Skogens Saga interjú

Interjú a Skogens Saga négy tagjával: Kovács Bettivel, Dauda Judittal, Bulenda Attilával, és Győrbíró Tamással.

Major Flóra: Kérlek mutatkozzatok be pár szóban!
Attila: Mi képviselnénk a Skogens Saga zenekart. Elsősorban folk metalt játszunk, de mivel elég színes a társaság, elég sok stíluselemet áthozunk a zenénkbe. Így igazából nem lehet teljesen bekategorizálni a folk metal kereteibe. A nevünk azt jelenti norvégul, hogy Erdei Rege.

K: Mikor alakult ki nálatok a zene szeretete?
Attila: Elég régen, nagyon szeretem a zenét, de csak kb 2 éve kezdtem basszusgitáron játszani.
Tomi: Nálam még alakulóban van, vagyis szeretem a zenét, csak zenélni nem tudok, tuskódobos vagyok és vállalom.
Juci: Engem anyukám vitt 6 évesen zenei általánosba. Középsuliban kimaradt 4 év, mert azt gondoltam, mégsem nekem való a pálya, aztán rájöttem, hogy mégis, szóval zenei konziba mentem magánének szakra, jelenleg ott tanulok.

K: Volt-e már régebben is zenekarotok?
Betti: Kóborzengő magyar népzenei zenekar.
Attila: Igen, többen is egy zenekarban játszottunk. Betti, Győrbíró Tomi és én a Scéalban zenéltünk, illetve Tomi még mindig ott van. Szóval velük félig-meddig összeszokva kezdtünk bele, amikor a Skogens Saga-t megalapítottunk. A szólistánk, Tombor Tomi a First memoriesban is játszik, ahol szintén Gy. Tomi adja a ritmust. Az énekesünket pedig lehet, hogy nem kell mindenkinek bemutatni, Rajna Peti a Baskíria frontembere is egyben,  Juci pedig jazz konziban tanul.Ő a tiszta vokalistánk.

K: Mutassátok be egy kicsit a jelenlegi bandád!
Attila:Jelenlegi felállás- Dauda Judit: Tiszta vokál, helyenként operaszerű; Kovács Betti: hegedű; Rajna Péter: hörgés; Dékány Nobert: ritmus gitár; Tombor Tamás: szólista; Győrbíró Tamás: dobok; Bulenda Attila: Basszus; szinti még kérdéses.
A stílusunk elég változatos, mert elég sok stílust képviselünk. Van olyan számunk, ami elég elborult, sötétebb hangvételű, ugyanakkor van vidámabb témájú, pörgős számunk is, és van az a viking metalra hajazó harci témákat feszegető alkotás is a repertoárunkban. Szóval vegyesen. Van ahol pl. a folk téma után – Tombor Tomi Metallica iránti szeretete miatt – egy kicsit Metallicás stílusú szóló, következik, amit Peti black metalos hörgése megint más irányba visz el. De mint mondtam elsősorban folk metal stílusban igyekszünk alkotni, erre utal a Skogens Saga név is.

K: Mi vezetett ehhez a zenei stílushoz? Kik befolyásoltak titeket, esetleg van zenei példaképetek?
Betti: Apukám 6 éves korom óta metál zenére nevelt. Ez adta meg az alapokat, később a barátaim ajánlásai bővítették a lejátszási listát.
Attila: Szerintem az egyetlen teljesen folk metal fanatikus elmebeteg a zenekarban  én vagyok, és én kértem fel néhányunkat, hogy játsszunk folk metalt, de Betti pl. elég régóta játszik népzenét, a többiek pedig szerintem mindenevők és kipróbálnák magukat más stílusban is. Peti pl. most akart egy folk metal együttest alakítani ezért felkértük, hogy akkor jöjjön velünk zenélni. Amúgy hogy van-e zenei példaképünk, szerintem mindegyikünknek vannak zenész példaképei. Eddig legtöbben azt mondták, hogy az Ásmegin stílusára hasonlít a mienk első hallásra.
Tomi: Igazából én mai napig nem vagyok otthon ebben a zenei stílusban, még alakulgat az ízlésem, csak érdekességből próbáltam ki magam a folkos irányban, inkább nu-metal és metalcore ágazatokban vagyok otthon, de persze szívesen leülök bármikor meghallgatni pár megnyugtató Ensiferum számot, szóval az én példaképeim között kevés folk metál szerepel.
Betti: Én is mindenevő vagyok.

Beszéljetek egy kicsit a számaitokról! Feldolgozások vagy inkább saját számok vannak többségben?
Juci: Inkább saját számaink vannak többségben, és remélem ez így is marad.
Attila: Igen, elsősorban saját számokat írunk, de készülünk egy, meglepi feldolgozással is de, ahogyan Juci mondta, a saját alkotásainkat, adnánk elő elsősorban.

K: Demó- vagy lemezfelvételre lehet számítani mostanában?
Attila: Konkrétan lemezt nem hiszem, hogy kiadunk a közeljövőben, viszont már elkezdtük felvenni a számainkat és remélhetőleg január végére fel is kerülnek a honlapra. A hangszerek 90%-ban már fel lettek véve, a vokálok még váratnak magukra. Hét saját számot vettünk fel eddig.

K: Esetleg más zenekarokkal kapcsolatban álltok?
Attila: Folk metal körökben a KerecsenSólyom az, akivel ápolom a kapcsolatot, Görög Andrissal gyakran levelezünk. Más stílusú zenekarokkal is jóban vagyunk persze, bár sokukkal nem biztos, hogy közös fellépést lehetne szervezni, mert eléggé elüt a stílusunk.

K: Fellépések voltak, lesznek-e a közeljövőben?
Attila: Nem, mivel nem rég jött a zenekarunkba Norbi gitározni, még nem tudja minden számunkat, illetve még a szinti poszt betöltetlen, illetve reméljük, hogy 1-2 héten belül ez is megoldódik.

K: Mik a terveitek a közeljövőre?
Attila: Mindenképp szeretnénk pár héten belül véglegesíteni a szinti posztot, felvenni teljes egészében a számainkat, a jelenlegi 7 számunkhoz még írni 2-3 dalt, és egy baromi jó koncit adni, hogy végre megismerhessék az emberek a zenénket. Szerintem tavaszig kb. ennyi fér bele a tervezgetésbe.

K: Zárszóként mondanál valamit, amiről nem esett szó vagy kiegészítenéd az eddigieket?
Attila: Először is köszönjük, hogy megkerestél minket. Másodszor pedig még annyit, hogy január vége felé mindéképpen keressétek fel az oldalunk, mert addigra fent lesznek a zenéink, és a fórum oldalon hagyjatok nekünk akár pozitív, akár negatív kritikát arról, hogy hogyan láttok minket, mert nektek zenélünk. Köszönjük!

február 20.,