2004.10.08. Ater Tenebrae, 1349, Gorgoroth (Budapest, MegaPub)

Az október 8-ai nap igencsak ígéretesnek tűnt az előzetes hírek alapján. Ezen az estén három, a black metal szellemiséget képviselő zenekar fellépése volt esedékes. A norvég veterán és nem hiába híres-hírhedt GORGOROTH volt az információáramlás központjában, mint a legismertebb név a fellépők közül. Azonban nem csak az ő előadásuk tette emlékezetessé ezt az eseményt.

A szervezők által említett 19 órás kezdés valamivel eltolódott, így szerencsére már az első zenekar műsorát is a lehetőségekhez képest sok ember figyelemmel kísérhette. Gondolom ennek ők is örültek, mert még az underground színteret tekintve is meglehetősen ismeretlenül cseng az emberek fülében ATER TENEBRAE név. Az elnevezés és az ismeretlenség fátyola mögött azonban korántsem kis értékű muzsika áll. A négytagú felállásban (dob, basszus, gitár, ének) zenélő csapat nem tűzkeresztségen áteső zenészekből áll, ugyanis ketten a régóta létező WITCHCRAFT nevű felállásban is részt vesznek. A zenéjükre jellemző sodró, lendületes, energikus black metal témákat a közönség soraiban is kellő lelkesedéssel fogadták. Az egész engem egy kissé DARKTHRONE és ILDJARN hatásokkal átszőtt zenére emlékeztet, de nem koppintásról van szó, nagyon is kellemes hangulatú zenével rendelkeznek. Csak ajánlani tudom az első, “Eternal Eclipse” címre hallgató demo-juk beszerzését, amit a koncert végeztével magam sem felejtettem el megtenni. A koncertjük során az ezen a lemezen szereplő 5 saját szerzemény is terítéken volt. A befejezés igen stílusosan történt, a hangszereket egyenként pakolták le, hogy utána egy kissé elhúzódó szünet után az őket követő zenekar léphessen színpadra.

A második fellépő a norvég 1349 volt. A név egy évszámot takar, ebben az évben érte el Norvégiát a pestisjárvány, és a pusztulás, halál ezen ágát képviselő téma igencsak stimmel a zenéjük hangulatához. Az intro elhangzása, és a tűzfújásos ‘mutatvány’ után megkezdődött az ő programjuk is. Számomra leginkább a “Liberation” című album számai voltak ismerősek, és innen előkerültek kedvenceim, a “Pitch Black”, a “Riders of the Apocalypse” és a “Manifest” nevezetű dalok is. A zenekar szereplése minden szempontból élvezhető volt, az ének kellően energikus, a két gitár játéka hozta az erős hangzást, a dobok mögött ülő Kjetil Haraldstad (ismertebb nevén Frost) szélvész ütemei nagyszerű összképet mutattak. A programjuk egyik érdekessége a “Buried by Time and Dust” című dal feldolgozása volt, amiről remélem senkinek nem kell mondani, hogy a MAYHEM nevéhez fűződik eredetileg. Ezen dal erejéig az eredeti anyagon éneklő Csihar Attila vette kezébe a mikrofont. Mondanom sem kell a közönség hatalmas lelkesedést tanúsított a remekül sikerült előadás hallatán.

Az 1349 után az est fénypontjaként beharangozott GORGOROTH szónikus támadása következett. Páran talán túlzottan is komolyan véve magukat, a szerintem csak színpadon helytálló arcfestéssel érkeztek meg a koncert kezdetén. Az esemény nyitányát a legutóbbi albumuk, a “Twilight of Idols” első szerzeménye, a “Procreating Satan” képezte. A további dalok leginkább erről a lemezről, az “Under the Sign of Hell”-ről és az “Incipit Satan”-ról hangzottak el, de nem hagyták ki a jól ismert “Destroyer”, az “Unchain My Heart!” és természetesen a “Revelation of Doom” című szerzeményeket sem. Számomra külön öröm volt a nekem leginkább tetsző “Antichrist” albumon szereplő “Bergtrollets Hevn” meghallgatása. A színpadi effektusokra most nem gyúrtak rá annyira, mint egyik-másik képen látni lehet, bár a Mega Pub színpadján ez nem is lehetett volna megfelelően kivitelezhető. Nagyon is élvezhető programjuknak egy apró negatívuma volt: kissé hosszabbra is sikeredhetett volna az egész, bár lehet, hogy csak a kellemes időtöltés miatt éreztem rövidnek a fellépésüket.

Kapcsolódó linkek:
Ater Tenebrae
1349
Gorgoroth
Koncertképek

szeptember 17.,
szeptember 18.,