Wintersun Interjú

Wintersun interjú Jari Mäenpää-val

Nem túl rég, úgy 3 hónapja szereztem meg a Wintersun albumát. Már régebben hallottam a zenekarról, de hallgatni nem volt lehetőségem titeket. Most, szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne hallgassam meg az albumot. Igazán örülök, hogy már elkezdtétek írni az új anyagot is. Készen vannak már a számok? Tudsz mondani valamit róluk?

Öt dal szerkezete már majdnem elkészült. És két másikhoz már van jópár riff, csak még össze kell rendezni. Azt hiszem, a szövegek 50% van megírva eddig. Az új albumon sok lesz az új elem, de a stílus marad a régiben. Nem lesz technikailag annyira összetett, mint az első lemez, de érzelmekben gazdag lesz.

Ki szerzi a dalokat? Egy zeneszerző van a csapatban, vagy együtt írjátok?

Én írom a dalokat. Azért is indítottam a Wintersunt, hogy saját zenémet játszhassam, kompromisszumok nélkül. Természetesen, a többiek ötleteit is szívesen fogadom.

Milyen volt az első album fogadtatása? A Nuclear Blast elégedett volt, vagy titeket ez nem érdekelt?

Igen, elégedettek voltak, és ez fontos nekem, de nem áldoznám fel a „zeném egységességét” ezért.

Változtatnál valamit az albumon, így utólag?

Igen, mindig. Egy kicsit maximalista is vagyok. De már nem lehet, szóval inkább az új dolgokra kell koncentrálnom, és azokat jobbá tennem.

„Time” az új lemez végleges címe?

Nem, csak munkacím. De maga az „idő” témája nagyon erősen jelen van, szóval lehet, hogy ez lesz a címe végül.

Hol léptetek fel ebben az évben, és melyik zenekarokkal?

3 fesztiválon voltunk: Nummirock (Finnország), Tuska Open Air (Finnország) és Summerbreeze (Németország), ami egyben az én, és Teemu első fellépése volt külföldön. Aztán volt még pár koncert a Calenture, Dead Shape Figure, Death chain, Dauntless stb. zenekarokkal.

Miért léptél ki az Ensiferum-ból? Minden rendben van köztetek?

Igen, jó barátok vagyunk. Tulajdonképpen kirúgtak a zenekarból, mert nem tudtam turnézni menni, az Iron felvétele után, mivel már le volt foglalva a Wintersunnak a stúdió. Szóval ez amolyan idő probléma volt. Nem tudtam az időm 100%-ában az Ensiferummal foglalkozni, mert a Wintersun épp lemezszerződést kapott, és egyre több időmet elvette, tehát jobb is, hogy ott hagytam az Ensiferumot.

Van családod, vagy feleséged?

Nincs. Azt hiszem, valahol az úton, választanom kellett „feleség, gyerekek, munka, szép ház, autó és kutya” valamint „szegény zenész, kis lakás” között és én a zenész létet választottam :), hehe!

A Wintersunon kívül van más munkád, vagy kizárólag az énekléssel keresed a pénzt?

Jelenleg nincs más munkám. Dolgoztam egy kicsit itt-ott, de a „rendes munka” „zenész karrier gyilkos” dolog. Sok év után, végre van pénzem a zenélésből. Az én 1/3-ában vagy 1/4-ében el tudom tartani magam csak zenéből, de még sok időnek kell eltelnie, hogy csak ezzel tudjak foglalkozni. Ez egy elég kemény út, nem ajánlom senkinek. De nagyon jó, és egyben kifizetődő új zenéket szerezni.

Lesz majd koncertetek Romániában is?

Remélem, de beletelik egy kis időbe.

Kivel énekelnél/dolgoznál együtt a legszívesebben?

Devin Townsend. Ő egy fantasztikus producer és énekes.

Köszönöm az interjút!
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.