Transzilvániai Spiritualitás a Dürer Kertben

Aki május 16-án a budapesti Dürer Kertbe látogatott, egy hamisíthatatlan spirituális estének lehetett szem- és fültanúja. Ugyanis a Negative Art és a Fekete Zaj Fesztivál jóvoltából 3 zenekar is tiszteletét tette a Dürer Kert – kistermének színpadán.

A 20:00 órára meghirdetett rendezvényre kezdési idő előtt fél órával érkeztem meg. Ekkor láttam, hogy a kisterembe lesz bezsúfolva a buli, de mindenhol csukott ajtó fogadott, csak a szabadtéri helyiségben lehetett tartózkodni, ahol néhány ember lézengett. 

Valami gond lehetett, mert először 15 perc csúszást jeleztek a kezdésre, ez végül 60 perc lett. Így az első zenekar 1 órás késéssel kezdte meg a koncertjét.

Az első fellépő a Negură Bunget dobosának egy projektje a Din Brad volt. Ez egy háromfős zenekar, akik ütős, billentyűs hangszereken játszanak, ének kiegészítéssel. Elég pszichedelikus hangulata volt a műsoruknak. Néhol pedig olyan zenei elemeket hallottam, mint amit a Wardruna alkotásokban lehet felfedezni. Érdekes volt élőben hallani, viszont otthon nem tenném be a lejátszóba, elég hangulatzene. Szerencsére a koncerten átjött, az az atmoszféra, amit át szeretne adni a trió.
Ahogy elnéztem, ezzel a véleménnyel nem voltam egyedül. Hatalmas ovációval köszöntötte a magyar közönség őket. Volt, aki táncra is perdült zenéjük hallatán. Kb. 25-30 percet játszhattak.

Másodikként a The Moon and the Nightspirit lépett a színpadra. Őket először 2010-ben láttam a Wolves in the Throne Room előzenekaraként. Zenéjüket a neofolk kategóriába tenném, akusztikus zenei elemekkel kiegészítve. Ahogy hallgattam őket a Faun zenéje ugrott be. Valószínűleg ők is imádják a zenéjüket, és bizonyos zenei elemeket átemeltek az övékbe.
Az látszott, hogy a legtöbben miattuk jöttek el, zsúfolásig megtelt a kisterem. (Ez olyannyira szerencsétlen helyzetet eredményezett, hogy teljesen elhasználódott a levegő, s emellett iszonyatos hőség is volt. Ebből adódóan nem tartottam szerencsésnek, hogy a kisterembe szervezték e rendezvényt.) De vissza a lényegre!
Zenéjükre ismét sokan táncra perdültek (főként, akik elöl álltak). Iszonyatosan jó hangulatot teremtettek, amit a látogatók is igen jól díjaztak is.

Végül a Negură Bunget koptatta a színpad deszkáit. Ők már nem először jártak Magyarországon, viszont nekem most adódott először alkalmam, hogy itthon is lássam őket. Tavaly sikerült élőben elcsípnem Bécsben, ott hatalmas koncerttel rukkoltak elő. Szerintem ez most sem volt másképp.
Zenéjüket mindig is érdekesnek véltem. Főként azt, ahogyan az atmoszférikus elemeket ötvözik a népzenével, (sok különleges hangszerrel) melyet black metallal egészítenek ki.
A banda új felállással érkezett, és amin nagyon meglepődtem, hogy az énekes magyar nyelven konferálta végig az egész koncertet.
Szerintem elég keveset játszottak, főként ahhoz képest, hogy főbandaként érkeztek. Valószínűleg ez a jelentős csúszásnak volt köszönhető, és a szervezők sürgették, hogy hagyják abba mihamarabb. Ez következőképp is megmutatkozott. A frontembert a mondat közepén úgy szakították meg, hogy a következő daluk introját elkezdték játszani. Szerintem ez a cselekedetük nem volt épp korrekt! A zenekar nem ezt érdemli!
Így is több mint 30 perces csúszással ért véget a rendezvény.
Ha a negatívumokat (a csúszást és az ezzel kapcsolatos problémákat és hogy a kisteremben rendezték meg) nem számítom, összességében egy jól sikerült estének lehettem szem- és fültanúja!