Sonisphere fesztivál

A nemzetközi Sonisphere fesztivál idén május 28-án nyitotta meg kapuit Helsinki-ben. Az évente megrendezésre kerülő eseménynek több ország ad otthont és a roctörténelem legnagyobb neveit viszi színpadra. A 2014-es év első, finnországi állomás főbandái a Metallica, Slayer és Danzig, emelett fellépett a Mastodon, Ghost és Gojira.

A fesztivál helyszínén, a Hietaniemi beach-en egy héttel ezelőtt még kánikula tombolt, így a több, mint 20 fokos lehűlés, zápor és erős szél nem igazán adta meg a nyári fesztiválhangulatot. Ennek ellenére 14-órákor már jócskán megtelt a bejárat lelkes metalheadekkel, és amint megnyíltak a kapuk, a legelvetemültebbek ordítva rohantak az első sorba.

A fesztivált a francia Gojira nyitotta 15 órás kezdéssel, akik egy szűk 40 perces show-wal melegítették be a közönséget. Nagyon tetszett a franciák igencsak rövid, de annál is energikusabb koncertje, és az a hangulatvilág, amit a zenéjükkel ábrázolnak. A zenekar megbizonyosulhatott arról,  hogy nem csak Metallica rajongók jöttek el a bulira.  Az ének-gitárfelelős Joe Duplantier elégedetten nézett végig a hatalmas tömegen, ugyanígy a zenekar többi tagja is örült a fogadtatásnak.

 
Egy kis szünet és pakolás után az okkult hardrock mesterek, a svéd Ghost következett. Be kell valljam, hogy nem igazán követtem a zenekar munkásságát egészen eddig a koncertig. Ez a szerda esti szertartás valami egészen elképesztő volt: a megjelenés, a színpadi mozgás, és a megőrült közönség fanatikus kántálása teljesen megbabonázott. Felcsendült a Year Zero nóta, és sorai ”Belial, Behemoth, Beelzebub, Asmodeus, Satanas, Lucifer” végig zengték Hietaniemi partját. Megjelent Papa Emeritus frontember katolikus bíboros maskarájában, horrorisztikus maszkban és ijesztő tekintettel sétált fel-alá a köralakú színpadon. Eközben a többiek fekete csuhában és szintúgy maszkban tébolyultan nyűtték a gitárokat. Ez a koncert igencsak megváltoztatta a hozzáállásomat a zenekarhoz, és az holtbiztos, hogy legközelebb én is ott leszek az első sorban. A Ghost egy olyan zenekar, amit élőben mindenképpen látni kell!
 

A Mastodon pontban fél 5-kor csapott a húrok közé, és az igazat megvallva, nem voltam elragadtatva tőlük. Igaz, felmerültek technikai problémák, az időjárás sem kedvezett, viszont mindezek ellenére játszhattak volna kicsit lelkesebben. Nem igazán tudom, hogy mi volt az oka kedvtelenségüknek, talán a rossz idő, vagy hogy már kiöregedtek, de a Ghost koncertje után egy kisebb fajta csalódás ért.


Szerencsére a hangulatot, a 80-as évek amerikai rockbandája, a Danzig másodpercek alatt visszahozta, akik köztudottan a Mother című dalukkal váltak világszerte híressé. A négytagú banda egy 8 számos repertoárral csapott oda Sonisphere-nek. Egészen elképesztő volt, ahogy Glenn Danzig feljött a színpadra, és ugyanolyan erővel nyomta le a show-t, mintha még 20 éves lenne.
Glenn barátunk telis tele van energiával és ez a zenekar többi tagjára is vonatkozik. Megjelenéséről egy pimasz gnóm emberke jutott eszembe, aki megmutatja a világnak, hogy még mindig ugyanúgy szól az a mocskos rock n’ roll. Már a show kezdeténél lerugott két monitort a színpad mellett, majd végigtáncolta és kiabálta a koncertet, lelkesítve a jelenlévőket is, akik meglátásom szerint igencsak élvezték a bulit. Nagy meglepetésemre az Amorphis énekese, Tomi Joutsen is felbukkant a közönség soraiban és ugyanolyan önfeledten énekelte a Danzig dalokat, mint Glenn. Egy látványos, igazi rock koncertben lehetett részese a fesztiválközönségnek, le a kalappal Danzig-ék előtt.

http://www.youtube.com/watch?v=2l7rpZB-tMU&

Közeledett a fesztivál másik nagy neve, a minden idők egyik legsúlyosabb thrash bandája, a Slayer. Aki kicsit is jártas a metalzenében, nem kell bemutatni a zenekart. Számos koncertet adtak már világszerte, Magyarországra is többször ellátogattak, például a Sziget fesztiválra, ahol 2003-ban sikerült is elcsípni őket.
A banda World Painted Blood dalával robbant be, és ezzel bele is csaptak a darálásba. A koncert folyamán megszólaltak minden idők legnagyobb thrash himnuszai, a kötelező Raining Blood, Angel of Death, vagy a Seasons in the Abyss. Kerry King szólói most is hasítottak, és a vendéggitáros, az Exodus-os Gary Holt sem fogta vissza magát.
Fura volt látni őket megőszülve (Tom Araya hatalmas ősszakállat növesztett), kissé belassulva. Emlékszem a 2003-as Szigetre, amikor a közönség egyszerűen megőrült a koncerten és iszonyatos mészárlás tört ki. Ennek már több, mint 10 éve, és ez az idő meglátszik a bandán.


Hosszas várakozás után elérkezett az est fénypontja. Nem akármilyen alkalom volt ez a mai, mivel a közönség kapott egy olyan lehetőséget, hogy ők állíthatták össze a számlistát, a Metallica több, mint 30 éves munkásságából. A legtöbbet voksolt 17 dalból álló szettet így élőben is hallhaták, emellett a banda eljátszott ráadásként egy 18. random számot, amit a fesztivál napján, sms-ben lehetett megszavazni.

Ahogy teltek a várakozás izgalmas percei, úgy erősödött fel a szél, és kezdett zuhogni az eső is. Aztán elcsendesedtek a hangfalak és megjelent a kivetítőn a visszaszámláló grafika, majd az intro után berobbantak a Battery-vel. Sosem voltam igazi Metallica fan, viszont amikor felbukkant Lars, majd megjelent James, Kirk és Robert is, kissé megilletődtem, hogy élőben láthatom a heavy metal történelem egyik legmeghatározóbb csapatát.


A 18 számos szett a Metallica korszakainak legkedveltebb nótáit vonultatta fel, megszólaltak a legnagyobb slágerek, mint a Master of Puppets, The Unforgiven, Orion, Nothing Else Matter, vagy a One. Mindegyik dalhoz külön látványelem társult, amiről a kivetitő gondoskodott, valamint a fenomenális lézershow, ami szintén dobott a hangulaton.
James Hetfield a Lords of Summer számuk kapcsán viccelődve megjegyezte, hogy a következő nóta a gyönyörű és forró nyárról szól, akárcsak, mint itt Helsinkiben. Széldzsekiben nyomta végig a koncertet, és azért látszott rajta, hogy nincs elragadtatva a finnországi klímától. Vele ellentétben Robert Trujillo szokásához híven egy szál atlétában és rövid kosarasnadrágban basszerozta le az esőt, az elázott közönséggel pacsizva. Ugyanilyen lelkesnek mutatkozott Lars, aki a dobokat verve vicces grimaszokat vágott és megköszönve a közönség kitartását, a koncert végén bedobott nekik pár dobverőt.


Az este folyamán elhangzott a szintén megszavazott Frayed Ends of Sanity, ami a Metallica pályafutása során még sohasem szerepelt teljes egészében. Utána pedig a szintén ráadás Whiskey in the Jar-tól zengett Hietaniemi partszakasza.A Live Nation által megrendezett Sonisphere fesztiválra idén 28 000 rockzene rajongó látogatott el. A nem éppen kedvező időjárás kissé kedélyrombolóan hatott, ami látszott mind a zenekarokon, mind a közönségen. Igaz én is bőrig áztam, az utolsó számoknál már reszkettem a hidegtől, de összegezve az estét, egy színvonalas fesztivált bonyolítottak le a szervezők. Köszönet a Metallica-nak, hogy gondoltak közönségre, és, hogy megajándékozták a rajongókat a kedvenc dalaikkal.


Fényképek a fesztivál hangulatáról, valamint a Gojira, Ghost és Mastodon zenekarokról megtekinthetőek a galériában.

Metallica számlista:

1.Battery
2.Master Of Puppets
3.Welcome Home (Sanitarium)
4.Ride The Lightning
5.The Unforgiven
6.Lords Of Summer
7.…And Justice For All
8.Sad But True
9.Fade To Black
10.Orion
11.One
12.For Whom The Bell Tolls
13.Blackened
14.Nothing Else Matters
15.Enter Sandman
16.The Frayed Ends Of Sanity (ráadás)
17.Whiskey In The Jar (ráadás – aznapi sms szavazat gyöztese)
18.Seek & Destroy (ráadás)

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.