Infer interjú

A szlovák Infer-rel már egy ideje elkészült az interjú, én voltam a hibás, hogy egyszer megfeledkeztem róla, illetve annyira időhiányban szenvedtem-szenvedek, hogy egyszerűen semmi energiám se volt rá. Rengeteg az elmaradásom, szóval jönnek szépen az interjúk és kritikák is majd sorban. De most elégedjünk meg ezzel, ami van, avagy Robert gondolataival, melyekre nagy örömömre nem kitérően válaszolt, hiszen igyekeztem olyasmiket is kérdezni, ami az országáról, vagy az egykori régióról szólt.

Pár kérdéssel rabolnám csak az idődet, először is kérlek mutassad be a csapatot és kinek mi a pozíciója! Mikor alakult a banda és mik voltak az előzményei?

Hi! A nevünk Infer és kassaiak vagyunk, amely Szlovákia keleti részén található. A nevem Robert és dobos vagyok. A többiek: Peter – gitár és ének, Marcel – szólógitár és Richard – basszus. 2001 óta játszunk együtt mióta Peterrel együtt elhagytuk a Nomenmortis nevű csapatot. Peter és én alkotjuk a banda magját. Volt néhány előző tag. Némelyekkel közülük barátok vagyunk, a többieket illetően pedig: örülünk hogy együtt lehettünk. Az okok a szokásosak. Van, akinek nincs ideje, elvesztette az érdeklődését, vagy ki lett rúgva. Mostanában csak kevés volt tagunkkal vagyunk kapcsolatban. Ami a jelenlegi felállást illeti: stabil, mindenki nagyszerűen dolgozik és remélem ez így is marad.

Szokatlanul erős a régió szláv országaiban (Szlovákia, Lengyelország, Csehország) a death metál. Mi lehet ennek az oka szerintetek? Miért pont ez a stílus termel ki kiemelkedően sok színvonalas csapatot?

Ez egy jó kérdés. A death metal népszerű, talán mert az emberek ki akarják fejezni a haragjukat, elégedetlenségüket a mai országok közti konfliktusokkal kapcsolatban. Nehéz megmondani. A mi kis országunkban sokféle metal ágazatot találhatsz a pagantól a gore-ig.

Mennyire erős nálatok a szélsőjobb és mennyire van tere a vallásnak, illetve hogy gondolkodtok a volt kommunista-szocializmusról, amiben nektek is jócskán volt történelmetek?

Nincs ötletem, hogy mennyire erős a jobb oldal és őszintén, nem érdekelnek ezek a dolgok. Sem engem, sem a többieket. Ami a vallást illeti, olyan dolog mint bármi más. Szerintem a vallás nem spirituális dolog többé, hanem sokkal inkább politikai. Személy szerint én gyűlölöm az egyházakat, mert egy rakás szánalmas idióta, akik képtelenek saját döntéseket hozni.

Kommunista szocializmus… Hmm, ez egy nehéz dolog. Ahogy már mondtam, nem foglalkozom a politikával, de ha nem lett volna kommunizmus, jobban élhetnénk. A helyzet ma nem lenne olyan rossz. Noha demokrácia van, érezni, hogy nem olyan jó. Csak azok élnek jól, akiknek volt (és még van) erejük. És félek, hogy ez csak még rosszabb lesz. Nézetem szerint vannak gazdagok és szegények. A középosztály meg fog szűnni létezni. Ez az én véleményem.

Te magad mennyire érzed a gazdasági válságot, mennyire veszed észre a mindennapjaidban azt, ami a világban zajlik? Szerinted kik lehetnek a felelősek?

A világon mindenki érzi a krízist és ez sok mindentől függ. Az erőszaktól az öngyilkosságokig. Mindenki észreveheti, hogy növekszik a bűnözési ráta, nyomor, stb. Mindenhol ez van és nincsenek jó érzéseim tőle. Természetesen az emberek felelősek. Konkrétan ki? Sohasem fogjuk tudni rá a választ. Úgy gondolom, szintén felelősek vagyunk az anyatermészet önvédelméért: árvizek, földrengések, katasztrófák. Azt mondhatom, néha van olyan érzésem, hogy az emberiség nélkül jobb lenne ezen a földön.

Kérlek emelj ki 5 black és 5 death metal lemezt, amely meghatározó volt az életedben!

Black metal:
Marduk – minden, Dark FuneralVobiscum Satanas, MayhemDe mysteriis, Funeral MistMaranatha, SatyriconNemesis Divina

Death metal:
DeicideDeicide, ImmolationDawn of Possession, Death Spritual Healing, Pestilence – minden, Atrocity – Todessehnsucht, NileBlack Seeds of Vengeance

Viszonylag rövid idő alatt elég sok tagcserétek volt. Emberileg nehéz megtalálni a megfelelő társakat, vagy zeneileg nem volt meg a közös út?

Mindkettő. Nem játszhatsz olyannal, akivel nem jössz ki. Meg kell érteni egymást. Ha nincs jó hangulat és humor, akkor szerintem a banda elég rossz. És ha valaki nem tud úgy játszani mint a többiek, lehetetlen. Tapasztaltuk mindkét dolgot. Azt hiszem mi egy vidám csapat vagyunk, és ahogy már mondtam, a kezdet most jó!

Én kimondottan örülnék, ha megszűnne a jelenlegi politika által megfertőzött rossz viszony magyarország és Szlovákia között. Mit gondoltok, a zene tud olyan közvetítő közeg lenni, ami (stílustól függetlenül) közelíteni tudja magukat az embereket? Tervezitek, hogy felléptek a stílus magyar rajongók előtt is?

Igen, jól mondod. Kibaszott politika. A zene mindenkié, és nincs benne helye politikának.

Jelenleg nem tervezünk koncertet, meglátjuk mit hoz a jövő. Februárban kezdtünk működni, így majd meglátjuk, hova jutnak a dolgok. De azt hiszem, mind kevesebb és kevesebb ember látogatja a koncerteket, ami nagyon szomorú dolog.

Visszatérve erre a kérdésre; az emberek vagy alapvetően a politika a felelős a kialakult helyzetért?

Emberek csinálják a politikát és a politika adódik a helyzetből. Ez egy kurva végtelen ciklus és mi nem tehetünk ellene semmit.

Tudom, ti se vagyok idősek, de azért érdekelne, ti hogy éltétek meg a Csehszlovákia felbomlását, van ellentét a Cseh és Szlovál lakosság között, vagy a közös történelem miatt gyakorlatilag egy népről beszélhetünk?

A forradalom idején 15 voltam, így nemigen foglalkoztam vele. Abban az időben nem sokat törődtem ilyesmivel.
Azt hiszem, nincsenek konfliktusok csehek és szlovákok között. Sok rajongónk és nagyon jó barátunk van ott. Történetesen a kiadónk és menedzserünk Raven morvai! Mindenhol találsz különböző természetű embereket. Azokkal, akikkel jól kijövünk, jó a kapcsolat. 😀

Miről szólnak a szövegek? Ki írja őket? Kérlek ragadj ki párat és példákkal is magyarázzad!

A szövegeket Peter és én írtuk. Az enyémek elsősorban antikeresztények és kifejezik a haragomat az egyház, a perverzek bandája iránt! Sohasem segítettek senkinek és csak a saját érdekeiket nézik. Szomorú, hogy oly sok ember hisz nekik. Azok, akik hisznek bennük gyengék és naivak, mint azok, akik bíznak.
Peter szövegei is eléggé hasonló karakterűek. Talán kicsit sötétebbek és depresszívebbek. De a zenei stílusunkhoz megszokott szövegek.

Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}

Elosztanám és adnék mindenkinek, akit szeretek és jobban szüksége van rá, mint nekem.

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak? Utolsó szó jogán?

Szeretném megköszönni et a nagyszerű interjút. Üdvözletünket küldjük minden olvasónak és a zine-ednek. Hallgassátok és támogassátok a METÁLT! AVE!

Köszönöm a lehetőséget, remélem hallunk még rólatok!

Zoli

november 20.,
november 21.,