Interjú a Freedom Call frontemberével

A Live in Hellvetia DVD 2011májusában jött ki, amin még a „Legend of the Shadowking” turné van. Azóta történt egy pár változás a zenekarban, például a tagok szempontjából. Mi történt Samy-vel és Klaus-szal?


Igen, elrepült az idő, amióta a DVD-t felvettük. 2012 őszén sikerült megtalálni az új állandó Freedom Call felállást!!! A szokásos dolgok történtek, amelyek tagcserékhez vezettek. Samy-ből 2012 elején “Apuci” lett, és ettől kezdve nem tudott részt venni velünk a hosszabb turnékon, szóval örömmel üdvözölhetjük ILKER ERSIN-t a basszusgitáros poszton, végülis Ő társalapítója a Freedom Call-nak. Néhány éves szünet után állandó tagként tért vissza, ezért most erősebbek vagyunk, mint valaha! Ugyan ez a helyzet Klaus-szal is, a napi nyolc órás munkája nem tette lehetővé, hogy sok koncerten fellépjen a Freedom Call-lal. Az új dobosunk, RAMY ALI 2010 óta már többször is beugrott Klaus helyére, ha kellett. Így egyértelmű volt, hogy Ramy állandó tagként bekerül a bandába. Ő a stúdióban és a színpadon is nagyszerű előadó…


Ilker anno miért szüneteltette veletek a munkát?

Ilker-rel 1993 óta dolgozom. Néha az embernek változásra van szüksége az életében, és pont ezért kezdett el Ilker a saját útján járni. [Kiegészítés: Ilker másik zenekara a PowerWorld; www.powerworld.org]. Felépített egy stúdiót, ahol éveken keresztül készítette saját zenéjét és emellett támogatott más zenekarokat is. Ez idő tájt nagyon elfoglalt volt, de most mindketten örülünk annak, hogy újra együtt dolgozhatunk!

Miért pont a svájci koncertet vettétek fel DVD-re? Együtt választottátok ki a helyszínt?

Már több alkalommal is játszottunk Svájcban, a Z7-ben. Fantasztikus technikájuk van és egy nagyon szakképzett csapatuk. A színpad nagy és minden körülmény tökéletes egy DVD felvételéhez. A fő ok tehát nem Németország és Svájc szoros diplomáciai kapcsolata volt. De egyébként nagyon szeretem a svájci csokit. 🙂

Beszéljünk az új albumról! Ki tervezte a borítót? Ki dönti el, hogy nézzen ki egy album?

A grafikusunk Jens Reinhold, aki a “Legend of the Shadowking” óta tervezi nekünk a borítókat. Szorosan együtt dolgoztunk ezen a grafikán. Elmondtam neki a “Beyond” történetét, Ő pedig különféle festményeket mutatott meg nekem… Így ketten építettük fel a végső borítót lépésről lépésre.

Az utóbbi három lemezre főleg te írtál dalokat, a mostanival mi a helyzet?

Igen, a Freedom Call alapítójaként és fő dalszerzőjeként én írtam a legtöbb dalt… De a kezdetektől fogva az egész zenekar része volt a dalszerzés folyamatának. Az új album elkészítését csapatmunkaként fogtuk fel. A „Beyond” egy olyan opusz amiben az összes bandatag gondolata, érzése benne van.

Melyik a kedvenc dalod az új albumról és miért?

Túl nehéz dönteni, imádom az összes dalt és még mindig közeli élmény a lemez felvétele. De az egyik kedvencem egyértelműen a címadó dal, a “Beyond”.

Mihez tudnád az új albumot hasonlítani? Úgy értem, van hasonlóság valamelyik előző albumotokhoz, vagy ez valami teljesen új és más?

Nem akarok új zenei irányt kitalálni a Freedom Call-nak. Már megtaláltuk a védjegyünket, a Happy Metal-t, és a barátaink, illetve a rajongóink a hagyományos zenei gyökereinket várják el tőlünk. De teljesen szabadnak éreztem magam dalírás közben, és a tipikus Freedom Call dalok mellett új, zenei horizontunkat szélesítő megoldásokat is hallhattok, mint például a „Dance off the Devil” c. dalban.

Honnan veszel ötletet egy album témájához. Gondolok itt például a Legend of the Shadowking albumra.

Először is a dalírással kezdem a folyamatot. Miután elkészül 4-5 szám, már látom nagyjából az album alapötletét. A maradékot úgy szedem össze, hogy utat engedek a fantáziámnak, és egy-egy ötletet dallammá vagy szöveggé formálok. A „Legend of the Shadowking” témája egy világos koncepció egy valós személyről, II. Lajos bajor királyról… Ezért rengeteg ihletet merítettünk az irodalomból és a történelemből.

Úgy vettem észre, hogy a legtöbb koncert után kimentek a tömegbe, és nem csak a backstage-ben iszogattok (ezért köszönet). Milyen érzés kimenni a koncert után és találkozni a rajongókkal?

Mi nem csak azért megyünk turnézni, hogy előadjuk a zenénket a színpadon. A turné nekünk azt is jelenti, hogy megosztjuk az „ételeinket” a barátainkkal. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy olyan a munkánk, hogy felvehetünk albumokat, bejárhatjuk a világot, és találkozhatunk a minket támogató kedves emberekkel. Hülyeség lenne elkerülni ezeket a találkozókat, valamint beszélgetéseket a rajongóinkkal és barátainkkal. Imádjuk ezt! 🙂

Személy szerint én nagyon élveztem az októberi magyar koncertet. Neked milyen volt a színpadról nézve? Mikor jöttök legközelebb? Beleférünk esetleg a „Light over the Beyond” turnéba?


Igen, a budapesti koncert a Club 202-ben fantasztikus volt. Igazán élveztem a Magyarországon eltöltött időt. Nagyon kedvesek az emberek és lelkes a közönség. Természetesen nem fogjuk kihagyni Magyarországot a „Light over the Beyond” turnéból!!! Úgy terveztük, hogy ebben az évben ősszel jövünk, túl rövid idő telne el 2013 októbere és 2014 tavasza között, ha Magyarországot a turné első felében vennénk célba.

Amit a színpadon művelsz, ahhoz kell kondíció. Van időd sportolni, vagy inkább a rajongók szeretetéből merítesz energiát?

Igen, egy album létrehozását és a stúdióban ücsörgést felölelő hosszú idő után tényleg itt az idő, hogy a testet jobb kondícióba hozzuk… 🙂
Megszerettem a futást, ahhoz nincs szükséged egy csomó felszerelésre, és amikor turnézunk, nálam van a futócuccom is. Mellesleg ez egy jó lehetőség a városnézésre is. A maradék energiát a közönségtől nyerem! 🙂

Terveztek a jövőben egy akusztikus koncertet csinálni? Olyat például, mint amilyen a DVD-tek második lemezén van. Ég a tűz, ülsz a vízparton egy szál gitárral.

Tavaly felvettünk egy nagyon különleges koncertet a szülővárosunkban, Nürnbergben. Úgy hívjuk „Unplugged & Masqueraded”. Áthangszereltünk néhány dalunkat és „akusztikus stílusban” játszottuk el őket. Nálam csak egy akusztikus gitár volt és a rendezése teljesen más volt, mint az eredetinek. Nagyon izgalmas volt látni a metal arcok reakcióját… és imádták a műsort!!! 🙂
Ez a koncert rajta van a „Beyond” album bónusz CD-jén.


Láttam, mentek hajókázni a 70000 tons-ra. Erről esetleg láthatunk valami felvételt?

Igen, jövőhéten a Karib-tengeren fogunk lógni és élvezzük a nap melegét. 🙂
Természetesen lesz egy csomó csapat, és filmre veszik a hajókázást, illetve a zenekar szereplését is, de nem tervezünk különleges Freedom Call felvételt. De az azért nem kérdés, hogy csinálunk néhány privát felvételt egy rövidke „boat movie”- hoz. De azért vigyáznunk kell, hogy ne legyen túl sok jó csaj a filmen, akik anyaszült meztelenek. 🙂

Van időd olvasni? És ha igen, akkor milyen témakörben merülsz el szívesen?

Ez egy jó módja a kikapcsolódásnak… Az én esetemben sokkal jobb, mint zenét hallgatni. 🙂
Néha szeretek könnyed irodalmat olvasni például thriller-t vagy krimit… De néha a történelmi vagy az önéletrajzi ihletésű irodalmat szeretem jobban. De köszi, hogy eszembe juttattad, újra el kéne kezdenem olvasni… 🙂

Melyik együttesek lemezeit hallgatod otthon a legtöbbet?

Imádok olyan zenét hallgatni, ami másik korba repít nosztalgiázni. A dallam és a harmónia érzelemmel összekapcsolva… Zenészként nehéz zenével relaxálni, mert mindig bajban vagyok, hogy elkezdem elemezni a dalokat ahelyett, hogy élvezném őket.
Nálam az abszolút kedvencek:
Deep Purple – Machine Head
Saga – Worlds apart
Rush – Exit stage left
Van Halen – Eruption.
Köszi az érdekes kérdéseket, a ráfordított időt és energiát! Minden jót!

Mi köszönjük, hogy válaszoltál! Sok sikert a turnéhoz és várjuk az új albumot! 🙂

Downset Downset
június 10.