Gorefest Interjú

– Hogy őszinte legyek, sose hittem volna, hogy valaha új Gorefest lemez születik. Kinek az ötlete volt újra megalapítani a bandát?

– Csak úgy jött. Sosem voltak „alakuljunk-már-újjá” gondolataink, aztán egyszer csak jött az ötlet, milyen mókás lenne újra játszani néhány régi nótát a próbateremben. Minden hirtelenjében történt, született pár új nóta, aztán már azon gondolkoztunk, hogy keressünk egy kiadót, haha.

– Kik jelenleg a Gorefest tagjai?

– Eredeti a felállás. Jc, Boudewijn, Ed és én.

– A La Muerte épp néhány napja jelent meg a Nuclear Blast-nál. Nyilvánvaló, hogy nem tudjátok még felmérni a hallgatók reakcióit, szóval inkább úgy kérdezem, miket vártok, mik a céljaitok az új lemezzel?

– Hát, ő, igazából semmi, hehe. A legfontosabb, hogy boldogok vagyunk a zenéléstől, pontosan úgy alakult minden, ahogy akartuk. Bármit is gondolnak mások, tökjó ez így. Jó lenne eladni néhány lemezt is, szóval lehet lesz még folytatás.

– Köszönet a promó CD-ért, így már hallhattam az utolsó munkátokat, és bizony, elég jól sikerült. Hasonló a hangulata mint a régi Gorefest lemezeknek. Tudatos lépés volt ez?

– Nem, csak így alakult, amikor írtuk a dalokat. Tudatosan nem járunk semmilyen utat, ami történik, az van.

– A kedvenc Gorefest albumom a False. A kiadás évében majdnem minden nap hallgattam, és még mindig az egyik kedvenc lemezem. Szóval nem csoda, hogy kedvelem a Rogue State-féle dalokat. Ki írta ezeket a témákat?

– Valószínű Boudewijn, egyáltalán nem metalos a háttere, tehát ami különös a Gorefest zenéjében, azt ő írhatta.

– Az Erase lemezzel valamelyest változott a stílusotok, valamivel közelebb kerültetek a heavy metálhoz, a 70-es 80-as évek hangulatát idézve. Ha nem tévedek, volt némi változás a tagokban, ebben az időben. Mesélnél erről pár mondatot?

– Nem volt változás a tagokban, egyszerűen csak erre sodort az élet. Legtöbbünk ilyesfajta zenéket hallgatott akkoriban, és ez előbb utóbb kihatott a sajátunkra is.

– Miért oszlottatok fel? Tudtad-e, hogy a Death turné a feloszlásotok után nem folytatódott, így a magyar rajongók sosem láthatták élőben Chuck Schuldiner-t?

– Azért oszlottunk fel, mert már nem érdekelt a zene, és egymás sem igazán. Egyszerűen csak nem akartunk többé egy banda lenni. De nem igazán hiszem, hogy bármi közünk lett volna ahhoz, hogy Chuck nem jutott el Magyarországig. Jóbarátok voltunk, de nélkülünk is folytathatta volna a turnét.

– Az új albumotok kiadása előtt, a Nuclear Blast kihozta a régebbi lemezeiteket is. Ezt ti kezdeményeztétek, vagy a kiadó ötlete volt?

– Eredetileg egy másik kiadó tette volna meg ugyanezt. Amikor úgy döntöttünk, hogy újrakezdjük, rögtön a NB -hoz mentünk, akik kapásból érdeklődtek a régi cuccok felől is. Azt hiszem elég jó munkát végeztek.

– Honnan szedtetek ennyi ki nem adott demo/élő nótát, amik az újrakiadott lemezekre kerültek?

– Heh, elég hosszú munka volt. JC és én végeztük a javarészét, annyit kellett tennünk, hogy átkutassuk a padlást, hogy vajon lelünk-e valamit. Frankó cuccok, szerintem én sem hallottam azokat a Soul Survivor demókat korábban…

– Információim szerint, az újrakiadott lemezek újra is lettek maszterelve. Ki és merre végezte a munkát?

– Újra maszterelve aligha, szerintem csak valami equalizálás történhetett, semmi több. És nem is úgy reklámozták, hogy újra lenne maszterelve.

– Térjünk vissza a La Muerte-hez. Hol rögzítettétek a lemezt?

– Rotterdamban, az Express stúdióban. Az egész produkciót magunk készítettük, de végül úgy gondoltuk, hogy jobb lenne, ha valaki más végezné a végső keverést. Tue Madsen-t akartuk, és szerencsére volt is ránk egy kis ideje. Hihetetlen jó munkát végzett, szerintem.

– Ki írta a dalokat, vagy közösen dolgoztatok?

– Ezúttal együtt írtuk őket, még Ed is írt néhány nótát. Boudewijn-nek is sok munkája van benne.

– Miért épp most, 2005-ben tértetek vissza?

– Amint már említettem, csak ötletszerűen jött, hogy zenéljünk együtt. Semmi titkos háttérszándék vagy ilyesmi.

– Az Obituary-n kívül ti vagytok az év másik pozitív meglepetése. Legalábbis számomra. Figyelemmel kíséritek a mai metal életet?

– Persze. Egész életemben metalt hallgattam, nem látom értelmét pont most abbahagyni.

– Terveztek további nagylemezt, turnét, kitűzőt, ilyesmi?

– Jövő év elejére egy Európa turnét tervezünk. A többit nem tudom. Azt hiszem, egy lemezt még mindannyiunk szeretne, vagy talán kettőt is. Remélem azért nem fog további 7 évet igénybe venni, haha.

– Lesz magyar koncert?

– Nemrég láttam pár dátumot, úgy néz ki, március 3-án, pénteken fogunk játszani Magyarországon! Nem tudom még hol, további infóért látogassátok a honlapunkat rendszeresen!

– Játszottatok már az újjáalakulás óta? Milyen volt a fogadtatás?

– Jah, igencsak meglepett, hogy emlékeznek még ránk az emberek, haha. Wackenen játszottunk, a hely tele volt. Marha jó buli volt. Szóval igen, úgy tűnik van még ránk érdeklődés!

– Ki írja a szövegeket? Miről szólnak a La Muerte szövegei?

JC írja, az ő nézeteiről és gondolatairól szól, a világról, az emberekről és az életéről.

– Kérlek jellemezd a La Muerte-t néhány szóval!

– A headbangerek gyönyöre (‘A Headbangers Delight!’)

– A metál színtér sok neves zenészt vesztett az elmúlt években. Kiket emelnél ki közülük?

– Mindig sokkoló, amikor egy zenészpajti haláláról hallani, különösen a Panterás esetben. Akkor meg pláne rossz, ha ismerted személyesen. Chuck és Piggy halála teljesen lesújtott, mert remek emberek voltak, nagy hatással mindenkire.

– Érdekel a sajtó visszhangja?

– Nem igazán. A legtöbbet olvasom, de nem alszom nyugtalanul miatta.

– Elégedett vagy a Nuclear Blast-tal?

– Igen, nagyon is! Egy azon néhány kiadó közül, akik szeretik a Metalt és tudják, hogyan kezeljék. Nagyszerű, hogy velük térhettünk vissza!

– Milyen üzenetet közvetít a La Muerte előlapja? Van konkrét értelmezése a borítónak?

– Nem, csak jól illett a szövegekhez és a címhez. És az is remek, hogy nem egy számítógépes grafika, hanem igazi festmény alkotja a borítót. Azok a számgépes cuccok eléggé untatnak.

– Mit üzensz a Fémforgács olvasói számára?

Nos, remélem néhányotok meghallgatja a La Muerte-t. Ha szeretitek a kemény gitártémákat, a még keményebb dobot és a Metalt nagy M -mel, akkor jó be fog jönni a lemez.

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.