Stoned Jesus, 5R6, Burning Full Throttle, Alone in the Moon, Acid Victoria, Polvere

A Stoned Jesus-t nagyjából egy éve láttam a Yukban. Akkor jelent meg a The Harvest című lemezük, azt turnéztatták. Azzal a bulival annyi az átfedés, hogy a kőbányai Burning Full Throttle akkor is fellépett.
Idén ismét erre járt az ukrán trió, s a tavalyi jól sikerült buli miatt mozgolódott bennem valami, hogy ott kellene lenni. Pláne, mikor kiderült, hogy olyan hazai előzenekarok lesznek, mint a Burning Full Throttle (köszi a meghívást srácok!), valamint az Acid Victoria, meg az Alone In The Moon. Szóval menni kellett, na!

Aztán persze az élet közbeszólt, s az út elején járó alter/grunge-t játszó Polvere trió műsorát lekéstem, csakúgy, mint az Acid Victoriát. Bocs, majd legközelebb!

Ahogy beértem a Dürer 041-nek keresztelt középső termébe, már szinte kezdte is a punkos, grunge-os garázsrock hangulatú műsorát az AitM. Mivel mostanság elég sokat hallgattam a bemutatkozó lemezüket, nagyon kíváncsi voltam mit tudnak élőben, hogy jön át az a hangulat, a dalok ereje a színpadról. Nos, azt nem mondom, hogy 100%-osan meggyőztek, de rajtuk tartom a szemem.
Ahogy a lemezen is éreztem, talán kicsit a kevesebb, néha több elvét szem előtt tartva ütősebbek lehetnének a dalok.

A buli fénypontját a Chino kollégának ajánlott Digital Holocaust jelentette, de a lendület és az erő ott volt az egész buliban.
Ahogy említették készülnek az új dalok a kettes lemezre, szóval kíváncsi vagyok. Meg igyekszem majd egy önálló koncertre is eljutni.


A BFT jött, látott és győzött, írhatnám, ha röviden akarnék fogalmazni.
Bővebben fogok azért, nyugi. Szóval, tavaly volt az első személyes találkozásom a zenekarral, pont a mai felállás első bulijainak egyikén. Az akkor még érezhető bizonytalankodásnak mára nyoma sincs, összeért a négyes. Csabi frontemberként remekül telesített.
Az olyan dalokkal meg nem nagyon lehet tévedni, mint az első lemezes nyitó No man’s Land/Hellhound/Why? trió, de a folytatásban is olyan színpadra való, élőben is megdörrenő tételek jöttek, mint a River of Tears vagy a 3:36.


Nagy hiányérzetet okozott volna a No Sleep till Mexico kihagyása, lévén ennek kapcsán ismertem meg a bandát, s ez a dal örök kedvenc marad. A “No Sleep Till Dürer Kert”-re módosított refrén is jópofa volt.
Új dalt is kaptunk a Woodoo Garden képében, ami már elsőre is tetszetős, bár egyelőre még nem érzem olyan erősnek, mint a lemezes számaikat.
A The One To Blame és a Desert Monster zárta a fellépésüket, amire már jócskán megtelt a terem is. Ráadásul jól is szólt a buli! Megérdemlik a figyelmet, ajánlom a BFT-t mindenkinek lemezen és élőben egyaránt!


Egy huszárvágással helyet cserélt a két ukrán csapat. Egyértelmű, hogy a Stoned Jesus a honi stoner/doom undergroundban nagy népszerűségnek örvend, így nem csoda, hogy szépen megtelt a Dürer 041 névre hallgató terme.
A csapat természetesen jól szólt, de valahogy most kevésbé talált el a nagyjából egy órás programjuk.
Az erős kezdés – a tavalyi lemez címadójával nyitottak – után még kaptunk két dalt a lemezről. Szerencsére nem maradt ki a Here Come the Robots. Nekem ez a dal jön be valahogy a leginkább.


Meg kell hagyni, erősségük az elszállós jammelés, kaptunk is ebből jócskán, nem is kell csodálkozni azon, hogy mindössze hét daluk fért a műsorba.
Azért a lelkesedés mindkét részről megvolt, a közönség láthatóan a trió kezéből evett. A legnagyobb sikert a Seven Thunders Roar albumos I’m the Mountain elszállása aratta, de a záró Electric Mistress sem volt kispálya.
A Stoned Jesus koncertet egyszer mindenkinek felírnám, aki kicsit is érdeklődik a stoner/doom/pszichedelikus zenék iránt.


A buli után szó szerint kiürült a terem. A csere egyértelmű vesztese a turné vendégzenekara, a szintén ukrán 5R6 volt.
A számomra legalábbis totál ismertelen ötös már jó későn – jóval éjfél után – kezdhette meg műsorát. Nem túlzok, az első számnál velem együtt két néző várta őket, valamint a merch-ben és a keverőpult mögött ülők, meg az ajtónálló. Azért az első szám végére visszaszállíingózott a közönség, s 25-30 fő hallgatta az alteres, grunge-os, progos dalaikat. Igazság szerint nehéz kategorizálni az olyan dalokat, mint a TV Snow, a Vermin vagy az Owls. Mindegyik különböző, vannak benne direktebb, emlékezetesebb részek, de megtalálhatók az elszállósabb témák is. A vokál is eléggé változatos, bár nem okozott különösebb meglepetést.
Érdekes egyveleget játszanak mindenesetre, szóval, ha legközelebb erre járnak, kár lenne kihagyni őket.

A minfesztivált összefoglaló filmecskét pedig ajánlom figyelmetekbe:

http://www.youtube.com/watch?v=g-G4htFoT5I&


Összefoglalva, nagy pacsi és gratuláció az eMOTIV aRTS-nak a teltházat eredményező remek szervezésért, valamint köszi Ivanics Anna és Kálmánfi Szabolcs rendelkezésünkre bocsátott fotóit és a videót!