Tymah Interjú

Bemutatnád a zenekart, pontosan kikből is áll, a zenei munkamegosztás hogyan oszlik meg? Mikor és milyen formában alakultatok?

A TYMAH 2003-ban alakult, elég spontán ötlet volt. Eleinte ketten voltunk, én és Shadow. Az első demo a “Beginning of the End” címet viselte. Ez a cucc még elég kísérletezős jellegű volt, sem a szövegekben, sem a hangzásban nem vagyok megelégedve, de kezdetnek végül is elmegy. Akkoriban még nem akartuk felfedni kilétünket, így a borítóba oroszul írtuk bele a nevünket. Ezen az anyagon dobgépet használtunk, de mivel hamarosan rátaláltunk Gelalra a “Funeral Fog”-on már élő dob szólt. Igazából ez az anyag csak egy próbatermi felvételnek indult, de a necro hangzása annyira megtetszett nekünk, hogy végül második demo lett belőle. A TYMAH zenéjét és szövegeit én írom, én énekelek és gitározok. Azt mondhatnám, hogy a TYMAH rólam szól, ám teljességéhez mindenképpen hozzátartozik Shadow basszusgitározása és természetesen Gelal dobjátéka. Erdélybe tett utjaink során csodálatos élményekben volt részünk, Erdély Sötét Földje hihetetlen erővel bír. Alkonyatkor a fenyvesekben tett sétáink alatt, s a völgybe kígyóként lekúszó köd láttán számos vers (pl.: Holdlény) született meg bennem. Rengeteg ihletet kapok Erdélytől, Fekete Kisugárzásától. Erdélyben úgy érzed magad, mint egy mesebeli világban. Itt más az erdő – nem üres, mélyen őrzi titkait. A fagyos hegyi patakok oly tiszták, a szél pedig füledbe súg valami régi regét. A hegyek némán figyelik az arrajárót, mogorva óriásokként őrzik e ködbe burkolózott föld misztikus mivoltát. Éjjel mélységes sötétségbe borul a táj, s a magányos fáklya fényében néha-néha  észreveszed, ahogy árnyak suhannak el valahol a fekete fenyők között. Csöndes nyugalmában lebeg fölötted a Hold és sápadt fényében titkok nyílnak meg, ha nagyon figyelsz. S körülötte sutt az égen megannyi csillag – halott kis pislákoló kékes fények…   

Az underground életben elég hamar sikerekre tettettek szert, 2003-ban jelent meg az első demotok, és hamarosan a No Colours Records-nál szerződést kaptatok. Hogyan sikerült a kiadó figyelmét felhívni, hisz még fiatal zenekarnak számítotok? Mennyi időre szerződtetek le?

A második demonkat a Kárpátia Productions adta ki kazettán, s az anyag neki köszönhetően jutott el a No Colours-hoz. A kiadónak tetszett és megkeresett bennünket. Nem beszéltünk konkrét időtartamról a kiadóval, de mivel elég sikeres lett a bemutatkozás, így biztosan lesz folytatás.

A Tymah kifejezés mit is jelent pontosan, ha jól tudom, akkor egy orosz szóból származik?

A “Туман” valóban orosz szó, ködöt jelent. Általában nyomtatott nagybetűkkel írom – ТУМАН, hogy magyar betűkkel
is le lehessen írni.

Mikorra várható egy teljes album megjelenése, vagy még split albumok lesznek eleinte?

Tavaly Halottak Napján jelent meg az első albumunk CD-n, “Transylvanian Dreams” címmel. Talán azért nem tudnak erről túl sokan, mert Magyarországon nem igazán volt reklámozva. Külföldön azonban igen, s úgy tűnik elég sikeres is lett. Az album címadó számáról videóklip is készült, amit Erdélyben vettünk fel. Mivel az album iránt jelentős volt az érdeklődés, így most készül a bakelit verzió is. A kiadó honlapján (www.no-colours-records.de) minden információ megvan a TYMAH-ról. A lemez borítója – amely azonos a pólóképpel – eltér a CD borítójától. Ezzel akartuk “különlegessé” tenni a bakelitet.

A jövőben milyen zenei hangzás várható tőletek? Megmarad ez a nyers hagzású black metál?

Az albumon hallható hangzás kielégítő számomra, így azt hiszem, ennél maradunk.

Koncertezni mikor és hol fogtok? Elképzelhető, hogy mostanában, vagy valamikor megvalósul nektek egy külföldi koncert?

Vannak koncertekkel kapcsolatos terveink Erdélyben és Németországban is, de egyelőre ezek még csak tervek. Ami biztos, hogy a jelenlegi magyar országhatárokon belül nem tervezünk koncerteket.

Milyen zenéket hallgattok? Ahriman-nal barátságban vagytok? Milyen magyar bandákkal tartjátok a kapcsolatot, vagy utáljátok a magyar scene-t?

Mayhem, Burzum, Bathory, és orosz underground bandákat hallgatunk elsősorban. A magyar scene-ben sokakkal elég rossz a kapcsolatunk. Az Ahriman is az ellenség táborába sorolt be. A kapcsolatunk többek között velük is eléggé ellenséges, mondhatni háborús. Szerintem elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ez az ellenségeskedés átlépi a szócsata határait valamelyik ellenséges bandával (nem feltétlen az Ahrimannal). Alapvető nézetkülönbségek vannak, amelyeknek elvileg azonos műfajon belül nem kellene lenniük. Ez egyben annyit is jelent, hogy nem egy és ugyanazon zenei műfajról beszélünk, akármit is mondanak erről. Van egy testvérünk (akik közül nyílván nem mindenki játszik bandában), akikkel együtt a True Carpathian Black Metal jelzőt használjuk, hogy elkülönüljünk a scene többi nemkívánatos személyekből álló részétől. Az alábbi bandák igazán jók és velük vagyunk kapcsolatban: Forest Silence (Satanic Art, Nefarious), Marblebog, Thy Funeral. Ezenkívül ide sorolhatnám a Shadow Dusk-ját, és a Diecold-ot.

Mit szóltok Csihar Attila eddigi teljesítményeihez, hogy pl. a Mayhem, Aborym stb. együttesekben is főszerepet töltött be?

Csihar Attila nagy sztár lett mostanában, ami hát nem igazán társítható össze a Black Metal-lal. Véleményem szerint “erkölcstelenül” cselekedett, amikor belépett a mai Mayhem-be, ugyanis ezzel egyértelműen támogatja ennek az új felállású bandának a munkásságát, ami finoman szólva a földbe tiporja mindazt, amit az egykori legendás Mayhem véghez vitt. Az új gitáros, aki a zenét írja, úgy tűnik, elég biztos a dolgában, és meg sem fordul a fejében, hogy annak, amit csinál semmi köze nincs a Black Metal-hoz. A régi tagokat, Necrobutcher-t és Hellhammer-t pedig láthatóan csöppet sem zavarja ez a helyzet. Egy névváltással könnyen elkerülhető lett volna ez a probléma, de természetesen emiatt csorbulhatott volna a népszerűségük. Ami pedig Csihar Attilát illeti, nos, a De Mysteriis Dom Sathanas anyagon nem volt rossz, de amit a legutóbbi időkben produkál szörnyen undorító. A többi projectje pedig nem érdekel. 

Oslóban Elm utcai sörözőben szívesen leinnátok magatokat Fenrizzel? Használtok drogokat néha?

Nem. Utáljuk a sörözőket.

Voltatok valaha diszkóban, vagy valami after partyn :)?

Nem. Sohasem igényeltük az ilyen emberi dolgokat.

Milyen nagyobb együttes tagjait ismeritek személyesen is?

Személyesen egy nagyobb banda tagjait sem ismerjük. Bár Winter a Forest Silence-ből régen szintizett a Sear Bliss-ben és ők, azt hiszem, elég ismert együttesnek számítanak. Winter tavaly leszerződött a Candlelight-hez a Forest Silence-el.

A zenélésen kívül ki mihez ért még jól?

Nagyon mással nem foglalkozunk a zenén kívül. A tanulás és a munka mellett a zenélésre is kevesebb idő marad, mint amennyit szeretnék.

Mit üzentek a rajongóitoknak?

Nem hiszem, hogy túl sokan lennének, akik osztják nézeteinket – mint hogy a  Black Metal kevesek útja.

november 12.,