Amorphis Interjú

 

 

A finn Amorphis idén jelentette meg hetedik nagylemezét Eclipse címmel.  A lemez eddigi fogadtatása minden várakozást felülmúlt. A csapat  a finn lemezlisták élén landolt. A lemez valamint a tavaly végbement változások kapcsán tettem fel kérdéseimet a csapatnak. A kérdésekre a zenekar basszusgitárosa Niclas Etelävuori válaszolt.

 

 

Mi vezetett Pasi Koskinen tavalyi távozásához? Hogyan élte meg a zenekar az énekes távozását?


Azután döntött így, miután Sziget-ből visszaértünk, egy turné állt előttünk és ő nem akarta vállalni. Nem látta értelmét folytatni, így a legjobb megoldást volt, ha külön utakon folytatjuk tovább. Új énekest kerestünk, ami eltartott pár hónapig, de most úgy érezzük, a felállás erősebb, mint valaha.

Tomi Joutsen került a zenekarba énekesnek, vele milyen kapcsolatban voltatok előtte?


Teljesen ismeretlen volt előttünk, sosem hallottunk róla. Egy barátunk javasolta. Mikor találkoztunk vele, tudtuk, hogy ő a mi emberünk.

Tomi Joutsen részt vett a dalok írásában vagy már készen voltak a dalok amikor érkezett?


A dalok már majdnem készen voltak, mikor beszállt, a vokállal kapcsolatban pedig Marco Hietala-val (a vokálért felelős producer) beszélt.

És ha már itt tartunk elmondanád hogyan készül egy dal nálatok?


Néha már egy elkészült házi-demóról dolgozunk, megállapodunk egymás közt, kidolgozzuk az éneket. Van amikor sokat kell változtatni, máskor pedig semmit.

 

Az új lemez Eclipse címmel jelent meg, mesélnél a lemez munkálatairól.


A Sonic Pump stúdióban, Helsinkiben folytak a felvételek, ami egy teljesen új stúdió, és az egyetlen, ami szaunával is rendelkezik. Nagyon kellemes hely, és egyben egy változás a Finnvox-nak, ahol az albumot kevertük.

A korong szövegei ismét a Kalevala-n alapszanak, Kullervo történetét mesélik el, mondanál erről pár mondatot?


Kullervo Kalervo fia. Kalervo egész családját megöli Untamos bandája, de Kalervo már felcsinálta a szolgálóját, aki életben marad, és megszüli Kullervot. A dolgok nem jól alakulnak Kullervonak és Untamosnak, ezért Untamos Ilmarinen-nek adja Kullervot, aki megpróbálja megölni, ezért Kullervo fekete mágiához nyúl, és mindent felforgat. Elszökik, találkozik egy varázsló növel, aki azt mondja, hogy a szülei életben vannak. Elindul felkeresni őket, belefut egy lányba, akivel lefekszik. Ezután kiderül, hogy ő az elveszett húga, aki ezért beleugrik a folyóba és megfullad. Kullervo-nak nagyon egyedi karaktere van, és önpusztító egyben. Kb ennyi a lényeg.

Mit gondoltok milyen lett a lemez ?


Nagyon elégedettek vagyunk. Talán ez a legjobb Amorphis album az eddigiek közül.

Az új lemezhez új kiadó is párosult a Nuclear Blast Records, hogyan kerültetek kapcsolatba a kiadóval és mit vártok ettől az új „házasságtól”?


Már régebben is dolgoztunk velük. Miután láttuk, hogy az előző kiadó nem jó nekünk, őket éreztük a legjobb megoldásnak. Tudják, hogy mit csinálnak.

Travis Smith borítója nagyon szép, mesélnél nekünk róla pár mondatban?


Megkérdeztük, hogy érdekeli-e a dolog. Rengeteg nagyszerű ötlete volt, nehéz volt választani, néhány rajz a bookletbe is került. Szerintem fantasztikus munkát végzett.

A The Karelian Isthmus lemez óta igen hosszú utat járt be a zenekar, mesélnél erről az útról, hogyan élte meg maga a zenekar a változásokat?


Minden albumnál más a felállás, zenei irányok, stb. Szerintem, ezért vagyunk még mindig jelen, tudunk újat mutatni.

 

Elmondanád, hogy az évek folyamán kik és milyen zenék voltak hatással az Amorphis zenéjére?


Sokan a 70-es, 80-as évekből: Deep Purple, Pink Floyd, Ac/Dc-től Metallica-ig, Slayer és Venom, sok más is, néhány death banda, és népi zenék. Rengeteget lehetne felsorolni.

Rengeteg jó zenekar indul Finnországból, kikkel jó a kapcsolatotok és kikkel kevésbé?


Majdnem minden zenekarral jó a kapcsolatunk, van néhány akikkel nem beszélünk, de tényleg csak egy pár. Sok Glam zenekar van manapság itt, ami nem az én stílusom.

Mit gondolsz a mai metal zenéről, szerinted meddig juthat el egy metal csapat?


Úgy tűnik, ma szinte mindent elérhetsz a metál zenén keresztül. Az új lemezünk is #1 lett a top 40-es listán. Ami a #2. helyre került szintén egy metál zenekar. Ez a zene nagyon elterjedt lett.

Meg tudsz élni a zenélésből?


Zenével kapcsolatos dolgokkal foglalkozok, egy kis lemezboltban dolgozok amikor otthon vagyok. Ez amolyan félig hobby félig meló.

Van családod, feleség, gyermek?


Nekem nincs egyik sem.

Többször jártatok már Magyarországon, milyenek találjátok a magyar közönséget és magát az országot?


Mindenhol jól érezzük magunkat, a magyar rajongóktól a visszajelzés mindig fantasztikus. Alig várom, hogy újra felléphessünk.

No és mi a véleményetek a magyar lányokról?


Olyan forróak, hogy hideg zuhanyt kell vennem, mindig mikor Magyarországon vagyunk.

 

Mit üzentek a magyar rajongóknak a Fémforgács Metal Site olvasóinak?


Alig várjuk, hogy elmenjünk hozzátok játszani a régi és új dalokat, megmutassuk, hogy teljes erővel tértünk vissza.

 

 

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.