Gyalázat interjú

Talán egyeseknek ismerős lehet ww1tchburn3r barátom nickje, aki az utóbbi időben erőteljesen elmélyedt (lépegetni igyekszik) a hazai és nemzetközi crust kultúra és scene hantokkal és rögökkel teli ösvényén. Ő volt az, aki az Extreme Noise Terror kapcsán is felajánlotta, hogy megírja a koncertbeszámoló elejét, rábólintottam, és már akkor jelezte, hogy szeretne a Gyalázat-tal interjút készíteni, és láss csodát, íme… ügyes kérdéseire Toto felelgetetett, akiről nem is szeretnék semmit írni előjáróban, hiszen azt hiszem a válaszokból sok minden kiderülhet, na gyerünk!

 – Helló! Legelőször is kérlek pár szóban mutasd be a zenekart! Mivel foglalkoztok civilben? Hogyan definiálnád a stílusotokat?

 – Üdv! A zenekar 2002-ben alakult, akkor még Rohamosztag néven. Kezdetben hárman voltunk Fefe (gitár, ének), Béla (basszusgitár) és én (dob). 2004 elején Norbi jött a Béla helyére és még ezen a nyáron Dénes is betöltötte az új énekesi posztot. Ekkor történt a névváltás is.
Mindegyikünk dolgozik és többségünk tanul is, sokat vagyunk együtt, próbálunk amikor csak lehet. A zenekarban én vagyok a legfiatalabb 21 évemmel, Norbi 22, Fefe 23 és Dénes 24.
A zenénket elég nehéz lenne behatárolni, nem is igazán szoktuk. Lehetne ránk sok mindent mondani: punk, crust, hardcore, d-beat, raw punk, grind stb. de igazából számomra/számunkra ez akkor is punk!

 – A „punk” mindenki számára mást jelent. Sokan a ’77-78-as mozgalmat látják benne, mások számára hozzátartozik ehhez az Oi! és a hardcore is. Sőt manapság a teljesen trendi fiúbandák (Blink 182, Billy Talent és egyéb förmedvények) is előszeretettel jellemzik így magukat, sőt a média még a kis ribanc Avril Lavigne-ra is rásütötte ezt a jelzőt! Számodra mit jelent a PUNK? Mikor és hogyan találkoztál vele először?

 – Úgy gondolom, hogy a punk a 77-es zenekarokkal, a valódi Oi! zenén át a hardcore-ig, crust-ig punk. Bár a Blink 182 féle szarokat NEM LEHET ide sorolni. Számomra a punk egy életfelfogás. Megmondani azt, ami nem tetszik, szembe köpni vele az embereket, felnyitni a vakok szemét, kiállni az igazért, a jóért, szembefordulni a rosszal, harcolni a békéért. Szerintem nem punk az, ha pl. punk zenekarnak szövegírója van (lásd: Auróra), megöli azt amiről ez szól, a SAJÁT véleményedről.
96-ban találkoztam először a punk-al, mikor az Exploited Győrben játszott. Mindenhol plakátok voltak a Beat the bastards borítóval és a koncert napján rengeteg punk jött a városba és nagyon tetszett amit láttam, bár ez akkor csak a külsőségre irányult, de voltam vagy 8-9 éves.

 – Kik és mik voltak a legnagyobb hatásaid? Nem csak zenére gondolok, hanem konkrét személyekre, könyvekre, filmekre is, vagy bármi egyéb, ami eszedbejut…
 
 – Nagy hatással a családom volt, a szociális helyzetünk, barátaim és a zene. Kiemelni apukámet kell, mert ő ismertette meg velem a jó zenéket és a bátyámat, mert ő vitt bele az underground világába még kis pöcsös koromban. Természetesen sok olvasni való és film is volt/van rám hatással. Szeretem az orosz realistákat és filozófusokat, a magyar költők közül néhányat és még néhány regényírót. Magára a zenénkre a kedvenc zenekaraink voltak hatással. Lehetne felsorolni itt milliót.. Dénesnek az amcsi hardcore, Norbinak a német thrash metal, Fefének és nekem az angol, svéd, finn hc, crust zenekarok.

 – Régebben a Human Errorban doboltál. Mi volt a kiválás oka?

 – Ez egy elég összetett dolog… Győri vagyok, a Gyalázattal itt próbálunk, pesti a barátnőm, hétvégente találkozunk, és a Human Error pesti. Ez elárulja, hogy nem könnyű összeszervezni a dolgokat. Ez az egyik fele, a másik pedig, hogy nem éreztem ugyanazt, mint amit a Gyalázatban. Kicsit olyan érzés volt, mintha meg kéne felelnem, a 3. pedig az, hogy már érezhetően szülte a feszültséget a Gyalázatban az, hogy van egy másik komoly bandám is. Amúgy nagy öröm volt velük csinálni a dolgot és megtisztelésnek is vettem és még mindig a kedvenc magyar bandám.

 – Jelenleg a Gyalázat mellett más zenekarokban is érdekelt vagy. Mesélnél ezekről? A projektek közül melyik élvez elsőbbséget?

 – Igen, elég sok projekt cucc van!  Az 1. számú a Freedom is lie nevű banda. Fefe giározik, bátyám énekel én dobolok és még 2 másik srác tag van benne.. Szeretnénk számokat írni, eddig 5-6 létezik és felvenni őket. Koncertet csak néha vállalunk be.

www.myspace.com/freedomislie

A 2. az egyszemélyes bandám: World In Turmoil, amit teljesen egyedül csinálok, kivéve a hangzás beállítást. Nagyon élvezem, azt csinálom amit én szeretnék és én is veszem fel a zenét.

www.myspace.com/worldinturmoil

A 3. a Mass Reaktion nevű projekt, ebben Fefével ketten vagyunk benne, tipikus d-beat zene.

Ezen kívül akarok még egy bandát ahol egy lány énekelne, tehát lányok, ha akartok énekelni egy fasza bandában írjatok/ hívjatok!

 – Egyre több jónevű külföldi zenekar látogat Magyarországra és az underground zenékre is egyre nagyobb az igény, ugyanakkor ez hígulást is eredményez a rajongók körében. Te milyennek látod a mai magyar punk/ hardcore színteret?

 – Úgy gondolom volt már rosszabb is a helyzet itthon, bár szerintem most sem rózsás. Rossz látni, hogy akárhova megyek külföldre minimum 2x annyian vannak a koncerteken, mint itthon.. Szerintem az is probléma, hogy aki bekerül a punk színtérre, általában gyorsan el is tűnik és csak kevés embernek esik le, hogy miről is kellene ennek szólnia. Amúgy az utóbbi időben kis javulást látok, mintha többen járkálnának koncertekre és egyre több jó banda van jó szövegekkel. Bízom benne, hogy ennél csak jobb lesz!

– Mit gondolsz a manapság uralkodó zenei trendekről? Hogy állsz a deathcore/ metalcore zenekarokhoz és azok rajongóihoz?

 – Nem igazán követem a zenei trendeket, szinte semmit nem tudok az engem nem érintő zenékről. Olyanról még nem hallottam, hogy deathcore!  A death metallal megvagyok, bár nem hallgatom, csak ritkán a dob miatt!  Metalcore? Sokáig ezt sem szerettem, most sem vagyok kibékülve ezzel az elnevezéssel. Nem tudom kik mondják ezt magukra.. Akik metálos hardcore zenét nyomnak? Vagy akik hardcore-os metalt? Igazából nem is érdekel a stílus, ha jó amit nyomnak. Nevezhetik azt akár metalcore-nak is. Ez a lényeg. A rajongók meg olyan zenét hallgatnak amilyet akarnak, nem érintenek!

 – Punkon kívül hallgatsz-e vagy hallgattál-e régebben esetleg másfajta zenéket, pl. indusztriált, death/ black metál bandákat, komolyzenét, hip-hoppot, miegymást?

 – Nem csak punk zenét hallgatok. Metal zenéken nőttem fel, és a mai napig szeretem őket. Persze nem a kerek asztal / cicanacis metált. Szóval hallgatok thrash metalt, egy-két black metal bandát, hip-hop-ot a jó szövegeik miatt. Kb. ennyi.

 – Koncertek terén igen aktív zenekar vagytok. Punk Rock Riot-pótló Aora Festival Kapuváron, fellépés itthon az Extreme Noise Terror előtt, aztán Balkán-turné, egy kis nézőszámú de annál hangulatosabb koncert az amcsi thrasher Vöetsek előtt, elmaradt Európa turné, majd ismét egy ismét meghiúsult fellépés a végül elmaradó Dun@fest-en. Mesélnél ezekről? Mik a további tervek?

 – Szerencsére vannak lehetőségeink, szeretnénk minél többet koncertezni. Ha hívnak el vállaljuk. Az Aora fest volt az első koncertünk a 9 hónap szünet óta, ahhoz képest nem volt rossz.
Az ENT túra nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra. Egy legendáról van szó, nehéz elhinni, hogy velük nyomtunk (majdnem) 3 bulit. Az EU turnét nagyon sajnáljuk, hogy nem jött össze… Már nagyon bele éltük magunkat. Tervezzük újra szervezni ugyan azon az útvonalon, bár a dátum még kérdéses, össze kell hangolunk kinek mikor jó.

 – Ha holnap felhívna téged a Sziget feszt szervezője, hogy jövőre bérelt helyetek van az egyik színpadon és te döntöd el, hogy melyiken, mit választanál? Nagyszínpad, Hammerworld stage, Zúzda vagy egyik sem?

  – Zúzda. Mi keresni valónk lenne a nagy színpadon? Hammerworld nem túl szimpi nekem. Valahogy nem tudok azonosulni azzal az újsággal. Marad a Zúzda, ahol gondolom zúzós bandák (mint mi) játszanak.

 – A koncertek révén volt alkalmad megtapasztalni, hogy milyen a kinti színtér. Mennyiben más a magyarhoz képest?
 
– Fentebb már írtam, hogy külföldön mindenhol a nézőszám minimum a kétszerese, mint itthon. Úgy veszem észre kint jobban tisztában vannak a punk lényegével / értelmével, mozgalmi jellege van. Koncertet is könnyebb külföldön szervezni és valahogy az útiköltség árát is többször oda adják, mint itthon. Nagyon nem vagyunk egy anyagias banda, de azt hiszem az útiköltség a minimum. Még egy lényeges különbség: a külföldi koncerteken sokkal több lány van!

– A Balkán-turné egyik állomásán hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen az éppen akkor Magyarországon kórházban tartózkodó Mic Hourihan-t pótoltad. Hogyan jött a felkérés? Milyen érzés volt – ha csak átmenetileg is – egy olyan legendás bandának, mint az ENT, tagja lenni?

 – Hatalmas élmény. Most sem nagyon hiszem el, hogy doboltam az Extreme Noise Terrorban… Sokszor meg nézem a koncert videóját. Ez egy olyan dolog amire mindig büszke leszek. Nagyon jó volt egy kicsit része lenni az ős crust gépnek! 🙂
Egyébként úgy jött a dolog, hogy megkérdeztük az ENT-t, hogy mit szólnának, ha mi Bakelittel ledobolnánk a bulit. Azt mondták, hogy oké próbáljuk meg. A Jack próbatermében próbáltunk 30-40 perce (végül is csak én, Bakelit nem) és mondták, hogy fasza, a bulis is jó lesz. Jó is lett!

 – Visszatérve még kicsit az Extreme Noise Terrorhoz (bár Fémforgács elég messze áll egy crust ‘zine-től, ám a közönsége és az írói erősen Extreme Noise Terror-pártiak, haha), Phil Vane ritka közvetlen ember volt, ezt Magyarországon is bizonyította. Mi a helyzet a többi taggal, mennyire volt módod megismerni őket?

 – Phil-lel nagyon sokat beszéltem. Tényleg közvetlen és rendes és a mai napig kőkeményen punk. Kicsit csendes amúgy, csak akkor beszél, ha kérdezik. Én személy szerint Woody-t az egyik gitárost bírtam a legjobban, hatalmas arc! Sokat röhögtünk vele. Mic a dobos is jó fej, vele is lehetett ökörködni (amikor éppen nem volt wc-n :)). A többiekkel sem volt gond, de ők tényleg csendben voltak többnyire.

  – Nézzük kicsit megint a Gyalázatot! Mostanában jelennek meg a splitjeitek különféle külföldi bandákkal, név szerint Shitfün, Assassination és Panzerbastard. Az előbbi elvileg már elérhető, a Panzerbastardos viszont csak ősz közepére várható. Magyarországon nem túl gyakori, hogy honi zenekar egy külföldi bandával adjon ki splitet (talán csak a Human Error, Another Way, a Jack és Dawncore jut most eszembe, mint olyan). Nektek hogy jött össze a lehetőség? Ahhoz, hogy külföldön is ismertek legyetek, mi járul hozzá jobban: a splitek vagy a koncertek?

 – A split a Shitfün-nel már tényleg megjelent. Nálunk be lehet szerezni őő 1000 ft-ért. Az Assassination split sajnos még mindig nem jött ki, de most már tényleg csak hetek kérdése szerintem. Egy mexicói srác fogja kiadni, nagyon lelkesnek tűnt, bár kicsit lassan megy a dolog. A Panzerbastard split sajnos odébb van még. Még nincs kiadó rá sajnos.
Úgy jött össze, hogy a Shitfün írt nekünk, hogy kurvára tetszik nekik a zenénk és mi lenne ha csinálnánk egy közös CD-t. Az Assassination cucc úgy, hogy nagyon jóban vagyok a basszusgitárosukkal és nekik is bejön a zenénk aztán ők is rákérdeztek. A Panzardbastard pedig egy bandát keresett egy split cd-re, nekik mi írtunk. Szerintem a külföldi hírnévhez kellenek a splitek is, de elsősorban a koncertek!

Az Assassinations, pedig időközben megváltoztta a nevét simán Assnation-re. Okoz-e ez nektek esetleg valamiféle problémát, csúszást?

 – Semmi gáz nem lett belőle. Ez még Assassination néven fog megjelenni.

– A 3 zenekarból kettő svéd, illetve a hatásaitok között is említettél svéd bandákat. Ez véletlen vagy ennyire tetszik a kultúrájuk/ nyelvük?

 – Személy szerint én nagyon svéd mániás vagyok. Minden szempontból. Imádom az országot, a nyelvüket és persze a punk zenéjüket! Amikor a Shitfün megkérdezett minket a splitről egy álmom teljesült. Amúgy nem szándékos a dolog, így jött össze).

– Adathordozók közül szemmel láthatóan a bakelitet kedvelitek. Mi ennek az oka? Esetleg Te magad is gyűjtesz hanglemezeket? Ha lesz nagylemezetek, ilyen formátumban tervezitek kiadni?

 – Igen, mindenképen a bekelitet szeretjük a legjobban! Az oka az, hogy egyedi érzés tölt el mikor felteszem a kedvenc lemezeimet és ez más, mint a cd. Érezni kell!  Én is gyűjtöm, képes vagyok az utolsó párszáz forintomat is lemezre költeni… Én a spliteket is nagyon szerettem volna / szeretném EP-n kiadni, de sajnos ez jó kiadó hiányában még nem jött össze. Szóval, amint lehetséges lesz, lesz lemezünk EP, vagy LP.

 – Nézzük kicsit a szövegeket. Ki írja őket és milyen ideológia áll mögöttük? Külföldi bandák közül melyiknek a szövegeit tartod legtöbbre?

 – A régebbi számok szövegét Fefe írta, az újabbakat a Dénes. A szövegeink non-konformisták, szösszenetnyi anarcho hatással. Közel áll hozzánk az anarchista irányzat, bár elsősorban hozzám és Feféhez. Nagyon szeretem a Crass, Conflict, Totalitär, Black Flag, Nasum szövegeket, bár még sokat mondhatnék.

 – A beírtak engem mindenféle könyvbe c. számotok egy Kosztolányi-vers feldolgozása. Miért esett a választásotok éppen erre?

 – 3-4 éve irodalom órán ücsörögtem és lapozgattam a szöveggyűjteményt… Kiszúrtam és mondtam, hogy ezt csináljuk meg, mert zseniális a szövege.

 – A szánalmas vagy c. számotokat a koncerteken azzal konferáljátok fel, hogy a szintén győri Auróra zenekarhoz címezitek. Mi a probléma velük? (A kérdésre a releváns személy, a szöveg írója, Dénes válaszol!)

 – Győri vagyok, életem első koncertélmény az Auróra volt 12 évesen. Nagyon szerettem, a kedvenc bandám lett. Minden lemezüket megvettem, minden koncertjükre elmentem. Aztán idősödtem, a lemezeik egyre rosszabbak lettek, és kezdtem átlátni a szitán. Ezt segítette, hogy nagymamám ugyanabban a múzeumban dolgozott, ahol a szövegíró, Pusztai Zoli, és bementem hozzá párszor beszélgetni. Büszkén mutogatta az akkor még meg sem jelent Balkán express lemezt, és győzködött, hogy „ugye jobb, mint a Tankcsapda?” Rá is kérdeztem, hogy miért ez a sok stílusváltás a lemezek között, kifejezetten a Feltámadás, és a Keserű cukor éles átmenete érdekelt az előzőekhez képest. Erre azt a választ kaptam, hogy akkoriban nagyon népszerű volt a metál, és ezért keményebb zenét kellett csinálniuk. A Nincs karácsony és az Illegális bál, pedig azért olyan, amilyen, mert akkor volt divatos a trombitáspánk.
Később volt zenésztársukkal is beszélgettem, aki azt mondta, a legnagyobb baj a zenekarral ez, hogy nem hallgatnak zenéket, nem ismernek bandákat, nem érdekli őket az egész. Ekkor esett le, hogy mennyire nem gondoltam erre. Győrben a punk színtér akkoriban virágzott, volt A-klub ahol majdnem minden hétvégén volt valami koncert, de az Aurórásokat a saját koncertjeiken kívül nem láthattad sehol, fanzineket sem vettek soha, ők még mindig abban a fényben akarnak tetszelegni, hogy a Tankcsapda anno az első koncertjét az ő előzenekarukként adták, csak épp azt nem fogják fel, hogy nem futhatnak be és nem lehet belőlük rock and roll sztár.
A hab a tortán mégis csak az volt, amikor a Győri autósmoziban volt az újhullám fesztivál, amire az előző évi kiesést úgy próbálták meg visszahozni, hogy behirdették főzenekarnak a GBH-et, aztán csak akkor derült ki, hogy nem játszanak, amikor már odaértek az emberek a fesztiválra. A vasútállomáson hatalmas tömeg német punkokkal találkoztunk, akik egyemberként skandálták hogy GBH GBH, miközben a banda nem is tudott róla, hogy játszaniuk kéne akárhol is, mert egyszerűen nem hívta meg őket senki! (ezt Colin mondta a fanzinemben, amikor erről interjúvoltam meg)
Mesélhetnék még egy csomó mindenről, amikor doboznyi CD-t adtak egy jó lemezkritika érdekében, az Auróra records sötét dolgairól, és az új lemezükre, és célcsoportváltásukra, Hungaricára, rasszizmusra, kirekesztésre, Moby Dickre, Magyar Gárdára, hazudozásra nem térnék ki, így is elég hosszú a válaszom. Akit érdekel, a punk portál fórumán a zenekarok topikban elolvashatja a „vitát” Pusztai művészúrral.
A számot egyébként 3 éve írtam, és ha véletlenül nem kerül elő a szó ebben a bizonyos topikban, akkor ők sem vesznek tudomást róla, mivel nem járnak koncertekre, nem érdekli őket a színtér egyáltalán, és ha én nem említem meg neki, hogy van egy ilyen számunk róluk, akkor a mai napig nem tudnák, mert már honnan tudnák? Szóval a lényeg: azért írtam ezt a dalt, mert besokalltam tőlük, sok volt már a képmutatás, a szerepjátszás. A szövegből mindenki megérti szerintem a lényegét a számnak.
Biztos néhány embernek most sárdobálásnak tűnik ez, de a csalódott Auróra „rajongó” szól belőlem.

  – Nézzünk valami kényesebb témát: aktuálpolitika. Mit gondolsz az oroszok-grúz konfliktusról? Egyáltalán, egy punk zenekarnak mennyire kell az aktuálpolitikával foglalkoznia? (Ahogy pl a D.R.I.-nak is van Reaganomics című száma, vagy ahogy a Behind Enemy Lines Flooded című számának szövege a Cathrina-hurrikánról szól) Elveszti-e a szám értékét az aktuálpolitikai események változása során? (veszi át újra a szót Toto)

 – Ezt hosszasan ki lehetne fejteni, de röviden: elítélem, mint minden olyan dolgot aminek ember áldozatai vannak… Szerintem jó, ha egy punk zenekar „aktuál politizál”. Szeretem ez ilyen témájú számokat. Nekünk is vannak ilyenek, pl.: Kutyatámadás. Nem veszti el az értékét, mert évekkel később is tanulságos lehet egy ilyen témájú szöveg.

 – Az olimpia játékok miatt elég nagy figyelem irányult Kínára és ezáltal Tibet helyzetére, az emberi jogokra és azok megsértésére. Te hogy látod ezeket a dolgokat? Mennyire értesz egyet a játékok bojkottjával?

 – Eddig is nyilvánvaló volt a tibetiek totális elnyomása, most még jobban meg ismerhette a világ. Csak az a szar, hogy amint lecsengett az olimpia Tibetről sem hallani már… Úgy érzem az Olimpia úgy elcseszett ahogy van… Megölték a sport értékét a pénzzel és a doppinggal. Egyetértek a játékok bojkottjával Tibet miatt is és az elkorcsosult, elpénzesedett sport miatt is.

 – Nemrég elég nagy port kavart a melegfelvonulás Budapesten. Szerinted ki provokált? A rendőrök, a melegek vagy a melegek ellen tüntetők?

 – Nem sokat tudok a témáról. Amit láttam a TV-ben az az volt, hogy a melegek közül páran, nagyon kihívóan öltöztek, ami esetleg zavarhat embereket, pl.: szülőket, a másik oldalról, pedig tojással dobáló öregasszonyokat, kopasz náci szarzsákokat buzizókat. Úgy érzem, mindkét oldal provokálta a másikat, de a melegek ellen tüntetők sokkal nagyobb szarok, mint a meleg provokátorok. Nem értem mi bajuk az embereknek a melegekkel… Ők is emberek.

  – Mi a véleményed a vallásról? Van esetleg vallásos ember a bandában?

  – Személy szerint nem vagyok jó véleménnyel a vallásról. Úgy látom, hogy a vallás is csak az ember korlátozására szolgál… Ugyan elismerem, hogy vannak benne jó dolgok is, pl.: ne lopj, ne ölj… stb. Én nem hiszek Istenben tőlem távol áll a vallásosság. A bandában senki sem kimondottam vallásos, olyan van aki hisz, de nem vallásos.

 – Mit gondolsz a drogokról? Egyetértesz-e a drogok legalizálásával?

 – Nagyon elítélem a drogok használatát, ökörségnek tartom. Amúgy mindenki azzal teszi magát tönkre, amivel akarja, bár mindenkit le szoktam szólni a drogok (még a bagó miatt is) miatt. Amúgy egyet értek vele.

– Hogyan látod a jövőt?

– „The time is here, the end is near!

 – A crustpunk egy elég ‘konzervatív’ műfaj, ennek ellenére számos bandának van myspace oldala, a tagoknak pedig last.fm profilja, stb. Mennyire szabad ezeket komolyan venni? Mennyire tudnak ezek hasznosak lenni, annak ellenére, hogy sokan csak kurvulásra használják? Ez lenne a jövő?

  – Nem értem, hogy miért lenne gáz egy myspace oldal egy crust bandának… Szerintem épp, hogy hasznos a bandák és a közönség szempontjából. Ez egy kapocs. A last.fm szerintem semmire nem jó, csak érdekes visszanézni. Szerintem ezek nem rossz dolgok, több ember/ punk ismerheti meg ez által a zenekarokat, színteret, mozgalmat.

– Az utolsóelőtti szó jogán üzenesz még valamit?

 – Ha valakinek kérdése van, vagy akar cd-t, pólót írjon nekem: cliffvansinnig[a]vipmail.hu vagy jöjjön oda hozzám koncerten.

 –  Q-And Children?

 – A-And children.

köszi a válaszokat!

Gyalázat interjú (15 komment)

 • alcapone alcapone szerint:

  Bizonyisten fizetek egy sört, csak hagyjátok már ezt a cikket!

 • Avatar toti szerint:

  nem hiszem hogy ez akkora bűn, de legalább a lelkem nem eladó .egy szövegben a geci közönséges győzikés szó. szóval nem szép unalmunkban másokba kötni.mert hiba akad bőven. aurora a legjobb hiába fáj. és vannak még jók, de a mások cseszegetése nem punk.

 • Avatar toti szerint:

  hát igen. kigyűlytöm a gyalázat szövegeit könyvet készítek belőle. antigyalázat clubot hívok össze, és szavalom szövegeiket. már ha szavalható. tiltakozó akcióként sípolhatnák fütyülhetnék.csak mert nem szeretem őket. na de nem röhögtetem magam ilyen ovis szinte gyogyós ötletekkel. ezzel saját magukat égették be szánalom.inkább amit szeretek arra megyek amit nem meg kihagyom. ilyen egyszerű.és aurorára menni fogok.

 • Avatar toti szerint:

  az hogy nem jár sűrűn egy komoly zenekar más koncertekre ott magyarázható hogy nyilván zenélnek hétvégente. na de ha megy is koncertre nyilván nem gyalázatra.számomra teljesen ovis szinten vannak a szövegjeik. nem csoda hogy irigységből gonoszságból bosszúvágyból,mert az aurora esetleg nem karolta fel őket a jobbszövegű profi zenét nyomó zenekart baszogassák.egy punkban legyen tartás! amit hangoztat a gyalázat. hát legyen és inkább több energiát szánjon a zenére mint fórumozásra szitkozódásra.

 • Avatar toti szerint:

  van egy szöveg gyalázatnak. magyar kutya! haladunk amerre a nyugat mutat beletörődünk mert magyar kutya nem ugat! na ez igaz. de amit ők énekelnek az ellenkezőjét teszik. pont olyan zenekarba kötnek bele aki ugatni mer mer mert egész megalakulása óta a hazugság ellen van. gyalázat csak nem magyar kutyákat védi? csak nem náci? na ez itt a baj. ennyi erővel aki magyar az már náci őszerintök.
  alcapone nemtudom ki vagy lehet hogy egy gyalázat tag. ha az ha nem ha magyar zenét nem hallgatsz attól még nem vagy cionista de aki esetleg hallgat még nem náci.

 • Avatar toti szerint:

  gyalázat saját szövegeit is hazudtolja. elegük van a kormányból szövegeik szerint de a valóságban nem ott tüntetnek ahol kéne hanem a no-stress előtt. mit szólnának ha mondjuk én és barátaim az ő koncertjük előtt ugyanezt játszanánk. no de ez a szint ami ovis csak rájuk jellemző.pár tizenévesnek hülyeségeket mesélni aztán játszani a hőst szánalmas.

 • alcapone alcapone szerint:

  Na én ezért nem hallgatok évek óta komolyabban magyar zenét, mert mindig ez a vége. Politika, ideológiák ,mindeféle nézetek, divat-nem divat,eladták magukat, meg mindenki azt hiszi neki van igaza stb. Ez a szájkarate nem az én világom, de másé se szerintem:). Egyszer már el kellene jutni oda, hogy nem egymást basszuk főleg jelen helytzetben. És asszem ettől még nem vagyok cionista(sőt nagyon nem …hehe). Ugyanúgy ahogya hazafias zenéket hallgatók sem jobb magyarok az átlagnál.

 • Avatar toti szerint:

  az auróra mindig jobban zenél. lehet ez nem tetszik a gyalázatnak.azt hiszem nem bűn jól zenélni. és aki az új album szövegét érti tudja hogy minden szava igaz.manapság ha valaki igazat mond rögtön nácizzák.egy normális punk vagy akármilyen lázadó zenekar támadja ennek a kormánynak a nézeteit.az auróra elmondja mi a szar, és jól teszi.ő az első punkok közé való és hiába akarják a műanyag álpunkok ellene uszítani rajongóit nem megy.akkoris a legjobb marad. megnézném a gyalázatot annyi idősen mint most ők. szerintem elfelejtik hogy valaha láttak gitárt.

 • Avatar toti szerint:

  az auróra semmiféle nemzeti rockot nem játszik, az hogy valaki magyar meg csak a ti szemetekben szégyen. teszitek az álszentet, a mártírt hogy másokat el tudjatok sodorni. de nem fog menni. a ti zenei tudásotok soha nem éri el az ő szintjüket. az irigység nem punknak való

 • Avatar toti szerint:

  kosztolányi verseket dolgoznak fel nem csoda hogy irigylik az aurórát jó szövegei miatt. hisz nekik ez nem megy.inkább sunyi módon megpróbálnak más zenekarokat szapulni ahelyett hogy megtanulnának szöveget írni.

 • Avatar toti szerint:

  én szeretem az aurórát de ti szánalmasak vagytok.az aurorának semmi náci nézete nincs de nektek annál jobban esetleg mit szóltok ha titeket cionistának neveznélek.mert ugyan az a két rágalom. az hogy az auróra igazságot énekli hirdeti mint mindig és szól a mostani kormány ellen az csak becsületére válik.igenis igaz az új lemez is! és nem egy volt rajongó hanem csak az irigység szól a gyalázatból.

 • Avatar toti szerint:

  én szeretem az aurórát de ti szánalmasak vagytok.az aurorának semmi náci nézete nincs de nektek annál jobban esetleg mit szóltok ha titeket cionistának neveznélek.mert ugyan az a két rágalom. az hogy az auróra igazságot énekli hirdeti mint mindig és szól a mostani kormány ellen az csak becsületére válik.igenis igaz az új lemez is! és nem egy volt rajongó hanem csak az irigység szól a gyalázatból.

 • alcapone alcapone szerint:

  Tartalmas írás. Ilyeneket olvasva hálát adok nem is tudom kinek-talán a jó istennek-, hogy már rég kiábrándultam gyerekkori kedvenceimből.

 • butch butch szerint:

  Jó interjú! A banda is az.

 • bjorn666 bjorn666 szerint:

  Fú ez bazmeg de fasza interjú. Gyalázat, RESPECT! És nem tudhatták, de azóta kijött az új auróra, ősmagyar szimbólumokkal a borítóján, vörös csillag helyett rovásírással az O betűben. Csá.

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 02.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 03.