Niburta interjú

Major Flóra: Mikortól, honnan alakult ki Nálad a zene szeretete?

Hormai Balázs: Nos, kezdjük az elején. Anyukám, apukám operaénekes, így kérlelhetetlenül még a pocakban is kapcsolatban voltam a zenével. Kiskoromban zongoráztam vagy 4 évig, aztán serdülő koromban áttértem a gitározásra, hamar megfogott a basszusgitár hangja, így azt tanultam 4 évig, majd 2-3 éve elkezdtem foglalkozni a népzenékkel.

Milyen hangszereken játszol és mióta?

No hát igen, a basszusgitár megvan, nagybőgőztem 1 évig, most két fajta dudát tanulok, ír furulyát és dorombot hamarosan, meg török sazon kezdek el, ahogy megjön a hangszer.

Milyen zenekarokban játszottál/játszol? Mesélj egy kicsit róluk.

Anno 6 éve férkőzött belém a gondolat, hogy a magyar népzenét metállal kéne ötvözni. Akkor sokféle stílusban basszusgitároztam, míg végül nekiláttam a saját ötlet megvalósításának.
Sokféle próbálkozás volt, de a legkiemelkedőbb a Sagremor zenekar volt, ahol ír és magyar népzenét ötvöztünk metállal, már akkor is nagy hangsúlyt fektettem abba, hogy élő népi hangszereken játszunk (magyar duda, furulya, koboz).
Ez a formáció egy év után sajnálatos módon megszűnt belső konfliktusok miatt, pedig már voltak külföldi meghívások is. Utána egy időre befejeztem a zenekarszervezést, majd 2009 őszén barátaim támogatására újrakezdtem, ekkor jött létre a Niburta, amiben jelenleg moldvai, bolgár, török, és mongol népzenét teszünk össze a méltán híres göteborgi metal stílussal.
Emellett újra belekezdtem a Busó Projectbe, amiben pedig őrültködések vannak. A bluestól a kemény grindig minden fellelhető lesz benne.

Beszélj egy kicsit a Niburtáról honnan jött a név, mit jelent?

Sokáig tanakodtunk mi legyen, voltak ötletek, de jobban beleástam magam a mitológiába. Niburta a szkíták alvilági istenpárosából az egyik, ő felel a monda szerint a jó termésért, de eközben a harctéren is őt hívják segítségül az ellennel szemben, hitük szerint a harcosok hős párducként tértek az alvilágban és Niburta segítségével ők is párduccá változhatnak a csatatéren. Niburta szabadfordítása: Párduc-ős.

K: Hányan is vagytok a zenekarban?

Nyolcan vagyunk, bár az énekesünk, Bóta Nóra időhiány miatt kilépett. Hamarosan bejelentjük utódját, így visszatérünk a „bűvös nyolcas számhoz”. (Tagok: Németh Anna – hegedű, duda; Bóta Nóra – ének, akusztikus gitár; Hormai Balázs – basszusgitár, vokál; Szilágyi Márton – kaval, tilinkó, dudák, torokének; Kristóf István – koboz, tekerő, ének; Kemény Bálint – gitár; Leindler Milán – dobok; Krieser János – gitár; Zoltán Áron (vendégzenész) – kaval, furulya, mandolin; Salgó Norbert (vendégzenész) – dobok.) A zenekar honlapja: http://www.myspace.com/niburta

Hogy sikerül ennyi tagnál a próbákat összeegyeztetni?

Fú, nagyon nehezen. Általában a nyolcból öten-hatan vagyunk ott mindig, aztán a kimaradók otthon készülnek fel. De nagy szervezési munka összeegyeztetni az időpontokat.

Nemrég jelent meg a demótok, mi volt ennek a visszhangja? Nektek mi a véleményetek, hogy sikerült?

Rengeteget készültünk rá, dolgoztunk rajta és úgy érzem a zenekar elégedett vele, én személy szerint nagyon kritikus vagyok a minőséggel kapcsolatban, de vannak még dolgok, amiket fejleszteni kell, bár sokak szerint nekem nem lehet tökéleteset csinálni. Eddigi tapasztalatok alapján főleg külföldről elég sok elismerést kaptunk, kiadók is érdeklődtek. Bár mindig lesz és van is, akinek a metalcore és a népzene együtt emészthetetlen, de hát nem lehet mindenki ízlésvilágát kielégíteni. Főleg keletről kaptuk meg, hogy örülnek, hogy nem a nyugati népzenét és kultúrát követjük, hanem a keleti és balkáni dolgokat részesítjük előnyben népzenei színtéren.
Új számainkban torokénekre és a mongol, makedón-bolgár dallamvilágra állunk rá. Köszönet a borítóért Vígh Anikónak (anikovighphotography.daportfolio.com) és a hangzásért és felvételért az Artist Factorynak (http://www.artistfactory.hu)

Milyen zenekarokkal vagytok kapcsolatban? Esetleg nekik volt valami visszajelzésük az albummal kapcsolatban?

Anno a Niburtában is megfordult Bencsik ‘Becse’ Gergellyel vagyok barátilag nagyon jóban és amiben tudunk, segítünk a másiknak. Jelenleg ő a Virrasztókban és a Regében játszik, így velük is kapcsolatban vagyunk. Illik megemlíteni, hogy a Busó projectes őrültködésben is előfordul.
Majd jövőre a KerecsenSólyom zenekarral is tervezünk egy pár közös fellépést, reméljük, összejön és nem csak egy alkalomra!
Nemzetközi színtéren a cseh Cruadalach zenekarral ápolunk jó viszonyt, akikkel 2011 tavaszán közös minitúrnén veszünk részt Prága, Pozsony, Brno és Budapest állomásokon a horvát Stribog, és a cseh Zrec társaságában.

Terveztek feldolgozásokat játszani más zenekaroktól?

Nos, kezdetben Eluveitie„Quoth The Raven”-t játszottuk, első pogányi fellépésünkön elő is adtuk,de mára elhagytuk, mert belegondoltunk, hogy végül is majdnem az összes számunk feldolgozás, hiszen a népzenét nem mi írtuk, bár ez az, amit sok másik zenekar nem mer vagy nem akar bevallani, hogy igazából tribute zene a folk metál, persze ha nem saját dallamot csinálnak.
Jelenleg nem tervezünk feldolgozást más előadóktól, bár tervbe van véve a Gyalog Galoppból a „Bátor, hős Sir Robin kedvenc kobzosa dalának” a feldolgozása.

Van-e zenei példaképed? Ha igen, ki ő és hogyan inspirálta a munkáságodat?

Fúha, van pár. Elsőre, mint azt sejteni is lehetett, Christian “Chrigel” Glanzmannt nagyra értékelem, hogy összehozta az Eluveitie-t és kitartott mellette.
Ezen felül zenei példaképek még a Csürrentő, a Makám és a Zurgó zenekarok.
De nem utolsó sorban a zenekar tagjaira nézek fel a legjobban, akik kitartottak a nehéz időben, támogattak és zenei tudásukkal lenyűgöztek, és lehetővé tették a Niburta zenei világának a létrejöttét.

Zárszóként mondanál valamit, amiről nem esett szó vagy kiegészitenéd az eddigeieket?

Köszönöm neked a lehetőséget.

Írta: Major Flóra

január 22.,