Beszélgetés Káger Balázzsal az Age of Agony – Witchcraft splitről


Eredetileg úgy terveztem, hogy egy félkritika / félinterjú lesz a splittel kapcsolatban. Mivel összesen négy dal van a korongon 14 percben, attól féltem, hogy keveset fogok csak tudni írni róla. Rizsázni nem szeretek, meg nem is nagyon tudok, tehát mondtam a Balázsnak, hogy akkor csináljuk így. Hanem aztán az anyagot most már sokadszorra hallgatva, mégis csak értek olyan behatások, amiről hosszasan tudtam írni Az Age of Agony és a Witchcraft bemutatását itt is mellőzöm, úgyis ismerik Önök a két veterán csapatot, ehelyett itt van a Neverheard góré Káger Balázzsal lefolytatott beszélgetésem.

Ki vetette fel az ötletet, és miért pont ez a két banda?

A két banda tagjai régi cimborák. A körmendi Total War Festen történt, hogy Kovács Balázs az Age Of Agony dobosa, Angmar a Witchcraft énekese és gonoszmagam együt mulatoztunk. Már régebb óta téma volt közöttük, hogy kellene egy közös anyagot csinálni és ezúttal is előkerült a dolog. Hogy pontosan ki vetette fel, hogy egymás nótáit játsszák, az már soha nem fog kiderülni, ugyanis mindhárom résztvevő úgy emlékszik, hogy Ő volt az. (Érdemes megnézni a youtube-on a Headcrusher video magazinnak adott AOA, Witch és NHD interjúkat, ahol mindenki elmondja a saját verzióját. Haha!)



Ha jól tudom, ott voltál te is a felvételek közben. Hogy zajlott a dolog?


Age Of Agony-ék hívtak, de akkor épp turnén voltam így sajnos nem tudtam jelen lenni. Fotókat viszont láttam és ezek alapján biztosan állíthatom, remek hangulat uralkodott a stúdióban. Age Of Agony-ék is a Witch gitáros WLR stúdiójában dolgoztak az akkor még társtulajdonos Shadow (Dusk) felügyelete mellett.
Amikor Angmar felénekelte az AOA feldolgozásokat akkor ott voltam, de ki kellett mennünk, mert földi halandó nem zavarhatja alkotás közben a művész urat. Haha!

A zenekarokból volt jelen valaki, amikor a másik csapat az ő számukat játszotta?

Valószínűleg Winterlord ott volt, amikor Agony-ék feljátszották a nótákat, hiszen az ő stúdiójában történt. Agony-ék viszont nem voltak ott, amikor Witch-ék dolgoztak, mert ők amúgy messze laknak.


CD-n, kazettán és vinylen is megjelent ez az anyag, valamint készültek exkluzív die-hard verziók is. Hogy érzed? Számít a rajongóknak, hogy valami különleges lehet a tulajdonukban a kedvenceiktől?

Gonoszmagam elsősorban rajongó vagyok és csak másodsorban kiadó. A kiadványaimat igyekszem mindíg olyanra alakítani, amit magam – mint rajongó- is szívesen megvásárolék és egy limitált, sorszámozott, különleges kiadvány ilyen. És úgy tűnik az ilyesmi másoknak bejön, hiszen gyorsan el szoktak kelni az ilyen jellegű kiadványaim. Persze a különleges kiadványoknak régebben is nagy kelletje volt, de manapság – a letöltések korában – már szinte kötelező valami pluszt adni.

A gyártók mennyire vannak felkészülve az olyan kívánságokra, mint a split CD külleme? Mármint, hogy nincs végig nyomva grafikával, de még az adat oldalon is csak addig van hordozó, amennyi a hossza?
Én még életemben nem láttam ilyent…


Ez az ú.n. „Fan” CD. A korongnak csak a középső részén van fémes felület, a többi átlátszó. Nagyon jól néz ki, viszont így csak 20 perc anyag fér rá. Korábban vettem egy ilyen CD kiadványt, a Braindrill első kislemezét, de több hasonló kiadványról én sem tudok. Amikor felvetődött a split ötlete eszembe jutott, ez a „Fan” CD. Mivel a split is kislemez hosszúságú, pont ráfér, és legalább olyan különleges mint maga a hanganyag. Elkezdtem utána járni, hol csinálnak ilyet. Volt ahol 1000 db alatt nem vállaták, volt ahol olyan alapdíjat kértek, hogy nem érte volna meg 1000 -nél kevesebbet gyártatni. Végül találtam egy helyet, ahol 300 db-ot is elfogadható áron legyártottak. Igaz így is duplájába került mint egy normál CD, de nem érdekelt, mert ez a kiadvány így lett tökéletes. (Amúgy nyilván a magas ár miatt nem annyira elterjedt ez a formátum.) Az benne a nagyszerű, hogy a grafikával lehet játszani, és Máté (Wasted Time Graphics) remekül ki is használta az átlátszó rész kínálta lehetőséget. Középen a fémezett rész fölött van csak minta, de van rajta egy kés ami kilóg a képből az átlátszó részre. Így olyan hatása van, mintha „shape” CD lenne. Aztán jön a meglepetés, hogy mégis egy teljes korong van a tokban!

Mennyi utánajárás ez a sok extra egyébként?

Az Age Of Agony Vs. Witchcraft split eredetileg 300 példányos 7″ vinyl-nek indult, de az egymástól feldolgozott 2-2 nóta hosszabb lett mint amennyi egy ilyenre ráfér. Így csak 10″ -os jöhetett szóba, viszont a költsévetésbe nem fért bele ebből 300 db. Így az egyedi gyártás mellett döntöttünk azzal, hogy akkor legyen CD és kazetta is.
Az egyedi gyártás miatt a darabár jóval magasabb a megszokottnál, ezért úgy gondoltam egy „mezei” kivitelezésű változat nem érné meg az árát, mindenképp valami extrát akartam. A kinyitható borító egyedi matt fekete kartonból készült az elején egy fa pentagrammal amiben a zenekarok nevei mellett a sorszámozás is bele lett égetve. A borítókép és a hátsó kép a nótacímekkel a kinyitható borító belsejének két oldalán helyeztük el. Az egész pedig egy, a feleségem által fekete vászonból varrt tasakba került. Így már elég exkluzív lett a kiadvány, ami megéri az árát. A 33 példány gyorsan gazdára is talált.
Azért, hogy azok se maradjanak le az extra változatról, akiknek nincs lemezjátszójuk a CD és kazetta változatból is készítettünk felturbózott példányokat. Mindkettőből készültek olyanok amik a vinyl borítójához hasonló egyedi matt fekete papírból készült u.n. slipcase borítást kaptak, – Amiből tokkal együtt kicsúsztatható a kazetta/CD.)- és erre az extra tokra került rá a vinyléhez hasonló, de a CD esetében kisebb, a kazetta esetében pedig még kisebb fa pentagramm az égetett zenekar nevekkel és sorszámozással. A CD-ből összesen 300 db készült – ebből 33 extra változat – a kazettából 66 példány, amiből szintén 33 extra. Az igazi fanatikusok persze mindhárom formátumot beszerzték, lehetőleg extra változatban.

Az elkövetkező időszakban, vagy akár távlati tervként milyen kiadványokra számíthatunk még a Neverheardtől?

Vannak terveim, de egyenlőre egyik sincs olyan fázisban, hogy konkrétumot tudjak mondani. Korábban pont itt a Fémforgácson kotyogtam el, hogy szeretnék egy NHD csatos derékszíjat, aztán nem is sikerült összehozni a tervezett időre. Haha! De ha minden jól alakul idén ez is el fog készülni.
Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.