Tűzmadár interjú

Ensomhet kollega készített interjút a modern heavy metal stílusban nyomuló együttessel. A kérdésekre az énekes, Schrott Péter válaszolt.

Hello! Kezdjük a megszokott módon: mutasd be a zenekart, mikor alakultatok, jelenleg kik alkotják a bandát, mennyire tűnik stabilnak ez a felállás?

“Sziasztok! A zenekar 1999-ben alakult, akkor még csak 4 tagú volt a banda. Az indulás nagyon jó volt, underground körökben egész ismerősen csengett a név, de pár év alatt kiderült, hogy nézeteltérések vannak a bandában, így szétváltunk és fokozatosan lecserélődött a legénység. A mostani felállás a legstabilabb eddig, mind emberileg, mind zeneileg nagyon egy húron pendülünk.:)

Személy szerint:

Schrott Péter – ének
Kovács Márton – gitár
Barócsi Kristóf – gitár
Szűcs Attila – bass
Kőhegyi Bence – dob”

Eddig milyen kiadványaitok jelentek meg (mesélj róluk pár mondatban), és milyen visszajelzéseket kaptatok rá?

“Az első a Halottak élén demo volt, ami ’99-ben jelent meg, és a szaksajtótól nagyon jó kritikát kapott. (Metal Hammerben a hónap demoja címet is elnyerte). Következett 2001-ben az Igaz Hittel ep, amit mind a közönség, mind a sajtó egyaránt dicsért szerencsére. Ezután kezdődtek sajnos a tagcserék, és a bonyodalmak. A jégkorszak című nagylemez, amit 2002-ben rögzítettünk először, egy véletlen baleset folytán megsemmisült, ami a zenekar fennállása során a legnagyobb válságot okozta mind anyagilag, mind lelkileg. Az új felállás ezután alakult ki. Újult erővel, és lendülettel vágtunk neki a 3 számos Jégkirály demo-nak, ami ugyancsak jó kritikát kapott. 2005 nyarán a Hammerworld mellékleteként megjelent (másodszor rögzített) Jégkorszak nagylemez a legfrissebb. Szerencsére az a tapasztalat, hogy mind a közönségnek, mind a szakmának tetszik, ez kiütközik a koncertek és a honlapunk (www.tuzmadar.hu) látogatottságán is. ”

Zenei stílusotokat modern heavy metal-nak definiáljátok. Ez mit takar? Kezdetektől fogva ilyen zenét szeretnétek csinálni, avagy történtek változások az idők folyamán? Kik a zenekar/zenészek főbb hatásai?

“Modern heavy… Nem akarunk „még egy true banda” lenni. Abból van már elég. Szeretnénk ötvözni a metal gyökereket a modern zenei stílusokkal illetve azzal, ami bennünk van. A zene, amit csinálunk így mindenkinek/mindenkihez szól. Természetesen az ember (így a zenész is:) ) folyton próbál fejlődni, újat csinálni, olyat ami még nincs. Így természetesen változik a zenénk, de a stílus az marad, hiszen ezt szeretjük. Főbb hatások: Helloween, Dream Theater, Kamelot,… ”

Mi a helyzet a koncertekkel? Szerettek élőben játszani? Számon tartjátok eddig hány fellépésetek volt? Melyik volt ezek közül a legemlékezetesebb?

“Imádjuk az élő bulikat, főleg, ahol a közönség is jól érzi magát.:) Sajnos nem számoltuk, ez elmaradt… Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, hogy a legdúúúúrvább koncert az Ossian előzenekaraként a volt a Petőfi Csarnokban, 2005. nov.5-én!:) kb. 1700 ember, nagyon jó hangulat, üvöltés, hangerő, buli.:) áááááááááááááááááááááá”

Részt fogtok venni előzenekarként az Ossian tavaszi turnéján. Mit vártok ezektől a buliktól? Hogy látjátok a heavy metal helyzetét a mai Magyarországon?

“Igen, már biztos! Ossian – Tűzmadár országos turné lesz tavasszal. Az ígéretek szerint csak nagy buli lesz (műv. ház, sportcsarnok). Reméljük sok ember előtt be tudjuk mutatni a zenénket és hangzásvilágunkat. Gyertek!:) Jó lesz! Hogy látjuk? Kell az új generáció! Kell a frissítés! Ha a közönség támogat ebben, akkor frissítünk, és nem fognak csalódni!;) ”

Január 25-én a Helloween előtt léptek fel a Petőfi Csarnokban. Gondolom elég nagy megtiszteltetés ilyen híres, mondhatni alap heavy metal banda előtt… Mi a helyzet a Helloween Tribute Band-el, amiben érdekeltek vagytok?

“Az ünnepek előtt jött a jó hír, miszerint 2 magyar előzenekar jöhet számításba. A szervezőség (www.livesound.hu) ránk gondolt, ami hatalmas megtiszteltetés nekünk. Egy régi és nagy álmunk válik valóra január 25én!:) A Helloween Tribute Band sajnos feloszlott hozzáállási problémák miatt…”

Mik a zenekar tervei a 2006-os évre?

“Ossian turné, videoklipp-felvétel, nyári fesztiválok, motoros találkozók, saját bulik, az új album (elő)készítése és a nyugatra való terjeszkedés. Felveszünk egy 4 számos angol nyelvű demot, amivel próbálkozunk külföldön. A zenekar angol neve valószínű Flameborn lesz. Természetesen itthon mindig is Tűzmadár néven, és magyarul éneklünk!:) ”

Elég régóta jelen van a zenekar az interneten. Mennyire tartjátok fontosnak ezt a fajta megjelenési formát? Saját magatok készítitek a weblapotokat vagy valaki külsős segít ebben?

“Jómagam vagyok a zenekar webmestere és úgy látom, hogy ha valaki fordít rá időt, és energiát, akkor igenis hatalmas reklámfelület lehet az Internet! Egyre több ember jut hozzá, és ez a szám csak nőni fog. Ki kell használni! ”

S ha már internet: mi a véleményetek a zeneletöltésről? Szerintetek ez segíti a zenekarokat az által, hogy sok emberhez el tudnak jutni ingyen, avagy inkább káros, mert így kevesebb album fogy?

“Sajnos kikerülhetetlen, hogy így terjedjenek a zenék. Ha valaki le akar valamit tölteni, akkor valamilyen úton-módon azt megteheti (bár illegális). Kíváncsi vagyok, hogy mikor találnak ki valami olyat, ami ezt megakadályozza, és mennyi ideig fog tartani a kikerülése… Egy zenekar ismertségének mindenképpen jót tesz, de a fennmaradása kerül veszélybe, mert így nincs anyagi forrása, nem tud fejlődni, és egyre többet adni az újdonságokra. Szerintem nem véletlen, hogy a koncertbelépők ilyen drágák…

Találkozzunk koncerteken, sziasztok!

Schrott Péter – Tűzmadár”

Kontakt:
www.tuzmadar.hu
schroti@tuzmadar.hu

augusztus 13.,
augusztus 16.,