Oaken turnébeszámoló a basszer Golyó tollából


Oakenék nem aprózzák el a dolgot. Év elején csináltam velük interjút a hozzám késve megérkezett King Beast lemez ürügyén. A német kiadónál szereplő hazai post – HC ötös a közelmúltban bonyolított le egy 10 állomásos Európa miniturnét. A szimpla kérdések sorozataként induló, majd konkrét interjúvá fejlődött beszélgetést itt láthatják Önök.

Melóhelyeken ezt hogy tudjátok leügyezni a kimaradásokat, amit egy ilyen kör okoz?


Mindig megpróbáljuk ünnepek környékére igazítani a turnékat, hogy ne kelljen sok szabadnapot felhasználni. Sajnos mostanában már mindannyiunknak van belőle problémája a munkahelyén. Elkezdtek már miatta beszólogatni, nyilván egy munkahely sem szereti, ha huzamosabb ideig távol vagy, de ez egy ilyen műfaj.

A számlákat ki állja ilyenkor? Mármint utazás, szállás, effélék.

Mikor lekötjük a bulikat általában megállapodunk egy összegről ami fedezi a benzinköltséget és egyebeket. Ez néha fix összeg, néha doordeal, tehát mindig változó. A szervező/szervezők állják ezeket a költségeket, illetve ők biztosítják a szállást, étkezést. Emellett van zenekari kassza amiből tudunk gazdálkodni.

Nektek kellett beletenni valamit?

Látod ezt a mostani túrára vonatkozóan nem tudom megmondani, mert még nem volt elszámolás.


Milyen volt a nézőszám a 10 állomáson?

Ez is elég változó volt. Van, hogy megnéz 10 ember és van, hogy akár 70-80 körül is. Fesztiválon meg még több. Függ a helyszíntől, attól, hogy épp milyen napon játszol, stb. Mindemellett nyilván a szervező hozzáállásától is függ, mennyire promózza a bulit.

Megéri ennyi ember miatt körbeutazni a kontinenst?

Persze. Ez igazából abszolút nem számít. Nyilván jobb több embernek játszani mint kevesebbnek, de alapvetően az a fontos, hogy mehessünk és koncertezzünk. Máshogy amúgy sem jutnék el ennyi helyre egy évben külföldön. Tehát akár nyaralásnak is felfogható a dolog, csak sokkal intenzívebb nyilván.

Sikerült ezek szerint szétnézni is a helyszíneken? Mármint a környéket megszemlélni?

Általában ha csak tehetjük beadjuk a városnézést. Erre azért nem mindenhol van lehetőség. Idő hiányában sok dolog kimarad sajnos. Több olyan város is van ahonnan nem sok emlékem van az autóutakon és villanyoszlopokon kívül. Persze van olyan is amikor abszolút eggyé tudunk válni az adott várossal. Hamburgot és Berlint például nagyon szeretjük. Ezen a turnén Bolognát nagyon éltük.

Pozitív hozadék, mi? Így mondjuk rendben van a dolog. Kikkel osztottátok meg a színpadokat?

Idén is színes volt a paletta. akiket kiemelnék az mondjuk egy olasz srác, The Blues Against Youth néven. Iszonyatosan dögös zenét nyom. Aztán ott van még a Shallov szlovákiából. Őri Viktor barátunk zenekara. Nagyon érzelmes, igazi jó screamo, melankólikus post-rock betétekkel, és annyira őszinte élőben, hogy megszakad a szíved, de tényleg. Meg a Baestien volt még nagy élmény. Ők egy cseh zenekar és ugyanannál a kiadónál vannak ahol mi is.

Milyen volt a hangosítás? Meg voltatok vele elégedve?

A hangosítás általában teljesen rendben van. Sok helyen iszonyatosan profi. Konkrétan meglepően az. Néhány alkalommal persze olyan is előfordul, hogy katasztrofális, de azt gondolom valahol erre is szükség van, tapasztalatot ebből is lehet meríteni.

Az Oaken jelen turnéfelállása egyébként megegyezik a King Beast felállással?

Nem. a King Beast-en még Zsolt gitározott Döme mellett. Mikor ő kiszállt Lalika jött a helyére. Ez amúgy már egy régi sztori ő is már másfél éve velünk van. Illetve annyi változás volt még, hogy a lemezt a dobosunk Feri ütötte föl, a turnéra pedig Mike jött velünk a Tomusz zenekarból. Nagyon ügyes fiatal gyerek. Feri nem ért rá ebben az időpontban, neki meg pont kapóra jött mert tetszett neki a zenénk. Amellett, hogy az állandó doboshelyettesítéseket néha nehéz megoldani, tulajdonképpen ez sem túlzottan meglepő velünk kapcsolatban az hiszem. A legutóbbi bulinkra egy nagyon kedves barátunk Gál Dani ugrott be dobolni, aki egyébként a Shell Beach meg a Képzelt Város zenekarokban nyomul. Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy épp az jön püfölni a bőröket aki éppen ráér 🙂

Most jelent meg az új P.F.A. Hallottad már?

Még nem de biztos rámegyek, bírom Áronékat, meg azt is amit csinálnak.

Nagyon szórakoztató megint, amit műveltek. Ha lenne lehetőségetek nektek kiválasztani, kikkel turnéznátok szívesen?

Épp hazafelé jövet beszéltük, hogy a Shallovékkal nagyon szívesen mennénk. Ki tudja, lehet ez a dolog hamarabb is bekövetkezik mint gondolnánk. Meglátjuk hogy lesz. Aztán még talán az Hombre Malo zenekarral. Mondjuk az egy elég szettyó turné lenne ismerve őket is meg magunkat is. Túl sok a hasonlóság minden téren. 🙂 Amúgy ők is baromi jó zenét nyomnak, elképesztő zenei tudással és pozitív attitűddel rendelkező brigád.
Őket tavaly ismertük meg egy közös drezdai buli alkalmával.

Látom, a realitás talajáról válaszoltál. És ha bárkit mondhatsz?

Szerintem itt nagyon sok bandát fel tudnék sorolni. Mondjuk mondani fogok hármat amit valamilyen szinten meg is tudok indokolni, hogy miért. a Bongripperrel vagy a Black Dahlia Murderrel ha lehetne akkor biztos, hogy minden nap sírva röhögnék a tukkóságokon és intenzív élmény lenne a szabadidő is. Ha arra gondolok, hogy szeretném hasznosan, számomra szellemileg és ideológiailag komfortos környezetben eltölteni a turnén a napokat akkor a Catharsist mondanám. Ha pedig céltudatos hozzáállást és töretlen önfeláldozást szeretnék tapasztalni magam körül, illetve szeretnék ebből meríteni, akkor egyértelműen Downfall of Gaia. Anno játszottunk is velük Budapesten. Ők már egy ideje a Metal Blade-nél vannak. A régi gitárosuk anno kiadta az egyik lemezünket a Moment of Collapse Recordson keresztül.



Amikor egy ilyen húzós körön vagytok túl, gondolom, egy kicsit szüneteltetitek a próbákat is. Jól gondolom?

Ha jól emlékszem nem igazán szoktuk szüneteltetni. Enélkül is nehéz egy próbát összehozni úgy, hogy teljes létszámmal jelen legyünk. Nemrég játszottunk a The Body előtt a Dürerben, úgyhogy nem is nagyon van időnk meg lehetőségünk szüneteltetni magunkat.

Merc-het vittetek magatokkal? Mennyire kap most a hallgatóság az ilyesmire?

Természetesen vittünk merch-et, erre mindig odafigyelünk, hogy megfelelő, igényes és sokszínű legyen a dolog. Évről évre szeretünk új mintákat kipróbálni, és olyan is van, hogy ragaszkodunk egy régi mintához és van belőle újranyomás például pólók tekintetében. A lemezeket szintén viszik, és anno volt egy limitált kazink, az is gyorsan elment. Ezen kívül a matricát és a kitűzőt is elkapkodják gyorsan. Tehát igen, úgy látom sok ember vevő arra, hogy ilyesmi szuvenírek megvásárlásával támogat egy általa kedvelt zenekart


Ivászat mennyire ment a turné közben?


Az ivászat az megy ha kell ha nem. Ha belegondolok az elmúlt 5 év alatt ez nem sokat változott. Nyilván zenekaron belül van aki jobban odafigyel magára, korábban fekszik, és van aki szívesen elmulat a szervezőkkel. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy a nap 24 órájában készen vagyunk mint a lecke, de elég kevés olyan nap volt, hogy ne hajnali fél4-kor feküdtem volna le aludni. Ez is egy olyan dolog, hogy abban a városban ahol már vannak barátaink, ott jobban meghúzzuk a mulatást, míg az ismeretlenebb településeken azért sokszor úgy gondoljuk, hogy jobb a békesség 🙂

<a href=”http://oaken.bandcamp.com/album/king-beast”>King Beast by Oaken</a>