Khold Interjú

Megjelent a negyedik albumotok, kitartóan és folyamatosan nyomjátok a vérfagyasztó dermesztő rideg norvég zenéteket. Megvagytok elégedve a zenével? Sikerült megvalósítani az igazi Khold hangzást?


Elégedettek vagyunk a Krek -kel, és a hangzásával is. Szerintem albumról-albumra folyamatosan közelebb kerültünk ahhoz a hangzásvilághoz, amit kerestünk. Mindazonáltal, a trúe Khold hangzás valószínűleg változni fog a következő lemezekkel, ahogy a dalok hangulata megköveteli. Úgy gondolom a Krek hangulatát elég jól sikerült eltalálni, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Mindig is norvég nyelven fogjátok a szöveget írni, vagy ez a nyelv jobban illeszkedik a sötét világ kifejezéseihez, mint az angol?


Nem hiszem, hogy valaha angolul fogjuk írni a dalokat, mivel a norvég az anyanyelvünk, és jobb dalszövegek születnek, ha azon a nyelven írjuk, amelyiken a legjobban beszélünk. A norvég amúgy is passzol a dalokhoz, mivel a legtöbb hatásunk a norvég művészetekből és természetből fakad.

Kicsit lassúbbnak találom a zenéteket, viszont sokkal jobb hangzása van, mint a korábbi lemezeiteknek. Így próbáltok inkább sötétebb hangzást gerjeszteni, sem mint a gyorsasággal? Már a megjelenésetek is dob rajta egy kicsit.


A Khold mindig is grúvosabb és sötétebb black metalt játszott. Nem vagyok benne biztos, hogy az új lemez lassabb lenne mint az előző albumok, de ha így van, akkor az természetes fejlődés lehet számunkra. Bőven elég banda játszik gyors zenét, szóval csinálják csak, mi meg megpróbáljuk kihozni a maximumot a saját grúvus black zenénkből.

Sötét embereknek akár még egy rituális szertartást is meg lehetne tartani egy ilyen zenével, esetleg nem szoktatok ilyesfélét csinálni vagy valamiféle sötét erők magatokhoz hívását valamiféle módon?


Szerintem minden ember mindenféle dolgot csinál arra a zenére, amit szeret. Mi egyszerűen ezt a fajta zenét játszuk és szeretjük. Soha semmilyen rituális szertartást nem csináltunk, és nem is fogunk.

 

 

Koncerteken szoktatok valamiféle jeleneteket rendezni. Pl. összevagdosni a kezed vagy égő koponyák, tűzfújás élményeivel gazdagítani a rajongókat?


Az egyetlen dolog, amit néha végzünk azok közül, amit említettél, az a tűzfújás, de ez a hely méretétől is függ természetesen. Jobb ezt biztonságosan űzni, a saját és a rajongók kedvéért is. Nem vagdaljuk, sebezzük sem magunkat, sem másokat, és hasonló ostobaságot sem csinálunk.

Milyen gyerekkorotok volt? Szerettek olvasni, vagy igazi horror filmeket nézni?


Semmi köze a gyerekkoromnak ahhoz, hogy most milyen zenét játsszunk, úgyhogy ejtsük is ezt a témát. Szerintem nincs túl sok jó horror film. Nem szeretem a darabolós horror filmeket, pedig abból aztán van jó sok. Inkább a jó sztorit kedvelem, de az ilyen elég ritka. A könyvek gyakran sokkal jobbak, szóval inkább olvasok egy jó thrillert, mintsem horror filmet nézzek.

Gyilkolásról, erőszakról mi a véleményetek?


A gyilkolás és az erőszak ostobaság.

Ismersz magyar black metal bandákat?


Sajnos nem ismerek egyet sem. Ha van valakinek tippje, kérem ossza meg velem. Minden javaslatot örömmel fogadok a fórumunkon, a Khold weboldalán!

Satyricon zenéjét ugye szeretitek mert, mintha egy kicsit az ő zenei világuk állna közel hozzátok? Többször is játszottatok együtt gondolom nagy haverságban vagytok!


Nem szeretem a Satyricont. Van néhány dal amit szeretek, de azok régiek. Nem hiszem, hogy a Satyricon zenéje hasonlítana a mienkre, de mi hatással voltunk Satyrra néhány dalban a Volcano albumon. Szerintem Satyr egy olyan grúvos hangulatot akart adni a daloknak, ami a mi zenénkben mindig is megvolt, de szerintem nem sikerült neki túl jól. A kapcsolatunk a Satyriconnal elég professzionális volt. A Satyricon vendégzenészei jó csókák, de Satyr és Frost csak két idióta seggfej, akik mindent megtettek a közös túrnénkon azért, hogy a Kholdnak szarul szóljon. Ez az oka annak is, hogy otthagytuk a Moonfogot. (Satyr kiadója -szerk-)

Szívesen elmennétek egy különleges koncertre, ami a hegyek közt az erdőben lenne megrendezve, ha megvalósítható lenne? Fák, növényzet jelentenek nektek valamit azon kívül, hogy szépek 🙂


Pont egy ilyen fesztiválon fogunk játszani most nyáron, Storasfestivalen -nak hívják. Ez egy olyan fesztivál, aminek célja, hogy a zenét és a természetet összekapcsolja. A legtöbb hatásunk a norvég természetből, erdőkből, hegyekből és népzenéből jött, így aztán persze, hogy sokat jelent számunkra.

Van kedvenc társasjátékotok, amit az egész zenekar űz és szívesen csináltok :)?


Nem pazarlom az időmet játékokra, a többiek viszont csomó időt töltenek a Halo -val.

 

 

Ember és fajgyűlölettel, hogy álltok? Sok embert kívánnátok a föld alá, ha lenne lehetőségetek?


Szerintem a mizantrópia és a rasszizmus ostoba magatartásformák azon emberek számára, akik nem bírnak megismerni más embereket és más életmódokat. Nem hiszem, hogy bármi jobb lenne, ha sokan meghalnának, de néhány ember talán tényleg jobb lenne, ha meg sem született volna.

A következő album tervei már megszülettek a fejetekben és várható valamilyen változás? Esetleg megpróbáltok még gyötrelmesebb, kínkeservesebb érzéseket kifejezni a zenétek által?


Egyelőre semmilyen tervünk nincs a következő lemezhez. Nem tudom, mire gondolsz a gyötrelmesebb és keserűbb hangulattal kapcsolatban, de biztos vagyok benne, hogy remek lemezt fogunk alkotni, jobb előadással, jobb dalokkal, mint korábban.

Mikor jöttök Magyarországra leghamarabb?


Fogalmam sincs, mikor fogunk játszani, de persze, hogy szeretnénk ott is játszani. Sajnos, ez nem rajtunk múlik, mivelhogy nem mi végezzük a túrné tervezését. Sosem voltunk még Magyarországon, szóval ezzel kapcsolatban nem nagyon tudok nyilatkozni semmit.

Mondjatok valamiféle nevezetességet, ahova szívesen jártok Norvégiában, amit ajánlanál, hogy kimenjek megnézni, amit össze lehetne kötni egy jó kis sörözéssel is esetleg?


Szerintem mindez attól függ, hogy mit akarsz megnézni. Norvégiaban rengeteg fantasztikus hely van, amit érdemes megnézni. A tipikus Norvég táj a nyugati partvidéken található. Ha sörözni van kedved, látogass el az osloi Elm utcába, ott van egy híres pub csomó black metál banda szokott rendszeresen ott szórakozni.