Bearfood interjú

– A Bearfood nem egy mai csapat. Mesélnétek az elmúlt évekről? S egyúttal mutassátok is be a zenekar tagjait, kérlek!

Medve Tamás: A zenekar 1997-ben alakult, a kezdeti próbálkozások,tagcserék után 2000-ben jelent meg az első demónk, majd 2001-ben a “Töredék” című EP és 2003-ban az “Egy másik álom” című anyag. 2004 és 2008 között szinte alig működött a csapat, folyamatosan dobosproblémával küzdöttünk, ennek ellenére 2008-ban megjelent egy angol nyelvű anyagunk “New elecrical R’n’R popes or old Hungarian farmers” címmel. 2008 végén, Gacsó Imre érkezésével került újra lendület a bandába és azóta jelent meg 2012-ben egy válogatás-koncertlemez “15-Livin’bears” címmel, valamint 2013-ban a “Shopping a mennyben“. A Bearfood-ot öten csináljuk, nevezetesen Balázs Bertalan-gitár, Gacsó Imre-dob, Horváth Kitti-basszusgitár, Medve Tamás-gitár, Tamás Nándor-ének.


– Amikor összeállt a csapat a ’90-es években, mi volt a cél, mik voltak a tervek? Visszatekintve mit sikerült ezekből megvalósítani?

Medve Tamás: Sosem voltunk egy hosszú távra tervező, távoli,nagy célokat szem előtt tartó csapat. A megalakuláskor talán annyi volt a cél, hogy jókat zenéljünk, jó dalokat írjunk, koncertezzünk, kalandozzunk és közben lehetőleg maximálisan jól érezzük magunkat. Szerintem ezekeket a célokat elértük és azóta is folyamatosan erről szól a Bearfood.

– A banda zenei gyökereiről mesélnétek? Kíváncsi vagyok, helyes-e a feltevésem, hogy Nándira valóban hatottak a régi hazai hard rock bandák énekesei?

Tamás Nándor: Ami az én gyökereimet illeti, jól látod, a korai magyar hard rock és metal énekeseken nőttem föl, sőt most is szeretem őket. Nagy Feró, Vikidál Gyula, Deák Bill, Hobo vagy mondjuk Kalapács Józsi, Rudán Joe a mai napig kedvencem, gondolom ők hatottak is rám. Az összehasonlításra pedig rásegít a tény, hogy szintén magyarul énekelek, ami ad egy másfajta ízt ennek az angolszász, illetve amerikei doom/stoner/sludge zenének.

Medve Tamás: A ’90-es évek közepén,végén kiváló lemezek jelentek meg olyan előadóktól mint a Down, Corrosion Of Conformity,
Floodgate, Crowbar stb. ezek a cuccok nem kicsit meghatározták a Bearfood zenei világát, de ezen túl azért a olyan régi kedvencek is erősen hatottak a zenénkre, mint pl.a MetallicaSlayer, Kyuss, Alice In Chains, Jimi Hendrix és sorolhatnám szinte a végtelenségig. Ezeken túl természetesen a Black Sabbath az Alap!

– A – mondjuk így – stoneres zenét játszó csapatok előszeretettel választják a medvét “totemállatként”. Ti miért lettetek Bearfood?

Medve Tamás: Mert a medve szereti a mézet, mi pedig a mézes pálinkát. Meg a medve egy félelmetes, de mégis aranyos bazi nagy állat. Meg gyerekkorunkból biztosan nagy hatással volt ránk Micimackó, a TV Maci meg Maci Laci.
Természetesen a vezetéknevemnek semmi köze az ügyhöz.


– Gondoltátok volna, hogy még 2014-ben is itt lesztek?


Medve Tamás: A kezdetekkor fel sem merült mi lesz a zenzekarral 10-20 év múlva, csak csináltunk a dolgunkat, örültünk a sikereknek, túlléptünk a kudarcokon és ígyekeztünk jól érezni magunkat. Egy idő után túljutottunk azokon a buktatókon ami sok fiatal zenekar végét jelentette már, vagyis hogy a mindennapi gondok, a karrier és hasonlók miatt háttébe szorul a zenélés. Nálunk ez nem történt így, ezért valószínűleg még jó ideig itt leszünk.

– Kitti személyében női bőgősötök van. Ez azért még mindig különlegesnek számít egy kicsit. Hogyan keveredett a csapatba?

Medve Tamás: Kitti elősször a helyettes helyetteseként került kapcsolatba a zenekarral nagyjából 3 éve. Az akkori basszusgitárosunk a munkája miatt sokszor nem tudta vállalni a koncerteket és gyakran beugrós basszusgitárossal koncerteztünk, egy sajószentpéteri koncert előtt egy nappal kiderült, hogy a beugrósunk sem ér rá, így Kitti lett a beugrós basszus poszton, nagyjából már ekkor látszott, hogy helye van a Bearfood-ban. Látható volt, hogy megvan benne az a hozzáállás, ami ebben a csapatban kell és nem volt utolsó szempont, hogy az első olyan basszusgitárosa a zenekarnak, aki tényleg basszusozni akar és nem csak kényszermegoldásként, mert gitáros poszton nem volt üresedés.
Végül 2012 áprilisában, a 18. születésnapján lett hivatalos tagja a zenekarnak. A nőisége és a korkülönbség egy pillanatig sem volt gond, sőt új színeket és lendületet hozott a csapatba.

– Próbálkoztatok angol nyelvű dalokkal is a New Electrical R’n’R… lemezen. Azzal volt valami különleges célotok?

Medve Tamás: Különleges célunk nem volt, ki akartuk próbálni hogyan szólnak a Bearfood dalok a stílus eredeti nyelvén, angolul. Erről a lemezről a Father’s Song című nóta fel is került a német Doom Metal Front fanzine válogatáslemezére 2011-ben. Nem kizárt, hogy a későbbiekben is születnek még Bearfood nóták angol nyelven.

– A Shopping a Mennyben lemez előtt egy koncertanyaggal jelentkeztetek. Volt annak valami apropója?

Medve Tamás: 2012-ben volt 15 éves a zenekar és ennek apropóján rendeztünk egy nagyszabású születésnapi koncertet, ahol felidéztük az elmúlt 15 év alatt született dalok jelentős részét, felléptek néhányan a régi Bearfood tagok közül, volt akusztikus blokk, felléptek vendégénekesek a zenekarral, és a meghívott vendégzenekarok feldolgoztak egy-egy általuk kiválasztott Bearfood nótát. Ennek a remekül sikerült estének a felvétele ez a válogatás-koncertlemez igazi különlegességekkel, érdekességekkel.
– Mennyi idő alatt álltak össze a lemez dalai? Egyáltalán, nálatok milyen módszerrel készülnek a nóták?

Medve Tamás: Imre belépése óta folyamatosan dolgoztunk új ötleteken, volt jó néhány dalvázlat, de igazából 2013 tavaszán született meg a lemez anyagának túlnyomó része két-három hónap alatt. Néhány nóta a felvételek közben is formálódott. Igazi utolsó utáni pillanatban összeállt lemez a Shopping a mennyben.
Általában a próbákon, közös jammelésből születnek a dalok, néhány “otthonról” hozott ötlet felhasználásával. Ehhez sokszor nagy segítség a “Medve Anti féle” házi szilvapálinka, ezen nedű közös fogyasztásakor rettenetesen kreatív állapotba tud kerülni a zenekar.

– A lemez intrójaként egy népdal(?) részlet csendül fel. Kinek az ötleteként jött ez és mit lehet tudni az előadóról?

Medve Tamás: Az én ötletem volt, hogy hasznájunk valami népzenei jellegű betétet, bár én a Besúglak című számunk intrójaként gondoltam (eredetileg a medvemorgás lett volna a lemez intrója), de aztán Nándi teljesen ráharapott az ötletre és Szabó Zsolttal, az intró előadójával kész koncepcióval állt elő, így született meg az Intro.
Szabó Zsolt egy görbeházi fiatalember, a Cserfa népdalkör oszlopos tagja, akinek szívügye a hagyományőrzés. 
Sokan nem értik hogyan kerül ez a dal a lemezre és miért pont így. Két dolog miatt.
Egyrészt a Bearfood mindig is büszke volt rá,hogy Görbeházán, egy alföldi kis faluban született és a mai napig itt van a zenekar székhelye, bár a tagok jelentős része a hétköznapjait más helyszíneken tölti. Ez egyfajta tisztelgés eredetünk előtt.
Másrészt a stoner-életérzés egyfajta általunk értelmezett formája, a coloradoi sivatag, vagy a Mississippi-delta mocsarai messze vannak, nekünk a hortobágyi-puszta és ez az életérzés az igazi gyökerünk.

– Mesélnétek a dalokról, valamint egy-két mondatban foglaljátok össze az album mondanivalóját, legyetek szívesek!

Tamás Nándor: A dalok általában nem feltétlenül konkrét sztorit vagy érzéseket írnak le, de mindenképpen van bennünk valami közös,
mégpedig a pozitív életszemlélet. Illetve a hit a Felsőbb Erőben, ezt mindenki úgy értelmezi, ahogyan kedve tartja.  A dalok olykor kemény kritikát fogalmaznak meg a világ dolgainak folyási irányával szemben, az értéktelenség diktatúrája ellen, de azt kimondják: van megoldás, és jöhet egy újabb aranykor. Ennek azonban először bennünk kell eljőnie. 
– Az ismertetőben is írtam, hogy az ötletessége ellenére kicsit direktnek tartom a lemezborítót. A ti olvasatotokban mit jelent?

Gacsó Imre: A CD borító valóban, nem is kicsit, „direktre” sikerült. De nem szájbarágás célzattal. A hivatalos verziót jó néhány egyéb terv előzte meg. Eredetileg nem is „Shopping a Mennyben” lett volna a címe. Ahogy idővel körvonalazódott a koncepció, úgy alakult ki a végleges cím, illetve a borító terve. Mint mondtam, nem ez az első elgondolás, de ez lett a végleges, mivel úgy éreztem/tük, hogy ez adja vissza a zenénk és Nándi szövegeinek a hangulatát. Semmiképpen sem szerettem volna egy elvont grafikát kreálni. Olyat, ami híján van mondanivalónak és teljesen érzelemmentes. Fontosnak tartottam, hogy aki ránéz, rögtön levegye az album üzenetét. A címoldalon található pláza felhők között, a virtuális mennyországban, egy bibliai jelkép, csak itt nem a templom a kufárkodás helyszíne. A medvék csoportja egy erős társadalmat szimbolizál, akikre az a sors vár, hogy csillogó hazugságokkal és praktikákkal engedelmes birkanyájjá züllesztik őket. Alul a puha, fényes felhőcskék, amik egy ópiumos álomvilágba ringatnak, míg felül a készülő vihar, ami lerombolja a csalfa víziókat.
Ez világunk úgymond körforgása. A szenny elnyomja az értékeket, de azok újra és újra teret követelnek maguknak, mivel a fejlődés nem az elbutulásban fogan. A hátoldalon áll a banda egy mozgólépcső előtt, ami a mennyekbe vezet. Ez részemről tisztelgés a Led Zeppelin előtt. „Stairway To Heaven”. A belső három oldalon a dalszövegek találhatók.
A háttérben lepusztult halott, világvégi táj. Ebbe a pusztaságba ordít bele egy medve, mintegy hirdetve – Nem kell a birkák közé állnunk. Őrizzük meg identitásunkat!

– A Kezdet és vég c. dalhoz klipet forgattatok. Meséljetek a háttérmunkákról!

Medve Tamás: A klip Rózsa Gábor munkáját dicséri, aki egy fiatal hajdúböszörményi médiaszakos srác. A klip koncepciójához szinte teljesen szabad kezet kapott, sőt a dal kiválasztását is rábíztuk, Ő döntötte el melyik nótánkra akaja megrendezni a videót. A zenekari részeket a debreceni Roncsbárban forgattuk, a történeti részek a hajdúböszörményi Művelődési házban készültek, a görbeházi Színjátszó Kör közreműködésével.
Ezúton is köszönjük Gábor, a görbeházi színjátszók,a Roncsbár és a hajdúböszörményi Művelődési Ház közreműködését.– Szerzői kiadásban hoztátok ki a lemezt. Ebben a csináld magad módszerben hisztek vagy nem találtatok megfelelő kiadói ajánlatot? Kerestetek egyáltalán?

Medve Tamás: A kezdetektől szerzői kiadásban gondolkoztunk, mivel magyar nyelvű a lemez, így komolyabb külföldi promócióra nem is gondoltunk, a magyarországi kiadói támogatás pedig szerintem messze nem tudja azt a lehetőséget biztosítani, mint amekkora kompromisszumot igényel a zenekar részéről.

– Sok csatornán lehet elérni az albumot. Mit gondoltok az ilyen promóció hasznosságáról?

Medve Tamás: Mivel a lemez kezdettől fogva teljes egészében ingyenesen letölthető, probáltuk minél több helyen elérhetővé tenni, hogy aki érdeklődik a Bearfood zenéje iránt, az megtalálja az általa kedvelt oldalakon, a neki szimpatikus formában.

<a href=”http://bearfood.bandcamp.com/album/shopping-a-mennyben”>Shopping a mennyben by bearfood</a>

– Mi a helyzet a koncertezéssel? Milyenek a lehetőségeitek vidéken és a fővárosban?

Medve Tamás: Szeretünk koncertezni, a dalíráson túl ez adja az egész rock’n’roll sava-borsát.
Vannak nagyon jó klubbok, ahol szívesen játszunk vidéken és a fővárosban egyaránt. Tapasztalatom szerint akkor jó egy klub, ha a tulajdonos/szervező szívügyének tekinti az előzenés rockzenét és oda figyel arra, hogy a fellépő zenészek és a közönség is maximálisan jól érezze magát, és nem csak pénzkereseti forrásként tekint a szórakozóhelyre.
Az utóbbi időkből talán három helyet emelítenék ahol kiemelkedően jól érezte magát a zenekar, ez a debreceni Roncsbár, Miskolcon a Corner Stage, valamint Beregszászon a Fortuna Bár.


– Hogy látjátok a helyzeteteket a hasonló stílusban mozgó csapatok között, illetve érdekelne, hogy milyen a viszony velük?

Medve Tamás: Mi nyitottak vagyunk minden hasonszőrű csapat felé, legyen az hasonló vagy más stílusban mozgó.
Jónéhány zenekarral baráti a viszonyunk és reméljük a későbbiekben azokkal a bandákkal is sikerül legalább egy-egy közös koncert erejéig összefutni, akikkel ez eddig még nem történt meg, és természetesen a koncert után egy jó pálinkával koccintanunk a jól sikerült közös este tiszteletére.

– Tiétek a zárszó!

Legyen egy idézet a Belassult dalból (Egy másik álom,2003):

Lassíts le ember!
befelé is nézz
Ha üres a lélek és üres a szív
miért pihen az ész?
Lelked retten tetted láttán
Elfecsérelt éveket
lassan görgő idő hátán
Ont magából életed

Egy másik álom – Magyarországon
Nincsen sehol
A való világtól távoli tájon
egy belassult dal szól

Élet / érzés
lélek / kérdés

minden / lépés
újra / élés
február 26.,
február 27.,