8 Foot Sativa interjú

Ritkán hallunk az új-zélandi metal színtérről. Nemrég az a meglepetés ért, hogy onnan érkezett promo lemez, amiről oldboy kolléga meg is írta a véleményét. Aztán közösen ki is faggatuk a csapatot.

– Üdvözlünk titeket Magyarországról! Először is hasznos lenne, ha bemutatnátok a zenekart néhány sorban (történet diszkográfia, stb).

– Mi vagyunk az 8 Foot Sativa, egy öttagú heavy metal banda Új-Zélandról. Tizenegy éve játszunk együtt és eddig öt albumunk jelent meg. A legfrisebb a néhány hónapja kiadott Shadow Masters és két hete elkészült az első videónk a lemez címadó dalához.

 


A lemezt a Christchurch-beli (Új-Zéland) Quicksand Stúdióban rögzítettük a brit Clint Murphy producerrel.

– Meséljetek Új-Zélandról, milyen ott az élet!
– Új-Zéland egy gyönyörű ország és a világ egyik legbiztonságosabb helye. Szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk és bemutathatjuk nektek. Ugyan a világgazdasági válság miatt a mi gazdaságunk is erőlködik, azonban az új-zélandiak hozzááláása nagyszerű, így át fogjuk vészelni.
Az utóbbi négy évben 15000 kisebb-nagyobb földrengés rázta meg az országot. Ezek elég nagy pusztítást okoztak, de a lakosság-i Quicksand Stúdióban, – ami egyike volt annak a kevés épületnek, melye épen maradtak – láttuk a hihetetlen pusztítást.
Még annyit, hogy mi új-zélandiak nagyon barátságos és szorgalmas nép vagyunk.

– Mutassátok be az ottani metal színteret, legyetek szívesek!
– A metal színtér igazán jó nálunk évről-évre növekszik. Szerencsére van néhány igazán jó együttes és ahhoz képest, hogy kis ország vagyunk a világ nyitott a zenénkre. A metal erős ahhoz, hogy kitörjön és van néhány ember, aki ezt támogatja is minden városban. Van néhány nagyszerű csapatunk, mint az Ulcerate, a Dawn Of Azazel, a DevilSkin, az In Dread Response többek között, akik akik igazán keményen dolgoznak és igyekeznek népszerűsíteni az új-zélandi színteret is.


– 2007-ig négy lemezt jelentettetek meg, majd hat év szünet következett. Mi volt ennek az oka?

– A gitárosunk, Gary Smith az 8 Foot Sativa formula éltető eleme. Csuklósérülés miatt szünetet kellett tartania és kezelésre szorult. Ezért a csapat tagjait magára hagyta erre az időre, így szünetet tartottunk. Miután helyrejött, visszatért a bandába és itt vagyunk!

– A Shadow Master az ötödik albumotok. Másképp készült, mint a korábbiak?
– Ez az első, ahol végig produceri irányítással dolgoztunk és ez volt a kulcs. Mindig a maximumot próbáljuk nyújtani és túlszárnyalni az előző teljesítményünket, de most az időzítés is rendben volt és egyszerűen valamennyien meg tudtuk valsítani, amit akartunk. 100 %-osan elégedettek vagyunk a lemezzel. Igyekeztünk még több harmóniát és különböző vokálokat használni és még mindig megtartani a groove-okat. Az 8 Foot Sativa alapja a groove.

– Tavaly a Shadow Master előtt megjelent egy válogatáslemezetek 10 Years in Sativa címmel? Ez a saját ötletetek volt? 
– Nem igazán. Ez része volt az előző kiadónkkal kötött szerződésnek. Megjelent, így letudtuk a kötelezettségünket. 🙂

– Ki a főnök, úgy értem a fő dalszerző a zenekarban? 
– Nehéz kérdés, mert mindenkinek vannak ötleei, de van nálunk egy úgynevezett “Smith Filter”. Minden ötlet Gary Smith-hez megy és ami átmegy ezen a szűrőn, abból dal lesz.

– Amíg szünetelt a banda zenéltetek más formációkban?
– Természetesen nem hagytunk fel a zenéléssel. Brent Fox a Sinate, Nik Davies a Perditionist tagja volt, Corey pedig megalakította a In Dread Response-t.

– Hallottatok már magyar zenekarokról vagy egyáltalán Magyarországról?
A Wisdom, a Mörbid Carnage (biztosak vagyunk benne, hogy magyarok, nem kell csalnunk a google segítségével) és a Casketgarden nem ismeretlen számunkra.

– Meséljetek a Shadow Master dalairól! Van valami koncepció a dalok mögött?
– A dalok az Illuminati és akörül forognak, amit mi kollektíven látunk magunk körül. A „versenyzők” tagjaiként nem vagyunk vakok, látjuk, mi a rossza a világban, de ugyanakkor a megoldást nem ismerjük. A rossz elfogadása már napi rutin (b..sza meg!) Megpróbáltuk körüljárni a témát a lemezen és igyekeztünk, hogy az emberek szélesebbre nyissák a szemüket. Nem vagyunk egy erkölcsös csapat, aki megmondja mi vagyunk a jók és ti a rosszak, csak elmondjuk, „Az Árnyék Mesterek” léteznek a mi felfogásunk szerint és tesszük a dolgunkat.

– Üzentek valamit a magyar metal rajongóknak?

– Üdvözlünk mindenkit Magyarországon! Köszönjük, hogy meghallgatjátok a zenénket és időt szakítottatok, hogy elolvassátok ezt! Szeretnénk felétek turnézni, reméljük hamarosan találkozunk!
február 26.,
február 27.,