés zenekar van, aki ennyire kitudja fejezni nevével, azt ami zeneileg képvisel)

Deannel közösen gondoltuk ki a nevet még 1984-ben, amikor a szobájában ücsörögtünk és iszogattunk meg Lärm Campaign For Musical Destruction albumát hallgattuk és a borító belsejében volt egy kép egy fickóról (mint a Circle Jerks verekedős punk figurája) és az volt köré írva, hogy Extreme Noise, ezért úgy gondoltuk, hogy nagyszerű név lenne a bandának, de durvábbat, erőszakosabbat akartunk ezért adtuk hozzá a Terrort! Így született tehát az Extreme Noise Terror!

A zajongás mesterei, avagy a banda…
The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.