Rex után Max

– Kezdjük talán ott, hogy elmesélitek hogyan is zárult a gerilla könyvkiadás a Rex Brown életrajz esetében?
Pityesz: “Max”imálisan elégedettek lehetünk szerintem, hiszen egy olyan tervet szerettünk volna megvalósítani, amely eddig nem volt jellemző könykiadás szempontjából. Sajnos, látható manapság, hogy mennyire közömbössé vált a világ, mennyire bizalmatlanok az emberek egymás felé, még egy olyan közösségben is, mint amilyet felépítettünk. Bár a mi közösségünk megmutatta összetartó erejét, mégis találkoztunk bizalmatlansággal, hitetlenkedéssel vagy épp felesleges trollkodással. Azonban az eredmények minket igazoltak és bár kellett a mániákus hozzáállásunk is bőven, kijelenthető, hogy az összetartás győzött, a bizalmat kiérdemeltük és ennek eredményeképpen megjelenhetett a könyv! Amelyet mondhatnám úgyis, hogy többszáz magyar Pantera rajongó jelentetett meg a hatékony közreműködésünkkel. És ez óriási dolog!
Ákos: Mindkettőnknek hatalmas élmény volt, és időnként Rex is ír, érdeklődik, hogy hogyan fogy a könyve. Nos, büszkén kijelenthetem, hogy jövőre a Pantera-könyv már hiánycikk lesz!

– Érdekelne az is, milyen eredménnyel zártátok és azóta mi történt a csoporttal?
Pity: A csoport köszönjük szépen jól van, még mind a mai napig jelentkeznek, bár az kicsit elszomorít, hogy miképpen kerülhettünk ezen emberek figyelmén kívül az elmúlt 9 hónapban. Sokat tanultunk a Rex-könyvből, és ezekre a dolgokra igyekszünk jobban odafigyelni a jövőben. Az eredmény pedig önmagáért beszél… Pantera-pólós embereket látni az utcán, koncerteken, Rex-et (könyv formájában) körbeutaztatják Európában, nyaraltatják és ezeket dokumentálva osztják meg a csoportban, ki merre jár épp a könyvvel. ??
Ákos: Mementónak is jó megtartani a csoportot, hiszen annak a létrehozása volt az első lépés ezen az úton.

– Már annak finisében megszavaztattátok a kérdést, mi legyen a következő könyv. Ezek szerint láttátok a potenciált ebben a közösségi jellegű kiadásban?
Pity.: Az újdonság ereje mindig a leghatásosabb “fegyver” és ez nálunk is bebizonyosodott, mert nem igazán tudok hasonló könyvmegjelenésről. A közösségi és jótékonysági összefogások, támogatások az underground jellemzői és ez a kezdetektől így volt és napjainkban is így van. Az idei évben több rendezvény is megmutatta az underground igazi erejét, amelyről lehet nem tudomást venni, de megakadályozni a működését, eredményességét lehetetlen. Ákossal mindketten ennek a hívei vagyunk és mi is szívesen csatlakozunk hasonló rendezvényekhez és igyekszünk a magunk módján segíteni. Most, pláne, hogy többszáz illetve/és durván 1000 fős csoportot tudhatunk magunk mellett! Így a felelősségünk is nagy és ezt a bizalmat igyekeztünk/igyekszünk meghálálni. Mi hittünk, bíztunk bennük, Ők hittek, bíztak bennünk, megalakultunk, létrehoztuk. Nincs kapufa, közösen lőttük a gólokat. ?


 – Max Cavalera életrajzi műve lett a befutó. Ha rajtatok múlik, ti is ezt választjátok?

Pity: Rex és Max könyvét is az különbözteti meg a hasonló zenei témájú könyvektől, hogy a “Főhős* önmagát adta, a legmélyebb gondolatait osztotta meg 100℅-osan az olvasóval és nem újságíró által összeollózott, száraz tényekkel kooperált. A könyv is olyan, mint egy dal…ha nincs mögöttes tartalom, nem hiteles, nem szólít meg, nem hat rám, akkor a faszért kell nyomni a rádióban ezerszer? Erőltetni nem szabad semmit, még könyveknél sem! Amire azonban nagyon büszkék lehetünk, hogy sikerült elérnünk, hogy a “Főhősünk” megfejelje a könyv őszinte vonalát, külön nekünk magyar rajongóknak címzett előszóval! Ezzel exkluzívvá téve a magyar kiadást, ilyen ugyanis sehol nincs a világon. Értéket alkottunk és úgy gondolom, minden könyvtulajdonos igen nagy becsben is tartja ezt!
A kérdésre válaszolva, már a megjelenéskor arról beszéltünk, hogy melyik könyvvel kéne folytatni. Ezt a csoportunkra bíztuk. Természetesen mérlegeltünk, mert csak olyan könyvvel tudunk dolgozni, amelyhez ugyanolyan szeretettel, őszinteséggel tudunk hozzáállni, mint a Rex-könyvhöz. Nem véletlen, hogy nem mi kezeljük a Modern Talking-könyvet! ? Már ha van ilyen. Tehát ez a csoport döntése volt. Plusz felláció persze, hogy pont Roots európai turné indult, budapesti állomással, így evidenssé vált, hogy Rex után Max!
Ákos: Hála Istennek, a közösség akarata teljesen egybevágott az enyémmel. Ha egyedül kellett volna választanom a listáról, magam is Max könyve mellett törtem volna lándzsát. A Sepultura, a Soulfly, a Nailbomb és a Cavalera Conspiracy mind a kedvenceim közé tartoznak. Max és Iggor két félisten!

– Mit kell tudni a műről, illetve a megjelenéshez indított kampányról?
Pity: A két könyv nagyon hasonló. Vicces például, hogy Mark Eglinton (Rex-könyv) és John McIver (Max könyv) mindketten skótok, mindketten zenei írók és még haverok is. Így Mark által teljesen tisztában lett mindenki azzal, hogy mi mit is művelünk kis hazánkban. A könyv olvasmányossága is nagyon hasonló és a mi korosztályunknak igazi csemege, hiszen mi is átéltük ezeket az éveket, csak mi ugyebár a lelkes rajongói oldalon állva.
A kampány része pedig hasonló. Elindítottuk a facebook csoportunkat, várjuk az érdeklődőket illetve az előrendeléseket, amellyel teljesíteni tudjuk a megjelenést. Tehát ugyanúgy közösségi összefogás, ezúttal azonban sokkal kevesebb időnk maradt mindenre a budapesti koncert közelsége miatt. Egyébként október 31. az előrendelési határidő, mindenki aki támogatja a könyv megjelenését bekerül nevével a könyv valamelyik oldalának fejlécére!
A könyv körüli hajcihő és haccacáré megszervezése, most is az én feladatom… interjúk, tv,rádió stb. szervezés alatt! De ez az első igazi interjúnk! Remélem a többi zenei portál is csatlakozik kérdéseivel ezzel is segítve a könyvet. Mert vannak most is nagyon komoly tervek, de erről még egyelőre semmit nem mondhatunk!
Ákos: Egy másik párhuzam Rex könyvével, hogy Max is maximálisan (sic!) őszintén beszél a korai évekről, miként sikerült kitörniük Brazíliából, a családban történt halálesetekről, a sikerről, az alkohol-problémáiról és a Sepultura-ból való kilépéséről. No és tele van olyan sztorikkal, hogy Max miként borította ki Lemmyt, vagy hogyan hányta le Eddie Veddert.


– Változtattatok valamit az előzőekből tanulva?

Pity.: Ákost nyugalmi állapotban kell végig tartani. Ez a legfontosabb. ?? Amikor a születésnapján megrohanták a csoporttagok az oldalszám igényekkel órákon keresztül Lechter-i idegállapotban leledzett. Ezzel persze sírva-nevetésbe kergetve engem, de Ő akkor kikészült. ?
Tehát most rendelési sorrendben kapja mindenki a maga oldalát meg, nincs oldalszámkérés. Nincsen ezúttal tervben országjárás, maximum egy-két meghívásnak teszünk eleget, ahol aktuálisan metálkoncerttel egybekötve tartunk közönségtalálkozót. Mert hiába szaladtunk körbe az országban, voltunk fesztiválokon, koncerteken voltak, akiknek azok az időpontok sem voltak jók. Volt olyan város is, ahová nem tudtunk elmenni, mert nem sikerült leszervezni semmit. Bocsánat Szeged és útközben Cegléd!
Egy-két dátum azért már fix, ebből hivatalosan jelenleg csak ezt az egyet árulhatom el: 2016.december 16. Péntek, Esztergom, Sportalsó: Dungaree, Red Swamp koncert. Na ott leszünk. Köszönet Szénégető Richárdnak és az egész crewnak!
Ákos: Engem tényleg jobb nyugalmi állapotban tartani. Az se hátrány, ha le vagyok láncolva egy gumiszobában.

– Hogy állunk most, nagyjából másfél hónappal a tervezett megjelenés előtt?
Pity: A fordítási, grafikai, tördelési, szervezési folyamatok célegyenesbe fordultak, csoportunk van egy picit lemaradva rendelésileg, de még csak most vagyunk a hónap elején. Remélem mindenki azért csatlakozott a csoporthoz, mert támogatni akarja az ügyünket és részt akar venni ebben, részese akar lenni a könyvnek! Erre van még durván 3 hetük.
Természetesen gondoskodunk majd arról, hogy ismételten óriási hírekkel jelentkezzünk, ezzel is ösztökélve mindenkit, aki még nem rendelt. Lassan majd ott állunk az ágyatok szélén is. ?

– Szerencsés együttállás, hogy épp a Barba Negrában lép fel a Cavalera testvérpár. Nyilván igyekeztek kihasználni ezt a páratlan lehetőséget. A meglepetéseket nem lelőve meséljetek a tervekről!
Pity.: Karácsonyi megjelenést terveztünk, novemberi lett a koncert miatt. Ez tényleg szerencsés együttállás. Viszont sokkal nagyobb terhet is nyom ránk. Hiszen feleannyi időnk van most, mint a Rex-könyvnél. Nem mondhatunk még semmi konkrétumot a koncert napjával kapcsolatosan, hiszen válaszokra várunk több helyről, de azt mindenképpen kiemelném, hogy a koncert magyar szervezője biztosított minket a támogatásáról a saját keretein belül, amely egy igazán nemes gesztus a részükről és amelyet Ákossal a magunk nevében nagyon köszönünk. De ennek részleteiről később tudunk nyilatkozni, nem tehetünk felelőtlen kijelentéseket.


– Ahogy korábban, most is arra kérnélek titeket, hogy egy részletet mutassunk be a könyvből!

Ákos: “Csak később szereztem róla tudomást, hogy az ingyenes bulin kitört valami balhé. Igaz, láttuk, hogy van valami kavarodás a tömegben, de azt hittük, csak pogóznak vagy ilyesmi. Így aztán nem törődtünk vele és folytattuk a zenélést. Mint kiderült, egy skinhead egy fejszével érkezett a helyszínre és a fellépésünk alatt meggyilkolt egy Sepultura-rajongót a tömeg közepén. Belevágta a fejszét a srác fejébe, majd a mellkasát is felnyitotta. Ott, a koncert közben. Brutális volt. Másnap a São Pauló-i újságok címlapon hozták az esetet. Az újságírók persze minket okoltak: „A Sepultura hatására gyilkoltak az ingyenes koncerten!” Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel voltak tele a reggeli lapok. Mi pedig döbbenten álltunk a tragédia előtt: Te jó ég! Hogy történhetett ilyen szörnyűség? Mi nem tehetünk semmiről, csak adtunk egy koncertet…”

http://www.youtube.com/watch?v=c8nnLUAMmIk

– Ha jól tudom, már megvan a következő “áldozat” is, ugye?
Ákos: Scott Ian – I’m the Man, a gitáros faszi az Anthraxből.

– Zárásul foglaljátok össze, amit lényegesnek tartotok, kiegészítve ha valami lényeges kimaradt!
Pity: Ez itt a reklám helye: Rex után Max! Közösségi összefogással kívánunk ismét megjelentetni egy zenei, önéletrajzi ihletésű könyvet. Ezúttal Max Cavalera My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulflyig és azon túl című könyvéről van szó. Csatlakozzatok a Facebook csoportunkhoz (444-en a Max Cavalera könyvért) és rendeljétek meg a könyvet, támogatva ezzel a megjelenést!
Határidő: október 31.
A könyv támogatói (mindannyian) kedvezményes áron juthatnak a könyvhöz és a nevük bekerül a könyv egy adott oldalára! A könyv magyar előszavát a legnagyobb hazai Max-rajongó Rolf írta! Csatlakozzatok és kövessetek minket! TRIBE!

Hexvessel Hexvessel
április 24.