Demonlord interjú

Demonlord hazánk egyik legjobb true metal bandái közé tartozik, egy pár kérdéssel kifaggattuk a zenekart hogy hol tartanak! A kérdésekre a banda egyik gitárosa, Nagy András válaszolt.

A zenekar jelenleg hol tart, mivel foglalkoztok? Gondolom, már nagyon szeretnétek, hogy végre megjelenjen az album? Mikor is fog megjelenni végre?

“A harmadik, Hellforged című lemezünk munkálatai folynak most már majdnem egy éve. A felvételeket még tavaly januárban készítettük, majd egy Olaf Lenk nevű német hangmérnökkel probáltunk együtt dolgozni a keverésen közel egy évig, de nem nagyon haladt a munka, és nem voltunk elégedettek a végeredménnyel sem, úgyhogy decemberben újrakezdtük a keverést itthon. Most már célegyenesben van a lemez, februárban megjelenik.”

A zenekar tagsága 1997 óta nagyon stabilnak látszik! Milyen változások várhatóak esetleg zenei téren az új albumtól?

“Alapvető változások nincsenek, de apró hangszerelési megoldásokban vannak újdonságok. Ezen a lemezen nincsen szinti aláfestés sehol, viszont igazi élő vonósok, és szaxofon is hallható egy-egy nótában. Amúgy ez egy kevésbé szikár anyag lesz, mint a Helltrust, 3-4 perces metal slágerekkel van tele a lemez, ebből a szempontból inkább az Adventures-re hasonlít.”

Élőben amikor láttalak benneteket nagyon hangulatos koncertet adtatok és ez igazi élmény volt számomra. Mennyire szerettek koncertezni és mennyire sikerül egyes helyeken megvalósítani azt a színvonalat hangzásilag, amit szeretnétek?

“A lemezfelvételeknek is megvan a varázsa, de a koncertezés az értelme az egésznek!! Az viszont igaz, hogy egy bizonyos szint után az ember szeretné meghúzni a határt, hogy milyen körülmények között szeretne, és milyenek között nem, játszani. Nyilván nem mindenhol egyformák a technikai feltételek, lehetőség szerint probálunk mindenhol a maximumot nyújtani hangzásban is.”

Első albumotokhoz képest a második lemez hangzása már egész jó lett. Elégedetlenek voltatok vele, hogy külföldön akartátok keverni az új albumot, Olaf Lenke-vel de végül is nem jött össze, itthon fejezitek be a keverést? Ütös hangzást akartok, ami igazi Demonlord anyag lesz?

“A Helltrust hangzása óriási előrelépés volt az Adventures-hoz képest, ez igaz, de a munka végeztével tudtuk, hogy legközelebb egy más módszert szeretnénk kipróbálni. Azért próbáltuk Németországban keverni a lemezt, hogy sikerüljön kicsit európai ízt adni a hangzásnak. A módszer maga amúgy bevált, csak éppen Olaf személye miatt dőlt kútba az együttműködés. Az Hellforged még nincsen teljesen készen, de annyit mondhatok, hogy legalább akkora az előrelépés most is, mint annakidején az Adventures és a Helltrust között volt.”

Honlapotok nagyon igényesen néz ki és szép kivitelezésű, az új albumról is lehet letölteni 3 számot. Ismerősötök készíti, kreálja a honlapot vagy esetleg ti?

“Egy régi haverunk, Faragó Petya keszítette a honlapot, ő tervezte a boritóinkat is. Köszönjük az elismerést a nevében is, nekünk is tetszik az oldal.”

Van valami télisport-szenvedélyetek esetleg, amit mostanában kezdtetek el űzni, vagy régebben?

“A büfé-rock a szenvedélyünk, de ez nem új keletű dolog, és nem is csak téli, de mi sportot űzünk belőle.”

Kedvenc állat van valakinek, valamilyen extrém állatot tartotok-e esetleg?

“Nekem van két kutyám, a többiek nem tartanak állatot. Extrémnek meg ott van a Világi a zenekarban… :)”

A mai számítógépes világban a zenei letöltögetés sokkal egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik sokak számára, mint a cd vásárlás. Mivel ösztönöznéd a rockereket, hogy a megjelenő új lemezt megvegyék még többen, vagy mit üzensz a sok zenekalóznak?

“Álszentség lenne bármit mondanom erre, magam is szép nagy mp3 gyűjteménnyel rendelkezem, igaz nem közvetlenül én töltögetek le, hanem haveroktól szoktam kapni az anyagot. A nagy kedvenceim teljes sora megvan viszont eredeti cd-n is, úgyhogy akinek nagy kedvencei vagyunk, az legyen szíves gyűjtse be az albumokat, az érdeklődők meg nyugodtan barátkozzanak velünk mp3-akon keresztül. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a Helltrust annakidejen a megjelenés előtt fent volt a neten, ilyet csak szuperprodukciókkal szoktak csinálni, nem? 🙂 Ezt kicsit pofátlannak éreztem, de ugyanakkor büszke is voltam rá, lehet róla sztorizni interjúkban.. 🙂 De hogy valami épkézláb választ is adjak a kérdésre, nem kétséges, hogy a cd sokkal jobb minőségben szól, a magyar anyagok ára pedig nem olyan nagyon vészes, ha mondjuk egy koncertbelépőhöz, vagy a kocsmai sörárakhoz viszonyítom… A zenekaroknak pedig szüksége van az eladásokból befolyt összegekre is, meg az ebből származó visszajelzésre is, hogy érdemes csinálni.”

Tudnál ajánlani egy új, fiatal, feltörekvő metál bandát az olvasók figyelmébe?

“Van egy DemonLord nevu… 🙂 Egyszer valahol egy Nighthawks nevű banda volt az előzenekarunk, tök jó kis Guns izű R’n’R-t nyomtak, nemtom megvannak-e még. Vagy Kaposváron játszott velünk egy helyi zenekar, ott penget Magyarország legszemrevalóbb gitároslánya, de az ő nevüket nem tudom sajnos…

Köszönöm az interjút.
Üdv: Nagy András”

november 12.,