Madder Mortem
Interjú Agnete-vel
Egy meglehetősen nehezen született interjú a norvég Madder Mortem zenekar énekesnőjével, Agenete M. Kirkevaag-gal... történt ugyanis, hogy a kiadó elcseszte a dátumot, így először a megbeszéltnél egy héttel korábban csörgött a telefonom. Második nekifutásra Agnete nem hívott, mint utólag kiderült, este 10-kor szabadult csak el a munkahelyéről aznap. A harmadik próbálkozást már siker koronázta, a vonal viszont olyan halk volt, hogy örültem, ha elcsípek pár mondatot a válaszokból. Így a felvétel begépelését végülis egy ausztrál haverra kellett bíznom, Pete, ezúton is köszönöm a segítséget. És akkor az interjú:

- Mivel a korábbi interjú kísérleteink kudarcba fulladtak a kemény munkahelyi időbeosztásod miatt, adja magát az első kérdés, mi a végzettséged és mivel foglalkozol?

Fordítást tanulok teljes időben, ebből lesz a diplomám is, és emellett rész-munkaidőben fordítok... szóval minden időm a nyelvészettel töltöm (nevet)

- A Madder Mortem "előd" zenekarát Mystery Tribe-nak hívták. Nem találtam róla semmit, adtatok ki egyáltalán demót ezen a néven?

Aha, egy kazettát 1994-ben (nevet) és azt hiszem csak 100 példányban, szóval ha megtalálod, le leszek nyűgözve (nevet).

- Volt változás a felállásban amikor átkeresztelődtetek Madder Mortem-re?

Igen, a névcserét megelőzően volt változás, tudod, Odd, a jelenlegi gitárosunk játszott a Mystery Tribe-ban is korábban (nevet). Akkoriban én még basszusgitároztam is, de miután rájöttem, hogy csak az énekre akarok fókuszálni, volt gitáros és doboscsere és persze basszusgitáros érkezett a helyemre.


- Ugorjunk az Eight Ways-hez. Mi az az épület a borítón?

(Nevet) A tervezőnk, az ő ötlete... valami... őőő... sporttal kapcsolatos filmből merítette. Az ötlet szerint ezek valamilyen őrtornyok meg arra is jók, hogy az emberek belépnek, bedobják az aprópénzt és áttranszportálja őket a következőbe (nevet) és ha közelről megnézed, nyolc van belőlük.

- Olvastam, hogy a Desiderata idején egy csomó dalotok felhalmozódott és akár dupla albumot is kiadhatnátok. Végülis 12 nóta jelent meg. Melyik a legrégebbi és a legújabb szerzemény az Eight Ways-en?

Hmmmm azt hiszem a legrégebbi az Armour, a dalszöveget kivéve, mert azon változtattunk. A legrégebbi riffet tekintve pedig a The Eight Wave, abban a számban 97-98 körül kitalált riff is hallható.

- Kellett lehagyni dalt?

Nem, ilyenbe nem megyünk bele. Megírtuk a dalokat, amikor kész lettünk, kiadtuk az albumot (nevet).

- Miért az Armour-hoz forgattatok klipet? Volt megkötés a hosszára?

Azért ezt a dalt választottuk a videóhoz, mert úgy éreztük olyat kell, ami sok embert megfog, van benne kórus, amit egyedül is tudnak majd énekelni. Azért is, mert a Desiderata-n az én ötletem alapján választottunk...  (ez a My Name is Silence - szerk) az egy pörgős dal volt, eszeveszett sötét videóval, szóval most valami ellentéteset akartunk, egy lassabb, finomabb dal formájában.- Lesz második? Melyikhez forgatjátok?

Lesz második, de nem forgatjuk. Nem lesz filmezés, mert az egész animáció. A borítót tervező grafikusunk, Christian, egy 3D-s animációs cégnél dolgozik jelenleg, szóval ő és egy haverja készítik ingyen.  A Where Dream And Day Collide dalhoz.. Valószínű egy EP-vel együtt adjuk majd ki a videót valamikor 2010 első hónapaiban. Azért ilyen soká, mert az animációs filmek sok időt igényelnek, pláne akkor, ha nincs is rá költségvetésed.

- Van női énekes ideálod?

Annie Lennox nagy kedvenc.

- Emlékszel a 2001-es magyar koncertetekre?

Oh igen (nevet), emlékszem. Különleges nap volt, mert a nagynéném és a nagybátyám eljöttek megnézni a koncertet, emlékszem, hogy láttam őket a közönségben.

- Volt valaha probléma a hangoddal a színpadon? Úgy értem, elég sokszínűen énekelsz, nem lehet könnyű.

Régebben sokszor volt... főleg az első turnénkon, elég sokat kinlódtam a hangommal, elment meg ilyesmi, de megtaláltam a megoldást, legalább három liter víz naponta és magától megoldódott.

- Mi a helyzet a Haank and Tank mellékprojekteddel? Meg akartam hallgatni, de már a myspace oldala sem elérhető.

- Jegeltük a témát, mert egyikünknek sincs rá ideje, nagyon sokat dolgozunk, így hát jegelve lett egy időre és a myspace oldalát is megszüntettük.

- Mint hogy te is Lynch rajongó vagy csak úgy mint én... láttad a legutóbbi filmjét, az Inland Empire-t? Mert szerintem semmi értelme nincs :)

Nem, nem még. Fura mozirajongó vagyok. Különösen a Lynch filmekkel, amikor tudom, hogy szeretni fogom a filmet, megpróbálom a legtökéletesebb időzítést összehozni a megtekintésére.

- Van olyan dalotok, amit ő inspirált?

A Formaldehyde-t meglehetősen. Megpróbáltuk megteremteni azt az őrületes atmoszférát, amiben minden szép és csendes de a felszín alatt nagyon is szürreális.

- Nagy Mike Patton rajongó vagy... láttad valamelyik állomását a Faith No More reunion turnéjának? Hogy tetszett?

Igen, láttam őket Norvégiában, úgy éreztem magam, mintha ismét 15 éves lennék. Tudod milyen az, amikor 15 éves vagy és bele vagy zúgva egy bandába és végre megadatik a lehetőség hogy lássad őket koncertezni...
Hú mennyi hallgattam az albumaikat annakidején, a koncerten előadott dalok kiválóak voltak, fantasztikus énekes és az egész csapat fantasztikus a maguk módján... az az őrült sétabottal jár és azt tetteti hogy öreg. Láttam őket régen az Angeldust-tal közös turnén, de az még 92-ben volt.

- Sheol kíváncsi a magánéletedre: szereted az állatokat? Tartasz otthon?

Szeretem az állatokat, különösen a kutyákat, volt is egy... Tudod melyik a tacskó? Nagyon rövid lábai vannak és nagyon hosszú teste. Volt egy ilyenünk. 16 évesen múlt ki az utolsó, nagyon öreg volt. Van macskánk is.


- A honlapotokon van egy promó fotó, rögtön azután, hogy rákattintasz a band menüre, tudod melyikről beszélek? Nem gondolod, hogy kicsit félreérthető? ;)

Igen! (nevet) sok féleképpen... ha a test pozíciómra gondolsz  (nevet). Nem is az első vagy, aki szóvá teszi ezt... Egy barátom, aki a Terrorirezernek ír, kb. 5 másodperccel azután, hogy felkerült a netre a kép, már írt is, hogy "Mit művelsz ezeken a képeken?!" (nevet). Egy kis félreérthetőség nem árt senkinek, azt mondom.

- Kedvenc piák?

Kóla, vörösbor és whiskey és persze kávé függő vagyok.

- Számolod, hány interjút kellett megválaszolnod eddig az Eight Ways-szel kapcsolatban?

Hát nem igazán. Nem tudom mennyit.

- Van olyan kérdés, amit még nem tettek fel és fontosnak tartod?

A kérdés a következő volna: "Hogy érzed magad, hogy állandóan arra kell válaszolnod, hogy miért vagy lányként a bandában?" Mert már kismillió emailes interjúra válaszoltam és egy ponton mindig ide lyukadunk ki: "Mi a fenéért vagy lány létedre egy zenekarban?" És ezt már unom, 16 év után. Van néhány sablon válaszom ezekre a "Mit gondolsz a női front-emberes csapatokról?" jellegű kérdésekre. Nem érzek irántuk semmit, ez a kérdés kb. úgy hangzik, hogy "hallottál már férfi frontemberes metal csapatokról?" Nem számít melyik testrész hol van.
Egyik barátomtól kaptam egy jó ötletet, ezt meg kell osztanom veled. Közös a lakásunk és panaszkodtam neki erről a dologról, erre ő: "miért nem vágsz vissza, hogy te egy női énekes csapat tagja vagy, ahol a metal csak másodrendű?" (nevet)

- Utolsó szó jogán?

Remélem, egy napon visszajutunk Magyarországra. Nagyon tetszett.

Madder_Mortem
Írta:
godfucked
2009. december 3., csütörtök, 20:50
Facebook:
Brutal Assault 2010 - 3. nap - 2010. augusztus 14., Jaromer
Koncertbeszámoló, godfucked @ 2010. augusztus 22., vasárnap, 10:49
Madder Mortem - Eight Ways (2009)
Kritika, Sheol @ 2009. október 6., kedd, 09:57
Koncertek
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside, Lesoir
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
Post Traumatic Tour 2019
március 12.,
BudapestArena
Arcane Astral Aeons Tour - Part 2.
március 12.,
Dürer Kert - Room 041
Wayfarers & Warriors Tour 2019
március 13.,
Barba Negra
Ramagehead Tour 2019
március 13.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render