Tirana Rockers interjú

Tirana Rockers. Valószínűleg nem sok embernek jut eszébe, hogy honnan is kellene ismernie a bandát…

Gubás Tibor: Igen, méltatlanul alulbecsülték anno, hiszen csak vissza kell nézni az időben, hogy az ember hallja.
Azért vagyunk, hogy mindenkinek eszébe jusson a TIRANA ROCKERS név hallatán Daczi Zsolt gitárművész barátunk.

Nagy Máté: Nekem is, amikor először mutatták, az első gondolatom az volt, hogy erről eddig hogy-hogy nem hallottam !?

D-Khan: …és megannyi ember kérdezi ugyanezt hidd el… Ebben az országban a kiemelkedően jó dolgokat takarják… mintha szégyen lenne hogy egy magyar zenész vagy zenészek kiemelkedően világszínvonalút alkottak 1993-ban. Elmebeteg hozzállás azok részéről akik a zenepiacot uralták/irányították akkor. Persze megértem én… a fostaligánál rosszabb dolgokat sokkal könnyebb belesujkolni a népbe. Na…majd kapok ezért a pár mondatomért biztos hahhhha…viszont én tényleg így gondolom.

Daczi Zsolt. Az egyik valaha élt legjobb magyar gitáros/zeneszerzõ, egy igaz rocker, legenda. Ti, mint barát, hogyan láttátok õt a mindennapokon?

Retek: Ismertük egymást, de sajnos közelebbről nem, így hozta az élet. Mindig is szimpatikus volt. Először az E-Klubban találkoztunk kb. 1991-ben. Pontosan úgy viselkedett mint egy fiatal menő rockzenész… 🙂

D-Khan: Én nagyon régről ismertem Őt, de sajnos bizonyos kártékony figurák szarkavarásai miatt sokáig nem beszéltünk egymással. Mi az utóbbi években kerültünk egymáshoz közelebb. Sokat bírált teljesen jogosan és sok nagyon jó tanácsot adott. Örökre hálás vagyok érte. Segített nekem a Judas Priest nóták felvételeinél is… feljátszotta egyedül… és olyat mondott nekem, amire nagyon büszke voltam akkor is meg azóta is… de ez maradjon örök titok, amit én őrzök.

Gubás Tibor: Számomra Ő egy testvér volt… megannyi szép emlék fűződik hozzá… legbelül gyászolok és fáj a szívem-lelkem, hogy elveszítettem Őt. Nem is akarok mást mondani, mert fáj nagyon. Ne haragudj.

Hogyan viselte a betegségét?

D-Khan: Hogyan lehet egy ilyen jellegű betegséget viselni?!? Szerintem félrekezelését tudomásul vette és utána már minden körülmények között hősiesen bírta a végsőkig. Olyan fájdalmai voltak, amikről az embernek egyébként fogalma sincs… ám mutatja akaratát, hogy a végsőkig járt be a Gitárcentrumba tanítani, gitárt oktatni. Személy szerint herótom van már a magyar egészségügy okozta károktól! Családon belül is vesztettem el embereket félrekezelés miatt, de éppen meg tudnám mutatni, hogy hogyan “csinálták” meg a vállamat a kontárok. Felelős soha nincs és ezt undorítónak tartom! Ha Zsoltot normálisan diagnosztizálják az elején, akkor még ma is jó eséllyel élne.

Volt valaha is bármiféle kezdeményezés ezen szörnyû betegség elleni harc támogatására a Zsolti nevében, az emlékét életben tartva? Értem ezalatt alapítvány létrehozása, etc. Ronnie James Dio halálakor ez a dolog – nem véletlenül – nagyon ki lett hangsúlyozva.

Retek: Mi akkoriban sajnos csak annyit tudtunk segíteni az Akelával, hogy jótékonysági koncerten játszottunk, aminek a teljes bevételét Bende gyógyítására fordították a szervezők.

D-Khan: Több segélykoncert is volt, emlékszem Molics Zsolti is szervezett egy ilyet a Wigwamban. A facebookon viszont jelezte nekem valaki, hogy tervben van egy ilyen dolog amiről kérdeztél, viszont még én sem tudok közelebbit. Egyértelműen támogatni fogja a zenekar ezt a kezdeményezést is.

A banda többi tagja sem teljesen ismeretlen a hazai zenei színtéren. Azért bemutatkoznátok az olvasóknak?

Retek: Nekem az elmúlt 25 év alatt több zenekarban, zenei irányzatban volt alkalmam muzsikálni, de a legemlékezetesebb az mindenképp az Exit, és az Akela volt.

D-Khan: 1979 óta muzsikálok. Én voltam az első Judas Priest tribute énekes az egész világon :D…szart se értem el vele. Később a szegedi Code volt a csúcs számomra a nyolcvanas évek elején. Az akkori Pandora’s Box előtt sokszor nyomultunk Budapesten is. Aztán külföld… saját banda alapítása, lemezke… és jött a család. Itthon az eltaposásunkig a Judas Beast tribute zenekar frontembere voltam.
Volt kilengésem thrash vonalon… azután Csillag Endre gitáros legendával és Hirlemann Bertalan szintén legenda dobossal, no meg Gubás Tibivel majdnem összehoztunk egy bandát… és ennyi. Itt én vagyok a basszeros. A nyolcvanas évek közepe óta basszusgitározok… remélem valamire még emlékszem 😀

Nagy Máté: Jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió másodikos növendéke vagyok. A tanulás mellett egy internetes site-on tanítok ( www.guitarmasterclass.net ). Legutóbb a Chat Noir, illetve Jim Fizz nevű formációkban láthatott a nagyérdemű, valamint az AB/CD-ben szoktam helyettesíteni, amikor Erik épp mozdonyt vezet 🙂 A Tirana mellett van még egy stabilnak tűnő induló blues-rock zenekarom, amit testvéremmel, Nagy Dénessel csinálunk.

Mikky Slade: Pályafutásom a 80-as évek közepén kezdődött. Első jelentős zenekarom a Marilyn (Magyarország első glam zenekara), velük két korongot is kiadtunk. 10 évig pengettem a Disco Express-ben, később megfordultam a Dirty Dance-ben is. Számos lemezen közreműködtem. Jelenleg a Jolly Roger és a Holiday Crüe (Mötley Crüe tribute) zenekaroknak vagyok stabil tagja. ’93 óta tanítok . . .

Gubás Tibor: Egészen fiatalon a Speed, utána Code, lássuk csak…volt egy pár bandám, de lényeges a Bon Scott tribute amit Zsolttal követtem el, az ABÉÉCÉÉDÉÉ, most az AC/BC. Voltam az Omenben is :D.

Mi az, ami jelen pillanatban történik a bandával? Honnan és hogyan jött az ötlet valamint a lehetõség a banda feltámasztásához?

D-Khan: Az én ötletem volt az egész. Úgy láttam kezdik elfeledni Daczi Zsoltot… én meg nem hagyom… mi meg nem hagyjuk… és vagyunk elegen e pici országban akik nem akarjuk soha elfeledni sem Őt, sem azt amit zenei örökségként dalok formájában itthagyott.
Fotózáson voltunk nemrég a management kérésére és próbálunk lazán. Ennyi történik 😀 Készülünk a turnéra.

A netrõl szerzett információim szerint jelen pillanatban két kiadóval is tárgyaltok. Elárulnátok a kiadók nevét?

Nagy Máté: Nem szabad elárulni addig semmit,amíg a tárgyalások mennek. Mindenki értesülni fog a hírről időben.

Mirõl szólnak a tárgyalások?

Mikky Slade: Arról, hogy világhírű banda leszünk-e vagy sem hahhhaha… természetesen a dalokról, meg a tálalásról, rólunk a Tirana Rockers-ről és a jövőnkről. A managementünk jó, többek között Tim Ripper Owens európai dolgait is a norvég Black Diamond intézi.

Mennyire komolyak az ajánlatok?

Retek: Remélem nagyon komolyak az ajánlatok! 🙂

Mikky Slade: Külföldi kiadó… tehát ott más az ár érték arány gondolom. 🙂

Új dalok vannak/lesznek?

Retek: Szerintem ebben a bandában mindenki szeretne új dalokat, természetesen Daczi Mester irányvonalát követve…

D-Khan: Magam nevében annyit mondhatok hogy olyan “Daczis” dalötleteim vannak, amiket ezzel a felállással meg lehet csinálni.

Mikky Slade: Rengeteg dalötletem van… rajta! 🙂

Nagy Máté: Természetesen egy csomó nóta van a fiókomban, ami megvalósításra vár. Sokmindenben hasonló a stílusunk Zsolttal, úgyhogy nem lesz megerőltető ebben a műfajban alkotni. Már alig várom, hogy az első saját dalok megszülessenek!

Van esély a ’95-ben megjelent Sex Dealer cimű album eredeti felvételeinek az újrakiadására is? Sokunknak okoznátok ezzel örömet.

Mikky Slade: Tudomásom szerint van… ez egyben egyfajta cél is.

 
Külföldi megjelenés, terjesztés mennyire fontos nektek?

Retek: Nagyon fontos. Annál is inkább, mert magyar zenekar Magyarországon angol nyelvű énekkel még nem futott be, de még sajnos egy jó ideig nem is fog… Ismerünk olyan bandákat akik éveken keresztül erőltették az angol nyelvű éneklést, aztán Ők is belátták, ha itthon játszanak, akkor bizony a magyaron kívül máshogy nem érdemes.

D-Khan: Számomra fontosabb mint az itthoni. Egy amerikai barátom mondta jól: “Nem látszotok… nem hallatszotok… akkor nem léteztek a külvilág számára.” Azt hiszem ez passzol a magyar helyzetre és én ezt nem akarom dicsőíteni 😀 Én más szemmel nézem a mi dolgainkat, mint más bandák a sajátjaikat… igaz a mások dolga nem is érdekel.

Gubás Tibor: Persze fontos… fontos minden… de mostmár az a fontos hogy sikerül-e az végre, amiről Zsolt álmodott annak idején, amikor kitaláltuk vele ezt a zenekart.

A norvég Thunderbolt társaságában európai mini-turnéra mentek és a Judas Priest-bõl ismert Tim ‘Ripper’ Owens bandája elõtt is játszotok majd. Hogyan sikerült megcsípni ezeket a koncertlehetõségeket?

D-Khan: Hahhhaha mini turné?!? 😀 …hát annyira mini, hogy nemrég bővült 12 állomással. Szeptember elején kezdődik Norvégiában és október végén fejezzük be. Semmi különös nem történt. Egész egyszerűen úgy a világsztár, mint a management alkalmasnak talált bennünket e feladatra. Megkérdezték… és mi igent mondtunk nyilván 😀 Ki mondana nemet?

Külföldi fesztiválokról is szólnak a hírek. Valami fejlemény ezen a téren? Vannak már konkrét helyszínek?

D-Khan: Tényleg nem akarjuk előre lelőni a poénjainkat, de két helyszínt elárulhatok: ARENA FEST, Ukrajna augusztusban és itthon a Metal Fest Open Air júniusban.

Mi az amit személyesen vártok/elvártok/reméltek ezektõl a buliktól?

Retek: Azt szeretném, de nagyon, hogy sikeresek legyenek a koncertjeink, nagyon izgatottan várom hogy fognak megszólalni koncerten a Tirana dalok, de hát hogy Ripper-rel turnézhatunk az nekem maga a CSODA!!! Eddig csak álmodtam ilyesmiről…

D-Khan: Én csak annyit várok el, hogy jól szóljunk és ne keverjenek el bennünket. Ennyit szeretnék csak, a többit odatesszük mi.

Engedjetek meg egy személyes vonatkozású kérdést is. Angliai koncertekrõl vannak-e folyamatban tárgyalások?

D-Khan: Egy Angliából dirigáló floridai manager megkeresett, mivel a Malmsteen basszerosának Bjorn Englén-nek a saját bandája elé bepasszolnánk… no de ez csak jövő, igyekszünk játszani majd ott, ahova hívnak 😀

Mi a terv a folytatásra, ha beüt minden és az album sikeresen fogy? Bíztok ti ebben?

Retek: Már hogyne bíznánk a folytatásban, mint minden zenekar mi is azt szeretnénk hogy dinamikusan fejlődjenek a dolgok!

Mikky Slade: Bízom benne, hogy jól alakul minden és mindent megteszünk azért hogy jól alakuljon minden 🙂

Nagyon remélem, hogy minden a jól alakul számotokra. Tiszta szívembõl kívánom a legjobbakat és bízom abban, hogy el tudok látogatni egy bulitokra. Az interjú lezárásaként van-e valami amit mindenképpen el szeretnétek mondani, amit mindenképpen meg akartok osztani az olvasókkal?

Tirana Rockers: Azt üzenjük mindenkinek hogy jöjjön Tirana Rockers bulira mert olyat hall és lát ott, hogy beszarik :D.

Nagyon szépen köszönöm a lehetõséget és mégegyszer a legjobbakat nektek.

Tirana Rockers: Köszi viszont!

Tirana Rockers interjú: 6 komment

január 22.,