Damned Spirits’ Dance interjú


Naga: Üdv Vyrn! Pár szóban összefoglalnád a DSD megalakulásának körülményeit? Ha jól sejtem már csak Sinox és Te vagytok alapító tagok.


Vyrn: Igazából csak Sinox számít alapító tagnak Corunnal együtt, én csak 2-3 hónappal később érkeztem Sacrunnal. Mi négyen számítottunk a törzstagoknak a legtöbb ideig: mi írtuk a zenét, szövegeket, a dobosok, basszusgitárosok pedig csak úgy jöttek-mentek közben. És persze nagyon jó barátok is voltunk, folyton együtt lógtunk.

Naga: Középsuli, jól sejtem?

Vyrn: Igen, 2002 körül.

Naga: Mi volt az oka a sok tagcserének?

Vyrn: Nem játszottunk sosem egyszerű zenét, és ugyebár ehhez magas fokú eltökéltség is kell, valamint mivel furcsák voltunk zeneileg, így nem biztos, hogy “jó bulinak számítottunk”.
Egyszerűbb dolga van egy embernek hagyományosabb zenekarban. Mindig is voltak elvárásaink, dolgozni is kellett nálunk keményen, talán ezért is küszködtünk mindig is. Jó dobosból amúgy is nagyon kevés van itthon, főleg aki ilyen extrém zenét is el tud püfölni.
Például ott a TSS a lemezen. Nem mondanám lassúnak, és a szám eléggé hosszú, keveset lehet pihenni közben.

Naga: Ja, és nem árt, ha nem a trigger teszi hallgathatóvá.

Vyrn: Hát igen, bár azért annak is megvan az előnye. Rengeteg helyzetben sokkal érthetőbb pl: koncerteken. Eddig még nem igazán használtunk triggert.

Naga: Nem mondod! A Weird Constellations-ön tisztán akusztikából jön a dob???

Vyrn: Igen, kivéve egy két helyen a láb, de ez elenyésző. Megszenvedtünk a hangzással, az biztos. A lemezen a második felvétel szól, mert az első szar volt.


Naga: Ja, ezt olvastam régről. Egyébként még a tagcserékről… Miért szállt ki a bandából Corun?

Vyrn: Az évek során szépen lassan kezdtünk elhidegülni egymástól, az érdeklődésünk is egyre különbözőbbé vált és ezek a változások a közös munkára is rányomták bélyegüket. Corun elkezdett más dolgokkal foglalkozni, pl: filmezés, más zenék. Ezzel nyilván nincs semmi baj, és örvendetes is, csak a zenekart kezdte hanyagolni miatta, és a kettőt nem tudta már a végén összeegyeztetni, elszállt a lelkesedése. Néhányszor össze is balhéztunk rendesen, ordítottunk, ahogy azt kell. Sajnos nem sikerült ezt normálisan lerendezni így nem nagyon beszéltünk a „szakítás” után egy évig. Ez már Sacrun kiválása után volt egy fél évvel, szóval még ez is összejött. Azon a nyáron kicsit leültek a dolgaink érthető módon. Én, habár mindig is fő dalszerző voltam kicsit elszomorodtam, mivel ők ketten nagyon sokat hozzátettek a zenéhez, és el kellett, hogy gondolkozzak, hogyan is tovább. Eltelt talán több mint fél év mire elkezdtem ismét foglalkozni a zenekarral, témákon, számokon agyalva. Azóta már párszor leültünk beszélgetni, és mostanra már talán kölcsönösen megbocsájtottunk a másiknak. Mindketten élik az életüket: Corun csinálja a Descados-t és egy zenei műsornak dolgozik (1 like rock), Sacrun meg egyetemre jár, barátnőzik és a The Konstellation zenekar lemezén is segédkezett, de lehet, hogy tag is, nem tudom pontosan.

Naga: A Weird Constellations-ön ki kezelte a dobokat? Már Deimonos?

Vyrn: Nem, azt még Sigan, aki a Bornholmban zenél most.

Naga: Samy-hoz képest jelentős a sebességbeli előrelépés, bár ő sem volt rossz dobos, csak kicsit nyugisabb.

Vyrn: Jaja, de az már nagyon régen volt. Mármint Samy. Az évszámra sem emlékszem.

Naga: 2006 😀

Vyrn: Köszi! 🙂

Naga: Mire gondoltok, a fake metal-lal, mint műfaji megnevezés?

Vyrn: Hát most már semmit, mert erre az új érára, amely most készül, arra ez kevéssé lesz jellemző. Azonban akkoriban sem nagyon érdekelt minket a kategorizálás. Inkább mondjuk azt a zenénkre, hogy extrém metal, mert abba sok minden belefér és így nyugodtan alhatok.

Naga: Corun is énekelt rajta, de melyik részek az övéi? Ez azért érdekes kérdés, mert olyan szinten változatos a vokalizálás, ami két toroktól is figyelemre méltó teljesítmény.

Vyrn: Köszi amúgy! 🙂 Gondolom sokaknak az a legégetőbb kérdés, hogy a Fake dallamos részében ki énekel.

Naga: Nekem is 🙂

Vyrn: Corun énekelte a főtémát, de Sinox meg rá a vokálokat. Ha egy szóval kéne rá válaszolnom akkor: Corun.


Naga: Ezek szerint inkább ő volt a dallamos részekért felelős?

Vyrn: Nem feltétlen. Azt az énekdallamot abban a számban én írtam meg, de mivel nem én vagyok az énekes… Amúgy Corun és Sinox is hozott énekdallamot a lemezre. Ez számonként eltérő.

Naga: A szólógitárosi feladatok is szétváltak, vagy egyikőtök szólózik? A Cold Winds szólója kinek a műve?

Vyrn: Abban a számban két szóló van. Az első az enyém, a másodikat egy barát követte el: Fodi. Corun amúgy nem nagyon gitározott a lemezen, csak a „So much to say…” -ben és az outróban.

Naga: Értem. Határozottan jó módszer arra, hogy a ritmusgitár két oldala szépen illeszkedjen.

Vyrn: Igen. Bár itt nem csak erről volt szó… Felvételek előtt egy héttel baleset érte a kezét, még kisebb műtétet is végre kellett hajtani az ujján… Elég húzós volt…

Naga: Ójaj… Ebbe beletapostam… :-S Hogyan sikerült megcsípni a Code666-ot kiadónak? Több lemezre szóló szerződésetek van?

Vyrn: Nem, csak arra a lemezre szól. Keresni is fogunk mást, mert annyira nem adja.. Bár most szinte érthető módon a legtöbb kiadó (a kisebbek) szar anyagi helyzetben vannak, ezért nem sokat tudnak tenni a zenekaraikért… Ők már egyébként a Growin’ Spiritnél jelezték az együttműködési szándékot, csak túl későn, így azt már a Vic records adta ki. Szóval valószínűsíthető volt ez már korábban is, hogy oda kerülünk.

Naga: Ingyen, netes terjesztésen nem gondolkodtok?

Vyrn: De, csak most már túl akarunk lépni ezen a korszakon, és csak az új lemezre koncentrálunk. A WC-vel futottunk már rengeteg kört, többet nem tervezünk. Majd az új lemezzel.

Naga: Sacrun helyére terveztek valakit billentyűs posztra? Ami azt illeti, az elektronika elég meghatározó volt eddig nálatok.

Vyrn: Egy darabig terveztünk, de most nagyon jól elvagyunk így is. Élőben úgyis számítógépről szólnak a szintik, így nincs igazán szükség változásra. A számírási folyamathoz nyilván jól jönne egy képzett szintis, de ezt is megoldjuk. Ha majd egyszer összefutunk egy komoly szándékokkal rendelkező, képzett, felelősségteljes emberrel, akkor majd talán előkerül még egyszer ez a kérdés.


Naga: Van kedvenc dalod a sajátjaitok közül, esetleg zenekari kedvenc?

Vyrn: Régen a Fake és Black Savage volt nekem a kedvencem. A többiek nevében nem nagyon nyilatkozhatok. A TSS-ben azért egyet szoktunk érteni 🙂

Naga: Érthető 🙂 A komponálás próbatermes módszerrel zajlik nálatok, vagy témaküldözgetés neten?

Vyrn: Témaküldözgetés. Mivel Deimonos és Scl gyakran nincsenek itthon munkáik miatt, csak ez az opció marad. Itthon felveszem a gitárokat, próbatermben az éneket, és küldözgetések után aztán megbeszéljük a végeredményt és a szükséges módosításokat.

Naga: A Weirden is így volt?

Vyrn: Nem. Ott mindkettő módszert alkalmaztuk. Most csak ez működik, de egyébként ezzel sincs probléma. Kb 1-2 próbánk volt most fél év alatt. Nem volt többre időnk.

Naga: Hogyan álltok az okkultizmushoz, a valláshoz?

Vyrn: …ööö… Hát mi hitgyülisek vagyunk, Sinox meg már jedi is… Nem igazán központi témák ezek nálunk. Ez a felállás még sosem beszélt ilyesmiről (nem is hiszem, hogy sokat fog) így csak az én gondolataimat tolmácsolhatom. A vallás ugyebár szitokszó ebben a szubkultúrában, gyűlölni kell, meg fúúúj. Nekem kicsit árnyaltam képem van erről: szerintem általában nem az eszmékkel, gondolatisággal vannak a bajok, hanem az emberekkel, akik alkalmazzák, vagy nem alkalmazzák azokat, értik vagy nem értik őket. Lehetséges, hogy a hívők és a hivatásos vallási személyek nagy részének (kb 99%- a) fogalmuk sincsen arról, hogy milyen is az a vallás, amelyet magukénak mondanak. Sok
mindent szó szerint értenek, leegyszerűsítve, és eléggé primitív módon. Nekem szimpatikus ahogy pl Soren Kierkegaard, vagy Hamvas Béla (csak, hogy mondjak pár nevet) közelít ehhez a témához. Vagy ott van a fizikus Paul LaViolette Beyond The Big Bang című eléggé merész könyve. Szerintem érdekes dolgok ezek, megéri velük foglalkozni. Rövidebben is válaszolhatok: érdeklődés szintjén állok a kérdéshez.

Naga: Nemrég voltatok a Negură Bunget-tel turnézni, ami egy elég patinás trv black csapat Temesvárról. Erről mesélnél?

Vyrn: Összességében nagyon jó volt, bár nyilván voltak már bajok Corunnal, de a jó dolgok nagyrészt ezt feledtették velünk, meg vele is a turné idejére. Minden állomás más és más volt, nem feltétlen volt előre kitalálva minden. A helyek felszereltsége, közönsége nagyon változatos volt. Játszottunk a hajdanán istállóként funkcionált kurvára hideg helyen is náciknak (akiknek láthatóan nem a mi zenénk volt a legnagyobb kedvence), de volt olyan hely is ahol tudták a szövegeket és énekelték. Szóval nagyon király volt, rengeteget hülyéskedtünk, megnéztük Rómát is. Összességében szinte csak jót tudok mondani, alig várjuk a hasonló történéseket. Sajnos előtte van még a lemezfelvétel, meg a szokásos körök, így erre még várnunk kell.

Naga: Mikor várható új lemez? Továbbra is tartjátok az eklektikus vonalat?

Vyrn: Április-május körül vennénk fel elvileg, de ez még módosulhat, majd meglátjuk. A dalok már meg vannak írva, még több is van, mint amennyi rákerül a lemezre, de mindent ki szeretnék próbálni és teljesen lecsiszolni, így még kell egy kis idő. Kevésbé lesz eklektikus, direktebb, ütősebb lemez lesz, de azért lesznek hozzánk illően eléggé eltérő számok is, szóval nem lesz unalmas semmiképpen sem, még azoknak sem, akik ezt az eklektikusságot szerették a legjobban.

Naga: Van olyan kérdés, amire régóta szeretnél válaszolni, de sosem tették fel?

Vyrn: Most jó passzban vagyok, így nincs hiányérzetem.

Naga: Üzensz/üzentek valamit a rajongóknak?

Vyrn: Köszönjük, hogy kitartotok, mert az nem lehet egyszerű, hiszen mostanában ritkán adunk életjelet magunkról. Ezt a hibát azonban ki fogjuk javítani a közeljövőben, amint befejeztük a lemezfelvételeket. A megjelenés után rengeteg koncertet szeretnénk adni, és ezt a rossz szokásunkat pedig szeretnénk teljesen elhagyni!

Naga: Köszönöm válaszaid, sok sikert a zenekarnak!

Vyrn: Köszönjük mi is!