Machinery Of Hatred lemezbemutató

Három év után új lemezzel jelentkezett az old school death metal zalai bástyája, az Age of Agony. A friss műhöz természetesen lemezbemutató koncert is dukált, így május 14.-ére meg is volt a kötelező program. Véletlenül épp aznap zajlott az Egerszeg Fesztivál, így a rengeteg ingyenes programnak köszönhetően tele volt az egész város, alig lehetett parkolót találni, s az objektum megközelítése se volt egyszerű feladat. A nézőszám egészen korrekt volt, én saccra úgy 80 embert mondanék – ma, mikor a beszámolók alapján az ingyenes koncertek sem mindig pörögnek, ez elfogadhatónak mondható. Úgy látszik, nem kell egy zenekarnak éjjel-nappal nyomulnia a lehető legtöbb fórumon, hogy a közönség emlékezzen rá; ha a zene jó és hiteles, a nép akkor sem feledkezik el a bandáról, ha az nem az évenkénti lemezkiadás – koncert mókuskerékbe gabalyodva alkot.

Nem voltam még a Grabowskiban, de jó helynek tűnik, a régi művházak fílingjét kell elképzelni vele kapcsolatban. A hangosítás korrekt volt, az egyetlen probléma a koncertterem levegőtlensége – legalább a dohányzás lenne bent megtiltva, máris sokat segítene. Sajnos egykettőre befülledt a terem, épp emiatt a füst igen hamar zavaró tényezővé lépett elő. Az első bemelegítő bandát, a Fanatic Attacket egyáltalán nem ismertem, egy még demós zenekarról beszélünk, de kezdésként helyt álltak. Eljátszották a Sepultura Troops of Doomját, és a Priestttől a Breaking the Law-t, és pár embert egészen bemozgattak.

Az utánuk következő Catalepsy a hazai pálya előnyeit élvezve léphetett a deszkákra. Nem igazán pörgő bandáról van szó, 2007-ben jelentkeztek első, és mindezidáig egyetlen hangzóanyagukkal (bár már vannak friss számok), melyről itt az oldalunkon is olvashatsz; illetve, ha jól tudom, koncertek terén sem annyira aktív a tagcseréket megélt alakulat. Egy barátom elmondása szerint nem olyan rég ugyanezen a színpadon léptek fel az E-Force előtt, mikor is elég széteső produkciót nyújtottak. Én azon nem voltam jelen, de amit most előadott a kvartett, abba nem nagyon tudtam belekötni. Jól szóltak, volt kiállásuk, energikus bulit adtak. A tagok jól teljesítettek hangszereiken, s frontemberük is igazi ősemberként tolta a mély hörgést. A saját számok mellett (Grazing His Bones, The Chamber, Murderer Behind the Door és Trauma) terítéken volt a Morgoth Body Countja, a Hung, Drawn And Quartered a Cancertől, valamint két korai Death örökzöld, a Pull The Plug és a Torn To Pieces is. Egyáltalán nem látszott rajtuk, hogy keveset mozgolódtak eddig a színtéren, felettébb meggyőző teljesítményt nyújtottak. Remélem, végleg rendeződnek a dolgaik, mert bőven van bennük potenciál.


 

A főzenekar koncertjének elején még volt egy kis technikai bonyodalom (nem nagyon hallották magukat), de nagyjából a második számra szépen belőtte a technikus a cuccot, így onnantól kezdve teljes erővel düböröghettek a harci indulók. Kezdésnek mindjárt a friss lemezes Panzer Metal csendült fel, ami rögvest meg is adta az alaphangulatot; innentől gyakorlatilag egy egyenletesen magas színvonalú erődemonstráció tanúja lehetett a nagyérdemű. Ha a cd-re is felkerült Parasite Crowd átiratot nem számolom, nyolc új dal csendült fel a Machinery Of Hatredről, természetesen vegyítve a régebbi számokkal és egy Massacre dallal (ha jól emlékszem a Dawn Of Eternity volt az). A program nagyjából a következő volt: On Bloody Pathways, Witchfinder General, Venom, Demigod, Answer, Fatality, Silent Tomb, Summoning, In Defiance, Last Division, Alteration, On The way of Hate, Fortress. Mindegyik tag kitett magáért a hangszeres játék terén, Kálmán pedig öblös hörgésével súlyosbította az amúgy sem habkönnyű zenét. Félidőben pedig még a Bolt Thrower pólótól is megszabadult, ahogy illik. A legjobb az volt a koncertben, hogy a szigorú zene ellenére is családias, jó hangulatban telt az este, s ráadásul egy profi bandát láthattunk a deszkákon. Mert kifogásolni itt nem nagyon lehetett mit, profi koncert volt ez az elejétől a végéig, az ország egyik leghitelesebb zenekarától. Sok-sok ilyent, még!

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.