My Own Grave interjú!

A svéd My Own Grave feltörekvő death metal horda, mely előtt rengeteg lehetőség és lemez van még vissza. Nem rég írtam kritikát az új albumukról, a gitáros Anders Härén pedig látva a pontszámot kérte hogy legyen angol fordítása is. Ekkor kérdeztem rá, hogy esetleg egy interjú? Erre ő; miért ne! A kérdések és a válaszok pedig magukért beszélnek, no lássuk!

Megtudtok élni a zenélésből? Gondolom mindenki dolgozik valahol, esetleg van akinek családja is van…

Nem, nem hiszem, hogy bárki meg tud élni death metal zenészként, de ez soha nem is volt célunk. Mindannyian szeretjük a metál zenét és csodálatos érzés öt órakor gyorsan befejezni a munkát, gyorsan vacsorázni valamit azután menni a haverokkal találkozni és játszani a death metalt legalább 3 órán át. Szeretem ezt az életet, sohasem akartam teljes időmben zenével foglalkozni. 2007-bem megszereztem a tudományos végzettségemet és nagyon élvezem a web-fejlesztői munkámat. Death metal mindig a hobbim lesz, de még egyszer, ez a legjobb kibaszott hobbi ami csak lehetséges!

A csapat Sundsvall-i, milyen város ez, mit kell róla tudni és mesélnél a lakhelyeden lévő bandákról, arról kikkel vagytok jóban és úgy egészében hogy ítéled meg a svéd metál életet!

Sundsvallban felnőve mindig voltak metál bandák elszórtan, de nem annyi mint a Dél-Svédországi nagy városokban. Nemzetközileg Sundsvall talán a black metal bandáiról a legismertebb, mint a Setherial, Abyssos, Diabolicum, és In Battle. Nem volt jelentősebb death metal banda Sundsvallból, amíg az In Battle visszatérésekor meg nem változtatta a stílusát. Azt hiszem kevesebb csapat aktív most, mint amikor 2001 elején mi elkezdtük, de mostanában van sok ígéretes csapat, mind szerződéssel és anélkül. Syn:Drom, Soreption, Cynical Hatred és Legium csak néhány a figyelemreméltóak közül. A helyi szcéna egyre erősebb és nagy dolog ennek tanúja lenni!. Jó barátság van a Sundsvalli és Norrlandi (Svédország északi része) bandák között. Norrland a nagyobbik része Svédországnak de a népesség kisebb a déli részhez viszonyítva. Azt hiszem ez az oka annak, hogy jóban vagyunk az északiakkal.

Országotokat mennyire érintette a gazdasági válság, mennyire veszed észre a mindennapjaidban azt ami a világban zajlik? Szerinted kik lehetnek a felelősek?

Lehetetlen kimaradni a válságból, minthogy nap mint nap a hírekben szerepel évek óta. Szerencsére az én munkámat ez egyáltalán nem érinti, de szerte Svédországban sokan elveszítik a munkájukat. Az ok, ahogy mindenki tudja,a bankok egyre nyerészkedőbbek és olyasmikbe fektetnek amik nem hoznak pénzt. A gazdaság aranyszabálya a kockázat megosztása, de globális gazdaságunk van és nem vesszük észre a kapzsiságukat, a bankok meg nem igazán veszik figyelembe a kockázatot. Mikor az amerikai bankok elkezdtek nyakig ülni a szarban, a világ összes bankja elkezdett hanyatlani.

Ramin Farhadian a régi énekes, miért lépett ki és mikor?

A múlt év folyamán Ramin sok gyakorlást kihagyott. Ezen a ponton elkezdtem több szöveget írni, ily módon megértettem őt, hogy kevesebbet tudott tenni a bandában, de a csapat mindig elsőrendű fontosságú kell legyen. Adtunk neki néhány esélyt, hogy változtasson, de végül muszáj volt mást keresni. Szerencsére megmaradt a jó viszony köztünk és rendszeres vendég a koncertjeinken.

Aronsson-nak van egy érdekes projectje, a Cavevomit, mesélnél erről valamit?

A Cavevomit aktívabb volt 2003/04-ben mikor Aron csatlakozott a My Own Grave-hez. Miután csatlakozott hozzánk megmondtuk neki, hogy a My Own Grave-nek kell elsőrendűnek lenni és neki nem volt ezzel gondja. Johnny szintén többet foglalkozott a Syn:Drom-mal és Magnus-nak volt a Diabolical és a Sorghegard. Igazából nem sokat gondolkodom a Cavevomit-on. Ők egy őrült, brutális, beteg banda, akik kibaszott őrült show-t csinálnak, de nem tudok róla, hogy valami újat megjelentetnének.

A szövegvilágotok a szokásos halmazokat járja körbe, de azért megkérdezem, hogy honnan merítettek hozzá és milyen filmek, könyvek és bandák voltak rátok hatással?

Az Unholy előtt írtam néhány szöveget, amit filmek és sorozatgyilkosok inspiráltak, tipikus death metal szövegek. Az Unholy-n a vallás különböző aspektusainak kritizálása felé fordultam és az inspirációhoz csak ki kellett nyitni egy újságot. A Necrology különbözik, mivel az összes szöveg egy fő témára összpontosít: a halál szerepére az emberi kultúrában és a történelemformáló szerepére. A szövegek filozofikusabbak és valóban az én gondolataim és következtetéseim. A folyamat alatt kutattam pár dolgot, elolvastam néhány könyvet és emiatt természetesen volt sok inspirációm, de nem a megszokott módon, hogy „ez a dal erről a filmről szól” vagy „erről a dalról szól”.
Egy nekrológ egy lista azokról az emberekről, akik meghaltak és elég jól össze vannak foglalva a tankönyvekben vagy történelemkönyvekben. Életünket a halottak árnyékában éljük és nem tudjuk felülmúlni a halott mestereket életünk folyamán. Végül is, a történelmet mindig a győztesek írták, a sírfeliratokat pedig mindig a gyászolók. Minden nyom a Nekrológiában a halál különböző aspektusaira koncentrál, de mindezeknek sokszor ugyanaz a témájuk és a kérdésük.

Noha a szövegek valóban fontosak nekem, nem gondolom, hogy bármelyik konkrét költő inspirált volna. Amik befolyásoltak, azok talán inkább különböző énekesek, az a mód ahogy ejtették és hangsúlyozták a szavakat és különféle vokális képességek.

Ha minden idők számodra legjobb thrash illetve death metal listáját kéne elkészíteni, milyen 5-5 lemezt sorolnál fel?

Arrrgh, nehéz kérdés! Örülök, hogy a black metalt nem kérdezted, mert lehetetlen lett volna válaszolnom:

Öt kedvenc thrash metal:

SlayerReign in blood
MetallicaMaster of puppets
HypnosiaExtreme hatred
Testament The gathering
SepulturaArise

Öt kedvenc death metal:

UnanimatedAncient god of evil
Vader Litany
Carcass Symphonies of sickness
Cannibal Corpse The bleeding
Dismember Indecent and obscene
Carcass, Dismember és a Cannibal Corpse kemények voltak! Említhettem volna bármelyik albumukat a 90-es évek első feléből.

Bor vagy sör?

Sör a válasz, ez nem kérdés.

Stefan Kihlgren-nek is van egy érdekes projectje, amiből már nagy lemez is született, hogy vélekedsz a Horde of Hel-ről illetve hogy sikerül összeegyeztetni a „mellékvágányokat” a fő bandával? Nincsenek viták abból, ki hova és mibe fordít több erőt és energiát?

Ő a Horde of Hel session gitárosa és a My Own Grave a fő bandája. Eddig nem voltak problémák vagy viták. Még nem hallottam a Horde of Hel lemezt, így nem tudom kommentálni milyen, sajnálom.

A Pulverised Records-szal hogy sikerült a megegyezés, már az EP-teket is ők adták ki, elégedettek veletek és az új lemezzel illetve úgy globálisan, milyen visszajelzéseket kaptatok a Necrology kapcsán a nemzetközi metál sajtóban?

Azt hiszem elégedettek velünk, mert elhalmoztak minket dicsérő szavakkal az Unholy-val és a Necrology-val kapcsolatban és úgy éreztük, hogy valóban időt és pénzt fektetnek abba, hogy reklámozzanak minket és a kiadványainkat. Ugyancsak ők akarták, hogy jelentessük meg újra az Unleash-t, attól a naptól kezdve, hogy aláírtunk velük, így azt hiszem, kedvelnek bennünket.

A metál sajtó nem volt túlzottan elájulva az Unleash-től, de vihart kavartunk az Unholy-val. Nem gondolták, hogy van egy banda olyan névvel, hogy My Own Grave így hangozhat. Az Unholy jó kritikái után izgatottan várjuk, hogy mit gondolnak a Necrology-ról, mert mi magunk úgy gondoljuk, hogy az még jobb. Eddig a kritikák hihetetlenek, és mi nagyon boldogok és hálásak vagyunk!

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak?

Ha szeretitek a melodikus, old-school svéd death metált és ugyancsak élveztek némi brutális amerikai death metált, akkor határozottan csekkolnotok kell a Necrology-t. Nem bánjuk, ha illegálisan letöltitek, de ha szeretitek, erősen ajánlom, hogy vegyétek meg, mert mi megnyertük Jon Ziget hogy készítse el az illusztrációt és ő készített néhány remek kiegészítő illusztrációt néhány dalhoz is.

Köszönöm a válaszokat, remélem jártok majd egyszer Európának ezen a felén is egy koncert elejéig!

2010 február 12-20 között turnén leszünk a Demonical-lal és a Deathbound-dal, lesz egy magyar show-nk is, gyertek csekkoljátok! E pillanatban még nem tudom hol lesz, de amint tisztázódik, a városok és helyszinek részletes listája fent lesz a honlapunkon, és a hivatalos fórumunkon a Global Domination-nél.

Anders

augusztus 07.,
augusztus 12.,
augusztus 13.,