Paganfest 2011

Rendezvény neve: Paganfest 2011
Dátum: 2011. március 22.
Helyszín: Club 202 (ex- Wigwam)
Cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 202

Krigare: Kb. 1,5 év elteltével ismét Magyarországon a Paganfest! Sajnos a 2010-es évben elkerülte kis hazánkat e turné, de idén ebből nem volt hiány. Kissé korán értem oda a Fehérvári úti szórakozóhelyre, néhány autót és turnébuszokat láttam, majd később a Varg zenekar néhány tagját láttam az utcán sétálni alkohol tartalmú italokkal a kezükben.
17:00 óra környékén kezdtek érkezni az érdeklődök, egyre több sötét ruhás ember érkezett a tett helyszínére, de létszám még ekkor is elég csekély volt. 17:15 környékén kinyitották a nagykaput, így az érdeklődők bebocsájtást nyerhettek az udvari részhez. Közben a szervezőség közölte, hogy mindenki készítse elő a személyi igazolványát.  Pontban 17:30-kor megtörtént a kapunyitás, ahogy ezt olvasni is lehetett a rendezvény hivatalos oldalán. Ekkor már jóval többen gyűltek össze és folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Innentől kezdve az egész rendezvény óramű pontossággal zajlott – ahogy ezt olvasni lehetett a hivatalos oldalon.

Krigare: Elsőként a Kivimetsän Druidi (FIN) lépett fel. Őket utoljára a magyar közönség 2007. október 22-én láthatta az A38 Hajón a Folk’n’Troll fesztiválon. A zenekar fantasy metalban utazik, egy kicsit az Ensiferum-ra emlékeztetett.
Én személy szerint nem sokat vártam ettől a zenekartól, belehallgattam néhány tételükbe, de nem nyerte el a tetszésemet, viszont élőben kellemes csalódást okoztak, ezt a körülöttem álló emberek is mondták, hogy sokkal jobbak voltak most, mint a legutóbbi alkalomkor.
A Kivimetsän Druidi megadta a fesztivál alaphangját!

Flóra: Az első koncert, a finn Kivimetsän Druidi túlságosan nem győzött meg, de ez talán betudható annak is, hogy késve értem a helyszínre. Röpke fél órás játékukból nem mutattak sokat a fekete arcfestésű és láncinges Gyűrűk Ura metált játszó zenészek. Igaz voltak gondok a szintetizátor és ének hangosításával, ami sajnos végig kísérte az összes koncertet (népi hangszerek terén még nagyobb problémák voltak).

Krigare: Utánuk egy keményebb műfaj képviselői léptek színpadra, méghozzá az Arafel (IL/D)
Ők black metalt játszanak folkos elemekkel színesítve egy hegedű segítségével. 2009-ben csatlakozott az izraeli zenekarhoz a német származású Helge Stang, aki az Equilibrium-ból (D) lehet ismerős (ex- énekes) Idén jelent meg a 3. nagylemezük, mely a For Battles Once Fought címet viseli rövid koncertjükön főként erről az albumról játszottak.
Színpadra lépésüknél, már lehetett látni/érezni, hogy gyűlik a nép, és az érdeklődés is egyre nagyobb. Koncertjük rövidre és ütősre sikeredett.


 

Flóra: Nagyon hangulatos és pörgős koncertet adtak. Sajnos itt is voltak gondok a hangosítással, főleg a hegedűvel, ami kissé rontott az összhatáson, de a férfi hallgatókat talán pótolta Nasha Nokturna látványa. A banda számainak jelentős részét a nemrég megjelent For Battles Once Fought albumról játszotta, a közönség nagy örömére.

Flóra: Az est harmadik fellépője a Magyarországon nem kis rajongó tábort szerzett német Varg zenekar, akik már harmadszor bizonyították be a magyar közönségnek, hogy mit is tudnak és harmadszor rabolták el a magyar lányok szívét. Ekkora már rendesen meggyült a tömeg a színpad előtt. A koncert egy kis bakival kezdődött, mivel Frekinek nem működött a mikrofonja és egy gyors cserével ezt meg kellett oldani. A koncert rövidke volt, csupán hat-hét számos, de jól megmozgatta a közönséget. Hallhattuk többek között a Blutaart, a Viel Feind, viel Ehrt, a Wolfszeitot és a Wolfskultot, az új album címadó dalát. Sajnos most a fáklyás díszlet elmaradt, de nem kell csüggedni, a pécsi Rockmaratonnal újra visszatérnek hozzánk Németország farkasai és akkor a fesztivál nagyszínpadán láthatjuk őket.

Krigare: A Farkasok már bizonyítottak a 2010-es MetalFesten és Rockmaratonon, nos, ez most sem volt másképp, azzal a különbséggel, hogy most nem voltak fáklyák elhelyezve a színpadra. Zenében nyújtották azt a minőséget, amit már megszokhatott a magyar közönség. Idén jelent meg az új nagylemezük (Wolfskult) erről is halható volt néhány szám az este folyamán.

Flóra: Őket váltotta a finn, epic pagan metált játszó Moonsorrow zenekar, akik magukat, mint „finn metal maffiát” mutatták be. Sajnos az idő szűkös volt, és aki ismeri a zenekart tudja, hogy nem a rövid számaikról híresek. Ezért csak négy számot játszhattak el a magyar rajongóknak. Hallhattuk tőlük a több mint negyed órás Kuolleiden Maat, a Sankarihautat és nagy kedvencemet Kivenkantajat. Ami kissé lehúzta a koncert minőségét az az volt, hogy a szinti nem igazán hallatszott ki pedig nagyon jó szinti témái vannak a zenekarnak. Az énekes Ville nagyon kitett magáért, mivel magyarul köszöntötte a közönséget és a számok végén egy „Köszönöm”-mel díjazta a közönség lelkesedését.

Krigare: Elérkeztünk számomra az est fénypontjához, vagy fémpontjához (ahogy tetszik) a Moonsorrow (FIN) közreműködésével. Zenéjüket nehéz körül írni, hisz található benne epikus részek ötvözve black metallal, emellett néhol folkos elemeket is halhatunk a zenéjükben. Utoljára 2 éve jártak Magyarországon (2009. március 21.), amikor a Dürer Kertben játszottak.
Többet is játszhattak volna, hisz a zenekar nem a rövid számaikról híres. Átlag 8-15 perces tételeket írnak, de akad 30 perces is.
Szintén új albumot adtak ki, mely Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa címet viseli.
A koncertjükkel kapcsolatban egyetlen negatívumot tudok említeni. Az énekre több hangot adhattak volna, mert alig lehetett hallani. Ezt leszámítva tökéletes koncertet adtak.

Krigare: Az este utolsó előtti fellépője az Unleashed (SWE) volt. Utoljára 2009. szeptember 28-án jártak Magyarországon szintén Paganfest turné alkalmából. A viking témájú death metalban utazó zenekar ismételten kemény fagyos koncertet adott. A lelkes közönség (akik még bírták a tempót) végig zúzták a koncertet. Idén kimaradt az a rész, amikor Johnny énekes/gitáros egy 0,5 literes ivótülköt megtöltött sörrel, és azt a nézőtérre öntötte.

Flóra: A svéd, black/death metalos Unleashed zenekar fellépésére kissé szétoszlottak az emberek, de emellett elég sok, kifejezetten a svédek koncertjére kíváncsi rajongó is összegyűlt. Számomra egy kellemes csalódás volt a koncert. Náluk kivételesen nem volt gond a hangosítással, az ének hangosítása az ő koncertjükre javult meg és így különösebb negatív dolgot nem lehet mondani a koncertjükre.

Krigare: Végül a Korpiklaani (FIN) lépett fel. Szinte már hazajáró zenekarról beszélünk, aki évről-évre több alkalommal ellátogatnak Magyarországra, és a szokásos műsort adják elő. (Vidám, iszogatós, népzenei elemeket tartalmazó metal zenét játszanak.) Ez alkalommal sem történt másképp.
Szintén új albumot adtak ki idén Ukon Wacka címen. Természetesen erről is halható volt az este folyamán egy-két nóta.


 

Flóra: Az est főzenekara, a finn Korpiklaani hozta a jó kis mulatós hangulatot, mint mindig, táncolhattunk egyet az Iron Fistre és ha még szemfülesek voltunk láthattuk a Varg zenekar tagjait is mulatni a közönség soraiban.

Krigare: Amíg zajlott a koncert közben a terem másik felében az Arafel-ből a srácok a magyar hölgyekkel táncoltak, látszólag élvezték a dolgot, közben Helge odament és akivel találkozott, a következőt mondta egy sörrel a kezében – „Egészségedre”

Flóra: A második számnál Jonne, az énekes feltett egy kokárdát a szarvas koponyára, mint a koncert végén elmondta; Magyarország nekik a második hazájuk, ami igaz is, mivel szinte már hazajárnak hozzánk, sőt, a gitáros bátyja itt is lakik magyar barátnőjével. Ennek a bejelentésnek véleményem szerint mindenki nagyon örült és hangos ovációval fogadta a közönség. A koncerten felcsendült több régi klasszikus szám is, mint például a Cottages and Saunas és a Wooden Pints, de az új albumról hallhattuk az igazán pörgős, koccintgatós Tequila című számot. Koncert közben Jonne többször is cserélt hangszert, előbb gitáron, majd kétféle finn népi pengetősön, majd újra gitáron játszott. A koncert hangulatát a színpadkép is növelte a dobok elé helyezett műfákkal és a hagyományos szarvas koponyával.

Flóra: Összességében nagyon jó hangulatban teltek a koncertek, igaz nem volt telt ház, de ennek ellenére mind a zenészek mind a közönség élvezte a produkciót. Az est negatívuma a gyér hangosítás, a ragadós padló és a magas sör ár volt.

Krigare: Összességében jól sikerült este volt! Kicsit több mint félházas buli volt, nem voltak kevesen, de sokan sem. Szerencsére nem volt tömegnyomor, a légkör is baráti volt.

Köszönet a Rock The Nation-nek és a Hammer Concerts-nek, és minden szervezőnek, aki közreműködött, hogy ez a rendezvény és este létrejöhetett!

Paganfest 2011 (10 komment)

 • buso buso szerint:

  ‘Megmondom én is a tutit!’
  Egyetek pacalt jó paprikásan!!!és szóljon a folkmetal!! m/

 • st-toma st-toma szerint:

  Ja, igen, azért is jött létre az oldal, hogy jobban és többen megismerjék a kisebb bandákat is. Sajnos nekem sem mindtől van anyagom, bár igyekszem beszerezni őket. Remélhetőleg például az Astur cd-je április közepére meglesz, akkor járok Egerben.

 • st-toma st-toma szerint:

  [quote=goathorn:a8c678jx]
  A folk metal közösségedet megnéztem, jó lett, csak hiányolom a Hetumogert. Számomra Magyarországról az a legjobb ilyen banda. Azt meg nem is tudtam, hogy ilyen sok banda van hazánnkban. Egyébként neked mindegyiktől vannak anyagaid is?
  [/quote:a8c678jx]

  Sokat agyaltam rajta, miket tegyek bele. Hetumoger is ilyen függő banda, most, hogy mondtad, vsz beleteszem. Nekik még lehetett volna jövőjük.
  Ugyanígy nehéz kérdés, hogy az ambient-neofolk vonalat feltüntessem-e, csak ott sok kicsi banda van, úgyhogy annak nem nagyon fogok mostanában utánajárni 😀

 • pistike66 pistike66 szerint:

  [quote=MikuSz K.N.S. 696:ij929br7]
  Nem értem mi szükég van arra, hogy zenekarokat, stílusokat fikázzunk? Vagy arra, hogy megmondjuk melyik a jó, melyik a szar? Szerintem ilyen nincs, csak ízlés van… Nem attól lesz valami jobb zene, hogy kevesebben hallgatják vagy nagyon underground! Egyet értek ST. Toma-val abban, hogy itt mindenki megdolgozik a „sikerért” nem érdemes sajnálni tőlük!
  A másik érdekes dolog a „csapból is ez a stílus folyik” kijelentés, érdekes módon én nem találkozom ezzel,(talán Brutal Assault-on halottam) lehet azért mert nem érdekel a stílus, egészen mást hallgatok és szerintem ez válasz minden „elegem van ebből mindenhol csak ezt hallom” hülyeségekre! Ha nem érdekel, nem kell vele foglalkozni, nem kell tv-t nézni, rádiót hallgatni, újságot olvasni vagy netezni. Ez most nem csak a Pagan metalra vonatkozik, hanem globál ezt gondolom. Mindenki sír, hogy ez nem jó az nem jó, de az megy, amire igény van! Sok a szemét a tvben, a rádióban, mert a sok agy mosottnak erre van igénye. DE EZT EL LEHET KERÜLNI! Én szeretek beszámolókat olvasni, független stílusoktól, de nem jutott az eszembe, hogy most ilyen zenéket hallgassak mert tudom, hogy nem tetszene! Mert nekem a pogány zene az a V.H.K. és az merőben más! Minden jót! Hallgassátok amit szerettek, és ne zavarjon ha van annál populárisabb!
  [/quote:ij929br7]
  Na végre egy józan ember… |-D (Jó ez természetesen túlzás, vannak itt még olyanok nyílvánvalóan. 🙂 ) Nagyon egyetértek.

 • st-toma st-toma szerint:

  Az igaz, hogy a Pagan/Heiden stb. fesztek nem csak a folkról szólnak, de nem is arra írtam ezt. Az Ensiferum meg mondjuk pont nem viking banda, hanem „heroic folk metal” (egy daluk szól a vikingekről, a Dragonheads, a többi abszolút nem).
  A Black Messiah-hal kapcsolatban igazad van, azt összekevertem valamivel ezek szerint. A Nokturnal szintén használ folkos dolgokat, de ők tényleg pogány NSBM banda, akárhogyan nézzük.
  Persze, engem is zavar, hogy mindenhonnan ők folynak, de még mindig inkább ez legyen a divat, mint már mondtam.

  Akit meg érdekel és nem csak trúságból hallgat pogány/népies bandákat, az úgyis utánajár, hogy milyenek vannak még rajtuk kívül, illetve néhány kisebb banda mindig feltűnik ezeken a feszteken, akik ugyan keveset játszhatnak, de a tehetségüket felvillanthatják őket nem ismerőknek is (lásd Heidenfest 2010: Heidevolk, Paganfest 2011: Arafel).

  És pont emiatt csinálom a lent reklámozott FB közösséget is, hogy ne csak azt tudják, hogy magyar folk metal = Dalriada, hanem hogy van még egy tucat kisebb/kevésbé ismert banda is.
  Továbbra is ajánlom minden érdeklődőnek: [url:a8c678jx]http://www.facebook.com/#!/pages/Folk-Metal-Hungary/148896971827560[/url:a8c678jx]

 • st-toma st-toma szerint:

  Nem a viking, hanem a folk metalról volt szó… A viking a Bathory-Enslaved és hasonló bandáktól jött, mint a black metal egyik változata, ez tény, meg az is, hogy mára keveredett a folk metallal. De a folk metalt (nem rockot!) az Amorphis kezdte 90-ben (persze még eléggé különbözött a mai vonaltól, de vhol ez a gyökere az egésznek).
  A Nokturnal meg a Messiah nem igazán folk, hanem black bandák, néhány atmoszferikus elemmel, tehát semmi közük a témához. A Temnozor szintén black, ráadásul a Nokturnallal együtt NS bandák.

  A finneket felkapták, mákjuk volt. Azt nem tagadtam, hogy üzlet lett sok szempontból, de ez minden műfajjal megtörténik egy-egy időre. A Temnozor és hasonló kis költségvetésű bandák pedig egyértelműen olcsóbbak, mint azok, akik nem egymaguk, hanem 5 másik nközi bandával járják be Európa nagy részét. Nekik nem csak egy oda-vissza útjuk van…
  Ja és a germánok meg szlávok nem adták el magukat? Ez rohadtul nem nemzetiségen vagy nyelven múlik… Arkona orosz, mára befutott, Varg német, hirtelen futott be. Persze könnyű kiárusítással meg ilyesmikkel vádolni ezeket a zenekarokat, de szinte az összesnek sok évi kemény munkája van abban, hogy ide jutott, nem hirtelen kapták fel őket…

  És ha már itt tartunk, inkább ez legyen a divat, mint drogokról meg ilyesmikről éneklő modern zenekarok…

  Ja és egy kis önreklám: [url:a8c678jx]http://www.facebook.com/#!/pages/Folk-Metal-Hungary/148896971827560[/url:a8c678jx]

 • st-toma st-toma szerint:

  Lehet kövezni, de ez hülyeség. Persze, most épp ennek van divatja, lehet utálni, de minek folyamatosan fikázni ezt a műfajt. Itt is vannak bandák, akik szívből tolják és vannak akik kommerszek lettek és pénzért csinálják (megjegyzem, túl sokat nem lehet vele keresni, pl. ezért nincs népzenész az Ensiferumban, nem tudnák fizetni az utazásokat). Meg persze vannak azok, akik semmiféle minőséget nem tudnak felmutatni, csak a divathullám miatt utánoznak más bandákat. A hallgatók között szintén vannak, akik az értékek miatt hallgatják (én pl. már akkor hallgattam, amikor még messze nem volt divat…) és vannak, akik divatból hallgatják, mert az „trú”.
  De ha az ember belegondol, ez megvolt minden alműfajjal, a ’80-as évek végén a thrash vonallal, a ’90-es évek első felében a black és az oi! vonal, 2006-tól a nemzeti rockkal, 2007/8 tájától a folk metallal. Majd lecseng ez is, és aki szívből csinálja és hallgatja, úgyis megmarad ezen belül.
  Ja, és miért a finn vonalat tolják? Mert ők kezdték és ők a nagy nevek, akikkel el lehet adni a bulit. Ugyanis az útiköltséget minimum fizetni kell mindenütt. Sajnos a mai világban a pénz mindenütt ott van…

 • perszepeta perszepeta szerint:

  [quote=Sűd:t2i52924]
  jaj mikor múlik már el ez a szánalmas folk őrület.
  [/quote:t2i52924]
  Akkor, ha azok az emberek, AKIK NEM SZERETIK, nem látogatnak el ezekre…

 • sud sud szerint:

  jaj mikor múlik már el ez a szánalmas folk őrület.

 • tundermetalany tundermetalany szerint:

  Összességében teljesen jók voltak a koncertek igaz elég rövidek voltak a Moonsorrow a maga négy a Varg a hat számával. Sajnos talán a klub adottságaiból is adódóan a hangosítással itt-ott voltak gondok. Vargéknál a énekhangosításával voltak problémák , Moonsorrownál a szinti nem igazán hallatszott ki pedig elég jó szinti témáik vannak.
  Az első koncert a Kivimetsän Druidi túlságosan nem győzőtt meg, de ez talán betudható annak is, hogy késve értem a helyszínre. Az utánnuk következő Arafel már annál inkább. Hatalmasat alkottak és meghozták rendesen a közönség hangulatát. Itt is voltak gondok a hegedű hangosításával de ettől eltekintve egy emlékezetes koncertet adtak számomra.
  A frissen tetovált Vargék hozták a tölük megszokott színvonalat. Pörgős, dinamikus, hörgös koncertet adtak a piros-fekete arcú német farkasok.
  Korpiklaani hozta a jó kis mulatós hangulatot, mint mindig, táncolhattunk egyet az Iron Fist-re és ha még szemfülesek voltunk láthattuk a Varg zenekar tagjait is mulatni a közönség soraiban. A második számnál feltett Jonne egy kokárdát a szarvas koponyára, mint elmondta Magyarország nekik a második hazájuk.

March of Beasts March of Beasts
március 01.