Goat the Head interjú

Mikor valamire azt mondom nehéz szülés volt, akkor az valóban kínkeservesen jött a világra. Használhattunk volna különböző síkosítókat és egy valag terméket, mellyel könnyíthetjük a tortúrát, na de én nem ezt választottam. Hogy miért?
Hát miért ne?
Mindjárt beavatom a nagyérdeműt a részletekbe, de előbb pár szót szólnék a norvég barlang metálról. Még biztosan emlékeznek egyesek a Goat The Head nevű formációra, melynek legutóbbi nagylemezéről írtam kritikát is, akkor még sajnálkoztam a remek zene miatt, hogy a kiadójuk írott CD-n küldte el, azóta jelentem megjött eredetiben, köszönöm Haavard és köszönöm Aftermath Music! Szóval már réges-régen elküldtem a kérdéseket a kiadónak, az pedig továbbította a csapatnak, de valahogy sehogy akartak a válaszok visszaérkezni, én pedig mint a jó katona a fronton, csak vártam és vártam – ő a békét én a válaszokat. Ingerült e-mailben tudattam a kiadóval, hogy ez mennyire inkorrekt és hogy is van ez az egész? Mint láthatjátok lentebb, a kérdezz-felelek megtörtént, s a sztori nyitja mai napig nem teljesen világos – valahol elakadt a kiadó és a zenekar között, de hála szuperszonikus csacsogásomnak a gyermek egészséges és két mázsa.. . A lényeg, hogy csak megszületett, itt van, tessék – olvassátok – no és már az is mindenki előtt világos, miért is volt ez olyan nehéz születés…

Először is mutassad be a bandát! Kiről mit kell tudni és kinek mi a pozíciója?

Mi vagyunk a Goat the Head! Kortárs elsőrendű barlanglakó death metált játszunk, ami a gyakorlatban spontán, groovy metált jelent, szóval inkább szívből jön mint agyból. A nevem Per és én vagyok az énekes és néha persze billentyűzöm is. Ketil gitározik, Kenneth dobol és Trond játszik basszusgitáron. Mindannyian hajlamosak vagyunk heavy metal-t is dalolászni, ha csak egy kicsit is jól esik.

Miért is lett a csapat neve Goat the Head?

A név egy álomból ered és megőriztem, hogy egy nap pontosan ezzel a névvel egy bandát alakíthassak. Egy véletlen egybeesés folytán szintén valami balfasz hordát akart, amelynek nem volt sem neve sem énekese. Nyilvánvalóan Ketil rossz döntése taszította őt egy olyan csapatba, aminek egyaránt életképtelen volt a neve és az énekese is.

A jelentését illetően kevés van benne, van benne egy műveletlenség érzés, ami jól illik a koncepciónkhoz. Tartalmazza a metál három legtradicionálisabb szavát és csak úgy mint a zene szeretünk alkalmazni tradicionális elemeket, lebontani azokat és újra összerakni egy kaotikus és őrült módon.

Országotokra a black metal és a skandináv death metálok a jellemzők, hogy-hogy ti ezzel a koncepcióval dolgoztok és ilyen crossover barlangban vegetáló death metállal bombázzátok a népet?

Az alkalmazkodás számomra a metal legnagyobb bűne, ezért abszolút az a törekvésünk kipróbálni egy soundot mint akármelyik más banda. A célunk spontán és jó zenét csinálni stílus és geográfia nélkül.

Hogy fogadta a közvélemény, illetve miért egy ekkora kiadóval szerződtetek?

Még nem nagyon fedeztük fel a világot, de megnyerünk magunknak rajongókat a metál közösségek által. Természetesen elsősorban a jó emberekért vagyunk, de remélhetőleg a gyávákat és pózereket is megnyerjük magunknak egy idő múlva.

Azért írtunk alá az Aftermath-hoz mert hittünk az együttműködésben és szeretjük, ahogy Haavard teszi a dolgát.

Dobosotok, Kenneth Kapstad üti a ritmust a kultikus Throns formációban. Lesz valami új anyag, miken dolgoznak mostanában? Ha módodban áll, avass már be egy kicsit a színfalak mögé!

Hidd el, szeretnék magam is azok mögé a függönyök mögé látni! Az új album „majdnem kész” úgy 3 éve! Nagy reményeim vannak azzal az albummal kapcsolatban. Az érintettek elhitették, hogy őrülten jó, ezért nagyon remélem, hogy a várakozási idő rövid lesz.

Milyen radikális különbséget látsz a Simian Supremacy és az új anyag között?

A legradikálisabb különbség a produkció azt hiszem. De s dalszerkezetek ugyancsak jobbak, a variációk kifejezőbbek. Technikásabb és felkészültebb, tényleg minden szempontból jobb. Stilisztikailag a Simian inkább volt egy sötét death metal lemez, a Doppelgängers több szint tartalmaz a metal palettáról, különösen thrash metált.

Hogyan született a This Tube is the Gospel, csak mert nagyon kilóg a lemezről? Kik énekelnek benne és miről is szól pontosan?

Köszönöm neked! A dal összehasonlítja a televíziós fogyasztói kultúrát a vallásos tömeggel. Miután ezt elhatároztuk a dal témául, kísérletezni akartunk a zenével is, így megpróbáltunk bevonni a dalba gospel elemeket néhány jó kis kontraszt effekttel, ebből következően mindkettő jól és különbözően hangzott. Végül szerencsére megszereztük Kristi Huke fantasztikus énekét a dalnak. Kristi közismert név a norvég jazz szcénában és tényleg megadta a dalnak a végső vonzerőt, ami hiányzott!

Kérlek emelj ki 5 black és 5 death metal lemezt, amely meghatározó volt az életedben!

Ezek a kérdések mindig nehezek és több gondolkodást igényelnek, mint amire képes vagyok. Megemlíthetném bármelyik öt lemezt a Slayer-től és bármelyik öt albumot az Entobed-től és nem lennék messze az igazságtól!

Miről szólnak a szövegek? Ki írja őket? Kérlek ragadj ki párat és példákkal is magyarázzad!

Csak óvatosan, ez könnyen a leghosszabb válasz lehet, amit valaha bármely kérdésre adtak a ’zine-edben. Vissza kell fognom magam, hogy ne menjek bele túlzottan a részletekbe. Én írom a szövegeket és tényleg sok időt töltök ezzel. Elég érdekes, hogy sok metal banda milyen keveset foglalkozik a szövegekkel, én megpróbálok különbözni. Nem tudom, hogy ettől jobbak lesznek-e, de legalább megpróbálom.

A szövegekhez való hozzáállásom megközelítése hármas. Egyrészt befolyásolják a tudomány, társadalom és pszeudo-intellektuális megfigyelések. Másodszor, a metal klisék és egy metal bandának szükséges elemek, mint halál és végzet és minden ilyen képtelenség. Harmadszor, kapsz abszurditást és vicces dolgot, amit szeretek órákon át színlelni.

A Doppelgängersen az alap megkoronázása az ismeretlen, a rejtély átfogó témája. Kényelmetlen dolog tapasztalni valami kezdetben tisztát, szépet ahogy elkezd tekeredni, csavarodni és átváltozni valami taszítóvá. Szeretem ezt a szart!

Sör vagy bor?

Úgy érzem, itt Micimackót kell idéznem. Jelenleg a boromat preferálom. De ha sört képzelek, ki kell mennem némi hidegért a régivel minden éjjel.

Te magad mennyire érzed a gazdasági válságot, mennyire veszed észre a mindennapjaidban azt, ami a világban zajlik? Szerinted kik lehetnek a felelősek?

Mivel mi norvégok tele vagyunk olajpénzzel, itt nem sok minden történt a pénzügyi válság alatt, mivel a kormánynak rengeteg pénze van a bankárok után, akik úgy vélem legelsősorban vezettek minket a szarfolyamba. De mit tudhatok én, én csak egy egyszerű barlanglakó űrcowboy vagyok, akit nem érintenek az anyagiak. Gyűlölöm a számokat!

Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}

Hogy lehetne elszeletelni olyan apró darabokra és megosztani minden metál fivérrel és nővérrel? Itt van ez. Mi vagyunk a Goat the Head. True Norvég hippie-metált játszunk!

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak?

Igen, ha használtok Facebookot, kövessetek ott minket! Minden fontos (vagy talán nem) ott jelenik meg!

Utolsó szó jogán?

Doboz, pirító, alumínium, juharszirup… nem, azt visszaveszem. Ahhoz ragaszkodom.

Mivel Norvégia nem a szomszédban van, így csak reménykedni tudok, hogy nálunk is egyszer felléptek. Nagyon hálás vagyok az interjúért, a kiadótok ígért egy CD-t meg is kaptam! Sikerekben gazdag jövőt kívánok!

Köszönöm! Noha nem turnézunk túl sokat, reméljük elhozhatjuk a mi kortárs elsőrendű barlanglakó death metálunkat a magyar klubokba egy nap! Üdvözlet!