De Profundis interjú
Kérdés-felelek Shoi Sennel, a De Profundis gitárosával
- Az első szó jogán engedjétek meg, hogy gratuláljak a nemrég megjelent lemezetekhez!
Sikerült egy nagyon tömény, de aki szán rá időt, annak egy roppant szerethető albumot alkotni. Úgy érzem, hogy az előző, A Bleak Reflection-hoz képest a The Emptiness Within egy teljesen új ösvényt választ a népszerűséghez vezető ingoványos terepen. Ez mennyire volt tudatos?
Vagy csak én gondolom úgy, hogy ezúttal sokkal több fantáziát és szabadságot kovácsoltatok a dalokba?
- Köszönöm, egyetértek azzal, hogy a zenénket párszor meg kell hallgatni, hogy mindent megértsünk, teljesen befogadjuk. Nem akartunk teljesen mást összehozni a “A Bleak Reflection’-től, az egyetlen célunk az volt, hogy összetettebb, töményebb dalok szülessenek. Úgy csináljuk a dalokat, hogy összehozzuk az ötleteinket, majd megírjuk őket, szóval ez egy nyitott kreatív folyamat.
- A lemez megjelenése óta túl vagytok négy koncerten és idén eddig további három időpontotok van lekötve. Gondolkodtok lemezbemutató, zenekar népszerűsítő turnén?
- Idén a későbbiekben tervezünk turnét, remélhetőleg hamarosan többet tudunk erről írni.
- A fellépéseken milyen volt a korong dalainak fogadtatása a színpadról nézve? És milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a lemezről úgy általában?
- Azok, akik egy ideje már követnek, figyelnek, ismernek minket, nagyon szerették a dalainkat, látták, hogy egy másik szintre jutottunk. Nyilván néhányan, akik szerették az A Bleak Reflection-t nem túl lelkesek az új albummal kapcsolatban. Az új rajongóinknak tetszett, amit játszottunk, eddig a cd-eladásaink nagyon jók, szóval ez ösztönzően hat ránk. Azt gondolom, néhányukat, akik már hallották a nevünket, de nem láttak még minket, lenyűgöztük és meglepődtek azon, amit láttak.
- Most egy kicsit tolakodó leszek. Volt egy olyan észrevételem, hogy az amúgy szépen kidolgozott zenekari logó leginkább egy didergő és nagyon meglepett medúzára hasonlít, így inkább a black és durvább death metal műfajra fogékonyak figyelmét kelti fel elsősorban, pedig a zenétek az előbbi skatulyákon messze túlmutat. Nem gondolkoztok egy könnyebben olvashatóbb és zenétekhez illőbb névleírás elkészítésén?
- Érdekes kérdés, a logót a bandán belül döntöttük el, és mindannyian különbözőképpen gondoltuk. Talán a jövőben lehet, hogy valami változhat rajta. Valóban igaz, hogy a zenénk messzebb mutat, mint egyszerűen csak black metal.


- Most visszakanyarodok még egy kicsit az élő előadáshoz. Volt már szerencsétek nagy tömeghez és kis klubokhoz egyaránt. Melyiken léptek fel szívesebben és miért?
- Mindkettőt nagyon szeretjük. A tömött klubos fellépés döbbenetes élmény, mert nagyon közel lehetsz a közönséghez, szinte az arcukba játszol. A nagy koncert meg önbizalomnövelés, látni a sok embert, akik a zenédre emelik a magasba az öklüket.
- Van olyan zenekar, akivel szívesen bejárnátok Európa színpadait?
- Őszintén szólva bárkivel szívesen játszunk, úgy érezzük, a mi zenénk széles körben vonzza a hallgatóságot, szóval örömmel játszunk bárkivel.
- És ha már koncert, mint rajongók sűrűn jártok koncertre?
- Nem olyan gyakran, amennyire szeretnénk. Esténként gitárleckéket adok, ezért sokszor kihagyok koncerteket. Utoljára az Amorphist láttam pár hónappal ezelőtt.
- Van közös kedvenc zenekarotok?
- Rengeteg! A metal bandák mint az Emperor, Opeth, Cynic és a Death. De nem metal zenekarok is, mint pl. Queen, Journey és a Pink Floyd.
- A zenéteket hallgatva, a hangszerek egymásba fonódása miatt olyan érzésem van, mintha rengeteg időt töltenétek együtt, holott öten vagytok és négy országból származtok. Hogyan fújt össze a szél titeket és hányszor tudtok találkozni?
- Romannal és Craiggel interneten keresztül ismerkedtem meg. Ugyanígy Nickkel, a dobosunkkal, neki a hirdetését találtuk meg. Arrant válogattuk – a másik bandája velünk lépett fel pár koncerten és nagyon tetszett, ahogy játszott. Amikor basszusgitárost kerestünk, ő volt az első és egyetlen, akit szerettünk volna, szóval nagyon szerencsések voltunk, hogy igent mondott.
- El tudom képzelni, hogy a sokféle vérmérséklet is szerepet játszik abban, hogy ilyen összetett zenét hoztatok a világra. Hogyan fogantak a dalok, volt-e vezető dalíró?
 - Tényleg teljesen különböznek a vérmérsékeletek… :) Alapvetően Roman és én hozakodunk elő riffekkel, Arran (basszusgitáros) és Nick (dobos) keresi meg a tökéletes ritmust a riffek alá, és Craig próbálja a gondolatokat egy dalba rendezni. Szóval mindenki hozzájárul a dalíráshoz. 
- Szabad tudni, hogy amikor nem zenéltek és bármit választhattok akkor mivel töltitek az időt, és mivel akkor, amikor a pénzkeresési kényszer dönt helyettetek?
- Két állásom van, kereskedelemben dolgozok és gitárleckét adok. Van családom is szóval rettentő elfoglalt vagyok.
- Egyre inkább úgy tűnik, hogy csupán lemezeladásból ma már szinte lehetetlen megélni egy fiatal csapatnak. Milyen lehetőségeket látsz ma és szerintetek mi várható a következő években annak fényében, hogy elindult már valami mozgolódás az internet korlátozására?
 - Ideálisan a sok turné jó lenne, de az sem olyan könnyű. Azt gondolom, hogy az illegális zeneletöltés az internetről megölte a zeneipart, ami nagyon szomorú. A jelenlegi modell nem működik. A fiatal bandáknak az összes pénzüket be kell fektetniük, ami azt jelenti, hogy azért kell dolgozniuk, hogy túléljenek, vagyis kevesebb idejük lesz írni, gyakorolni, ami azt eredményezi, hogy a legvégén a zenéjük minősége fogja megsínyleni. Mi a harmadik albumnál tartunk és még mindig dolgoznunk kell… Összehasonlítva a Metallicával, 25 évvel ezelőtt még mindig underground bandaként megírták a Master of Puppets-et, és teljeskörű támogatottságuk volt. Hidd el, ha anyagilag megteheted, hogy egész nap csupán zenét írj, előrukkolhatsz egy remek albummal.  
- Ha a maják nem tévednek, akkor nem lesz időtök még egy lemezt megalkotni. De ha mégsem lesz 2012-ben világvége, akkor mik a távlati terveitek?
- Turnét és új dalok írását tervezzük. A stúdióm most épül, ha készen lesz, kezdhetjük a zúzást. Németországban a RockHarz fesztiválon is játszunk idén nyáron.
- Ha találkoznátok Istennel, vagy kifognátok az aranyhalat, esetleg megmentenétek a jótündér életét és kérhetnétek egyetlen dolgot, akkor mi lenne az?
- Szeretnék főállású zenész lenni, hogy el tudjam tartani a családomat.
- Nagyon köszönöm az interjú lehetőségét és a válaszokat. Végezetül mit üzentek azoknak, akik a Fémforgács.hu-n mindezt olvassák?
- Támogassák, szeressék a metalt, ne töltsenek le netről ingyen semmit, senkit nem segítenek ezáltal! És jöjjenek koncertre! Nézzék meg a De Profundis-t és terjesszék! Köszi!
- Sok sikert kívánok a jövőtökhöz, sziasztok!
- Neked is köszönöm, minden jót!  

 Külön köszönet Krisztinek a két nyelv közötti szakadék áthidalásáért!
De_Profundis_interju
Írta:
bahon
2012. június 24., vasárnap, 20:43
Facebook:
bahon 2013. január 22., kedd, 22:05
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Érdekesség:
A De Profundis az idei évet az új logójuk bemutatásával kezdte.

Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.066 seconds to render