Nomad interjú

– Elsőként a Hotel Polimer “eredményeiről” kérdeznélek titeket? Nyilván éreztétek a potenciált a lemezben, de beváltotta a reményeiteket?

– A Hotel Polimer számunkra egy személyes kinyilatkoztatás, azokról a dolgokról, történésekről, amelyek velünk történtek. A zene és ezáltal a zenész is egy csatornája azoknak az érzéseknek, amiket meg akar fogalmazni. De az, hogy az jó-e vagy sem, azt a potenciált a hallgatóság dönti el, hogy neki illeszkedik-e a saját ízlésébe, és tetszik-e neki vagy sem.
Arra a kérdésre pedig, hogy beváltotta-e a reményeinket a lemez, azt válaszolnám, hogy sok szempontból várakozáson felül. Nyilván aminek nagyon örülünk, hogy egyre több emberhez jut el az album. De ami különösen örömteli, hogy a lemez nagyon jó csapatot hozott össze: a roadoktól a managementen át, mind arany emberek, akik teljes szívvel értünk vannak.


– Elég sok koncerten bemutattátok a dalokat országszerte (Tankcsapda turné, önálló koncertek). Milyenek a visszajelzések?

– Tavaly tavasztól nyárig a Tankcsapdával turnéztunk, ami óriási élmény és tapasztalat volt. Mindamellett, hogy nagyon hálásak vagyunk a TCS-nak a turnéért, meg kell jegyezni külön, hogy nagyon jó közönségük van. Öröm volt végig ott lenni a turnén, sok új barátot, rajongót találtunk. A saját koncertek tekintetében még mindig dolgozik a Hotel Polimer olyan szempontból, hogy azt látjuk, hogy sok új ember jön, aki csak most hallotta először az anyagot, vagy most ütött be neki.

– Volt olyan dal, amelyiktől többet vártatok, úgy értem nagyobb potenciált éreztetek benne, mint amennyire azután a közönségnek bejött?

– Inkább fordítva voltak meglepetések. Például volt olyan dalunk, aminél nem gondoltuk volna, hogy jó lesz koncerten, mert inkább stúdió nótának tartottuk (haha). Nem is szólalt meg elsőre, de aztán az egyik legjobban működő szám lett élőben. Ez a Légy jó.


 
– Az ország melyik részén a legerősebb a bázisotok?

– Ha ezt egy éve kérdezed, azonnal rávágtam volna a választ, ami azóta sem változott, hogy a szülővárosunk, Kazincbarcika az egyik legerősebb. De egyre több helyen komoly Nomad pólós közönség jelenik meg. Ilyen volt például február végén Eger, ahol most voltunk először önállóan, de megtelt a hely. A Nomad Facebook oldala szerint a legtöbb rajongónk Budapest és Barcika mellett Miskolcon, Dunaújvárosban és Székesfehérváron van, ahová még sajnos nem jutottunk el önállóan. De a Tankcsapda vendégeként, illetve most a Road előtt láthattak ott minket.

– A Hotel Polimerhez több klip is készült. Ezek hoztak valami eredményt?

– Mindenképpen, hiszen a mozgóképes dolgot nézik a legtöbben, ezért amelyik dalra készült klip, az koncerten is jobban működik.



– A YouTube-on meghallgatható az album és már jóval 30 000 fölött jártok. Mi a helyzet a CD eladásokkal?

– Elképesztő, hogy a full albumot, ami 50 perc, már több mint 30 000-szer meghallgatták! A CD eladás ugyancsak szépen megy a koncerteken, illetve sokan rendelnek annak ellenére, hogy kiraktuk a Youtube-ra. Sokan veszik meg úgy, hogy csak szeretnének egy példányt, hogy meglegyen. Tudtommal most valahol a negyed és a fél arany lemez között tart az eladás. Ami viszont nagyon növekvő tendenciát mutat, az az internetes letöltések. Ezúton is mindenkinek köszönjük, aki megtisztel minket a vásárlással, legyen az CD vagy póló, mert óriási segítséget jelent nekünk.



– A Grungery-s interjúban olvastam, hogy a Légy jó c. dalotokkal az Unicef gyermekbántalmazás ellenes kampányában vesztek részt. Mit is érdemes erről tudni? Hol tart most az ügy?

– A dalunk és a kampány találkozott. A gyermekbántalmazás ellen a kampány még most is tart.
Az Unicef épp most rakott ki róla újra plakátokat. Sőt, ha jól tudom, Magyarországon ez az egyik fő terület, amire ők hangsúlyt fektetnek. Részünkről továbbra is mindent megteszünk, hogy ez a cél megvalósuljon. Mivel a gyermekek védelme folyamatos figyelmet igényel, ez mindenképpen egy hosszútávú együttműködés lesz. Vannak nagyobb volumenű dolgok, amiket tervezünk, különböző híres színészek bevonásával, de van, ami csak egy főtámogató segítségével valósulhatna meg.



– Készül az új lemez. Mire számíthatunk? Ezt főképp annak fényében kérdezem, hogy kijöttetek a Sajnálom c. dallal, ami – mondjuk úgy – rádióbarát.

– A Hotel Polimer óta folyamatosan jönnek az ötletek. Amire számítani lehet, hogy ízig-vérig Nomad lesz, és mint a jó nomádok, egy új legelőhöz vezetjük a nyájat, ahol bőségesen találnak maguknak minden jót . Olyan szempontból semmi nem változott, hogy újra megpróbáljuk magunkat és az érzéseinket megfogalmazni. Ilyen a Sajnálom dalunk is.
Természetesen nem lesz az új albumon az összes dal rádiós sláger.

– Az utóbbi lemeznél úgy tudom maradtak a fiókban dalok. Ezekből felhasználtatok esetleg most valamit?

– Ilyen volt az Igazából cimű dalunk is, ami nem került fel a lemezre, de már megvolt korábban. Van még a fiókban több dolog is, az, hogy mikor kerül elő, vagy hogy egyáltalán előkerül-e, az nagyban függ attól, hogy van-e aktualitása. Most azt érzem, hogy inkább az új dolgok felé

– Mondhatjuk, hogy a Hotel Polimer egy kiforrott bandát mutat, kialakult stílussal. Várható valami újdonság? Lesz esetleg valami szokatlan stíluselem, közreműködő vendég, ilyesmi?

– Ez az egyik törekvésünk, hogy minden szempontból újdonság legyen, ami közben tartalommal párosul. Talán elmondható, hogy a Hotel Polimeren kevés csiszolatlan felületet hagytunk, mivel amit lehetett, azt a végletekig kidolgoztunk, megcsináltunk. Amiben más
volt, hogy a dalok témáinak legjava akkor született, mikor még nem tudtuk, hogy ki lesz az énekesünk, így egy picit belekényszerítettük egy általunk elkészített dobozba, ami mellesleg jól sült el.
Új dalok tekintetében ezt a dobozt szeretnénk elmozdítani, és teljesen nyitva hagyni bármilyen új dologra. Konkrét ötleteket egyelőre nem árulnék el, hadd hasson majd a meglepetés erejével.

– Már az előző lemez megjelenésekor készített interjúban is mondtátok, hogy készültek új dalok. Azok is szerepelnek majd a lemezen? Változott valami a dalszerzési metódusban azzal, hogy jobban összecsiszolódtatok?

– Igen, van pár ötlet, amik szerepelni fognak korábbról. Az összecsiszolódással egyre jobban érezni, hogy egy dalnál mi működik és mi nem koncerten, illetve, hogy kinek mi áll jól. Ez nagyban befolyásol, illetve segít az új dalok megírásakor.

– Fontos kérdés, mikor hallhatjuk az új albumot?

– Az idén szeretnénk kihozni! Van egy novemberi A-terv, amihez tartani akarjuk magunkat. Készülnek a dalok ezerrel!

– Tényleg, ha nektek kellene meghatározni a saját stílusotokat, hogyan írnátok körül?

– Amit elsőre mondanék, az a Sex On the Beach. Egy jó koktél, mindent bele, ami finom, összerázod és lesz sex is, meg tengerpart is. Ez a Nomad 😀

– A Facebook oldalatokon rendszeresen látni Nomad pólós fotókat, amelyek a világ különböző pontjairól érkeznek. Adódik a kérdés, milyen különleges helyekre küldtetek lemezt/pólót?

– Már nem is tudnám az összes országot felidézni, ahova küldtünk. Volt Norvégia legészakibb pontján át Ausztrália, Afrika, Amerika, a Közel-Kelet, stb. Ennek ellenére szinte mind magyarok voltak, kint élő, kint dolgozó vagy már kitelepedett emberek. Ilyen szempontból nagyon jó az internet, hiszen sok helyre eljutott a Hotel Polimer. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki rendelt és távolról is követ minket!

– Ha valami még kimaradt, de fontosnak tartjátok elmondani, most itt a lehetőség!

– Kövessetek minket a www.facebook/nomadzenekar oldalon, ahol minden újdonságról értesülhettek, illetve kint vannak a koncertek időpontjai is: többek között a mostani tavaszi turnénk állomásai.
Találkozunk a koncerteken!
Üdv, Nomad. Cicó, Marci, Petya, Levi
Hexvessel Hexvessel
április 24.