Cool Head Klan interjú

Kezdésként megtennéd, hogy néhány mondatban bemutatnád a bandát azon olvasóinknak, akik még nem vagy csak alig ismerik a történelmeteket?

Üdv minden rockembernek! Tizenhárom éve alakítottam a zenekart Petrás János barátommal. Kemény, kitartó munkával, elkötelezetten a Rock zene szeretete mellett, sok-sok albummal és megújultan fennállásunk óta 900 bulival a hátunk mögött létezünk a szeretett közönségünknek hála!

Engedd meg, hogy gratuláljak az új albumhoz, szerintem az eddigi legjobb anyagot rögzítettétek lemezre, bár -nem számítva a 2008-ban a web-oldalatokról letölthető Szép hazám útjain anyagotokat- 6 hosszú évet kellett várnia a rajongóitoknak. Ez azért tőletek szokatlanul hosszú kihagyás. Mi volt az oka a szünetnek?

Köszönöm mindenkinek aki letöltötte az albumunkat! Valójában nem volt hat év szünet, a Méreg albumunk után egy válogatás lemezt is megjelentettünk. Ebben az időben ment a médiákban a 100x ölelj még címu Nox feldolgozásunk.

Ne feledkezzünk meg a Mamut projectrõl, mellyel 2007-ben jelentkeztetek. Mekkora sikere volt? Lesz folytatása?

Gyakorlatilag szinte sehol nem tudtam fellépni a Mamuttal, mondván nem ismert csapat. Itt éreztem milyen nehéz lehet a mai kezdő csapatoknak lehetőséget kapni, hogy megmutassák magukat. Kereslet és kínálat van a piacon, senkit nem érdekelt hogy ki vagyok, a startról indultam. Bár a metal rajongóktól csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, mégsem kapott ez a lemez illetve csapat MAMUT reklámot. Tervezünk új anyagot, ha lemezen nem is, de létezni fog a csapat.

Az említett Szép hazám útjain anyag is helyet kapott a lemezen, így igazából két albumot jelentettetek meg. Miért nem jött ki korábban valamilyen hanghordozón ez az album?

Ígéretet tettem, hogy zenekar 10 éves jubileumán a megjelenő album ingyenes lesz és ezt betartottam. Sokan jelezték, hogy mennyire örültek ennek, főleg a leszakított területen élő magyarok. A rossz terjesztés miatt nehezen jut el lemez ezekre a területekre. Erre felbuzdulva a Pofa befogva is letölthető a www.coolheadklan.com oldalról. Rendes volt a kiadónk, a HammerWorld részéről, hogy ezt lehetővé tette.

Van valamilyen adatotok arról, hogy hányan töltötték le az albumot a web-oldalatokról?

Több, mint 6000-en.

Nekem úgy tűnik, hogy a zene sokkal rock-osabb, a szövegek pedig sokkal komolyabbak, az ének pedig -szerintem- soha nem volt még ilyen jó. Van ennek köze a név-változtatásotokhoz?

Valójában nincs. A Clan-ról Klan-ra való változást a könnyebb értelmezhetőség miatt változtattuk meg. Visszatértem a rockos gyökereimhez, erre volt szükségem. Ráadásul most egy olyan emberrel dolgozom együtt akinek nagyon sokat köszönhetek. Ángyán Tamás barátomról beszélek, akivel a 80-as években együtt alapítottuk a Sámán zenekart. Abból táplálkozunk amit anyatejjel magunkba szívtunk és ez a Hard n’ Heavy.

Apropó ének… Zsolti, még mindig iszonyat erős torokkal bírsz. Bár feltétel nélkül meg tudok hallgatni bármit, amihez valaha is bármilyen közöd volt, azért jólesik hallani, ahogy a dallamokkal bánsz az új lemezen. Jártál-e valaha énektanárhoz?

Igen jártam, rengeteget tanultam a Classica-ban eltöltött évek alatt Szalay Tomi billentyűs barátomnál rendszeresen énekeltem zongora mellett, gyakoroltam a helyes hangképzést, a pontos dallaméneklést, amit nem győzők hangsúlyozni mennyire fontos. Nem szeretem, ha kamuzik egy énekes.

A hegedű gyönyörű hangjának rock zenei környezetbe ültetése ugyan nem a ti találmányotok, de részetekről mindenképpen újdonság. Mekkora kihívás volt ez számotokra?

Ángyán Tamás -aki nemcsak kiváló gitáros, de hivatásos hegedű művész is- vettette fel, hogy próbáljuk ki rockban, hogy szólna/ érvényesülne a hangszer. Az első próbán beleszerettem és döntöttem: Ez kell, ebben van őserő. Jó látni mikor koncertezünk az emberek arcát amikor megszólal a hegedű. Látszik, hogy ez zenei élmény nekik és élvezik hallgatni. Megjegyzem, Tomi nem kisebb névvel turnézott együtt, mint az egykori tenor király, a világhírű Luciano Pavarotti.

Volt valamilyen koncepció az új dalok írásakor?

Igen, a hagyomány-őrzés és az ősök tisztelete.

A Kárpátiához fűződő kapcsolatotokról ha beszélnél… Elég sokat koncerteztek együtt.

Gyakorlatilag majd az egész Kárpátia legénysége a Cool Head Klan fedélzetén megfordult. Nagyon jó viszonyban vagyunk mai napig kikérjük egymás véleményét. Tiszteletben tartjuk egymást, minthogy akkor is tiszteletben tartottam mikor Petrás János megalapította a Kárpátiát. Nagy sikereket értek el és emellett sem feledkeztek meg rólam, segítették a csapatot ahol tudták. A Kárpátia 2011-es turnéján 10 állomáson leszünk vendégek, ami bizonyítja a mai napig töretlen barátságot a két csapat között.

A határainkon túl élő rajongóitokkal az egyetlen életképes kapcsolattartási módnak a koncertezés tűnik. Milyen sűrűn sikerül egy-egy ilyen turnét vagy fesztivált elcsípnetek?

Hála istennek úgy érzem szeretnek és hívnak is, nemrég jártunk a Felvidéken a Rómeó Vérzik meghívásából kifolyólag. Nagyon nagy buli volt. Ezeken a területeken a magyar emberekben olyan szinten benne van a vendéglátás szeretetének gazdagsága, hogy az leírhatatlan. Innét is csókoltatom az egyetemes magyarságot. 

Milyen élményekkel tértek haza egy-egy ilyen estéről?

Székelyudvarhelyen jártunkba én mindig felmegyek a Hargitára. A természet olyan tiszta energiája van ott jelen amitől hónapokra feltöltődöm. Az a hely egy csoda! De Délvidéken is ugyanezt az ősi, őszinte szeretetet kaptuk az emberektől. Én valahogy úgy érzem minden ami magyarnak mondható, ezekben az emberekben mellveregetés nélkül bennük van.

Mi az, ami még hajt titeket? Van bármilyen cél, amit el akartok érni még az életben a zenekarral kapcsolatban?

Legyen egészség, hogy minél tovább tudjuk azt csinálni ami a legfontosabb: a Zene! Én eljutottam odáig, hogy nem érdekel mekkora sztár legyek, hanem egy érdekel, hogy adni tudjak valamit a zenémmel az embereknek.

Új év, újabb fogadalmak. Szoktatok fogadkozni?

Marad a Rock n’ Roll!

Mit üzentek a Fémforgács olvasóinak/stábjának?

Szeressék a Jó rock zenét és főleg egymást!

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.