Mi a jó dallamokban és a power metalban hiszünk.

 A Stratovarius a tavasszal készített új videót az If the Story is Over dalukhoz, ami a tavalyi Nemesis albumon található illetve kiadtak egy nyolcvan perces dokumentumfilmet Nemesis Days címmel. A nyár folyamán nem sok helyen láthatjuk őket koncertezni, ugyanis csak néhány fellépést vállaltak, a legtöbbjüket Finnországban. Május utolsó napján, a kassai koncertjük előtt sikerült Lauri Porra basszusgitárost elcsípni egy rövid interjúra, amiben többek között erre a „csendre” is választ kapunk.


GreenWitch: Tavaly alaposan megturnéztattátok a Nemesis albumotokat, hogy emlékszel vissza erre a turnéra?

Lauri Porra:
Nos, ez egy nagyon nagyon jó turné volt, úgy képzeld el, mint a többi turnénkat! (nevet) Voltunk Európában, Latin-Amerikában és Japánban is. De ez egy nagyon jó kis turné volt. Jó album, jó turné.

GreenWitch:
Az Amaranthe-al és a Seven Kingdomsal tartjátok a kapcsolatot?

Lauri Porra:
Az Amaranthe-os srácokkal szoktam dumálni, mivel elég gyakran jönnek Finnországba. Viszont a Seven Kingdomsal annyira nem, mert ők ugyebár amerikaiak, de azt kell mondjam, hogy határozottan jó barátságok szövődtek a turné alatt.

GreenWitch:
Ez volt az első turnétok az új dobosotokkal, Rolf Pilvével. Milyen volt vele együtt dolgozni a turnén és az albumon?

Lauri Porra:
Igen, Rolf tökéletes! Kitűnő választás volt! Nagyon gyorsan tanul és nagyon jó fej a srác, nagyon kellemes volt vele együtt dolgozni. A turnén is teljes mértékben számíthattunk rá. A turnézás mindig jó móka. Tudod, utazol, rengeteg ember előtt játszol, jók a bulik… Olyan ez, mint egy soha véget nem érő nyári szünet. (nevet)

GreenWitch:
A Nemesis albumra Jani Liimatainen írt két dalt is. Terveztek vele valamifajta közös munkát a jövőben?

Lauri Porra:
Nem igazán. Timoval mindig vannak közös fellépéseik. Azt a két számot is Timoval együtt írták. Duóként dolgoznak együtt, vannak közös koncertjeik, de az egy másik projekt. Jani néha segít Timonak, de nem tervezzük, hogy bevesszük a zenekarba. Bár nemrégiben játszottunk együtt egy ismerősünk temetésén, aki nagy rajongónk volt, és ezért játszottunk egy számot az egyik Kotipelto albumról Janival együtt, de ahogy mondtam: nem tervezzük, hogy bevesszük a zenekarba.


GreenWitch:
Egy kicsit eltűntetek erre az évre, mert ahogy láttam csak néhány fellépést vállaltatok a nyárra, és ezek közül a legtöbbet Finnországban. Mit csináltok mostanság?

Lauri Porra:
Új albumon dolgozunk, szóval alapvetően ez az oka, hogy csak ilyen kevés fellépést vállaltunk. Úgy emlékszem, öt koncertünk lesz, ezek után majd megyünk az USA-ba és Kanadába turnézni. De alapvetően az új album az ok.

GreenWitch:
Ha már így szóba hoztad, akkor mondanál néhány szót az új albumotokról?

Lauri Porra:
(nevet) Elég nehéz egyelőre, de van egy-két nagyon jó számunk, és természetesen még írunk hozzá néhány másikat. Remélhetőleg a következő év elején fog megjelenni. Alapvetően húsz dalt tervezünk még írni az eddig körülbelül húsz meglévőhöz, amikből majd kiválasztjuk azt a tizenkettő-tizenhárom dalt, amik az új albumon fognak szerepelni. Szóval még csak „anyagot gyűjtünk” a megírandó dalokhoz.

GreenWitch:
Nemrég kiadtatok egy nyolcvan perces dokumentumfilmet, Nemesis Days címmel. Beszélnél egy kicsit erről?

Lauri Porra:
Van egy nagyon jó barátunk Buenos Aires-ben, Mariano Biasin, akivel együtt dolgoztunk az Unbreakable és az Under Flaming Skies videóján. Elvittük magunkkal a latin-amerikai turnénkra, hogy fényképezzen és csináljon egy kis dokumentumfilmet; körülbelül egy kilencven perces filmre gondoltunk, ami a bandáról és a turnézásról szólna. A Nemesis Days, ami egy hete jött ki valahogyan tehát egy dokumentumfilm, ami a zenekarról meg a turnéról szól. De ez egy nagyon aranyos dolog volt tőle. Mindig jó Marianoval dolgozni, mert a banda barátja.

GreenWitch:
Nemcsak ez a dokumentumfilm látott napvilágot a közelmúltban, hanem az If the Story is Over klipje is. Mit jelent nektek ez a dal? Miért pont ehhez csináltatok videót?

Lauri Porra:
Hát… Ez egy lassú dal a Nemesis albumról! (nevet) A videót ugyancsak Mariano csinálta, szerintem jó lett. Timo egyik legjobb szerzeménye, a szövege olyan átható, de nem tudok többet mondani róla, mert nem én írtam. De ez egy jó szám! (nevet) Timo és Mariano közösen választották ki, és együtt csináltak belőle egy videót, de a Nemesis Daysben erről is esik szó.

GreenWitch:
Melyek a legjobb emlékeid a zenekarral kapcsolatban?

Lauri Porra:
A turnék! Imádom a turnékat! Imádok utazni a világ körül, megnézni különböző helyeket, és különböző típusú embereknek játszani. Nekem egyáltalán nem fárasztó. Ez egy életstílus és egy privilégium, hogy utazhatok. Már vagy hatvan különböző országban jártam, ahol a helyi látványosságokat is meg szoktam nézni. Nagyon szeretem. Meg hát tudod… Zenélni, és a zenekar tagjának lenni. Meg ott vannak az emberek, akiket megfog a zenénk, szerintem… Világszerte koncertezünk, és jó látni az embereket, hogy milyen hatással van rájuk a zene, mennyire érinti meg őket. Ez valami, ami annyira, de annyira elképesztő, és értelmet ad az életnek. (nevet)

GreenWitch:
Mi a szereped a zenekarban? Úgy értem azon kívül, hogy basszusgitáros vagy. Elégedett vagy ezzel?

Lauri Porra:
Igazándiból együtt dolgozunk, ugyanúgy írok én is zenét meg megpróbálom feldobni egy kicsit a hangulatot. (nevet) Elégedett vagyok vele természetesen, de ilyenen nem is gondolkodtam még, hogy elégedett vagyok-e vagy sem. Inkább azon, hogy mit tudnék jobban csinálni, többet hozzátenni. Meg tudod, ilyesmin, hogy hogyan csinálhatnánk jobb zenét. Nem az a típusú ember vagyok, aki olyasmin gondolkozik, hogy elégedett-e vagy sem. Nem szeretek ilyenekre gondolni. Inkább azon agyalok, hogy hogyan lehetne jobban csinálni, meg hogyan juthatunk előbbre. Szeretem azt, ahol vagyunk, de arra koncentrálok, hogy hogyan csináljam jobban a zenét, a fellépéseket, kapcsolatot a közönséggel… Meg ilyesmi.

GreenWitch:
Nemrégiben kitettél a Facebook oldaladra egy képet azzal a kommenttel, hogy „Ez az én zenekarom” beszélnél erről egy kicsit?

Lauri Porra:
Persze! Vannak szólóalbumaim is. A harmadik most jött ki egy hete, és egy finn fesztiválon, a Tampere Biennale-n játszani fogok ezekről az albumokról. Van egy szólózenekarom is, instrumentális zenét játszunk, és új lemez is lesz az ősszel. Teljesen különbözik a Stratovarius zenéjétől, de ez nagyon jó. Valami más is, amit csinálok. Ezen kívül még zenét írok egy koncerthez, basszusgitárra egy szimfonikus zenekarhoz, aminek a premierje februárban lesz Finnországban. Ez egy nagyon régi zenekar, én majdnem kilenc éve vagyok tagja, de nem voltam ott a kezdetkenél. Sőt, szerintem senki sem volt ott a kezdeteknél! (nevet) És senki nem lépett ki. Ez egy elég nagy múltú zenekar úgy gondolom, hogy vagy harminc éve alapíthatták. A zenekar öregebb a dobosnál is! (nevet)


GreenWitch:
Mit gondolsz, mi volt a legnagyobb kihívás a Stratovariusnak a múltban, és mostanában mi a legnagyobb kihívás?

Lauri Porra:
Hűű… Szerintem… Mindig van kihívás. Nem tartom számon, hogy mik a legnagyobb kihívások. Ez valami olyasmi, amiről korábban is beszéltem, hogy mit hogyan kéne jobban csinálni. A legnagyobb kihívás mindig az, amit éppen csinálsz. Most a legnagyobb kihívás a mai fellépés és az új lemez. Nincsenek kicsi és nagy kihívások, mert ezek csak simán kihívások. Tudod, mikor van egy kihívás, akkor megpróbálod a legjobbat kihozni az egészből, és végigvinni. De ha valami nagyon nehézzé kezd válni, mint például azok a dolgok, amik voltak, mikor Timo Tolkki távozott… Az egy nagy kihívás volt. De ha úgy veszed, akkor minden album egyenlő egy kihívással. Mindig vannak kihívások, de mindből a legjobbat kell kihozni. A legnagyobb kihívás az mindig a ma és a holnap meg az azt követő napok.

GreenWitch:
Azt mondják, hogy a Stratovarius már nem olyan népszerű, mint évekkel ezelőtt, amikor még Timo Tolkki is tagja volt a zenekarnak. Erről mi a véleményed, igaz ez?

Lauri Porra:
Szerintem ez az egész más volt akkor. Úgy gondolom, hogy a Stratovarius tíz vagy talán tizenöt éve volt a legnépszerűbb. Az nagyon hosszú idő! Most meg rengeteg különböző stílus van, a metalosok is változtak. Mostanában például nagyon sokan hallgatnak elektronikus zenét meg trance-t. Minden hullámokban változik. Szóval a heavy metal, a power metal, meg úgy általában a metal nem olyan népszerű, mint volt például öt éve. Ez most lehet, hülyén hangzik, de az emberek egy nap majd megunják a techno-t és újra igazi gitárt akarnak hallani, aztán megint felkapott lesz. De tudod, néha népszerűbb vagy, aztán meg kevésbé vagy népszerű. Visszatérve a Stratovariushoz: már majdnem harminc éve dolgozunk ezen, így ez mindig megesik. Természetesen nem vagyunk egy szuper szexi fiatal banda, mert már mindenki öreg és csúnya (nevet). Meg persze a zenei stílus sem túl divatos, de én hiszek benne. Meg tudod, mi utazgatunk a világban, és hallgatják a zenénket, úgyhogy mi csináljuk, folytatjuk ezt. És az tök jó, amikor minél több ember jön el megnézni minket. Ha nem jönne el senki, akkor el kéne gondolkoznunk rajta, hogy csináljuk-e, de remélem, ez soha nem fog megtörténni, ha elég ember eljön a koncertjeinkre.

GreenWitch:
Hogy érted azt, hogy elég ember?

Lauri Porra:
Alapvetően annyi, hogy meg tudjunk élni belőle. Ki kell fizetni a kajánkat, a repülőjegyet Helsinkiből meg az egyéb számlákat, mivel nekünk nincs másodállásunk egy gyárban például, csak ezt csináljuk. Szóval ez valamilyen szinten szenvedély, de munka is egyben.

GreenWitch:
Dél-Amerikában például rengeteg rajongótok van. Ahogy láttam a felvételeket szinte mindegyik ottani koncertetek teltházas. Mi lehet ennek az oka?

Lauri Porra:
A Stratovarius szövegei és zenéje rendkívül őszinte. És valami pozitív és erős rezgése van. Szerintem az ottaniak nagyon érdekesnek találják ezt, hogy ilyen tiszta és nem hamis. A Stratovarius – nekem legalábbis – valami olyasmi, ami a hamis ellentéte, mert ez nagyon is valós, mert nem egy feldolgozásokat játszó zenekar vagyunk, mint a Flavour of the Month. Mi a jó dallamokban hiszünk, és a hagyományos stílusú power metalban, amti nagyrészt a zenekar talált ki. Szerintem ezt a dél-amerikaiak méltányolják, illetve a zenekar őszinteségét. Szeretik a jó zenét! (nevet)

GreenWitch:
Végezetül milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Lauri Porra:
Felvesszük az új albumunkat, ami remélhetőleg 2015 elején fog megjelenni, aztán remélhetőleg turné a világ körül!

GreenWitch:
Headlinerként?

Lauri Porra:
Attól függ… Szerintem igen, lehetséges, de egy albummal különböző turnékat lehet csinálni. Most például a Nemesis albummal főzenekarként játszottunk mindenhol, de az előzőt, amit a Helloweennal közösen csináltunk, akkor mi voltunk a nyitó zenekar. Ez egy jó ötlet volt, hogy még több emberrel találkozhassunk. Szóval, hogy mi a legjobb megoldás a zenekarnak? Minél több zenét játszani, minél több embernek!

GreenWitch:
Köszönöm szépen az interjút!

Lauri Porra:
Köszönöm szépen én is, jó szórakozást a koncerthez, nemsokára kezdünk.

Mi a jó dallamokban és a power metalban hiszünk.: 2 komment

 • mike666 mike666 szerint:

  [quote=Nagaarum:ih5y7y4c]
  Ma mindent a pénz mond meg…
  Kitenném azt az egyenlőségjelet végre popipar és rockipar közé…
  [/quote:ih5y7y4c]

  (w00t) Ez már húsz éve is így volt azoknál, akik céges szinten zenélnek.

 • greenwitch greenwitch szerint:

  Köszönöm! 🙂
  Amúgy azt én is furcsálltam, hogy írnak 40 dalt, amiből (ha a japán bónuszokat is belevesszük) csak 15 az, ami jó? O.o De amondó vagyok, hogy várjuk meg türelemmel az új albumukat, hogy mit sütöttek ki. 🙂

  [quote=emp:m7mtvm38]
  nagyon frankós interjú, volt amikor kimondottan szerettem a csapat 1-2 lemezét. Nem mostanában volt az biztos. 🙂

  Ami számomra totálisan felfoghatatlan, az, hogy egy profi csapat ír 40 számot, amiből kiválaszt 12-t a lemezre. Ezt sosem tudom felfogni, pedig nem ők az egyetlen így alkotó banda. El sem tudom képzelni ezt a folyamatot. 40 számból csak összejön 12 jó? vagy hogy van ez? Ezt képtelen vagyok felérni ésszel… De ez marad az én keresztem természetesen. 🙂
  [/quote:m7mtvm38]

november 20.,
november 21.,