MaNGoD interjú

„A ManGod.Inc története 2005-ben kezdődött: hárman az akkor feloszlott Cadaveres de Tortugas-ból, név szerint Perso (ének, basszus), Kecskés Peti (gitár, vokál) és Viniczai Szabi (dob), kiegészülve Bacsa Gabival (gitár, vokál) a Cyborn-ból, úgy döntöttünk, egybegyúrjuk a felszabadult energiáinkat.
2005-ös megalakulásunk óta sokat játszottunk itthon és a szomszédos országok klubjaiban, felléptünk kisebb-nagyobb fesztiválokon. Megnyertük a Viva és a Jim Beam közös versenyét (Tehetségvadászat 2006). Szerepeltünk több válogatáslemezen (pl. MXH MIDEM-es válogatása, BPRNR 4. és 5. válogatások, Hammerworld magazin melléklete). 2007 augusztusában jelent meg a debütáló lemezünk, a Near Life Experience, az Edge Records gondozásában, 11 sötét hangulatú, intenzív, fogós modern rock dallal. Rengeteg jó kritikát kapott a legkülönfélébb fórumokon, többek között “2007 Legjobb Debütáló Albuma” lett a Hang-Súly Hungarian Metal Awards-on, 14 internetes magazin szerkesztőinek szavazatai alapján. Első videoklipünk (Thank You Good Night) hetekig szerepelt a Viva televízió közönségszavazás alapján összeállított listáján, és a Magyar MTV zenei csatorna is előszeretettel játszotta: a Rock Chart 20-as listáján a 3. helyig, az MTV Top Selection 50 legtöbbet játszott dala között a 25. helyig küzdötte fel magát. Második klipünk (The Flood) a Pixelfilm és a Goldfish koprodukciójában készült, Mészáros Dóra, Pirner Alma, Rácz Linda és Maria Bellucci művésznők közreműködésével, komoly médiaérdeklődéssel övezve. A dalaink instrumentális változatai bekerültek a „Project Torque” netes autóversenyzős játékba, egy ManGod dizájnú autóval egyetemben.
2011 őszén változások történtek a zenekar életében amikor Perso és Bacsa Gábor elhagyta a zenekart.
Pár hónap keresgélés után 2012 februárjában új tagok kerültek a zenekarba akikkel folytatni tudtuk a zenélést. Kecskés Péter gitáros mellé Szinger Szabolcs érkezett , a basszusgitáros posztját Virág ’Ales’ Zoltán látja el aki korábban a legendás Necropsia zenekarban tevékenykedett. Az énekes egy ígéretes torokkal rendelkező fiatal titán Hunyadi Zoltán lett.
A tagcserék miatt érzékeltetni szerettük volna, hogy ez már egy új felállás, ezért a névből elhagytuk az Inc kiegészítést így ezután szimplán MaNGoD név alatt dolgozik tovább a zenekar. Miután realizálódott a felállás elkezdődtek a próbahelyi munkálatok aminek eredményeként 2012 őszén egy 4 számos EP- vel jelentkeztünk, mely az Edge Records gondozásában és online terjesztésében került a nagyközönség elé. „
– Nem akarok a múltban vájkálni, de a részleteket mellőzve zenei és/vagy személyes okok vezettek a szétváláshoz?

V.Szabi: Mindkettő, nem volt már meg a közös nevező, ezért nem egy irányba húztuk azt a bizonyos szekeret.

Kecskés Peti: Voltak közös pontok a zenében, de egyre inkább eltávolodtunk egymástól. Ez persze kihatott a zenekar egyéb dolgaira is, és ez vezetett aztán a szakításhoz.

– Van tapasztalatotok, szóval mennyire nehéz egy ütőképes új bandát összehozni? Könnyen sikerült teljessé tenni a zenekart?

V.Szabi: Ezen a téren elég friss a tapasztalatunk, mert a közel húsz éves zenei pályafutásunk alatt nem volt túl sok tagcserénk, ha mégis, akkor az kényszerből történt. Tavaly, amikor a megfelelő tagokat kerestük szerencsénk volt, mert viszonylag hamar megtaláltuk a srácokat. Először is a közös szimpátia volt a fontos, amit hamar le lehetett szűrni az első találkozások után, aztán következtek a próbák, ahol kiderült zeneileg is gördülékenyen mennek a dolgok. Az köztudott, hogy a legnehezebb kérdés egy jó frontember kerítése. Zolival, miután képbe került, hamar megvolt a közös hang, talán neki volt a legnehezebb dolga, mert a régi dalokat is hitelesen kellett tolmácsolnia. Mivel korrektül lehozta a régi énektémákat, annak ellenére, hogy más hangkarakterrel rendelkezik, mint Perso, nem volt kétséges, hogy megtartjuk! Azt azért tudni kell, a cél nem az volt, hogy egy ugyanolyan karaktert találjunk, inkább próbáltunk egy határozott, egyéni énekest keresni, aki tisztességesen lehozza régi dalokat is és az új számok megírásában is aktívan részt vesz.

Kecskés Peti: Egy kicsit új csapatot is kellett építenünk, és egy kicsit a régi inspirációt is meg akartuk tartani. Persze nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen elég magasan volt az a bizonyos “léc”, amit magunk elé állítottunk az évek során. Ezért aztán szükségünk volt olyan társakra, akik tovább tudnak minket is lendíteni a saját mélypontunkon, és lendületet adnak újra ehhez az egész gépezethez.

– Milyen volt a rajongók reakciója? Hogyan fogadták el az új felállást?

V.Szabi: Mondhatni vegyes, de túlnyomó részben bíztatóak voltak az első visszajelzések. Elsősorban mindenki az új számokra hegyezett, hiszen rég jelentkeztünk friss dalokkal, ezért bennünk is nagy volt a kíváncsiság, hogy milyen lesz a fogadtatás. Szerencsére értő fülekre találtak az új szerzemények mert az első reakciók amellett szóltak, hogy jó irányba haladunk. Tetszett az embereknek az a friss energia, ami áradt belőlünk a koncerteken, sikerült felkeltenünk az emberek érdeklődését, és ez meg is látszott a hallgatottságon, amit az EP megjelenés hetében produkáltunk.


Kecskés Peti: Ez ilyenkor mindig megosztja a közvéleményt, és ez így természetes. Sokkal nehezebb dolgunk volt, és van is, mint azt bárki gondolná. Ezért nem is szabad a negatív megjegyzésekre különösebb figyelmet fordítani, mint inkább a saját elképzeléseinket előtérbe helyezni.
Az csak gyengítene minket, ha folyton a múlttal foglalkoznánk.
Szerencsére vannak pozitív visszajelzések bőven, és ez minket igazol.

– Ales neve a kultikus Necropsia révén hoz(ott) valami extra figyelmet?

Kecskés Peti: Csak azt hozott!:) Ez persze ilyenkor mindig jól jön egy zenekarnak, de az Ő személye nem a Necropsia miatt került szóba. Régóta ismertük, és persze ez által a munkásságát is. Örülünk neki, hogy elfogadta a felkérésünket, még annak ellenére is, hogy jó pár évet kihagyott a zenélés terén. Örülünk, hogy volt benne elég erő ahhoz, hogy újra a húrok közé csapjon.

– Honnan jött ez az EP-s koncepció?

V.Szabi: Elsősorban a gyors bemutatkozás miatt került szóba, hiszen mielőbb meg akartuk mutatni, hogy mire vagyunk együtt képesek. A Vivos Voco, mint 4 számos EP, teljesen jó ötletnek tűnt erre a célra. Ennek a megjelenésnek több előnye is van, talán a kevesebb dalt hamarabb befogadják az emberek, illetve sűrűbben tudunk új anyaggal jelentkezni, így folyamatosabb a jelenlét, mert a terveink szerint nemsokára érkezik a következő EP.

Kecskés Peti: Manapság lemez eladás, mint olyan, nem létezik. Pedig egy lemez felvétele továbbra sem kis költség. Tudtuk, hogy mik a lehetőségeink, és ezért aztán ez mellé állítottuk fel ezt az egész több EP-s elképzelést.

– A három EP három hangulatot is jelent? Én legalábbis így képzelem a beharangozott címek alapján.

Kecskés Peti: Jól látod! Csak a címekből már lehet sejteni majd, hogy milyen hangulatot fog képviselni az adott EP. De ez legyen a jövő titka, hogy ezt valójában miként is fog megszólalni.


– Hogyan oszlanak meg a feladatok a zenekarban? Változott ez a korábbiakhoz képest?

V.Szabi: Mindenkinek megvan a feladata, a gitárosok a számok vázait hozzák, amiket aztán együtt kidolgozunk a próbahelyen, Zoli az énektémák és a szövegek terén jeleskedik, Ales a webes megjelenéseinkért felel, én pedig a szervezés részét intézem.

Kecskés Peti: Az új társaink is kaptak szerepet bőven, hogy ne egy, vagy két személy legyen teljesen leterhelve a zenekart illetően. Ez több szempontból is jó, de leginkább azért, mert megtanuljuk egymás munkáját megbecsülni, és így aztán igazán jó csapatként tudunk dolgozni.

– Mikorra várható a következő dalcsokor?

Kecskés Peti: Minél hamarabb szeretnénk, de ennek a hátráltató okai szerencsére nem azok miatt vannak, hogy nincsenek ötleteink, hanem az egyéb felkérések, amiknek eleget kell tennünk. Ez persze mind egy kicsit eltolja az általunk elképzelt dátumot.

V.Szabi: Tervek szerint a tavasz vége felé szeretnénk rögzíteni a következő EP dalait, folyamatosan dolgozunk, szeretnénk maximálisan összerakni a dalokat. Ha már a Peti is említette a felkéréseket, hát igen, egy-egy ilyen dolog felboríthatja a terveket, mint például az MR2 Akusztik felkérés, amit februárban rögzítettünk a Petőfi rádió 8-as stúdiójában. Ez egy kellemes kis kaland, és kihívás is volt egyben, mert még nem csináltunk ilyet, bár nem volt rá túl sok időnk, de azért megpróbáltuk tisztességesen összerakni a műsort, ami a reakciókból leszűrve egész jól sikerül. Emiatt persze csúsztatnunk kellett a betervezett dolgokat, mint például a klipkészítés, de ez legyen a legnagyobb problémánk, ami késik nem múlik! 🙂– Még Mangod Inc.-ként két igencsak színvonalas klipet készítettetek. Most mi várható ezen a fronton?

V.Szabi: Amikor ez szóba került mindannyian egyetértettünk abban, hogy az előző klipek színvonala alá nem érdemes menni. Azt tudni kell, hogy azok a videók komoly költségvetéssel készültek, rengeteg munkánk volt benne, de sajnos a zeneipar azóta olyan átalakuláson ment keresztül, ami miatt el kell gondolkodnunk, hogy miért és mibe érdemes komolyabb anyagiakat beleinvesztálnunk.

Kecskés Peti: Sajnos a klipek nézettsége, és úgymond létjogosultságuk nem olyan ma nálunk, mint amilyennek lennie kellene. Ezt el lehet mondani a koncertek látogatottságára is. Persze az elképzeléseink között szerepelnek képi anyagok is, de ezek inkább érzelmi utalásokra, és dinamikai momentumokra épülő videók lesznek.

– Koncertfronton mi újság? Ahogy látom, most az Anna and the Barbies-zal vannak közös bulik. Mennyire fedi egymást a két közönség?

Kecskés Peti: Nagyon nem, de ez is volt a célunk vele. Minél szélesebb körben ismernek egy zenekart, annál nagyobb az esélye arra, hogy túléljen, és fennmaradjon.

V.Szabi: Folyamatosan játszunk, megpróbálunk olyan helyeken koncertezni, ahol adottak a feltételek, értem ezalatt, hogy legyen rendes színpad és hangosítás. Régebben belefutottunk jó pár olyan klubba ahol ez nem volt meg, de ezeket a helyeket már nem erőltetjük. Igen Annáékkal volt három közös bulink márciusban, a két közönség persze nem fedi egymást, de a cél az volt, hogy esetleg olyan arcoknak is megmutassuk magunkat, akik máshol talán nem futottak volna össze a zenekarral.

– Angolul játszotok, nem merült fel, hogy az új felállás esetleg magyarul is írhatna dalokat?

Kecskés Peti: De, volt róla szó. Ennek a lehetősége továbbra sincs elvetve, de az biztos, hogy nem komplett albumokat fogunk magyarul megírni. Ennek az oka továbbra is az, hogy az angol nyelv az, ami ritmikáját tekintve a mi zenénkbe jobban beilleszthető.

– Van valami külföldi kapcsolat, ha már angol a dalok nyelve?

Kecskés Peti: A két dolognak semmi köze egymáshoz. A már említett dolog miatt írjuk angolul a dalainkat, és nem azért mert külföldön akarunk minden áron játszani. Persze a lehetőségét nem zárjuk ki, de ennek most még nincs reális esélye. Ahhoz még sok mindent meg kell lépnünk, hogy valóban nemzet közileg is megmérettessük magunkat.

– Valami, ami kimaradt, de szívesen beszámolnátok róla?

Kecskés Peti: Manapság sok szó esik a zenei élet lét fenntartásáról, és annak működtetéséről. Egy biztos! Ha a zenehallgató közönség nem jár el koncertekre, akkor a zenekarok többsége nem tud fennmaradni. Ahhoz, hogy a csapatok fejlődni, és munkálkodni tudjanak, ahhoz Ti kelletek, akik olvassátok ezt a cikket.
Sok jó zenét, és sok kellemes koncert pillanatot kívánunk Nektek!
The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.