2004.10.02. III. Szólarádió Underground Fesztivál (Debrecen, Új Vigadó) – Phaidon, Chrysos Calva, Watch My Dying, Ahriman, Tesstimony

A Debrecenben és környékén fogható Szólarádió Underground című műsorának szerkesztői immár harmadik alkalommal vállalkoztak arra, hogy összehozzanak egy minifesztivált, melyen nem túl közismert, de mindenképpen változatos és igényes zenét játszó csapatok mutatkozhassanak be az ország keleti részében. A fesztivál az Új Vigadó nevű helyen került megrendezésre, mely már tavaly is nagyszerűen bevált.

Az eredetileg hat zenekarosra tervezett bulin csak öt banda játszott, mivel a debreceni CHOOSE YOUR PATH lemondta a fellépést (fél füllel valami dobos-problémáról hallottam), így elsőként a hajdúszoboszlói PHAIDON lépett a színpadra. Ők már 10 éve aktívak, több demót is kiadtak, melyek egytől-egyig pozitív kritikát kaptak a hazai írott és online rock/metal sajtóban, ennek ellenére sem mondható el róluk, hogy túl széles körben ismertek lennének. Remélem ez a helyzet változni fog, hisz tavaly ősszel a TANKCSAPDA társaságában járták végig az országot, valamint küszöbön áll az első teljes albumuk megjelenése is. Zenéjükre a rock/grunge jelzőt szokták alkalmazni, mivel én nem mozgok ilyen zenei körökben, így nem tudom megmondani, hogy esetleg kik lehettek rájuk hatással. Amit tudok az az, hogy igényes, ötletes modern rockzenét nyomnak, megfelelő hangszeres és énekesi képességekkel megáldva. Repertoárjukban szerepelt egy TRIDENT feldolgozás is, a “Megöl a hideg” című számot játszották.

Másodikként a debreceni CHRYSOS CALVA koncertjét láthattuk/hallhattuk. Az ő nevük már eléggé bejáratott ezen a környéken, ez meg is látszott az ekkor már szép számú közönségen. Eddig két demójuk jelent meg, ezek képezték a koncert alapját, elhangzott egy új szám “Valley of Deception” címmel (mely érdekessége, hogy a többivel ellentétben ennek angol nyelvű a szövege), valamint 4 ütős feldolgozásra lehetett még zúzni, név szerint: SLAYER – “Raining Blood”, NAPALM DEATH – “Greed Killing”, TESTAMENT – “Low” és SLAYER – “Mandatory Suicide”. Azt hiszem ezek magukért beszélnek… Ráadásként másodjára is eljátszották az igen durva és szívbemarkoló szövegű “Gyermekgép” című számukat.

Harmadikként az esztergomi WATCH MY DYING következett. Ők viszonylag sokat koncerteznek (a tavalyi Underground Feszten is felléptek), de eddig valahogy mindig sikerült elkerülnöm őket. Talán azért, mert volt bennem egy kép róluk, hogy modern, komplex, tördelt metalt játszanak, amit én nem szeretek. Nos, ennek első fele igaz is, viszont a mondat második fele már nem, meggyőző teljesítményt nyújtottak 🙂
Mostmár kétgitáros felállásban dolgoznak, és nem is akárki új gitáros: Farkas György, a legendás TORMENTOR alapító tagja volt! Persze nem mentek át oldskul black metalba, miért is tették volna, viszont jóval súlyosabban tudnak megszólalni a két gitárnak köszönhetően. Igen intenzív színpadi mozgás jellemezte őket, lobogtak a hajak, de most hiányoztak az ezüstszínű próbababák (vagy mik) 🙂
Számcímeket nem nagyon tudok mondani, mint említettem, eddig nem nagyon követtem a munkásságukat, de a “Húsmágnes” biztosan volt, valamint játszottak a várhatóan novemberben megjelenő új, “Klausztrofónia” című albumukról is.

A negyedik fellépő a szegedi AHRIMAN volt, akik 1992 óta áldoznak a black metal szentségtlen oltárán. Eddig kétszer láttam őket élőben, először a debreceni Hircus Nocturnus fesztiválon, ott nagyon jók voltak, mély benyomást tettek rám, másodikként pedig egy Vörös Yuk-as koncerten, ami kevésbé volt meggyőző, így aztán nem tudtam, hogy most mire számíthatok.
Meglepő módon most nem használták a black metal zenekarok egy részére jellemző arcfestést, nemtom, hogy ez csak alkalmi kimaradás volt, vagy végleg az elhagyása mellett döntöttek-e. Tudom, hogy csak külsőség, de nekem tetszik. Szintén külsőségnek mondató az a két arc, akik egy-egy fekete gyertyával bohóckodtak először a színpad egyik oldalán, aztán megoszották egymás közt a két szélet. Rájuk emlékszem már a Hircus Nocturnusról is, tehát valószínűleg ilyen nagy Ahriman fanok lehetnek, viszont szerintem kissé nevetséges volt, amit csináltak…
Node essen szó a lényegről is: a zenéről! A koncert kezdetekor azt vettem ki az énekes szavaiból, hogy most csak új számokat fognak játszani, amit nem vettem komolyan, de mégis így lett. Kár, pedig nagyon jó lett volna pl. a “Naturegate” album dalait hallani, hisz az egy igen jól sikerült alkotás, és valószínűleg a közönség is jobban reagált volna, ha ismerős dallamokat hall. A sok új szám gondolom egy eljövendő új albumot vetít előre. A hangzás nem volt teljesen tökéletes, így néha összefolytak a témák, pedig az ilyesfajta black metalhoz kellene, hogy kellően ki lehessen venni a gitár és a szinti dallamait, de összességében elmondható, hogy jók az új szerzemények. Amennyire meg tudtam állapítani lényegesen nem térnek el a “Naturegate” vonalától, továbbra is igazi gyors, dallamokat sem nélkülöző black metal az, amit az AHRIMAN játszik.

Az utolsóként fellépő TESSTIMONY előtti szünet sajna igen hosszúra nyúlt, mivel a zenekar egy része valamilyen okok miatt csak jóval később tudott Debrecenbe érni. A közönség is megfogyatkozott már ekkora, de azért maradtak még érdeklődők. Akik idő előtt hazamentek, azok sajnálhatják eme cselekedetüket, egy jó koncertet hagytak ki…
Kb. másfél éve játszottak már ők Debrecenben, akkor még egy gitárossal, persze úgy nem is tudott igazán ütősen megszólalni a jobbára középtempós/gyors, dallamos death metaljuk. Mostanra viszont már jól összeállt a banda (annak ellenére, hogy most megint egy másik gitáros volt közöttük ahhoz képest, ahogy nemrég láttam őket). Játszottak az “Inhale the Sadness” című első albumukról, valamint a 2004-ben felvett, “The Death Book” címet viselő MCD dalai is sorra kerültek, melyek hozzák a már megszokottan magas TESSTIMONY színvonalat. A koncertet egy feldolgozással zárták, mégpedig a “Blinded by Fear” hangzott el a AT THE GATES-től! (mindig ezen megy szét a nyakam…)

Gratuláció és köszönet a szervezőknek, sikerült újra egy változatos és erős programot összehozni, ezáltal szerevezve néhány kellemes órát a megjelent metálarcoknak!

Kapcsolódó linkek:
Chrysos Calva
Watch My Dying
Tesstimony
Szólarádió
Koncertképek

november 12.,