Stonedirt interjú
Lemezkiadás, koncertek, projektek és a többi...
- Mivel ez az első interjúnk, mutasd be a csapatot, kérlek!

Ének: Tarjányi Endre
Basszusgitár: Kamarás Szilárd
Dob: Ifju Boldizsár
Én pedig gitározom.- A megalakuláskor milyen céljaitok voltak? Vessünk számot, mi valósult meg ebből?

- Egyszerűen akartunk csinálni egy jó zenekart, egy olyat ami nekünk tetszik. Jól akartuk érezni magunkat.
Célok? Hiszek abban, hogy tűzz ki rövid távú célokat és a hosszú távúak majd maguktól jönnek, de először mindig a rövid távúra kell koncentrálni.
Először akartunk egy lemezt. Lett lemez. Aztán akartunk játszani a Pecsában. Játszottunk. Utána ilyen-olyan klubban. Játszottunk. Lett rengeteg új haverunk, jól szórakozunk és 7 éve változatlan felállással kiadtunk 2 lemezt, 3 demot és már dolgozunk új dalokon.
A folyamatos cél egyre jobbá válni, jó dalokat írni, jól érezni magunkat és jó bulikat tolni jó arcoknak. Vannak még bőven célok, amik nem valósultak meg, ám ezek immáron egyre nagyobbak és ezért több idő is kell hozzájuk. :) Rajta vagyunk. :)

- A dalaitokat meghallgatva, nagy Pantera rajongóknak gondollak titeket. Nem tévedek nagyot, ugye?

- Igen szeretjük, ahogy egy csomó minden mást is. :)

- Biztosan vannak közös kedvencek, hatások, de engem inkább az érdekelne, milyen kedvenceitek vannak, amik meglepőnek számítanak, esetleg a többiek tiltólistásnak titulálnak?


- Boldinál a Deák Bill mániája van tiltólistán a zenekarnál, mert ugyan mi is nagyon szeretjük az öreget, de azért b..d meg 4-5 órás utazásokon állandóan azt hallgatni a kocsiban nagyon idegesítő tud lenni. :)
Endru állandóan kifigurázza a Glam rock szeretetünket Trollal, mi pedig őt b...ogatjuk a kása hangzású Black Metaljai miatt (amit szintén szeretünk amúgy :D).
De egyébként közös tiltólistáink vannak inkább, ha együtt utazunk akkor mindig ki van kötve előre, ki mit NEM hozhat. :)

Meglepőnek számító kedvencek? Hát… Csak a magam nevében tudok nyilatkozni, ami esetleg meglepő lehet az nálam pl. Lajkó Félix, vagy Anastacia pl, de ezek szerintem nem meglepőek, mert ha szereted a zenét, pláne ha zenélsz is, szerintem nem szabad beszűkülten csak 1 adott stílusra koncentrálni. Mi pedig imádjuk a zenét magát és ezért tényleg kurva sok mindent hallgatunk.
 


- Az Ad Astra-val közös lemezbemutatóval kezdeném. Láthatóan a közönség is (köztük én is), ti is jól éreztétek magatokat. Meséljetek róla!

- Tökéletesen teljesültek az elvárásaink, saccoltunk egy nézőszámot (100 fő), az be is jött (3 fizető kellett volna még, :) szeretjük a Dürert is. Sajnos, ugye a mi szintünkön csak a kis terem jöhet szóba, de ettől még mindig az egyik legjobb klub Pesten egy ilyen típusú zenekarnak.
Jól szólt, jól éreztük magunkat nagyon. Elnyomtuk az elejétől a végéig a lemezt, ugyanabban a sorrendben, hazudnék ha azt mondanám, hogy könnyű volt, beszéltük is utána hogy a következő anyagra kell több lassabb dal. :D

- A jelenlegi - nevezzük így, underground - hazai mezőnyből mely bandák izgalmasak számotokra? Kivel koncerteztek, koncerteznétek szívesen?

- Mindenkivel játszottunk akivel szerettünk volna és játszunk is velük folyamatosan. :)

Nem szeretnék neveket írni, mert nem akarok senkit kihagyni a felsorolásból. Ami fontos, hogy nekünk mindegy ki milyen zenét játszik, ha jól csinálja, továbbá a közös bulikon nagyon fontos, hogy jól kijöjjünk egymással. Ha valaki rocksztárkodik, ha megbeszéljük, hogy 40 percet játszanak és játszanak inkább 60-at, ha nem hajlandóak beszállni a közös cuccokba, nos azok a zenekarok rendszerint 1 koncertet szoktak megélni velünk.
De tényleg, ha már ez így szóba jött szeretném megjegyezni, hogy figyeljen mindenki oda, hogy a rá szabott játékidőt senki ne lépje túl, mert az utánuk következő bandákkal b....nak ki. Ja, és lehetőleg az átszerelés se tartson 40 percig. Hiába állítgatod a kontroll ládát 30 percig, az 2 perc után se lesz jobb, a többség szarul szól, sokszor még nincs is, el kell fogadni hogy ez van. :) Meg ugye a közönség számára is unalmas az időhúzás. Most már igazán az lenne a jó, ha néha bekerülhetnénk tényleg nagy bandák elé is, régóta az lenne a legjobb.

- Nem vagytok olyan csapat, akikkel minden héten össze lehet futni. Ilyen kevéssel is beéritek, netán a minőségre mentek inkább?

- Régen csináltuk, hogy 1 hónapon belül 4 koncert Pesten. Értelmetlen, gyakorlásnak jó volt. :)
Vidéken pedig kevés a klub és/vagy hiszti van a „horribilis” gázsink miatt.
Az már nem megy, hogy mi fizessünk azért, hogy fellépjünk. Ha nem is léptük át ezt a fokát a szamárlétrának, de igyekszünk átugrani, amikor lehet. Akkor inkább nem megyünk.

Minőségre csak annyira tudunk menni, hogy mi mindig tisztességesen felkészülünk és a közönséget mindig sokra tartjuk, ha már eljön és kifizeti a belépőt. A koncert többi része, ami ugyanolyan fontos lenne, gondolok itt a hangzásra, vagy a keverésre, vagy a fényekre, már nem rajtunk múlik, ritkán tudunk tényleg minőségi bulit adni, olyat amilyet szeretnénk, de ez a része már nem a mi felelősségünk.

- Nehéz lenne eltitkolnotok a Black Sabbath iránti elhivatottságotokat, aminek legutóbbi jele a nemzetközi Ozzy tribute-os szereplés. Hogy is jött ez össze?

- Láttunk egy hirdetést egy fanzinen, hogy lehet jelentkezni, jelentkeztünk. Küldtünk rá egy Sabbath feldolgit, amit még a The Fellowship of the Steel demonkra csináltunk, azt mondták mehet a dolog. Amit sajnálok, hogy pl. akkor még csak Ozzy tributeként ment, azóta már Sabbathok is kerültek a képbe, valószínűleg inkább azt választottuk volna.- Részt vettetek a Dio emlékkoncerten is. Erről hallhatnánk bővebben? Endru nem épp Ronnie James kaliberű énekes, bár a OneHeadedMan anyagon megvillantotta a dallamosabb hangját is. 

- Senki sem Ronnie James Dio kaliberű énekes. :)

Felhívott Lőrincz Karcsi februárban, hogy lenne egy ilyen, toljunk 2-3 dalt, mondtuk hogy rendben. Aztán felhívott Tüdő, aki nagyon régi barátunk, hogy jönne velünk, mondtuk hogy ok. Aztán kiderült, hogy Sipi és Atka is jönne hozzánk és a végén ott álltunk 11 dallal, hogy ezeket akkor meg kell tanulni. :)

Nagyon kurva jó érzés volt és az egyik legkellemesebb élményem marad az a koncert. Rengeteg munkánk volt benne, mondtam is a többieknek hogy b....átok meg mindig az énekesekkel van a gond, most meg van belőlük 5! :)

Dobon pedig a Sunday Fury-ból Geri ugrott be Boldi helyett a legtöbb dalban, mert nagyon sokat dolgozott akkoriban és nem mert bevállalni annyi dalt, csak amit biztosan jól meg tud csinálni. Volt azt hiszem 3 próbánk az egészre, talán még jobban is tolhattuk volna, ha van még egy kis időnk felkészülni, de a számlistára is vártunk baromi sokat, hogy mik legyenek, szóval nem volt zökkenőmentes, tele voltunk ideggel 1 héttel a buli előtt. De amikor elkezdtük játszani ezeket a dalokat tudtuk, hogy megérte a kínlódás, az egy hihetetlen este volt. :)
Endre
konkrétan sose hallgatott ilyen típusú Fémet, kb. most kezd rákapni az ízére, vagy legalábbis már elkezdte hallgatni. :)

- Beszéljünk a második nagylemezről! Nem volt egyszerű a megjelenés, mesélnétek a körülményekről?

- Fél évig próbáltunk kiadót találni az anyaghoz, olyan kisebb kiadók jöhettek volna szóba, aminél hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy jobban járunk ha szerzőibe jön ki és az internet elvégzi a terjesztést.
Manapság minden kiadó úgy marad fent., hogy a kisebb bandáktól néha kevesebb, néha több, de mindenképpen annyi pénzt elkérnek, hogy ne bukjanak vele, nekünk ez az összeg se állt a rendelkezésünkre egy lemezfelvétel után, meg amúgy is 2012-ben nagyon lemezt már úgysem vesz senki, max. a zenekartól, aki akarja támogatni a bandát. Szóval körüljártuk az egészet figyelmesen, aminek értelme lett volna az nem jött össze, így maradt az ingyenes letöltés és a szerzői kiadás.

- Mennyi idő alatt állt össze a lemezanyag? Milyen módszerrel dolgoztok?

- Van egy olyan hibánk, hogy nyomás alatt tudunk jobban dolgozni, tehát nálunk a kényelmes munkatempó sose működött. Amikor 2010 novemberében megbeszéltük, hogy jövőre mindenképpen lesz anyag, azonnal foglaltunk dátumot a stúdióba februárra, pedig 1 dal volt meg, ha jól emlékszem, de azt is átgyúrtam a végére.
Ez a lemez rendhagyóbb módon készült, összeraktam a gityókat, aztán 1-2 hétre összeköltöztünk Boldival a próbaterembe, összeraktuk a dobot, aztán miután azt felvettük jártam át Endruhoz, mert akkor volt gerincsérve és hetekig otthon feküdt és találgattuk ki az énektémákat meg a szövegeket, aztán jött Troll, átnéztük a bőgőt, szóvaal igazából darabokban írtuk meg külön külön mindenkivel a dolgokat.
Amúgy a módszer az régóta, hogy itthon felveszek ötleteket, elküldöm, mindenki agyal otthon és a próbateremben összerakjuk. Régen csináltuk hogy próbateremben jammelésből írtuk a dalokat, de ez nem jó módszer nálunk. Javarészt az volt, hogy kitaláltuk és másnap amikor felkeltem már nem tetszett, ami akkor és ott jó ötletnek tűnt. Szeretem kidolgozni a témáimat és a többiek is, jammelésnél meg együtt a banda, próbáltok, tök jól érzed magad, de ez elviszi az egészet és kevesebb a tudatosság. Az itthoni dalírásnál pedig arra kell vigyázni, hogy az ösztönösség megmaradjon, mert az viszont a próbateremben a többiekkel játszva jön elő igazán. Meg ott kiderül, hogy ami felvételen jó, az nem biztos hogy élőben is ugyanúgy süt és ugyanez fordítva. Szóval a kettő kombinálása évek óta bebizonyítja, hogy ez jó módszer nálunk és esetünkben működik.


 
- Biztosan van adatotok, mennyien töltötték le, illetve a CD-ből mennyi talált gazdára? 

- Lemezeladást konkrétan nem tudnék neked mondani, mert szórtunk is belőle, meg nem is igazán adminisztráltuk. A letöltés 4 hónappal ezelőtt 2000 körül járt, de gondolom ez azóta, ha nőtt is, csekély mértékben. A szerzői kiadással egy nagy baj van, nehezebben promótálható az anyagod.

- Balázs, te érdekelt vagy a Wall Of Sleep-ben. A többieknek van egyéb zenei elfoglaltsága?

- Így az év végére lett. :)

Endre kivételével mindenki elkezdett projektezgetni, mert időnként szüksége van az embernek hogy kiszakadjon egy adott zenei környezetből. Boldi a feleségével kezdett egy új zenekart, Troll beszállt egy projektbe, amit két jó cimborámmal kezdtünk el, tehát zenél velem ott is. :)

Emellett én idén-jövő év elején szeretnék egy 4-5 számos „szóló” anyaggal előrukkolni. Endru különben meg végre szeretné megcsinálni a diplomamunkáját, mert lassan kifut az időből, szóval igen, van mindenkinek bőven dolga, de ez az SD ügyeit nem befolyásolja, ahogy eddig sem tette nekem se a Wall of Sleep, mindenki úgy projektezik hogy marad ez a banda az első. :)- Nemrég a Facebook bejegyzésben tudattátok, hogy a próbaterembe vonultok. Mivel gondolom meglepetés készül, így inkább a hosszabb távú terveitekről kérdeznélek. Mi várható tehát?

- Ez annyiban módosult, hogy a próbatermünket lebontották, szóval oda már nem vonulunk. :)

Igazából semmi extra nem volt ebben a hírben, elkezdtem dolgozni az új dalokon is, és most kicsit visszaveszünk a koncertezésből, elég sokat nyomtuk idén, ránk fér megint, hogy egy kicsit a dalszerzés kerüljön előtérbe.

Jövőre szeretnénk egy EP-t az új számokkal, akármennyire is fasza a full lemez, ez inkább a zenekarnak esik már jól. Azt vettük észre, hogy egy átlag zenehallgató gyorsfogyasztó társadalomban élve egyszerűen képtelen 10 dalt végighallgatni rendesen és kielemezni, így áttérünk a 4-5 számos EP-kre, amiket megpróbálunk bizonyos időközönként felvenni és valamilyen formában megjelentetni.
Sajnos az idei külföldi turné is beledőlt a kardjába, mert nem találtunk jó zenekart, akivel végigcsinálhattuk volna és segít a klubok szervezésében, jövőre mindenképpen szeretnénk megcsinálni ezt is. :)

Egy kicsit hatásvadász volt a kiírásom elismerem, de úgy látszik működik, mert te is megkérdezted, hogy ez vajon mit takarhat. :)

Szóval röviden: rendbetesszük a magánéleti dolgainkat, és készülgetnek a dalok és amikor itt az ideje felvesszük, közben pedig lesznek bulik, csak kevesebb, mint ebben az évben eddig. Megjegyzem sosem koncerteztünk ennyit mint idén. :)

- És akkor tiétek a végszó.

- Bár, mint említettem kevesebb lesz a buli, azért van egy fontos hírünk.
Október 26-án, budapesten a Rocktogonban speciális koncert lesz.

Aznap leszek 30 és szeretném ezt a cimborákkal együtt nagyon megünnepelni, ezért amellett, hogy Stonedirt koncert lesz, lesz még Unscarred koncert is, ami a fentebb említett projekt debütálása, ahol Troll is nyomja velem és ezen kívül még Horváth „Dalton” Ádám, Jósa Tamás és a Sunday Furyból Kiss Gergely alkotja a csapat többi részét.
Emelett lesz még egy debüt is, meghívtunk egy cimbora vadonatúj csapatát a Vendetta Inc. nevű formációt, nekik is ez lesz az első bulijuk. Szóval dupla debütálás és a végén Stonedirt.
Aztán ünneplés ezerrel. :)
Sajnos mint kiderült másnap munakanap, de aki eljön a bulira javaslom, hogy előre szóljon a munkahelyén, hogy reggel lehet nem fog tudni bemenni. :)
Stonedirt_interju
Írta:
9000Sanyi
2012. október 5., péntek, 07:44
Facebook:
Stonedirt - Backlash-Zone (2018)
Kritika, Armand @ 2018. október 7., vasárnap, 16:12
Stonedirt, Ad Astra, Godgiven - 2012.06.08., Dürer Kert - Kisterem
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. június 25., hétfő, 23:20
Stonedirt - Inherited Fever (2012)
Kritika, 9000Sanyi @ 2012. május 8., kedd, 10:51
OneHeadedMan - We Are Not Unique EP (2011)
Kritika, 9000Sanyi @ 2012. február 2., csütörtök, 00:07
Koncertek
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
Rockmaraton 2019 - Nulladik nap
július 8.,
Szalki-sziget
Rockmaraton 2019
július 9.,
Szalki-sziget
An Evening With Mark Knopfler Band
július 9., 20:00,
Papp László Budapest Sportaréna
Richie Kotzen
július 9.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render