Portishead koncert

Nem gondoltam volna, hogy valaha Portishead cikket fogok írni a Fémforgácsra – és tudom, annyira nem is ide való –, de régi álmom teljesült azzal, hogy élőben láthattam a világhírű bristoli trip-hop zenekart. Hogy ne legyen olyan egyértelmű a történet, a magyar Balaton Sound helyett egészen a poznani Malta Festival-ig utaztunk értük. Ennek az oka pedig nem más – húzzátok bátran a szemöldökötöket a 180 fokos stílusbeli váltás miatt, megértem: másnap kezdődött az Obscene Extreme.

Mivel először jártam Lengyelországban, ezért megosztanék veletek néhány országútjáró benyomást róla. Több, mint öt óra az út Trutnovtól, egymást érték a kis faluk, autópálya ezen a szakaszon nincs. A főutak javarészt szélesek, három autó is elfér a két sávon. Haladni mégse nagyon lehet a folyamatos kamionforgalom miatt, a nagyobb városok körüli elkerülőút hiánya miatt. Volt néhány rövidebb, autóutas rész. Ahol mellékút csatlakozott be, kirakták a 70-es táblát, gyorsítósávot viszont sehol se láttam. Ami viszont kimondottan idegesítő volt, azok a – nem túlzok – kb. két km-enként elhelyezett fotóradarok. A táblák – már amikor éppen nem hiányoztak – elég sztochasztikusan helyezkedtek el a távolságot illetően, volt hogy a falu egyik végén volt a tábla és a másik végén a radar. Sebaj, jöhetnek a fényképek, mennek az erre rendszeresített albumba, külföldről még úgysincs.

Poznan egy kb. fél milliós lakosságú város, ezzel az egyik legnagyobbnak számít az országban. Ha az ember túljutott a tipikus külvárosi paneleken, megérkezik a hangulatos óvárosba. Ami fura, hogy a klasszikus épületek mellé néhány modern is került, így erős a kontraszt. A kevés időnk miatt leginkább csak a régi vásárteret tudtuk szemügyre venni. Egy jó nagy teret képzeljetek el, pezsgő élettel, éttermekkel, pubokkal, szabadtéri színpaddal, élő zenével és persze telis-tele turistával.

A tömegközlekedés időalapú. Negyedórás és félórás jegyet lehet venni, ebben az időtartományban pedig bármennyiszer átszállhatsz. Meg persze lehet bliccelni is – ez a turista magazinban nem volt benne, pedig működik, teszteltük. A villamosok kis túlzással életveszélyesen közlekednek, a sofőrök csak satufékkel tudnak lassítani, több alkalommal kis híján a nyakunkat törtük egy-egy hirtelen fékezéskor.

Sokat vacilláltam, hogy megosszam-e veletek az akkreditációval kapcsolatos galibákat, mert nem felvágni akarok, sajnáltatni sem akarom magunkat és a szervezőket sem hibáztatom. Végül úgy döntöttem, hogy igen, a sztori egyszerűen érdekes és keserű a szájíz. Az alap gondolom kitalálható, a szervezőség központi jegyirodájában derült ki, hogy mégsem vagyunk a vendéglistán. Senki nem volt telefonon elérhető, kb. egy órát várakoztunk. Megoldásként kaptunk egy telefonszámot, amit a helyszínen felhívtunk, így végül 2 órás huza-vona után végre bejutottunk. Később előkerült az a szervező, aki a vendéglistát összeállította, Jagoda. (Róla a 24 sorozat első női elnöke jutott eszembe.) Egész este sűrű bocsánatkérésekkel bombázott, még két vígaszsör-kupont is kaptunk. Ha már a pólóról és a VIP szalagról lemaradtunk… az előbbit nem bánom, de a másikra szükség lett volna. A kiváltott sört a mi szektorunkban nem lehetett elfogyasztani, a vendéglátós részbe meg nem engedtek leülni a szalag híján…

A fesztiválnak a Malta tó biztosította a helyszínt, ez egy mesterséges állóvíz a városközponttól három megállónyira. Könnyen odataláltunk, hiszen csak a tömeget kellett követni. Persze csak ésszel: én ilyet még nem láttam, a villamosról leszálló kb. 40 emberből 20 a sarki kiskocsmát özönlötte el.


Mikor odaértünk, már javában a második zenekar, a Fleet Foxes játszott. Kintről is meglepően jól lehetett hallani mindent, ennek megfelelően a környéket el is lepték a potyázók, Woodstock hangulatot varázsolva az egésznek. Kilenc órához közelített az idő, mire bejutottunk. Nagyon szellős volt a terület, ekkor max. 2000 emberre saccoltam a közönséget. Néhányan a meleg betonon fetrengve nézték a kivetítőt. Az előbbi becslés persze már ekkor sem volt helytálló, nem tudtam ugyanis arról, hogy a „fenti” részen fekvő vendéglátó rész tömve van emberekkel, illetve este tíz óráig még rengetegen érkeztek. A színpadot a tó keleti partjánál állították fel. A korábban nézegetett képek csalókák, sokkal nagyobb a terület, mint ahogy gondoltam. Balra tehát a tó, néhány kishajó, jobbra pedig széles lelátók (a tónál fregattversenyeket is rendeznek). A színpad mögött óriás kivetítő, jobb és baloldalt még egy-egy kisebb, hátrébb középen a hangosító sátor. Ennek a hátán is volt egy kivetítő, illetve itt húzódott az „olcsóbbszektoros” elválasztó kordon. Akik ide vettek jegyet, azoknak gyakorlatilag be kellett érniük egy élőkép bámulásával. A vendéglátós részről: a sörárakat nem tudom, de egy brutál méretű melegszendvicsért kb. 500 Ft-ot kértek, teljesen korrekt.


A közönség körében meglepően sok tinédzser volt. Láttunk metalarcokat is, külön kiemelnék közülük egyet, aki „Buta” feliratú pólót viselt. A szójáték rögtön felkeltette a figyelmünket, de sajnos nem találtunk a zenekarról a neten érdemi információt. A feltűnően nagyszámú biztonsági gárda pedig a FOSA cégtől jött.

Most már foglalkozzunk a zenével. A Fleet Foxes egy fiatal washingtoni folk zenekar, engem mégis leginkább a Simon and Garfunkel-re emlékeztetett. A hobo kinézetű énekesnek kétségkívül erős és tiszta a hangja, de az egésztől egyáltalán nem voltam elragadtatva, nekem ez túl lagymatag.

Pontban tízkor kezdett a Portishead. A Silence dübörgésével együtt megindult a sodródó embertömeg – és vele együtt mi is –, hogy minél közelebb kerüljön a színpadhoz. Kb. 3-4000-re tippelem a mi szektorunkban levő közönséget, ez egyáltalán nem sok, de így is igazi hering fíling volt. És itt jön a nyavalygós rész: a 11 óra vezetés, az akkreditációs kavarás, a fáradtság meg a tömeg elég nyűgössé tett. Képzeljétek el a folyamatos előretolakodást, lábon taposást, oldalba vágást, pofázást, röhigcsélést, telefonálást, éneklést (!). Nehezen és lassan ment a ráhangolódás. Tudom, hogy lehetetlen, de valami limitált klubbulival összehasonlíthatatlan lett volna az élmény. Eredetileg a poznani állomás egyébként az lett volna. Bár nem kis „klub”, de a koncertet a Poznań International Fair helyszínen tartották volna, ez valami Pecsa-szerű és méretű helyszín.

http://www.youtube.com/watch?v=IXHLyI_0owk&


A hangzás tökéletes volt, bár ezen a szinten más meg sem engedhető. A basszustól az egész tüdőm lüktetett, csontjaimba hatolt. A dalokon az effektek tekintetében kicsit cifráztak, az élő hangszerelés miatt az egész „vadabbnak”, erőteljesebbnek hatott. Főleg a Dummy dalai, de ez nem meglepő, mert már lassan húsz évesek…
Geoff Barrow jobb oldalt hátul scratchelt és elektrózott. Adrian Utley a szintit és a basszusgitárt nyúzta felváltva. Emlékeztek a New Yorki DVD-n látható szintisre, aki a Dexter-es Masuka-ra hasonlít? Ő John Baggott és jobb oldalt játszott. Beth Gibbons a tipikus görnyedt testtartásával állt a mikrofon előtt. Túl sok kapcsolat a közönséggel nem volt, persze nem is kell. Az énektéma nélküli részeknél az énekesnő hátrafordult. A vége felé azért már volt mosolygás is.

Háttérvetítésnek láthattunk természetképeket, digitális zajt (pff…), EKG szerű szignált, aláírásokat, gyerekkori képeket (Beth gyerekként?), dB mérő műszerfalat, növekvő, narancsszínű napot, illetve a The Rip közben egy animációs kisfilmet. Összességében a vetítéstől nem voltam elájulva, ezt az egészet összeállíthatták volna úgy, hogy a zenével sokkal harmonikusabb legyen. Időnként a zenészeket mutatták élőben, főleg Bethet, aki arckifejezéseit illetően zömében haláltusát vívott. Az élőképet gyakran összemontázsolták az előbb felsoroltakkal, a Glory Box pedig kapott egy vörös színeffektet pulzáló csíkokkal, erős szexuális töltetet adva a slágernek.



A pontos setlistet megtaláljátok itt, illetve majdnem a teljes koncert jó minőségben megnézhető itt. Néhány dalt kiemelnék: Mysterons, egyrészt mert egy különösen erős szám és egész nap ez ment a fejemben, így nagyon örültem, hogy nem maradt ki, ellenben a Mourning Air-rel. A The Rip valami hihetetlenül elborult egy szám. Egy altatódalra emlékeztet, amelyet átitat a keserűség, a veszteség fájdalma. Élőben meg különösen… Az ováció alapján egyértelműen a Glory Box a közönségkedvenc. A Roads természetesen nem maradhatott el, ezt a ráadás előtti utolsó számként játszották. Igazából ez az egy dal önmagában katarzis. Látni hozzá Beth arcát élőben… leírhatatlan. És a közönség sem „cseszte el”, mint New Yorkban, ahol az utolsó két sornyi szólóének előtt kezdtek el tapsolni… Aztán hogy ne ereket felvágni távozzunk a helyszínről, ráadásként felpörgettek bennünket a We Carry On-nal. A kb. másfél órás koncerten összesen 16 dalt hallhattunk, repült az idő.

A sok nyavalygástól eltekintve egy életreszóló élménnyel lettem gazdagabb. Köszönöm Portishead.


Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.
Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 29.