Moonsorrow

Két hosszú év és számtalan nemzetközi fellépés után végre ismét hazai terepen játszott az epikus, pagan metal finn képviselője, a Moonsorrow. A 1995-ben alakult zenekar eddigi szerzeményei négy demót, hat studióalbumot és egy bő egyórás EP-t öltenek ki, amelyeknél meghatározó téma a pogányság, a nemzeti romantika, ezzel együtt a természetközelség. Legutóbbi, 2011-es albumuk pedig egy koncepció, ami a megsemmisült világ utáni létről mesél.

Annyit el kell áruljak a Moonsorrow-ról, hogy ők azok, akikről lehetetlen elfogulatlanul írnom, de gondolom sokan vannak így a kedvenc bandájukkal. Az én esetemben a Moonsorrow az a zenekar, akiknek a zenei világa olyannyira megfogott, hogy hatására tanultam meg finnül, és mondhatni a zenéjüknek köszönhetem azt, hogy most itt élek az Ezer tó országában. Ez a dolog mit sem enyült az utóbbi 9 év alatt. Ezért két év koncert nélkül elég hosszú idő, viszont ez a ma esti “ünnepség” mindenért kárpótolt.

Az estét az öt tagú szimfónikus folk-ban utazó Crimfall zenekar nyitotta, akikről kicsit lekéstem, de mire odaértem, már kellőképpen beizzították a közönséget. Az énekes páros Mikko Häkkinen és Sara Strömmer klasszul kiegészítették egymást, Sara fülbemaszó hangját Mikko démoni sikolyai váltották. Elmondásuk szerint zenéjükkel a régi, elfeledett idők világát, kalandjait próbálják feleleveníteni. Jó választás volt ehhez a bulihoz, és kellemes meglepetést okozott a lelkesedés és a lendület, amit átadtak a közönségnek is. Aki szereti az effajta stílust, érdemes időt szánni rájuk. Engem meggyőztek.

Teltek múltak a percek, már már izott a levegő, aztán hamarosan elérkezett az este várva várt fénypontja. Ahogy körbenéztem, az ujjongó teltházas tömeget láttam magam mögött, aztán felcsendült a Tulimyrsky introja és nem volt megállás…

A Moonsorrow nem a pár perces szerzeményeiről híres, de a fél órás Tulimyrsky-t élőben hallani igazi ínyencségnek számít. A dal monológjai, “vágtatása” és megható befejezése élőben is ugyanúgy kiteljesedett és átjött, mint lemezen. Ville Sorvali üvöltései csak fokozták a nóta atmoszféráját és a színpadi produkció is méltó volt a dalhoz.

A Tulimyrsky után jött az apokaliptikusabb hangvételű Pimeä, amely utópikus hangolatot árasztott a teremben. Ezt követte a férfikórusos Istenek városa, az az a Jumalten kapunki, majd eljátszották egy igazi ritkaságot 1065: Aika-t, amit eddig a finn közönség élőben még nem hallott. Az epikus melankólia után sebességet váltottak és dübörgött a Taistelu Pohjolasta, majd sírtak az óriások is, a szomorú és fájdalmas Jotunheim alatt. A legutóbbi albumról megszólalt a szintén kedvenc Muinaiset, majd következett egy kis pogány vigadalom a Pakanajuhla-val.

.

Megemlítve Ville, Mitja és Janne színpadi mozgását, a gitárdobálásokat, valamint a dobos Marko arckifejezéseit éneklés közben, mind azt sugallták, hogy ők is élvezik ezt a koncertet és hogy teljesen átadják magukat a daloknak. A két órás estét a Sankaritarina fenomenális gitárszólói vezették le, majd outroként a Matkan Lopussa csodás dallamai zárták az ünnepélyt.


 

Nem kérdés, a Moonsorrow a mai metal színtér egyik gyöngyszeme, akik nem szimplán számokat írnak, hanem műveket alkotnak és mind zeneileg, mind szövegileg teremtenek valami egyedit, ami manapság igen ritka.

Koncertgaléria itt

Rock Maraton Rock Maraton
október 07.