Katatonia

New Night Over Europe tour címen turnézó Katatonia március 29-én a Dürerben örvendeztette meg ismét magyar rajongóit a német poszt-rock szerű Long Distance Calling és a gothic/doom metalt játszó finn Swallow the Sun társaságában.
Kezdési időpontként kitűzött 20 óra helyett már jóval korábban a húrok közé csaptak, így hát sajnos a két előzenekarról nincsenek élményeim.
Új albumuk, a Night Is The New Day kezdő nótájával, a Forsaker-el indult a Katatonia show. Az erőtlen kezdés után megfordulhatott a rajongó fejében, hogy biztos szüksége van-e erre. Minden hiányzott. A nemrég kivált Norrman srácok, akik már a kezdetek óta tagok voltak. A lendület, ami a bánatmetál ellenére mindig jellemezte a zenekart. Igaz, ez még sosem jött át eddig a fellépéseiken (amelyeket én láttam). És kezdetben nem is gondoltam volna, hogy ez ma este még megtörténhet.

A kivált tagok helyét Niklas Sandin gitáros és Per “Sodomizer” Erikson basszer töltötte be. Utóbbi a Bloodbath-ból lehet ismerős. Hogy meddig, azt még nem lehet tudni. Jelenleg velük turnéznak.
A kezdeti újabb nóták után előkerültek a régi szerzemények és megindult a nosztalgia. Felidézték a Viva Emptiness, Last Fair Deal Gone Down, Tonight’s Decision legjobb pillanatait, melyeket a fiatalabb közönség bátran énekelt.
Jonas Renkse színpadi jelenléte mit sem változott az évek során, legfeljebb csak gyarapodott. Talán egy kicsit közlékenyebb a közönséggel és láthatóan jobban élvezi a fellépéseket. Hangja most formában volt, élvezhető, meggyőző minőségben.
A vendégtagok is beleadták magukat. Gitáremelgetés, headbang, félmeztelen pózolás. Megvolt a lelkesedés.
Összeségében egész kellemes koncert volt, zeneileg az eddigi legjobb magyar fellépés. Részemről többet kaptam, mint amennyit vártam.

Setlist:
Forsaker, Liberation, My twin, Onward Into Battle,Complicity, The Longest Year, Omerta, Teargas, Saw You drown, Idle Blood, Ghost Of The Sun, Evidence, Rusted, Day and Then the Shade, In the White, For My Demons.

Ráadás:
Dispossession, Leaders.

Szervező:
Skalar Music

Powerwolf Powerwolf
június 04.