Disillusion - interjú- Röviden összefoglalnátok a banda történetét?


Hello Sanyi!  Nos. A Disillusion még 1995-ben alakult. Természetesen azóta voltak változások a felállásban. Én már nagyon  az elejétől a bandával voltam, még a suliban és kettő nagyszerű társat találtam Barthel és Maluschka személyében 2000-ben, hosszú keresés után. Ezután rövidesen kiadtunk egy 4 számos demót, "Three Neuron Kings" címmel és egy két számos Single-t a "The Porter"-t - mindkettő nagyon felvakarta a német undergroundot, már rögtön az elején. Zeneileg leginkább dallamos thrash metal volt, ami már az első nagylemezünk, a "Back to Times of Splendor" (2003) irányvonalát járta. Kemény, tüzes,  melankólikus, költői, progresszív, tudomást sem véve arról, hogy olyan dolgokat kombinált össze, amiről az emberek azt mondták, hogy azt bizony nem lehet. 2002-ben a Metal Blade Recordshoz szerződtünk és 2006-ban kiadtunk a Gloria-nkat, a második nagylemezünket...


- Jelenleg talán a legaktuálisabb hír, hogy kiszállt a dobosotok a bandából. Van már jelöltetek Jens helyére?

Jens azért hagyta ott a bandát, mert valóban a családjára fog koncentrálni és lánya születik júniusban. Biztos vagyok benne, hogy nem egy elhamarkodott döntés volt. Hisz abban, hogy ez a helyes, ezt kellett tennie. És mi ezt elfogadjuk természetesen. Másik oldalról, nem titok, hogy nem mentek felhőtlenül a dolgaink az elmúlt hónapok során. Így hát, hiszek abban, hogy szükségszerű volt valamilyen változás. De ne értsetek félre. Mindig szomorú látni, ahogy valaminek elérkezik a vége. De a vég mindig valami újnak a kezdetét is magával hozza.
Igen, van már új dobosunk, de nagyon óvatosan fogjuk bejelenteni, hogy ki az. Hamarosan basszerosunk is lesz!


- Ahogy utánna néztem viszonylag sokan megfordultak már nálatok. A sok tagcsere mennyire nehezítette meg a dolgotokat?

Nem hiszem, hogy annyira sok tagunk lett volna. Hármunk együtt van már 2000 óta. Csak azelőtt volt más a felállás.


- A koncerteken játszanak kisegítő zenészek veletek?

Előfordul. Ez néhány dolog függvénye. A BTTOS (első nagylemez:) megjelenése után letoltunk néhány fellépést 5 vendégzenésszel. A jövőben is biztosan lesznek hasonló különleges alkalmak. De legtöbb alkalommal csak hárman vagyunk.


- A Gloria c. albumotok jó erősre sikerült. Nálam legalábbis a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közé került. Hogyan készülnek a dalok Nálatok? Van egy fő dalszerző a csapatban vagy közös munka folyik? A lemezeiteket tekintve folyamatos a fejlődés. Nálam legalábbis jobban működnek a Gloria rövidebb nótái. Tudatos volt az irányvonal kijelölése vagy most ez jött ki belőletek?

Nos, szerintem a zenekar egy borzalmas alkotói folyamaton akart keresztülmenni. Rögtön miután befejeztük a debut lemezünket a Back to Times of Splendor-t 2004-ben, úgy éreztük, hogy rengeteg dolgot elmondtunk a BTTOS-en arról, amit el akartunk mondani és az ezzel kapcsolatos érzéseinkről is. A dalszerzés közel két évet vett igénybe és még mindig úgy érzem, hogy egy remekül sikerült színpadi mű, nagyon meleg, meleg és szíven viselt, telis teli vágyakozással és ragyogó tájakkal. Mint mondtam, amint befejeztük, be volt fejezve. Ezután a banda más aspektusára akartunk fókuszálni, és ez a banda lakóhelye lett, itt Észak-Németországban. Namost, a Gloria az nem koncept album. Először is, azt akartuk, hogy nagyon modern és városi legyen. Azt akartuk, hogy a felvétel tényleg kiérdemelje a a "2006-os kiadás" címkét, amennyire metalon belül csak lehetséges. Ez volt a kiindulási pont. Hogy ehhez adoptáljuk a Disillusion hangzását, meg kellett teremtenünk azt a hangulatot, amit a Gloria-nak szántunk. Ugyanakkor nagyon jól is szórakoztunk, amikor kísérleteztünk a különböző ütemekkel és ismétlődésekkel, zajfalakkal és effektekkel. Kettő külsőssel dolgoztunk együtt a legeslegelejétől, Tippelt-tel és Hirsch-sel, akik egyébként a film-m.de-nél vannak. Becuccoltunk a KickTheFlame.com Studio-ba, itt Lipcsében, és hagytuk hadd jöjjenek az ötletek a zenéhez, a videóhóz. Mivel Tippelt is zenész, csomó ötlete volt a felvételhez és néhány dalt is írt a Gloria-ra. Úgy vélem, az egyik legnagyszerűbb dolog a Gloria-val az, ahogy a dolgok összeállnak - a végén 11 dal született - mind különböző, de együtt alkotják meg a Gloria-t.


- A Don't go any further c. nótára készített klip után, (ami szerintem jól elcsípte a dal hangulatát) terveztek-e újabb videót valamelyik dalra?

Nem hiszem, hogy csinálnánk másik videót. Szerintünk a következő felvétellel kéne foglalkoznunk, és persze a felállás körüli macerákat megoldani.  Meg persze a nyári fesztiválokkal és a turnéval is bőven elég lesz foglalkozni.


- Ha jól tudom egy demo és két EP után kerültetek a Metal Blade-hez. Gondolom nem bántátok meg? A kiadóval milyen a viszonyotok? Megfelelőnek érzitek a támogatásukat?

Eddig nincs okunk panaszra. A MetalBlade nem csak az alkotói szabadságot adta meg nekünk, de csomó más dologban is
segített és segít most is - még kiugróan nagy dolgokban is.
- Kell még dolgoznotok vagy sikerült olyan szerződést kötni, hogy csak a zenélésre kell koncentrálnotok?

A Disillusion alapvetőleg nem erről szól. Van munkánk, de ugyanakkor elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy hozzá igazithassuk  és alakíthassuk ahhoz a dologhoz, amit mindannyian legjobban szeretünk: a zenéhez.


- Van információtok arról, hogy a Gloria milyen eladásokat produkált?

Úgy hiszem, Németország és Franciaországban a legtöbbet - de még zajlik a verseny.


- A tengerentúlon milyennek látjátok a lehetőségeiteket?

A Gloria-val nagyon szegények a lehetőségek. De ne kérdezzétek miért. a BTTOS-sel messze több esélyünk volt az államokban mint amennyi a Gloria-val van. Tényleg fogalmam sincs miért.


- A következő album mikorra várható? Vannak már esetleg új nótáitok, ötleteitek?

Rengeteg ötlet van már. De ugyanakkor fellépéseink is vannak. Annyit mondhatok, megpróbáljuk legrövidebbre fogni a következő lemezfelvételig az időt. Bár így is csak valamikor 2008-ra tudjuk összehozni leggyorsabban.
- Turnétervekkel hogy álltok? Nyári fesztiválokon találkozhatunk majd Veletek? Esetleg reménykedhetünk magyarországi fellépésben?

Igen, lesz néhány nagy fesztiválfellépésünk a nyáron, Wacken, Summer Breeze. Egy Európa turné is be van már ütemezve szeptemberre.


- A zenekar idén már 13 éves. Ennyi idő alatt bizonyára történt Veletek egy s más. Valami jó sztorit megoszthatnátok velünk!

Még mindig, ennyi év után is összeülünk, hogy megigyunk egy üveg sört, ülünk az ablaknál, nézzük kint a parkot vagy nekiállunk zenét írni. Minden más másodlagos.
Disillusion_interju
Írta:
9000Sanyi
2007. április 6., péntek
Facebook:
Koncertek
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside, Lesoir
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
Post Traumatic Tour 2019
március 12.,
BudapestArena
Arcane Astral Aeons Tour - Part 2.
március 12.,
Dürer Kert - Room 041
Wayfarers & Warriors Tour 2019
március 13.,
Barba Negra
Ramagehead Tour 2019
március 13.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.029 seconds to render