Dienamic interjú

– Mutasátok be a Dienamic zenekart a magyar metal rajongóknak, kérlek! Meséljetek a banda történetéről a kezdetektől!

– A bandát 2009-ben alapítottam Gustav Lindquist énekessel. Rögtön saját dalok írásába fogtunk és megkezdtük a koncertezést is Tromsø környékén. 2010-ben rögzítettük első EP-t, szimplán Dienamic címmel. Az EP néhány dala aztán felkerült a Surfing The Apocalypse c. első albumra is.
A zenekar 2011-ben vette fel a Dienamic nevet, miközben túlestünk az első felállásbeli változáson. Az új tagokkal rögzítettük az első lemezt 2012-ben.
A Surfing The Apocalypse nagyon jó kritikákat kapott a nemzetközi médiában, így megnyílt az út egy japán turnéhoz 2013-ban, majd Szerbiában a Sepultura-val közösen koncerteztünk 2014-ben.
Az Afterlife c. második lemezünket tavaly februárban vettük fel és digitális változatban már be is tudjátok szerezni az online felületeken. Természetesen lesz CD is, de csak április 16-án jelenik meg.
2014 végén mentünk keresztül az utolsó tagcserén, miközben egy masszív turnét terveztünk. Jelenleg ez az Európa turné folyik március 28-ig, ami 16 fellépést jelent. Március 19-én a budapesti Route 66 klubban csíphettek el minket.


– Milyen zenekarok és előadók voltak hatással a zenétekre?

Frank Zappa és Captain Beefheart, James Hetfield a Metallica ’83-’91 közötti korszakából, a Motörhead, a Stonegard, a Lamb of god és a Gojira.

– Említetted, hogy az új album megjelenése előtt változott a banda felállása. Mesélnél erről?
– Ahogy a csapat fejlődik úgy változnak az ambíciók, a tagok hozzáállása és lehetőségei is. A tanulás, a család mellett néha nehéz megoldani a zenekarosdit, ráadásul nem egyformán “éhes” mindenki a turnézásra sem.

– Mi változott a zenétekben a bemutatkozó album és az új lemez között?
– Ahogy az általában történik a zenekarokkal, mi is fejlődtünk és a produkció minősége is javult. Ettől eltekintve az új lemez általánosságban gyorsabb, ugyanakkor változatosabb megoldásokat alkalmaztunk a nagyon keménytől a tiszta gitárokig és vokálokig.– Ki a fő dalszerző a csapatban? Meséljetek a dalszerzésről!
– Stein-Odin Johannessen a kreatív agy. Az esetek legnagyobb részében valaki feldob egy ötletet, azután a zenekar dallá formálja. Persze előfordul az is, hogy valaki kész dallal érkezik.– Beszéljünk a koncertezésről! Melyik koncert vagy helyszívolt a legjobb, illetve a legrosszabb az eddigi pályafutásotok során?

– Minden helyszín jó volt, de ha a legjobb bulit kell megnevezni, akkor talán a tokiói koncerteket választanánk az első japán turnénkról. Telt ház, kiváló hangzás fogadott minket. A legrosszabb buli? Mondhatom az első koncertünket? Ez volt az a buli, amikor senki nem tudta mit is kellene csinálnia.

– Túl vagytok egy pécsi koncerten és hamarosan a fővárosunkban is felléptek, Ismertek magyar csapatokat?
Ektomorf, Aurora, Tormentor és, természetesen, ismerjük a ti Csihar Attilátokat a mi Mayhem-ünkből.

– Jártatok korábban Magyarországon?
– Nem, eddig még nem.

– Röviden mivel csinálnátok kedvet a magyar rajongóknak, hogy megnézzenek titeket március 19-én a budapesti Route 66 klubban?
– Ha bármit is szerettek a metalban, szeretni fogtok valamit a Dienamic zenéjében is. Gyertek és igyatok velünk!


november 12.,