Turbo interjú

Egyetlen nagyszerű lemezt még „véletlenül” is lehet produkálni. Kettőt már nem annyira. Viszont ha egy banda zsinórban három kiváló albumot tesz le az asztalra, akkor ott szóba sem jöhet a véletlen. Márpedig a hazai Turbo zenekar 3. korongja is telitalálat! Ezen apropó kapcsán beszélgettem egy kicsit a csapat frontemberével, Tanka Balázzsal.

– Először is szeretnék gratulálni a Pentagramhoz! Más lett, mint az elődei, de mégis 100%-os Turbo. Volt valami előzetes koncepciótok az irányvonalat illetően, vagy csak annyi, hogy ne ismételjétek önmagatokat?

– Köszönjük szépen. Előzetesen nem volt koncepciónk. Mikor alakultak a dalok Dávid felvetette, hogy mi lenne ha picit „beleküttyögne” gépekkel. 😀 Végül ez lett az eredmény. Örülök, ha úgy látod nem önismétlő a cucc.

– Mit szól a közönség az új dalokhoz, hogyan sikerült a lemezbemutató koncert?

– Mi nagyon élveztük a lemezbemutató koncertünket. Egy-két új dalnak még be kell érnie ez nem vitás, de ez a buli bebizonyította, hogy van helyük a programban. A közönségünk nagyon nyitott emberekből áll, szerintem szeretik az új dalokat. A visszajelzések ezt igazolják.


– Nem titok, hogy a dalszerzés előtt/közben (szerencsére csak ideiglenesen!) a Turbo ötszöge négyszöggé redukálódott. Magyarán egyikőtök kiszállt, majd visszatért a zenekarba. Mi történt pontosan?

Dure kapott egy kis szélütést…:D Aztán gyorsan magához tért…. 😀

– Véleményem szerint a Pentagram mind zeneileg, mind a küllemét nézve, mind a Soul Sisterhez készült klipet tekintetbe véve világszínvonalú. Tervbe van véve a nemzetközi terjesztés?

– Persze, szeretnénk minden lehetőséggel élni. Sokkal több videót szeretnénk készíteni ehhez a koronghoz. Reméljük, hogy ez a korong belépő lesz egy-két újabb külföldi bulihoz.

– Külföldi turnét terveztek-e? Körvonalazódnak-e a hazai fellépések? Hol láthat titeket a tavasz/nyár folyamán a nagyérdemű?

– Idén itthon szinte minden fesztiválon lehetőséget kapunk, ez nagyon jó hír. Külföld kicsit most háttérbe szorul, de természetesen vannak terveink, ötleteink, no meg álmaink hol játszanánk szívesen. Ha összejön, azonnal startolunk.

- Az április 25-ei lemezbemutatón vendégetek volt a magyar tagot is felvonultató, ausztrál Alithia, akik épp Európa turnén vannak, és úgy néz ki, hogy kimondottan kedvelik hazánkat. Hisz a Metropol stúdióban vették fel új lemezüket, több hazai zenész közreműködésével, plusz a klipjüket a szintén magyar Mihaszna Film készítette. Honnan az Alithiával való ismeretség? Elképzelhető-e velük a jövőben valamiféle együttműködés? Lesz-e Turbo koncert Melbourne-ben?

– Az Alithia nagyon kedves banda számunkra. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk Tibivel a managerükkel, aki egyben basszer is a bandában. Sokat dumáltunk már hogy ki kellene menni. Szerintem nincsenek véletlenek, fogunk mi még Melborne-ben Shine-On-t játszani 😀


– Biztos sokan megkérdezték már tőletek az évek alatt, de miért pont a Turbo nevet választottátok? Eléggé megnehezíti például a keresést, mert ha valaki beírja a gugliba, hogy Turbo, nem feltétlenül a ti oldalaitokat dobja ki elsőként… Ráadásul szinte minden országnak van egy, vagy akár több Turboja. Nemrég egy lengyel, heavy metalban utazó Turbo friss lemezéről írt kolléganőm…

– Egyszerűen jó ötletnek tűnt az elején. Van valami cool a turbo szóban, bár az idő haladtával mi is rájöttünk, hogy Magyarországon lehet, hogy egy picit pejoratív a dolog. 😀 No, de akkorra már így lettünk ismertek nem akartuk megváltoztatni. Szóval így maradtunk mi Turbo.

– Jól gondolom, hogy minden bandatagnak van valami polgári foglalkozása? Elárulnád, ki mit csinál, amikor nem zenél? Vagy mindenki főállású muzsikus lenne?

– Ha jól tudom, csak Jávor a főállású „zenész” köztünk. Dure, Dávid és én kreatív melókat csinálgatunk. (reklámok, videó, hang stb.) Jero meg angol tudásával keresi a kenyerét.

– Ha emlékeim nem csalnak, anno (úgy a FreshFabrikos éveid alatt) az egri fősulira jártál. Mit tanultál az Eszterházyn, milyen érzésekkel gondolsz vissza az ott töltött időre? Mikor voltál utoljára a hevesi megyeszékhelyen? Jómagam, mint majdnem egri, nagyon tudnék örülni egy itteni Turbo koncertnek! Bár azzal is tisztában vagyok, hogy Eger nem a rockzene fellegvára…

– ÓÓÓ….. nyilván a kedvenc városomról beszélgetünk! 😀 Nagyon szerettem oda járni, a suliba is meg a város vendéglátóipari egységeibe 😀 Sok jó emlékem van onnan, no és nem utolsó sorban odavalósi az egyik kedvenc bandám a Shapat Terror 😀 Ami a koncerteket illeti elég silány sajnos a rock élet ott. Talán majd egy új generáció felpezsdíti az életet. Kár lenne azért a városért, jó kis MÁS klub, (később Egál) hmm… iszogattam ott rendesen 😀

– Így a vége felé tegyünk egy kis kitekintést másik formációd irányába! Mi újság a Kaldera háza táján? Készülnek új dalok?

– A Kalderára nem sok időm maradt mostanában, viszont most hogy megjelent a Turbo, valószínűleg elkészítjük a kettes Kaldera lemezt. Lesznek koncertek is az A38 hajón. Május 14-én a teraszon támadunk a Kalderával és aki szemfüles majd elcsíphet minket egy igazi „nagynév” előtt is. Szándékosan nem árulom el ki az. Csak figyeljétek az A 38 műsorát. 😀

– Köszönöm a beszélgetést! A végére esetleg valami, ami nem került szóba, de szeretnél róla beszélni?

– Még két zenekarral csináltam lemezt mostanában az egyik a Fauno Pera nevű zajrock formáció, akikkel egy közös kis EP-t hoztunk ki. Tök izgi dolog, keressétek a neten, bandcamp-en és FB-on.
Valamint a Koroggal rögzítettünk egy nagylemezt Maybe Airlines címmel, (szintén keresd a neten!) sőt már 2 koncertünk is volt. Nagyon jó kis társaság, szeretek velük zúzni! 😀

A fotókat Barabás József készítette. (szerk.)

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.