Stardrive interjú

Kezdjük talán a zenekar történetével! Nem egyszerű módon állt össze a mai felállás, ugye?

Cselényi Csaba: „2001 óta legalább egy tucat ember fordult meg a bandában. Az első album után úgy nézett ki, hogy a Vass, Mulicz, Papp, Cselényi formáció végül stabil lábakon áll, de nem így alakult, mivel Vasi magánéleti dolgok miatt kilépett. Aztán Fazekas Pali csatlakozott hozzánk a Vale Of Tears-ből – ez valamikor 2007 elején történt. Mivel az újabb dalok gitártémái picit bonyolultabbak lettek, végül én döntöttem úgy, hogy Ács Sanyit is meghívom a zenekarba, és azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó döntés volt.
Most úgy néz ki, hogy a fél Dying Wish meg a fél VOT nálam zenél hahaha – és talán ez az eddigi legerősebb felállás.”

Jó sok idő telt el a két lemez között. Gondolom nem pont így terveztétek?

Cs.Cs.: „Konkrétan három év. Szerettük volna már 2008-ban felvenni az új anyagot, de épp a folyamatos tagcserék miatt nem jött össze. Sanyikának is meg kellett tanulni a régi repertoárt, na meg az új szerzeményeket is. Így aztán a dalírás is elhúzódott.”

– Mennyire szoktatok össze ebben a felállásban, már ami a koncertezést illeti?

Cs.Cs.: „Olyan régóta ismerjük egymást, hogy emberileg nem igazán kellett összeszoknunk, de zeneileg sem volt semmi probléma. Az viszont tény, hogy nekem van a legnehezebb jellemem, engem néha elég nehéz elviselni. Ha nem tetszik valami, azt azonnal megmondom. Nekem az életben csak a zene jutott, és komolyan is veszem, ezért elvárom a kemény munkát, utálom, ha valaki késik a próbáról, de még azt sem tolerálom, ha például Purgó (Papp Sándor basszer) egy Liverpool meccs miatt nem jön gyakorolni. Ez van. Amúgy jól elvagyunk, rengeteget röhögünk, közös grillpartykat rendezünk, általában Sanyikáéknál, amiket a kutyáik, meg a gyep rendesen meg is szenvednek.”

– Most, hogy teljes a csapat, hogyan oszlanak meg a feladatok?

Cs.Cs.: „Sanyika viszi a pénzügyeket, meg a promo egy részét, én a médiát, meg a honlapot fogom intézni. A dalszerzés főleg Zoli és az én reszortom, de a többiek is rengeteg ötlettel állnak elő.”
Ács: „Zoli felel még a grafikai dolgokért. Nagyon vágja a PhotoShop-os dolgokat. Ő készítette el a MySpace oldalunk arculatát, és ő csinálta meg a jelenleg legyártás alatt lévő pólóink mintáit is. Sajnos a koncertszervezés terén sokszor falakba ütközünk. Az eddigi bulikat én és Zoli hoztuk össze, de úgy látom, hogy sokkal nehezebb egy-egy jó bulit vagy miniturnét megszervezni, mint 2001-2002-ben. Akkoriban a Dying Wish-el szénné játszottuk magunkat, most meg örülünk, ha pár potya buli befut. Egyébként ezt szeretnénk erősíteni, mert én például sokkal jobban szeretek színpadon állni, mint a próbaterem mélyén izzadni.”

– Mennyi idő alatt születtek meg a Kings and Slaves dalai?

Cs.Cs.: „Az előbb említett okok miatt két és fél évig íródtak. Ma már egy picit gyorsabb a tempó. Régebben más volt a munkamódszer, de mostanában gyorsabban haladunk. Ehhez kellett egy olyan dinamikus ember a csapatba, mint Sanyika. Igen nagy segítségemre van a döntésekben, lényegében közösen vezetjük a bandát.”
Ács: „Egyébként a dalok nagyon ösztönösen jöttek. Kevés izzadságszagú téma volt, amit ki kellett dobnunk. Szerdánként lementünk a próbaterembe egy rakás sörrel és jöttek a témák. Ez szerintem hallatszik is a lemezen”

– Történt-e változás a dalszerzői folyamatban?

Cs.Cs.: „Pusztán annyi, hogy több ötlet kerül terítékre, és elég, ha Zolival csak a dalok vázát visszük le a próbákra, ahol aztán közösen díszítjük fel őket.”
Ács: „Én nagyon szeretem a próbatermi dalszerzést. A régi D.W. időkben születtek így a dalok, amikor még mindenki ott volt a heti 2-3 próbán és nem voltunk szanaszét az országban. Így sokkal élőbbek, lüktetőek a dalok.

– Úgy tapasztalom viszonylag sokan várták az új lemezt. Érzékeltétek ezt Ti is?

Cs.Cs.: „Én nem igazán, csak miután megjelent, akkor jöttek a visszajelzések, hogy már nagyon sokan várták.”
Ács: „Sajnos azt látni kell, hogy Magyarországon az emberek egyszerűen nem vásárolnak lemezeket, így nehéz azt leszűrni, hogy hányan hallgatnak meg egy új lemezt. Reméljük, hogy akihez eljut Kings and Slaves annak tetszik és ajánlja is másoknak.”

– Mik azok a célok, amiket kitűztetek az új albumnál?

Cs.Cs.: „Homogénebb hangzást akartunk, ami sikerült is, aztán meg összetettebb dalokat szerettünk volna írni. Úgy néz ki, ez is sikerült. Távlatiakban, pedig szeretnénk minél több helyen bemutatni.”
Ács: „Célok? 10 millió eladott példány, világkörüli stadion turné, magánrepülő, limuzin, sör és csajok. Szerintem ez teljesen reális. Ha-ha!!!

– Lemezbemutatót nyilván terveztek. Mikor, hol, kivel?

Cs.Cs.: „Lényegében minden mostani koncert egy lemezbemutató. Szeretnénk a fővárosban is rendezni egy hivatalos bemutatót, más bandák társaságában, de nem nagyon mozdulnak arrafelé a szervezők. Majd meglátjuk.”

 

– Beszéljünk a csapat zenei hatásairól is. Kíváncsi lennék a közös és egyéni kedvenceitekre?

Cs.Cs.: „A Down, COC, Spiritual Beggars mindenképp a közös kedvencek közé tartoznak. Zoli, Pali és Purgó hallgatnak inkább több metál zenét, én meg a Pink Floyd-tól a blues-on keresztül a Tool-ig mindent – metálból a legkevesebbet. Ja, meg óriási Zep és Hendrix rajongó vagyok. Sanyika meg mindjárt elmondja, hogy mit szeret leginkább.”
Ács: „Én a régi kedvenceim mellett (Slayer, Morbid Angel, Nevermore) egyre több szellősebb zenét is hallgatok mostanában. Pl. Monster Magnet, Pain, Charlie, Ákos, Clapton. Hát igen, öregszem!!! Ha-ha!!!

– A felvételek mennyi időt vettek igénybe és hol zajlottak?

Cs.Cs.: „Egyedül a dobokat rögzítettük Töfinél Szolnokon, minden mást Karcagon vettünk föl a saját kis házi stúdiónkban. Így volt időnk kísérletezni a különböző hangzásokkal, beállításokkal. Rengeteg erősítőt és gitárt cuccoltunk le és mindet kipróbáltuk. Izgalmas volt, de végül megérte.”

– Klipet a Welcome To Cumania-ra forgattatok a nyáron. Meséljetek erről!

Cs.Cs.: „Még júliusban forgattuk le a kunmadarasi reptéren. Gyönyörű időt fogtunk ki, és amellett, hogy gyorsan ment a munka, jól is szórakoztunk. Egyébként egy kis költségvetésű klipp, nincs sztorija, csak zenélünk és kész. Sajnos a képanyag vágása lassan halad, de reméljük októberre elkészül.”
Ács: „A felvételeket egyébként Papp István barátunk készítette, aki a karcagi Mediátor Tv mindenese. A forgatáson meg volt sör és paprikás krumpli. Szóval hangulat garantálva.”

– Nyilván úgy látjátok, hogy érdemes egy klipbe energiát, időt, pénzt fektetni. De mit vártok igazából ettől?

Cs.Cs.: „Mint mondtam, kis pénzből készül a klipp, inkább csak időigényes végleges formába önteni. Sokat persze nem várunk tőle, mindössze annyit, hogy akit érdekel a zenénk, az láthat minket a neten, meg a honlapon. Majd elküldjük néhány zenei tévéhez is, azok meg vagy lejátsszák, vagy nem.”

– Koncerttervek? Netán turné várható?

Ács: „2-3 bulink van eddig leszervezve őszre. Nagy öröm nekem hogy nov. 14.-én Székelyudvarhelyen játszunk. Köszönet Boer Zolinak a meghívásért. Egyébként tervek vannak pesti lemezbemutatóról, karcagi zenekarok közös turnéjáról, de ezek mind szervezés alatt vannak, úgyhogy majd akkor tudok többet mondani ha már fixálódtak a dátumok.

– Mostanság eléggé megerősödött a hazai, nevezzük így stoner színtér. Miben látjátok ennek az okát?

Cs.Cs.: „Passz…”
Ács: „Mindenki öregszik?! Ha-ha!!!”

– Az első lemez szerzői kiadásban jött ki, míg most a Nail és a PsychoDOOMelic közös gondozásában. Ti kerestetek kiadót vagy fordítva történt?

Cs.Cs.: „Igazából már az első lemezt is a Nail és a PsycheDoomelic gondozta, most pedig ezek mellett a HMP is csatlakozott a kiadáshoz. A Rust esetében mi kerestük meg Márkot a PsyceDoomelic-nél, amiben a Wall Of Sleep főnök Füleki Sanyi volt segítségünkre, a Kings And Slaves-t meg már várták a kiadók, úgyhogy csak el kellett készítenünk.”

– A lemez terjesztést a PsycheDOOMelic Records is végzi. Ez nyilván jelent némi extra promóciót, esélyt külföld felé, ugye?

Cs.Cs.: „Mindenképp. Márk nemrég valami olyasmit említett, hogy alig várja, hogy megkapja a lemez úgynevezett európai változatát, és hogy elkezdhesse vele a munkát. Ez nem tudom mit takar, de jól hangzik. Amúgy ők szinte minden kontinensen jelen vannak, és ez nem kis dolog. Biztos vagyok benne, hogy ennek köszönhető, hogy már a Rust is átjutott a tengeren túlra. Ha nem is sok, de van néhány rajongónk odaát is.”

– A honlapotok nem épp friss, várható “javulás” ezen a téren? Vagy kizárólag a MySpace-re koncentráltok?

Cs.Cs.: „A honlap elkészült, de még nem látható, ezt csak a webmester tudja miért. Ahogy viszont beindul, én fogom személyesen frissíteni, és ígérem, hogy rendszeresen új dolgok kerülnek majd fel. A MySpace oldalunkat azonban már most többen látogatják, mint a honlapot ezelőtt bármikor.”
Ács: „A weblapot Mile Géza barátunk készíti, aki már ősidők óta ellátja a karcagi bandákat jobbnál jobb oldalakkal. Már megkapta az összes infót és adatot az oldalhoz, úgyhogy napokon belül elindul a stardrive.hu.”

Beszéljünk néhány szót a “Karcagi Undergroundról” is. Mi most a helyzet arrafelé?

Ács: „Dolgoznak a zenekarok gőzerővel! A Vale of Tears új lemeze nemsokára boltokba kerül, a Decadence lemez tavaly jött ki, a Kontrollzé tudomásom szerint stúdiózott nemrég, úgyhogy alakulnak a dolgok. Van sok fiatal csapat is. Róluk nem tudok sokat, de próbálnak ezerrel.

– Mivel a tagság más csapatokban is érdekelt, beszéljünk a DW és a VoT terveiről, a két csapatot érintő aktualitásokról is!

Ács: „A VOT mint említettem felvette új lemezét. A Dying Wish vegetál. Nem találtunk megfelelő énekest, szóval gyakorlatilag a csapat nem dolgozik. Nagy dolgokat éltünk át együtt. Remélem egyszer még lesz egy koncertképes D.W.

– Már nem titok, hogy Csaba kerül Holdampf Gabi helyére a Wall of Sleepben. Megtudhatunk erről bővebbet?

Cs.Cs.: „Igen, rám esett Füleki Sanyiék választása. Kis hezitálás után elvállaltam a feladatot. Gőzerővel tanulom a WOS koncertrepertoárját, és megkaptam az új dalok demo verzióit is. A tervek szerint jövőre új lemezzel jelentkezik a Wall Of Sleep. A legfrissebb hír, amivel szolgálni tudok, az az, hogy December 11-én Sopronban, majd pedig 12-én Pesten a Dürer Kertben lépünk fel a Gorezone ingyenes fesztiválján. Ennél bővebb infóval nem szolgálhatok.”

Stardrive interjú: 1 komment

  • zemial szerint:

    …na igen, a [b:7d3e0a15]Dying Wish[/b:7d3e0a15] haldoklik. Kár értük.
    Mondjuk már lassan 10 éve tart ez a folyamat. A 2es és 3as demót egy CD-n megjelentetni még nagy húzás volt! Ott még egy reményteli zenekar voltak, jó dalokkal. Aztán a 2001-es [b:7d3e0a15]Never-Ending Road[/b:7d3e0a15] már csak egy kiemelkedő dalt mutatott ([i:7d3e0a15]Fragments of the past[/i:7d3e0a15]), a 2005-ös [b:7d3e0a15]D.Y.I.N.G. W.I.S.H.[/b:7d3e0a15]-t pedig egyszer hallgattam meg. Azóta semmi sem történt (a honlapon a legfrissebb hír 2008.05.28-as!). Hiába volt pár koncert, visszatérő dobos ([i:7d3e0a15]Moldoványi Jani[/i:7d3e0a15]nál nem volt és nem is lesz jobb dobosa a [b:7d3e0a15]DW[/b:7d3e0a15]-nek), valahogy nem sikerült érdekeset alkotni. Maci ([i:7d3e0a15]Papp Lajos[/i:7d3e0a15]) mondta hogy régen rongyosra hallgatta a [b:7d3e0a15]Tales from the 1000 Lakes[/b:7d3e0a15]-t, de ma már inkább más zenéket hallgat. Ez hallatszik is a zenéjükön. Az előző énekes (Dömötör Balázs) pedig a színpadon hanyatt fekve énekelt a koncerteken (döbbenet!). Az ilyen újkori [b:7d3e0a15]In Flames[/b:7d3e0a15]-es siránkozós depis vonal nemcsak nekem nem jön be, úgy látszik a rajongók is elmaradoznak. Észre kéne venni, hogy hiányzik a tűz a zenekarból! Több hörgés, több lábdob, egy jó énekes kéne, meg talán meg kellene hallgatni a régi dalokat, a régi kedvencek lemezeit.

Piratefest Budapest
július 03.