Hollywood Rose

– 2003-ban alakultatok, azaz idén tíz éves a csapat. Foglald össze kérlek a tudnivalókat néhány mondatban! (kezdetek, előző/mostani bandák, tagság, eddigi koncertek, stb)

– Öt és fél éve vagyok a zenekar tagja. Így van, mindenki játszott előtte is zenekarokban (pl.: Reactor, SuckerPunch) akit mélyebben érdekel, a weblapunkon böngészgetve biztosan rátalál az infokra. Amikor a zenekar alakult, akkor még nem igazán tudta itthon senki, hogy mi az a tribute – ahogy sokan ma sem 🙂 – volt a Kiss Forever Band, az Iron Maidnem, de inkább külföldön volt ez egy elismert „műfaj”. Amikor megfogalmazódott a Guns gondolata, pusztán arról volt szó, hogy mindenki szerette, kemény, tökös számok voltak és hamar kiderült, hogy a közönségnek van rá igénye, hiszen nagy valószínűséggel ezeket a számokat már nem fogja látni élőben (eredeti felállásban meg szinte biztos).
Aztán hála istennek elfogadták, hogy ez jó, így az évek alatt a Hollywood Rose játszhatott a Twisted Sister, vagy éppen Billy Idol előtt. És folyamatosan játszik a nagy magyar és külföldi fesztiválokon, motorostalálkozókon, klubokban egyaránt.

– Guns nyilván közös kedvenc, de milyen egyéb kedvenceitek vannak?

– Azt kell, hogy mondjam, hogy a zenekar elég vegyes zenétek hallgat. A punktól a jazzig, a metaltól a Lady Gaga, Rihanna vonalig szinte mindent. A régi nagyok, AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Megadeth, Ozzy, Alice in Chains pedig mindenképpen közös kedvencnek számítanak.

– Mit gondoltok, nincs “túltermelés” itthon GNR tribute zenekarokból?

– Mielőtt erre kitérnék pár szót ejtenék globálisan szerintem a tribute dolog helyzetéről.
Van aki beleköt folyamatosan dolgokba…”de hiszen nincs is hosszú göndör haja”. Az egyéni véleményem az, hogy szerintem ez nem számít (kivéve a Kiss-t, ott ez elengedhetetlen). Tehát nem az a lényeg, hogy hogy nézel ki a színpadon (cover vagy tribute). Az a lényeg, hogy aki eljön, az jól érezze magát. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy attól, hogy felveszi az ember a parókát, a közönségből bárki is jobban érzi magát, és ne adj isten elhiszi, hogy az ott Slash. De mindig vannak ezek az akadékoskodók/megmondók.
Aztán a másik, amit mindig megkapnak a tribute zenekarok, hogy nektek könnyű… nem gondolnám, hogy könnyebb lenne például Guns számokat játszani, mint egy két akár hazai soklemezteladó zenekarét. Addig adok igazat, hogy az elején könnyebben bejön egy ember, ha ki van írva, hogy Metallica. De ez egy irgalmatlan „zsűri”. Ritkán tudod beletenni saját magad.
Tegyük fel, hogy elindul a Nothing Else…és az elején James kitartja a mikrofont a Rock Am Ringen és százezrek éneklik. Ha te ezt megcsinálod itt, akkor ledobálnak, hogy nem tudod a szöveget. A lényeg, hogy nem hiszem, hogy könnyebb lenne a helyzetünk. És a szintet folyamatosan tartani kell, sőt előre kell tudni lépni. (külföld, saját számok, egyéb újdonságok).
Az évek folyamán azt gondolják sajnos a zenészek (talán joggal), hogy jobban tudnak érvényesülni, több koncertlehetőséghez jutnak, ha alapítanak egy tribute zenekart (B-terv, menekülési út). Lehet, hogy kettővel több koncertje lesz egy ilyen-olyan tributenek, de maga az egész felhígul. Ha pedig már egy olyan zenekar számait játszod, aminek „van tribute” zenekara, akkor az valahol a plusz bőr lehúzása. Szerintem.
 


Aztán vagy működik, vagy nem.
Mi éppen az ellenkezőjét csináljuk. Írunk saját számokat 🙂 Ettől még a Guns Tribute dolgot 200%-on pörgetjük, de mindig tudni kell megújulni.– Egy az egyben lemásolni vagy kicsit úgymond “saját képre” is formálni ez itt a kérdés?

– A másik problémám, aki azt mondja, hogy egy az egyben másolja. Szerintem ilyen nincs. Honnan tudhatná. Honnan van meg neki az az érzés 20 évvel fiatalabban és sok ezer kilométer távolságban, hogy „ők” mit gondoltak akkor, és milyen érzéssel csinálták a dolgaikat. Szerintem, ha nem viszel bele saját érzéseket, amik a jelen közönségedhez is közel állnak, akkor nem ér az egész semmit. Minden zenekar a közönségéhez szólt mindig is.
Akkor lehet valamit elérni, ha a közönséged meg tudod fogni. A Guns is így jutott előre, hogy abban a korban, azt a réteget meg tudta fogni (hasonló problémák, életek). Itthon nem tudod megfogni 2013-ban az embereket, ha olyan dolgot próbálsz közvetíteni, amiről fogalmad nincs, esetleg egy DVD-n láttad, de a közönség sem tudja átélni, mert nincs tapasztalata, ráadásul angol számokkal próbálod a tudtukra adni.
Szerintem mindenképpen kell bele egyéniség. Ha pedig nagyon ki akarod facsarni, akkor csinálni kell például egy akusztikus műsort. Ott azt csinálsz, ami neked a legjobb.


– Az akusztikus bulijaitok vagy a normál koncertek?


– Mindegyik más és más. Az akusztikus műsor az önfeledt bulizás. Akusztikusan átírva a nagy slágerek. Poén. És közben vér komoly. 🙂

– Vonjunk mérleget! Hány koncertetek volt eddig? Hány országba jutottatok el a HR révén?

– A tíz év alatt túl vagyunk 630 koncerten, és kb. 11 országban játszottunk.

– Térjünk rá a saját dalokra! Már két lemezetek is készült. Ezeket mutassátok be, illetve hallhatunk a háttérről? Hogyan jött az igény, a késztetés a saját dalokra és hogyan lett ebből már két lemez?

– Minden zenészben benne vannak a saját ötletek. Nekünk ez így csapódott le. Először nekünk volt rá igényünk (2008 – Ep, 2009 – Minimal Design, 2011 – Piknik a Holdon). Aztán hála istennek a közönség is vevő lett a dologra.
A saját számainkat nem feltétlenül csak a Guns ihleti. Születik egy téma, kidolgozzuk. Úgy működik nálunk is, mint minden másik zenekarnál. Mondhatom, hogy nagyon szeretik az emberek a saját számainkat. ez nekünk a legnagyobb elégtétel.


– Most a tíz éves jubileum kapcsán szombaton ünnepeltek. Mesélj, mi várható a koncerten


– A tíz éves jubileumi bulit a Petőfi Csarnokban ünnepeljük október 12-én. Sokat vacilláltunk, aztán rájöttünk, hogy mikor játszanánk a Pecsában, ha nem most. Nagy hangsúlyt fektettünk a hangtechnikára és a fényekre.
Az egész tíz évet átölelő műsorral készülünk. Lesznek saját számok is, ritkábban játszott Guns számok is és a nagy kedvencek is. Sőt lesz egy vadiúj saját szám is. Hosszú műsorral készülünk. Előttünk két nagyon jó barát zenekarunk „húzza a talp alá valót” a Hendrix Reload és az Üzletembers.
Pontos kezdések vannak, mert éjfélkor bezár a bazár. Utána közös ünneplés van. 🙂

– Milyen terveitek vannak a folytatásra?

– Új lemez, bulik (akusztikus és „hangos”) …tervek mindig kellenek, aztán csak győzzük megvalósítani.

Vilkónak megjelenik az első könyve “Pisztolytáska és Rózsapatron – A Guns N’ Roses és én” Jó cím, gratulálok! Mire számíthatunk a könyvtől, egyáltalán hogyan jött ez a könyvírás?

Vilkó ezt a könyvet már pár éve elkezdte írni Szántai Zsolt barátunkkal. Akkor, abban a formában nem tudott megjelenni.
Most lehetősége volt kibővíteni, és kiadni a Pluralica Alapítvány segítségével. Vilkóban mindig is megvolt ez a művészi hajlam, ráadásul hatunk közül ő van legjobban képben a Guns dolgaival. Ez most kiegészült egy kis saját nézőpontból való bemutatással, egy kis Hollywood Rose-zal, és a koncert napján (október 12. – PeCsa) mindenki be tudja szerezni, hogy a vasárnapi másnapot a könyv olvasásával vészelje át. 🙂
február 26.,
február 27.,