Dreams After Death interjú


Naga: Üdv Andris! Kérlek mesélj egy kicsit arról, hogy mikor, hogyan, minek a hatására kezdtél el zenélni!

Andris: Szia Naga! Kiskoromban volt egy apró úgy 2 oktávos szintetizátorom, amit nagyon szerettem. Mindig, mikor hallottam valamit, megtanultam lejátszani rajta… A kedvencem a Himnusz és a Honfoglalás című dal volt. Valahogy így kezdődött. Nem sokkal eztán a szüleim beírattak a helyi zongoraiskolába, amit sajnos nem igazán szerettem meg, és egy év után be is fejeztem a tanulást. Évek múltán újra kedvet kaptam és gyakorolni kezdtem, nagyon motivált a Summoning nevű formáció középkori dallamvilága black metallal keverve. Akkor éreztem először, hogy valamit én is alkotni szeretnék. Ez úgy 14 éves koromban volt, ekkor készítettem az első kezdetleges felvételeimet. Azóta 10 év telt el, közben voltam 3 évig énekes és vagy 5 évig billentyűs egy zenekarban, amik sajnos nem jutottak semmire a folytonos tag és egyéb problémák miatt, majd végül feloszlottak.

Naga: Akkor tulajdonképpen azt az egy évet leszámítva magadtól tanultál meg zenélni. Milyen hangszereken játszol?

Andris: Leginkább a zongora, szintetizátor áll közel a szívemhez, billentyűsként vagyok a legjobb. Ettől függetlenül nagyon szeretek gitározni is. A zenémhez persze a basszus is elengedhetetlen, de az áll tőlem legtávolabb. Próbálkoztam úgy egy évig hegedűvel is, de egyszerűen nem volt alkalmas a hangszer az otthoni, esténkénti gyakorláshoz. Zavartam a környezetem, a hétvégi gyakorlás pedig kevés volt. Lehet, hogy egy elektromos hegedűvel (lévén azt fülessel is használhatom) majd újrakezdem. Én azt vallom, hogy bizonyos alap elméleti tudás után csak gyakorlás kérdése, hogy valaki hány hangszeren, és milyen szinten tud játszani, de sokat tanultam a korábbi zenész társaimtól is.

Naga: Tavaly decemberben jelent meg a Dreams After Death nevű egyszemélyes projected első lemeze Embraced by the Light címmel, amit egy orosz kiadó az
Endless Winter jelentetett meg. Nagyon fiatal vagy, ami egy örvendetes dolog a
kiadós hír mellé.
Elmesélnéd hogyan sikerült a dolog?

Andris: A demo felvételem publikálása után kaptam 2 ajánlatot, de nem voltam velük elégedett, így az album elkészülte után magam kerestem fel néhány kiadót. Alapvetően doom metal orientált kiadókat kerestem, mert nagyobb lehetőséget láttam bennük. Az Endless Winter vállalta a feladatot, és igen hosszú késés után, de decemberben végül megjelent a korongom, amivel egy álmom vált valóra.

Naga: Nem csodálom. És netes anyagokat küldtél a kiadóknak, vagy postai kézzelfogható CD-ket?

Andris: Minden kiadó oldalán azt látni, hogy postai címre várják a promóciós anyagokat, demo-kat. Mégis az interjúkból, amiket olvastam, feltűnt, hogy korántsem minden banda postáz. Így először email-ben érdeklődtem, általában két számot csatolva. Mikor az Endless Winter komolyan érdeklődni kezdett, elküldtem nekik az egész CD-t postán, amire a válaszreakció az volt, hogy teljesen felesleges volt, inkább küldjek egy képfájlt a lemezről. Végül is teljesen logikus – a posta drága és lassú, egy képfájl pedig tökéletes minőségben tartalmazza az anyagot.

Naga: Hazai kiadót próbáltál?

Andris: Alapvetően külföldi kiadót akartam, mert úgy érzem, hogy a hazai érdeklődés elhanyagolható a műfaj iránt. Ettől függetlenül a Psychedoomelic Records-ot (úgy tudom, hogy magyar érdekeltségű) számításba vettem, de nem felelt meg azon elvárásomnak, hogy legyen legalább egy elfogadható honlapja a kiadómnak. Szerintem ez manapság elvárható lenne.

Naga: Tervezel a Dreams After Death-tel koncerteket? Magyarul tervezed kibővíteni a tagságot, vagy jól érzed magad egyedül?

Andris: Volt szerencsém korábban koncerteket adni, amiket nagyon élveztem. Az embernek szüksége van rá, hogy lássa mások visszajelzéseit, amire nincs jobb mód egy előadásnál, meg egyébként is jó érzés játszani. Sajnos, még sem látom valószínűnek, hogy az elkövetkezendő években ismét színpadra állnék. Fontos nekem, hogy egyedül írhatom meg a zeném, ami nehezen egyeztethető más zenészekkel, hisz nem csak rám igaz, hogy szeretek zenét írni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nagy szerencse és rengeteg többlet munka, idő kéne, hogy egy stabil bandát építsek magam köré, ezt a korábbi években már megtanultam. Azt sem hiszem, hogy túl nagy érdeklődés lenne itthon a zenémre. Nem mondom, hogy lehetetlen, hogy lesz egyszer Dreams After Death koncert, de biztos, hogy nem mostanában.

Naga: Ezek szerint nem vagy kimondott csapatjátékos. Néhány műfajban egyébként ez a szemlélet – mindent egy ember kezel – beválni látszik. Te magad játszottad fel az összes hangszert az Embraced by the Light lemezen?

Andris: Igen, nem kértem külső segítséget a felvételekhez.

Naga: Az éneket/hörgést is te magad csináltad ezek szerint, gondolom. A kiadó belenyúlt a hanganyagba? Maszterre gondolok. Vagy az is otthon készült?

Andris: Természetesen a hörgés is az enyém. A kiadó nem nyúlt bele a hanganyagba, a keverésért is én vagyok a felelős. Jócskán van még mit fejlődnöm ezen a téren, de ez volt a legköltséghatékonyabb megoldás, amit szem előtt kellett tartanom.

Naga: A szintetizátorhangzások és témák nagyon izgalmasak. Rendes szintit használtál, vagy VSTi-ket?

Andris: Köszönöm szépen, jó ezt hallani. Rendes szintetizátort használtam a felvételekhez. Egy Roland Juno Stage-et SRX orchestra expansion modullal. Igyekeztem a felvételeken változatossá tenné a szinti hangzását, hogy közben azért egységes is maradjon az anyag.

Naga: Mik a további terveid? A kiadó több lemezre kötött veled szerződést esetleg?

Andris: Az “Embraced by the Light” lényegében már 2011 nyarán készen volt. Azóta kidolgoztam a következő anyagom koncepcióját, illetve mostanra el is kezdtem írni a számokat. A kiadómmal nem szerződtem több lemezre, de gondolom vállalná a következők kiadását is, ha továbbra is jó kritikákat kapok, bár egy másik cég is szóban forog. Tervezem, hogy majd valamikor kezdek más projekteket is, atmospheric black illetve romantikus doom/death műfajokban.

Naga: Mennyit molyolsz a dalokkal? Ösztönösen írod őket egy szuszra, vagy inkább aprólékosan, időnként visszatérve egy-egy tételhez?

Andris: Talán a kettő együtt. Általában egy szuszra sokat zenélek, megteremtem a számok alapját, legtöbbször csak az álmosságom szab határt, hogy meddig dolgozok. Eztán utómunkázok velük, egymáshoz igazítom őket. Sokat szöszmötölök, de van, hogy az alap, amit eredetileg kitaláltam mégsem passzol az elképzeléseimbe, és akkor egyben megválok tőle.

Naga: Akit érdekel a lemezed, hol tud belehallgatni, illetve hogyan tudja beszerezni?

Andris: A teljes albumot feltettem YouTube-ra, illetve MySpace-re is. A honlapomon (www.dreamsafterdeath.com) megtalálhatók ezek elérhetőségei is. Ha valaki lemezt szeretne rendelni, arra kérem, hogy engem keressen fel a dreamsafterdeath@gmail.com email címen, mert van 90 dedikált korongom, amit szeretnék eladni, ez a jussom a kiadásból. Ha ezek elfogynak, akkor lehet rendelni a kiadóm honlapjáról is.

Naga: Van olyan kérdés, amire mindig szerettél volna válaszolni, de még sosem tették fel? Esetleg valami egyéb mondanivaló?

Andris: Szeretném megemlíteni Kató Jánost és Szijj “Enterprise-E” Krisztiánt, akik segítségével olyan artwork-öt készíthettem, amilyet szerettem volna. Nagyon hálás vagyok nekik!

Naga: Köszönöm a válaszokat! Sok sikert a Embraced by the Lightnak, és a következő anyagnak is!

Andris: Köszönöm, hogy megkerestél, és hogy lehetőséget kaptam a Fémforgácson szerepelni, illetve köszönöm az olvasók figyelmét is. Kérem, hogy aki tudja terjessze a zeném, hallgassák minél többen, hiszen ezért készült!

november 20.,
november 21.,