Interjú Vörös Attilával a Leander turnéról

– Összességében a turné milyen volt? Egy pár szót mondjál erről?

– Az eddigiekről bátran elmondhatjuk, hogy nagyon komoly sikereket értünk el szerencsére a közönség nagyon vette a lapot gyakorlatilag a szegedi buli is a debreceni is és a pesti is olyan szinten teltházas volt, hogy mindenhol kinn is maradtak emberek. Szegeden egy 130 férőhelyes helyen játszottunk, ott 260 fizető volt, úgyhogy egy bizonyos rotációval jöttek meg mentek az emberek folyamatosan és ott is maradtak kinn vagy harmincan. Debrecenben másnap 320 fizető volt és kinn maradtak szintén egy csomóan. Aztán másnap Pesten a Dürerben 9 órakor zárták be a kapukat. Szinte el se kezdődött a koncert és már zárva volt. És egyébként itt Pécsen is annak ellenére, hogy vasárnap van, nagyon-nagyon szép számban vannak, most itt 9 óra van, mostanra lett behirdetve a koncert. Szóval elég jó eddig szerencsére.

– Hangulat milyen volt?

– A hangulat mindenhol nagyon jó volt. A közönség tök jó fej volt, mindenhol vették a lapot, azt nem mondom, hogy nagyon jól játszottunk mindenhol, leginkább technikai jellegű problémák voltak meg azért az is közbeszólt, hogy elég kevés idő volt rendesen felkészülni, de ennél csak sokkal jobb lesz és ezekre a helyekre vissza is fogunk menni biztosan, mert nagyon sokan kinn is maradtak, ezért miattuk is muszáj lesz.
Összegségében abszolút pozitív a turné, a várakozásokat abszolút felülmúlja az egész dolog.

– Ismétlés esetleg várható?

– Biztos, biztos, hogy meg lesz ismételve.

– Pár szót mondj arról, hogy milyen szervezésbe került ez a dolog.

– Ez az egész úgy indult, hogy tavaly szeptemberben rendeztem egy össznépi örömzenélős kis estet az Archaic-os dobos Szabó Csabival meg Szabó Danival, aki a Keeper Of The Dreams gitárosa. Vele együtt beszéltük meg, hogy kéne csinálni egy jó hangulatú kis zenélgetős estet, ami aztán olyan szinten tovább fejlődött, hogy a végén 30-akárhány ismert vagy kevésbé ismert underground zenész lépett fel és egy csomó ismert thrash meg egyéb modern metál számot játszottunk el, és ezen az esten debütált a Leander dolog is – még nem a végleges zenekarként, de már egy majdnem véglegesnek mondható felállásban – illetve a ma este fellépő Pantera Tribute zenekarom is akkor játszott először. Ez a buli a Dürerben volt és annyira jól sikerült, hogy kitaláltuk, hogy ennek muszáj, hogy legyen valami folytatása. A Pantera Tribute zenekarral is akkor beszéltük meg, hogy akkor ezt zenekari szinten kellene tovább vinni, amikor csak lesz rá idő az egyéb dolgaink mellett. A Leanderrel meg már régóta érett a dolog. És amint összeállt a zenekar a mai felállás szerint, onnantól kezdve egyértelmű volt a dolog, hogy muszáj lesz valami koncertet szervezni és ezért kitaláltuk, hogy a Dürerbe szervezünk egy nagyszabású bulit, amit fel is fogunk venni és akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz. Ehhez képest aztán Tóth Balázsnak a segítségével, aki az I Divine énekese és a Tesstimony-ban is szintén énekel, és amúgy a magyar underground metal körökben nagyon ismert szervező és régi barát is. Őneki a segítségével jött össze ez a további három állomás, a szegedi debreceni és a pécsi.

– Folytatás mikor várható?

– Újabb pécsi dátumot most még nem tudok mondani, remélhetőleg a Rockmaratonon valamelyik ebből a 3 zenekarból össze fog jönni, bár valószínűleg a Pantera Tribute az nem, merthogy én a Nevermore-ral nyáron fesztivál turnékat fogok csinálni és még nem tudom, akármikor bejöhet valamilyen fesztivál ezért nem nagyon merek ígérni semmit. Viszont a Leander zenekarban pont emiatt is lett 2 gitáros felállással, hogyha én esetleg nem vagyok, akkor nélkülem is meg tudjon szólalni a történet és ezért vettük be a zenekarba Takács Jozzy-t, aki a Wendigo gitárosa is, meg van egy saját zenekara, a String Theory és ővele ezt abszolút meg lehet oldani. Egy abszolút világszínvonalon gitározó emberről van szó. Akinek – nem megérdemelten – elég kevés emberhez jutott el a tehetsége. Szóval egy nagyon brutális gitárosról van szó.

– Két koncertről is felvétel készült. Ezek mikor fognak megjelenni?

– Eredetileg kettőről készült volna felvétel, de sajnos a debreceni már nem jött össze. A Dürer kertes bulit felvettük, hát, majd meglátjuk, hogy milyen lesz. Sajnos a felvétel során egy két technikai gebasz bejött, úgyhogy nem tudjuk, hogyan lesz ez felhasználható, de valamilyen formában már szerintem fel tudjuk használni.

– Mindezt megtaláljuk majd a Leander youtube csatornán?

– Igen, igen, egyébként a napokban fog elkészülni egy hivatalos honlap is a Leander zenekar számára, úgyhogy ott ezek mindig fönn lesznek, és a friss hírek, aktualitások is megtalálhatóak lesznek ugyanúgy, ahogy a „Leander Official” Facebookon is.

– Hosszútávon hogyan terveztek ezzel a dologgal kapcsolatban? Szeretnétek még ezzel a különleges Leander felállással fellépni Magyarországon?

– Abszolút, viszont emellett, ha minden jól megy, már a jövő héten elkezdünk felvenni egy EP-t, ahol már angol nyelvű szerzemények is lesznek, amik nagy valószínűséggel magyarul is meg fognak szólalni, tehát párhuzamosan angolul és magyarul fogjuk csinálni mostantól a számokat.

– Egyesült Államokban hogyan fogadták ezt a zenét?

– Annyi volt, ami a félreértésre adhatta az okot, hogy a Köteles Leander is volt kinn külföldön New Yorkban, pont amikor én először mentem ki Amerikába és amikor Warrel Dane-nel turnéztunk.
Egyikünk sem él egyébként Amerikában, ez is egy tévhit. Szóval én is, amikor tehetem, csak ide jövök vissza. A Nevermore zenekar nem is nagyon próbál, mert pl. a dobos, Van Williams most költözött el New Yorkba, de hát az internet világában ez egyáltalán nem jelent problémát s a fő zeneszerző eddig Jeff Loomis volt és Warrel Dane, akik egymás mellett laknak és a zeneszerzés metódusa miatt eddig nem nagyon volt erre szükség igazából.

– Hogyhogy angol nyelven is jelennek meg számok?

– Hát az, hogy szeretnének ezeket a kapukat kinyitogatni, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Bízunk benne, hogy ennek a zenekarnak külföldön is lehet sikere. De hát majd meglátjuk egyelőre nagyon jók a visszajelzések külföldről is.

– Készülő EP mikorra várható?

– Szerintem talán egy hónapon belül már kézzel fogható formában beszerezhető lesz.

– Hány számot fog tartalmazni?

– Úgy tervezzük, hogy az eddig elkészült nóták, ami 7 klipes nóta, ezek mind rajta lesznek, valamelyik angolul is és már most hozzáíródott 4 vagy 5 új nóta, amiből kettőt most játszani is fogunk meg játszottunk is a turnén.

Interjú Vörös Attilával a Leander turnéról: 4 komment