October Tide, Ghost Voyage, I Saw Red // Doom Over Finland tour 2014

A doom-death mesterek, a svéd October Tide látogatott el a finn szomszédokhoz egy négy állomásos koncertkörútra, a Doom Over Finland tour 2014 keretében. A zenekar az ex-Katatonia tag Fredrik Norrman bandája, amit Jonas Renkse-vel alapított meg 1995-ben. A banda akkor 4 év működés után leállt, majd új felállásban 2010-ben vissztért a Thin Shell nagylemezzel. Jelenlegi tagok Alexander Högbom (ének), Fredrik Norrman (gitár), Robin Bergh (dobok), Emil Alstermark (gitár), és Mattias Norrman (basszusgitár). Ezen a turnésorozaton Jocke Wallgren ült a dobok mögött, aki a Valkyrja és az Astrophobos bandákból ismert. A négy állomásos finn turné előzenekarai az I Saw Red Pori-ból és a Ghost Voyage Tamperé-ből.

Mivel csütörtöki napra esett a koncert, a teltházas buli veszélye nem fenyegetett, ehhez képest szép számú közönség látogatott el ezen az estén. Az esemény helyszíne a város központjában elhelyezkedő On The Rocks klub, ami Helsinki egyik leghangulatosabb rock/metalhelye. A bulit az öt tagú melodikus deathrash banda, az I Saw Red kezdte, akik 2013-ban alakultak, így nem rendelkeznek hosszú zenei múlttal. Ez a koncerten érezhető volt, mivel kissé megilletődve léptek színpadra, viszont a show közepére belerázódtak, és átadták magukat a zene lendületének. A koncert folyamán elhangzott dalok az In Shadows EP-jük szerzeményei, melynek legtöbb nótájára jellemző a hörgés és a középtempós dalok egyéb gitárhősködéstől mentesen.
 

A Ghost Voyage kellemes meglepetést okozott. Lemezen is tetszett, amit csinálnak, viszont élőben dupla olyan lendülettel indítottak, mint vártam, és nem csoda, hogy több zenei díjat bezsebeltek már.
Ahogy a dobos leütötte az első ütemet, hatalmas headbang viharba csapott át a zenekar, amivel kellőképpen felrázták a közönséget. A banda 2008-ban alakult, stílusuk doom metal ijesztő horrorral megfűszerezve. Hatások észlelhetőek olyan zenekaroktól, mint a szintén finn Swallow The Sun, vagy a korai Katatonia, viszont másolásról nincs szó. A végig lendületes koncert meghozta az este hangulatát, és előkészítette a terepet az este várva várt vendégének, az October Tide-nak.


 

 

A zenekart a közönség már lelkesen várta és láthatóan jelentős rajongótáborra tettek szert Finnországban is. Különösképpen jól időzítették ezt a bulit, az emocionális dalok atmoszférája nagyon passzolt a hangulatos finn melankólikus őszhöz. A koncertet a legutóbbi album (Tunnel of No Light) nótái töltötték ki, amelyről elhangzott a Caught In Silence, az Emptiness fulfilled vagy az egyik személyes kedvenc, a fájdalmas Of Wounds To Come.
Játszottak régebbi szerzeményeket is, mint például a 1995-ben felvett Blue Gallery-t és az 1999-es Grey Dawn-t, amelyeknek a rajongók is igen örültek. A Thin Shell c. visszatérő lemezről hallhattuk a The Custodian of Science című mesterművet, aminek hangulatvilága minden egyes hallgatásnál magával ragad. A középtempós nóta nyugodt kezdéssel nyit, aztán lassan, fokozatosan átvált keserűvé, majd a dal végén kiengedi a feszültséget. A szám közepén felbukkanó gitárjáték varázslatos , ugyanígy a csodálatos melódiák, amelyket feldíszítik a dalt, s egyfajta nyugalmat is sugároznak.


  

A bő egy órás koncertet abszolút a doom borongós hangulatvilága ölelte át, viszont a svédek egyáltalán nem voltak bezárkózva, örültek ennek a shownak és Alexander többször is megköszönte, hogy a csütörtöki nap ellenére ennyien ellátogattak megnézni őket.


 

Reméljük még sokáig fogják koptatni a nemzetközi klubok színpadait és folytatják ugyanezt a vonalat, mint amit most csinálnak. Èrdemes időt szánni Fredrik másik zenei projectjére is, a Thenighttimeproject-re, ami kissé visszafogott, de hasonló hangulatvilággal ajéndékozza meg hallgatóit. October Tide magyarországi koncertdátumról még nincs hír, viszont Fredrik kifejtette, hogy nagyon szívesen jönnének Magyarországra is játszani.

Koncertképek itt.

Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.
Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.