Ignominious interjúHail Mephyriz! Kérlek, mutasd be Ignominious nevű zenekarod!

– Üdv! A zenekart 4-en alkotjuk: Alastor – dobok, Haermoth – gitár, Netherial – gitár, és én basszus/ének poszton.

Eddig két demót sikerült megjelentetnetek 2008-ban és 2009-ben. Ezekről mit kell tudnunk?

– Az első, 2008-as demót igazából kiadókeresés céljából rögzítettük, pontosan 100 példány készült belőle. Saját magunk terjesztettük, szétküldtük mindenfelé, bár még most is maradt belőle nálam jónéhány. Egész jó fogadtatásban részesült a hallgatók és webzine-ek részéről, a kiadókat viszont nem érdekelte különösebben. Ezen a dolgon nem is csodálkozok, mivel ma olyan mélyre süllyedt a black metal, hogy kb. senki sem mer 3 szám alapján lemezszerződést adni egy nevesincs zenekarnak. Volt olyan kiadó, akinek nagyon tetszett és a kötelező ámítást nyomta, hogy be vannak telve, de maradjunk kapcsolatban majd szólnak. Természetesen azóta sem szóltak.
A második demó számai már az első demó felvételekor léteztek. 2008-ban volt pár koncertünk, és zavaró volt, hogy a közönség nem ismeri a számainkat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy újabb hangzóanyaggal kéne előállnunk, meg úgy éreztük, hogy le kéne számolni a „régi” számainkkal, amik nem férnének bele egy esetleges nagylemez anyagába. Úgyhogy 2009 júniusában újra a Klaan-ban kötöttünk ki és rögzítettünk 5 számot, amiből a 3 legöregebb szám lett a második demó anyaga. A maradék kettőnek később lesz szerepe. Ebből a lemezből 200 példány készült, és szintén magunk terjesztjük még most is. Miután megvolt a második anyag, felkeresett minket egy svájci kiadó, hogy kiadná az első demónkat. Bele is egyeztünk a dologba.

A legutóbbi demótok, a No Return az old-school black metal jegyeit viseli magán, hallgatása közben a 90-es évek szelleme elevenedik meg lelki szemeim előtt. Mely zenekarok hatására kezdtetek el black metalt hallgatni/előadni?

– Jó a meglátásod a 90-es évek szellemével kapcsolatban. Nekem a black metalt a 90-98-as évekig terjedő periódus alatt született zenék jelentik, így azok gyakorolták rám a legnagyobb hatást. Gondolok itt a Stridre, első néhány Gorgorothra, első Obtained Enslavement-re, csak hogy néhány ismertebbet említsek. Az említett korszakban született irányzat szakítva a thrash-es gyökerekkel már melodikusabb irányba ment el, így megteremtve egy igen sajátos atmoszférát magának. És ez egy olyan atmoszféra, amely képes különféle negatív érzéseket felszínre hozni a hallgatóban, így bennem is. Ez fogott meg a legjobban az egészben, és ez illik legjobban a nézeteim zenei formában történő kifejezéséhez.

Hogyan fogant meg az ötlet, hogy zenekart alapítsatok? Mi a célotok a zenéléssel?

– Először részt vettem a Beggar of Baphomet nevű formációban, aztán egy neve említésére sem méltó bandában 2 próba erejéig, ahol megismerkedtem Alastorral, a dobosunkkal. Egyik zenekarban sem találtam meg azt, amit kerestem. Tele voltam ötletekkel, de esélyem sem lett volna megvalósítani őket az említett bandák keretein belül. Saját kezembe kellett venni a dolgok irányítását, különben nem jutottam volna semmire. Mivel (megfelelő) dobost igen nehéz találni, és ő épp kapóra jött, ezért vázoltam neki a terveimet egy új black metal banda alapításával kapcsolatban. Bele is ment, úgyhogy már semmi sem szabhatott gátat annak, hogy létrejöjjön az Ignominious.
Ha ezt nevezhetjük célnak, akkor az, hogy életben tartsam ezt a kihaltnak nevezhető vonalat. Ha 2000 utáni nekem tetsző black metalt akarok találni, akkor nem járok túl sok sikerrel. Sajnálatos, hogy a régi nagy bandák, akik jó zenét nyomtak, beadták a derekukat ennek az extrém őrületnek, aminek a műfaj lezüllesztése lett az eredménye, mert gombamód szaporodtak a kísérletezgetős bandák, és azok a szutykok is black metalként épültek be a köztudatba, mikor rég messze álltak a műfajtól. Ezeknek köszönhető, hogy aki legalább rendes zenét kívánna csinálni, annak nem könnyű érvényesülni. Fel is kell készülnie, hogy akár le is ránthatják, hogy ilyen-olyan kópia, mert mondjuk nem zongorások a számai, vagy épp nincsenek benne jazz-es elemek (csak hogy egy-két idióta megoldást említsek).

A számcímek arról tanúskodnak, hogy elég negatív a szövegíró életszemlélete. A halál, elmúlás, sötétség és káosz a szövegek közti kapcsolódási pont. Ki írja a szövegeket, mi az inspiráció? Hogy nézne ki egy ideális világ a ti szemszögetekből?

– A szövegeket én írom. Mint ahogy a számcímek is tanúsítják, a legnagyobb inspiráció az, hogy az élet véges, és ebbe valamilyen formában bele kell törődni. Ha éppen a zenét írom meg hamarabb egy számnál, akkor a zene által kiváltott hangulat nagyban befolyásolja, hogy éppen milyen szöveget írjak rá.
Az ideális világ szerintem megteremthetetlen. Elég nagy takarítást kéne végezni ahhoz, hogy minden a helyén legyen. Erkölcsöt ma már csak elvétve talál az ember. Ráadásul analfabéta, deviáns állatok csürhéje szabadul évente az iskolapadokból. Olyan világot élünk, ahol divat agyatlannak lenni, és szégyen a tudás. Akik ezt az utat járják, azokat érdemes lenne elpusztítani az ideális világ megteremtése érdekében.

A megkülönböztethetőség kedvéért, a black metalon belül tipizáljátok a zenétek? Számon tartasz további mellékágakat, műfajokat?

– Nem tipizáljuk a zenénket. Az Ignominious black metal. Nem teszek elé semmilyen jelzőt, nem is akarok, és nem is fogok. Se nem raw, se nem depressive, se nem pagan, meg mittudomén mik vannak még. Óriási divatja van ennek is, hogy dobjunk a meghatározás elé még egy jelzőt, hogy vagányabbak legyünk (és legalább távolabb legyünk az eredeti műfajtól). Véleményem szerint valami vagy black metal, vagy nem. Ezeket a jelzőket is a műfaj gyalázatos felhígítása hozta létre. Maximum egyedül a true jelzővel vagyok kibékülve, de szerintem azt is ki kell érdemelni, nem pedig csak szó nélkül ráaggatni saját magunkra (ahogy azt sokan teszik manapság).

Hogy készül el, milyen fázisokon esik át egy-egy dal az Ignominious esetében, mire végleges testet ölt?

– A számokat teljes egészében én írom. Teljesen változó, hogy a szöveg, vagy a zene születik meg előbb. Ha rámjön az alkotói vágy, akkor átadom magam neki, és jóesetben napokon belül meg is születik a végeredmény. A kész szám kottáit szétküldöm a tagoknak, ráhúzom a szöveget, és a következő próba alkalmával már össze is rakjuk az egészet. Ebben a módszerben már az elején megegyeztünk, és mivel be is vált, így is marad.

A Beggar of Baphomet elnevezésű formációval mi a helyzet? Elsikkadóban van a fő bandád mellett?

– A Beggar of Baphomet (ha egyáltalán zenekarként létezett, mivel próba, koncert nem volt) már évekkel ezelőtt feloszlott, vagy ha csak én tudom rosszul, és nem is oszlott fel, attól én kiléptem belőle még az Ignominious megalapítása előtt. Abban a zenekarban semmiféle érdemi tevékenységet sem végeztem. A gitáros srác írta meg a 3 számot, én meg feljátszottam 3 hónapos tudással a basszust, meg felénekeltem a szövegeket. Idővel rájöttem, hogy nem az én világom, és a zenei ízlésünk is bőven eltérő, de akkoriban ez jelentette az egyetlen lehetőséget számomra a zenélésre. Ki is léptem belőle és rájöttem hogy ahhoz, hogy megvalósítsam a saját ötleteimet, magamnak kell összeszedni a megfelelő tagokat.

A tagság fele kiskőrösi, a többiek pedig felvidékiek, Gútán élnek, ha jól tudom. A próbák szempontjából ez nem okoz problémát? Mi az álláspontod, illetőleg a gútaiaknak a trianoni határrendezésről?

– Igen jól tudod, Alastor és Haermoth gútaiak. A nagy távolság a próbák gyakoriságára nyomja rá a bélyeget. Az utóbbi időben Pesten is próbáltunk párszor, de az sincs közel. Ha viszont Gútára megyünk, akkor hosszabb ideig kint maradunk, és annyit próbálunk, amennyi belefér. Volt már példa 8 órás próbára is.
A trianoni határrendezést óriási nagy patkányságnak tartom. Évszázadok óta megy a harc a Kárpát-medencéért, mivel a világ legélhetőbb területe. A háború elvesztése meg kapóra jött a férgeknek, hogy széttéphessék. Rendkívüli tájegységeket veszített el Magyarország.
A gútaiak úgy vannak vele, hogy nincs értelme rágódniuk olyan dolgokon, amiket az őseik elrontottak. Ők már ebbe születtek bele, és ezzel élnek együtt.

Mi a vallási meggyőződésetek? A régebbi időkben, illetve manapság, a XXI. században létezik még érdemi funkciója az egyházaknak? Hisztek a transzcendens világ létezésében?

– Születésem után nem sokkal evangélikusnak kereszteltek meg, de nem gyakorlom a vallásomat. Többiek sem gyakorolnak semmilyen vallást. Az egyetlen dolog amiben hiszek, az Önmagam. Éppen ezért, ha valamelyik izmus keretei közé kéne szorítani a gondolkodásmódomat, akkor csakis az individualizmus jöhetne szóba. Úgy vagyok vele, hogy az egyéni céljaim megvalósításához egyedül saját magamra támaszkodhatok, nem pedig bizonyítatlan eredetű égi lényekre.
Számomra semmilyen érdemi funkcióval sem bír az egyház, viszont aki gyakorolja a vallását, az biztos számon tart érdemi funkciókat. Épp elég hithű keresztény élt/él világszerte, szóval biztos van benne valami. Ha valakinek ez a választása, hát legyen. Engem nem károsítanak meg vele, épp ezért az Ignominious nem hirdet háborút a kereszténység ellen (de a félreértés elkerülése végett nem is azonosul vele). Fölösleges keménykedés lenne, ha így tennénk.
A transzcendens világ létének kérdése egy elég érdekes dolog. A halált követő eseményekről életünk során sosem fogunk értesülni, mégis kíváncsisággal tölt el a dolog. Ez örökre egy misztérum marad, amivel kapcsolatban halandó sosem kap választ.

Hallgattok hazai black metal bandákat, avagy valami egyéb magyar metálbandát? Mint fiatal zenész, mi a véleményed a hazai undergroundról, fellépési lehetőségekről, klubéletről?

– Hallgatni nem hallgatok magyar bandákat, de figyelemmel kísérem azért a bandák tevékenységét. A hazai undergroundról pedig csak undorral vagyok képes nyilatkozni. Elég egy órát rászánni a nézelődésre és mind a tíz ujjamra találok egy-egy lehetetlen formációt. Gondolok itt gagyi extrém újításokra, egyszemélyes, gépdobos szennyre, szánalmas erőlködésekre, és még sorolhatnám. Nem csodálkozok rajta, hogy az általam elismert magyar bandák is el kívánnak határolódni ettől a fertőtől. Szigorúan olyan bandák reklámozzák magukat ezerrel, meg folynak a csapból is, amik a szemünkben egy kalap szart sem érnek.
Fellépési lehetőségek elég szűkösek, de ez minket annyira nem aggaszt, mert nem kívánjuk hetente közönség elé tárni, amit csinálunk. Eddig nagyon nem is volt két azonos programú Ignominous koncert, maximum kétszer, szóval aki többször eljött, nem ugyanazt látta. De ha hívnak, és úgy érezzük megéri elmenni, akkor elmegyünk játszani.
Klubéletről nincs érdemi véleményem. Ritkán járok fel koncertre, mert csak nagyon ritkán van olyan, ami érdekel is. Bár ha az Ignominious szemszögéből nézem a dolgot, akkor csak annyit tudok mondani, hogy a tapasztalataim azok, hogy pl. Szlovákiában sokkal jobban veszik az emberek a lapot. Itt Magyarországon meg vagy lehúznak minket, vagy folyton Immortalhoz, Burzumhoz, meg ilyenekhez hasonlítgatnak. Aki ilyenre vetemedik, annak nem sok füle lehet, vagy saturészegen figyelte a koncertünket.

Mi a jövőbeli tervetek az Ignominiousszal? Mikor várható nagylemez? Valamelyik nyári fesztiválon láthat titeket a közönség?

– A számok ha nem is gőzerővel, de íródnak. A nagylemez anyaga már majdnem kész van. Terveink szerint, ha minden jól halad, akkor nyáron stúdióba vonulunk és fel is vesszük az egészet. Aztán jöhet a kiadókeresés. Szóval a nagylemez megjelenésének időpontjáról az égvilágon semmi konkrétat sem tudok mondani. Rajtunk nem fog múlni, csak a kiadón, ha egyáltalán lesz olyan kiadó, akit érdekel a cucc.
Nyári fesztiválról egyelőre semmit sem tudok. Sehova sem vagyunk hivatalosak, de szerintem nem is leszünk. Ha mégis lesz valami, azt az oldalunkon azonnal közzétesszük.

Köszönöm Mephyriz, hogy rendelkezésemre álltál, a legjobbakat kívánom a továbbiakhoz! Az utolsó szó joga a tiéd!

– Én is köszönöm az érdeklődésedet, a lehetőséget, meg a jókívánságot. Bízom abban, hogy aki érdeklődik a banda után, elegendő információt kapott. És abban is, hogy páran elgondolkoztak szavaim olvastán.

Ignominious interjú: 12 komment

 • cannibanile-grinder cannibanile-grinder szerint:

  szerintem is teljesen okes az interju,kisse szerintem rohejes ez a fstes rajtuk,lehet ezzel meg mas is lehet igy,na de ok tudjak,a zene szamit igazabol,ha idovel netalan klipp is keszulne,szerintem azt gazan jol oldjak majd meg,mert sajnos a kulso utan sokan sokmindent felreitelnek es mondom megegyszer,a zene szamit csak!!!

 • oldforest oldforest szerint:

  Jó a zenekar, a srác tök normális, sokan példát vehetnének.

 • Avatar phl szerint:

  Nem tudom mit szenvedtek annyit ezen. A srác nagyságrendekkel intelligensebb mint a magyar “blackmetál szcéna” nagy része.

 • Avatar devil szerint:

  A jó zene dallamtól vagy épp reszeléstől függetlenül is jó zene! Kinek ez, kinek az jön be, de a tényen semmit sem változtat.

  Az interjúban leírtak pedig eléggé egyértelműek,csak a nagyérdemű fórumozóközösségnek nem ártana szöveget is értelmezni, mielőtt gépelésbe kezd. 😉

  A fentebb látható bandának viszont érdemes néhány percet szentelni, mert sikerült valami élvezhetőt és értékelhetőt alkotniuk, amire rá is illik a black metal jelző ellentétben a manapság tucatszámra szaporodó szégyenbandákkal.

 • kovi-markovics kovi-markovics szerint:

  [quote=Ragnarr:987d93s2]
  [i:987d93s2]A szövegből egyértelműen kiderül, hogy Mephyriz nem a kinézetre értette a devianciát, sokkal inkább a tudás megvetésére és azon értékek lealacsonyítására amik anno kiemeltek minket az állatok közül. Az én értékrendem szerint ez teljesen helytálló gondolatmenet, tökéletesen igaza van a srácnak.[/i:987d93s2]
  [/quote:987d93s2]

  Tényleg igaz, csak én nem “deviencián” lovagolok, bár gondolom ezt nem nekem szántad. ^^

 • kovi-markovics kovi-markovics szerint:

  [quote=msz:987d93s2]

  jójó. én a zenei stíluson belül gondolkodtam. nem kell áttérni ilyen tré dolgokra. maradjunk a stíluson belül.
  a buzikhoz feltétlen az a külső dukál? nem hinném… HAHA
  szóval azt hiszem itt az ideje megnyugodni.
  [/quote:987d93s2]

  Buzikkal csak példáloztam. De mondjuk ezzel “lábon lötted magad”. Black metal féle zenekarosdihoz sem FELTÉTLEN kellene ilyen külsö dukálodnia, értem? Értelmes indokra kiváncsi lennék, hogy ehhez a szubkulturához miért éreznek kényszert ilyen külsöséget felvenni. Nekem ne mondják ezt polgárpukkasztásnak, mert max. egy “mezei polgár” körberöhögi az ilyeneket.

 • msz msz szerint:

  [quote=Kovi Markovics:y3234645]

  Az sem, mikor b*zik a felvonuláson papi ruhában rózsaszin bibliát tartottak? Ha valaki nagyon ki akarja fejezni magát, akkor még a “deviáns” stílusát átülteti a külsöbe is. Akár pandamacivá is. Legalább hitelesen képviselnék azt, amit akarnának. (w00t)
  [/quote:y3234645]

  jójó. én a zenei stíluson belül gondolkodtam. nem kell áttérni ilyen tré dolgokra. maradjunk a stíluson belül.
  a buzikhoz feltétlen az a külső dukál? nem hinném… HAHA
  szóval azt hiszem itt az ideje megnyugodni.

 • kovi-markovics kovi-markovics szerint:

  [quote=msz:987d93s2]
  [b:987d93s2].Másrészt,ha tisztában lennél a deviancia fogalmával,akkor tudnád,hogy az nem a külső alapján dől el,hogy ki deviáns és ki nem.[/b:987d93s2]
  😡
  [/quote:987d93s2]

  Az sem, mikor b*zik a felvonuláson papi ruhában rózsaszin bibliát tartottak? Ha valaki nagyon ki akarja fejezni magát, akkor még a “deviáns” stílusát átülteti a külsöbe is. Akár pandamacivá is. Legalább hitelesen képviselnék azt, amit akarnának. (w00t)

 • msz msz szerint:

  [quote=kalap:y3234645]

  lényeg;aki nem ért ehhez,az ne is erőlködjön. és ne többes számban “beszélj”,mert ez csak az én véleményem volt…

  Persze, mivel a black metal alapvetően egy deviáns irányzat, a társadalmi normák teljes elutasítása jellemzi. Persze leginkább a true verziót, amire annyira büszkék is vagytok, szóval itt most van némi ellentmondás. Aki nektek nem tetszik, az deviáns állat, miközben a saját devianciátok annyira kézenfekvő, hogy észre sem veszitek.

  Vagy ha szerinted nem deviáns, amit csináltok, akkor az sajnos nem trú, de nem ám!
  [/quote:y3234645]

 • msz msz szerint:

  [b:y3234645]Szerintem először is azzal kellene tisztában lenned,hogy ez a kinézet a black metalhoz tartozik.Másrészt,ha tisztában lennél a deviancia fogalmával,akkor tudnád,hogy az nem a külső alapján dől el,hogy ki deviáns és ki nem.[/b:y3234645]
  😡

 • alcapone alcapone szerint:

  Vagy mint inkább egy csapat panda mackó. (gpig)

 • Avatar devil szerint:

  Lumpy kedves, itt nem az a probléma, hogy mely időszak zenekaraihoz hasonlítanak egy zenét, hanem az, hogy olyan nagy bandákhoz hasonlítják folyton az új zenekarokat, amelyekhez baromira nincs közük. Manapság olyan hozzá nem értő emberek írnak kritikákat, koncertbeszámolókat, akiknek a black metal színtér ismerete kimerül az Immortalban meg a Dark Funeralban…

január 22.,